Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
Bułki i bagietkiPIECZYWOSTREFA FIT

Bułki pszenne na zakwasie

by Justyna Dragan 26 sierpnia 2020
autor Justyna Dragan 26 sierpnia 2020

W oparciu o ostatni przepis na podstawowy chleb pszenny na zakwasie przygotowałam domowe bułki- również pszenne, również na zakwasie, z nieco wyższą hydracją i z niewielkim dodatkiem ziaren (prażonego słonecznika i siemienia lnianego). Ciasto ponownie składamy, wkładamy do koszyczka rozrostowego do chleba i pozostawiamy w lodówce na długie dojrzewanie. Dzielimy na porcje (bułki) tuż przed pieczeniem. Zapoznajcie się najpierw dokładnie z tym wpisem, gdzie omawiam wszystkie potrzebne zagadnienia i etapy, które znajdziecie też w dzisiejszym przepisie (po lekturze wszystko będzie jasne. Obiecuję!). Bułki z tego przepisu mają duże dziury i chrupką skórkę. Nie są za duże, z poniższej receptury otrzymamy 10 sztuk. Zaplanujcie dobrze godziny pracy, by uniknąć nocnych wędrówek po kuchni ;). Powodzenia i smacznych wrażeń!


Przykładowy harmonogram pracy

  • zaczynamy pracę o godzinie 9:00 rano, koło 14:00 wyrabiamy ciasto, a po 19:00 wieczorem przekładamy do koszyka i chowamy do lodówki. Następnego dnia mniej więcej koło 9:00-10:00 rano wkładamy bułki do pieca, a po chwili zajadamy świeżutkie na śniadanie.

SŁADNIKI

(na 10 małych bułek)

Dokarmienie zakwasu:

  • 30 g starteru zakwasu z lodówki (uśpionego)
  • 30 g wody
  • 20 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 10 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850

Ciasto właściwe:

  • 60 g aktywnego zakwasu (patrz wyżej)
  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750 (u mnie o zawartości 12,5% białka)
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 11 g soli
  • 375 g wody (temp. 32-34 st.C)
  • 20 g prażonego słonecznika
  • 20 g siemienia lnianego

Dodatkowo:

  • oliwa z oliwek do natłuszczenia miski
  • mąka ryżowa do przygotowania koszyczka

PRZYGOTOWANIE

Dokarmienie zakwasu: do uśpionego zakwasu z lodówki dodać obydwie mąki (20 g + 10 g) oraz wodę (30 g), wymieszać do połączenia. Przełożyć do wysokiego przeźroczystego naczynia, poziom zakwasu zaznaczyć gumką recepturą. Naczynie nakryć folią spożywczą, ponakłuwać widelcem i pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin, aż zakwas co najmniej dwukrotnie zwiększy swoją objętość (u mnie trwało to 4-5 h, zazwyczaj zostawiam zakwas na lodówce lub na szafce w kuchni tuż pod sufitem- tam mam najcieplej). Czas zależy m.in. od mocy Waszego starteru, użytych mąk i temperatury panującej w pomieszczeniu. Należy go kontrolować, u każdego będzie się różnił.

Ciasto właściwe: na początku autoliza (co to jest? Zachęcam do przeczytania tego wpisu, gdzie wszystko jest wyjaśnione). Autolizę należy wykonać mniej więcej godzinę przed tym, gdy zakwas będzie w szczytowej formie. W tym celu obydwie mąki wymieszać z wodą tylko do połączenia i pozostawić na 60 minut (przykrywając miskę ściereczką lub folią spożywczą).

Po tym czasie do ciasta dodać 60 g aktywnego zakwasu (pozostałe 30 g schować do lodówki- posłuży jako starter na „zaś”) oraz sól, zacząć wyrabiać ręcznie. Pod koniec wyrabiania wsypać prażony słonecznik i siemię lniane (słonecznik należy podprażyć na suchej patelni i wystudzić przed dodaniem do ciasta). Ręczne wyrabianie potrwa około 5 minut.

Ciasto przełożyć do czystej naoliwionej miski, nakryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 5 h do wyrastania (ponownie czas ten jest orientacyjny i będzie się różnić w zależności od temperatur, pory roku, użytej mąki itp. Miejcie to na uwadze). Ciasto wymaga trzykrotnego składania co 30 minut przez pierwsze 1,5 h wyrastania. Jak składać? Dłonie zwilżyć w wodzie, chwycić brzeg ciasta, naciągnąć od dołu do góry i nałożyć na wierzch po przeciwnej stronie (patrz ilustracja poniżej). To samo zrobić z trzech pozostałych stron obracając miskę za każdym razem o 90 stopni. Po trzech składaniach w odpowiednim odstępie czasu zostawić ciasto (miska przykryta folią) na dalsze wyrastanie (jeszcze na około 3,5 godziny).

Formowanie wstępne: Po tych kilku godzinach wyjąć ciasto z miski na blat, skrobką uformować w kulę podważając ciasto od spodu i zaokrąglając. Oprószyć mąką, nakryć folią spożywczą lub foliowym woreczkiem i pozostawić na 10 minut.

