Połączyłam brownie z waniliowym budyniem i powstało coś naprawdę wyjątkowego! Brownie jest ciężkie i intensywnie czekoladowe, a budyń z dodatkiem ekstraktu z wanilii ma swój „charakter”. To jedno z ulubionych ciast mojej siostry. Wypróbujcie!
SKŁADNIKI
(na tortownicę o średnicy 22 cm)
Brownie:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 350 g gorzkiej czekolady
- 160 g masła
- 140 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Budyń waniliowy:
- 350 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 g masła
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
- 2 żółtka
Polewa czekoladowa:
- 50 g śmietanki kremówki 30%
- 40 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE
Brownie: Masło stopić w garnku, wrzucić 300 g posiekanej gorzkiej czekolady i podgrzewać na najniższej mocy palnika, aż czekolada się rozpuści i składniki połączą (można także rozpuścić w kąpieli wodnej). Zdjąć z palnika i wystudzić. Resztę czekolady (50 g) pokroić na drobne kawałki i odłożyć na bok.
Jajka ubić z cukrem oraz solą do jasności i puszystości (potrwa to kilka minut). Nadal ubijając wlać ostudzone masło z czekoladą, a następnie wsypać przesianą mąkę i cynamon. Całość krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera do połączenia. Na koniec wmieszać resztę gorzkiej czekolady (50 g).
Czekoladową masę przelać do dwóch tortownic o średnicy 22 cm, których dno wyłożyć uprzednio papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut, aż na powierzchni utworzy się chrupka skórka. Wyjąć, od razu ostrym nożykiem oddzielić brownie od rantów tortownicy. Pozostawić do wystudzenia.
Budyń waniliowy: 250 ml mleka zagotować z cukrem, ekstraktem z wanilii i masłem. W pozostałym mleku (100 ml) rozpuścić obydwie mąki i żółtka. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając podgrzewać do ponownego zagotowania i uzyskania gęstego budyniu. Przelać na głęboki talerz, nakryć z góry folią spożywczą, by nie utworzył się kożuch i pozostawić do wystudzenia.
Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzać, wrzucić posiekaną czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej gęstej polewy.
Ostudzone blaty brownie przełożyć waniliowym budyniem, wierzch polać czekoladową polewą. Smacznego!
4 komentarze
Dwa ciasta na raz? Nie piekłam tak nigdy, czy dobrze się upiekła? Ustawić piekarnik na termoobieg?
Witam 🙂 W przepisie podaje by upiec dla blaty ciasta na raz- zaoszczędzimy tym samym trochę czasu. Ale można równie z upiec ciasta po kolei- jedno po drugim.
Jeśli pieczemy dwa na raz i blaszki są na dwóch różnych poziomach w piekarniku to polecam ustawić funkcję termoobiegu. Proszę wtedy kontrolować czas pieczenia- może się skrócić. Pozdrawiam!
Ciasto wygląda wybornie, świetny pomysł z tym budyniem. Pozdrawiam
Przepyszne cisto, ogromnie dziękuje za przepis ❤️