4,4K
Dam sobie rękę uciąć, że po upieczeniu tych bagietek zrobicie je jeszcze wiele razy. Są znakomite! Mięciutki miąższ, chrupiąca skórka i smakowity aromat cebulki. Z przepisu otrzymacie 4 bagietki takie jak na zdjęciach. Kto wie, że bagietki to jego smaki, niech od razu upiecze z podwójnej porcji. Polecam!
Składniki: (na 4 bagietki)
2 cebule+ kilka łyżek oleju do zeszklenia
400 g mąki pszennej chlebowej typ 650
12 g świeżych drożdży
1 szkl ciepłej wody+ 3 łyżki
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju, aż do zezłocenia, odstawić na bok.
Świeże drożdże wkruszyć do dużej miski, zalać 3 łyżkami ciepłej wody, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać 2 łyżki mąki pszennej i ponownie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut, aż drożdże podwoją swoją objętość.
Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składki wraz z zeszkloną cebulką. Wszystko wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Może to potrwać nawet 10 minut. Ważne, by ciasto było sprężyste i elastyczne. W razie potrzeby dolać odrobinę wody lub podsypać ciasto mąką.
Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykrywając ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na około 60-90 minut.
Ciasto krótko wyrobić rękami i podzielić na 4 równe części. Najlepiej posłużyć się wagą. Z każdej uformować podłużną bagietkę, a następnie ścisnąć palcem wskazującym i kciukiem w kilku miejscach (patrz zdjęcie poniżej). Bagietki umieścić na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką, Odstawić na 40-60 minut do napuszenia.
Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 220 st.C. Bagietki wysmarować przy pomocy pędzelka wodą i piec przez ok. 25-30 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny aromat cebuli, a same bagietki staną się złociste. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!