Chleb 100% żytni na zakwasie pieczony na mące pytlowej i żytniej razowej. Dodatek mielonego kminku i miodu dodaje charakteru oraz wyjątkowego smaku. Miąższ jest wilgotny, chleb długo zachowuje świeżość. Jeden z moich ulubionych foremkowych ;). Więcej chlebów na zakwasie znajdziesz TUTAJ.
SKŁADNIKI
(na jeden bochenek)
Ciasto:
- 180 g aktywnego zakwasu żytniego
- 300 ml wody
- 70 g miodu
- 10 g soli
- 250 g mąki żytniej typ 720
- 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 15 g mielonego kminku
- 20 g siemienia lnianego
- 30 g prażonego słonecznika
Dodatkowo:
- masło/oliwa i mąka żytnia razowa 2000 do przygotowania formy
- 1 łyżka słonecznika do posypania
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: wszystkie składniki krótko wymieszać do połączenia, wyłożyć do przygotowanej formy (wysmarowanej masłem/oliwą i obsypanej mąką). Posypać słonecznikiem. Pozostawić pod przykryciem na ok. 8 godzin, aż ciasto zbliży się do krawędzi formy (u mnie forma o wymiarach 20×10 cm).
Piec w 220 st.C w zaparowanym piekarniku przez 20 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200 st.C i piec jeszcze przez ok. 20-25 minut. Wyjąć i studzić na kratce. Smacznego!
2 komentarze
Wygląda apetycznie i z pewnością zaspokaja głód na dłuższy czas 🙂
Az muszę napisać…. przepisy na chlebki Pani Justynki to u mnie strona startowa w komórce.. czy to żytni 100% czy musztardowy na zakwasie.. każdy wychodzi!!!! pięknie polecam wszystkim.
zakwas własny na mące łowickiej (młyny miltex) i inne a piszę bo próbowałem Inne.. ta mąka jest mielona niemal jak otręby zwłaszcza 2000 … chleb wychodzi obłędny.
przepis P.Justynki kombinuję z różnymi mąkami, zawsze wychodzi.
polecam