Przygotowanie koszyczka: w tym czasie przygotować duży podłużny koszyczek rozrostowy do chleba (u mnie o pojemności 1 kg ciasta). Dokładnie oprószyć go mąką ryżową tak, by każdy zakamarek koszyka został nią pokryty. Na końcu palcem przejechać po rantach, dociskając jeszcze mąkę w szczeliny.

Formowanie do koszyka: Ciasto ponownie oprószyć z góry mąką, obok obsypać mąką również blat. Ciasto odwrócić skrobką na omączoną powierzchnię, delikatnie rozciągnąć dłońmi. 1/3 ciasta złożyć do środka, to samo zrobić z naprzeciwległym brzegiem kładąc go na złożoną część. Krótszy bok powstałego prostokąta chwycić, unieść i zwinąć jak w roladę formując owalny bochenek. Należy pracować zdecydowanie, ale delikatnie. Jeśli będziemy formować ciasto z dużą siłą, to możemy je odgazować i zapomnieć o dużych dziurach w bułkach (ciasto straci swą siłę). Ponownie sięgnąć po skrobkę, podważając odwrócić do góry nogami, wziąć ciasto w dłonie i przenieść do koszyczka (złączeniem do góry). Palcami skleić miejsce złączenia. Ciasto posypać mąką pszenną, również w miejscach przylegania do koszyka. Formowanie krok po kroku pokazuję na ilustracjach w tym wpisie.

Dojrzewanie: koszyczek włożyć do foliowej torebki lub woreczka, szczelnie zamknąć, np. wspomagając się klipsem. Umieścić w lodówce na 12-14 godzin (czas ten może się wydłużyć lub skrócić. Kontrolujcie).

Dzielenie ciasta: To jest idealny moment, by rozgrzać piekarnik wraz z dużą płaską blachą do temperatury 240 st.C. Dopiero gdy będzie mocno nagrzany, przystępujemy do dzielenia ciasta. Koszyk z ciastem odwrócić do góry nogami na dużą deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrobką lub ostrym nożem podzielić ciasto na 10 równych części. Rozsunąć zachowując odległości pomiędzy bułkami. Każdą porcję naciąć żyletką pod kątem ok. 30 stopni względem płaszczyzny poziomej.

Pieczenie: bułki wraz z papierem zsunąć na rozgrzaną blachę w piekarniku. Piec w 240 st.C przez około 20-25 minut do ładnego zarumienienia i odtworzenia w miejscu nacięcia. Co istotne, należy piec w zaparowanym piekarniku. Ja zaparowuje piekarnik dwa razy: chwilę przed włożeniem bułek do piekarnika i od razu po włożeniu. Do tego celu używam najzwyklejszego spryskiwacza do kwiatków wypełnionego wodą. Kilkukrotnie spryskuję boki piekarnika.

Studzenie: po upieczeniu od razu przełożyć bułki na kratkę do studzenia. Smacznego!!


WARTOŚĆ ODŻYWCZA

1 bułka całość przepisu (10 bułek)
wartość energetyczna 205,8 kcal 2058 kcal
białko 7,9 g 79,3 g
tłuszcz 2,7 g 27,2 g
węglowodany 37,5 g 374,7 g

*wartości przybliżone

mąka pszenna pełnoziarnistasiemię lnianesłonecznik
14 komentarzy
5
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Zdrowe ciasto malinowo-kokosowe z kremem twarogowym
następny
Jagielnik kokosowo-jagodowy

Zobacz również

Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

Bananowe FIT ciasto z czekoladą

Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper...

Chleb żytni z mielonym kminkiem i miodem

Batoniki czekoladowe z 3 składników

Szybka focaccia

Dyniowe puchate bułki

Śliwki pieczone z miodem i cynamonem

14 komentarzy

Klaudia Jaroszewska 27 sierpnia 2020 - 17:23

Wyglądają przepysznie 🙂

odpowiedz
Emilia 29 sierpnia 2020 - 17:14

Świetny przepis i nawet harmonogram jest 😀

odpowiedz
Kaśka 25 lutego 2021 - 10:55

Cudowny przepis.. bardzo czysto tłumaczysz krok po kroku co pomaga w dojsciu do perfekcji🧑🏻‍🍳 dziekuje Ci Justyna bo twoje przepisy sa idealne😁pozdrawiam

odpowiedz
Patrycja 21 grudnia 2020 - 00:50

Witaj! Twój chlebek pszenny mam juz opanowany. Dzisiaj wzięłam się za bułki. Jutro rano pieczenie. Problem: nie mam podluznego koszyczka. Wszystkie okrągłe. Co zrobić jutro rano? trójkątne bułki? Može po przeciěciu okrągłego bochenka na porcje, troszke je uformować czy to je zniszczy? A może dam sobie spokoj i wrzuce od razu cały bochenek i bedzie chleb? Pomocy ! Pozdrawiam ciepło

odpowiedz
Justyna Dragan 21 grudnia 2020 - 08:18

Śmiało potnij na dowolne kształty ;). Mozesz jak pizze- na trójkąty. Bedzie super ❤️

odpowiedz
Patrycja 21 grudnia 2020 - 09:25

ok. dziękuje! dopiero mi się pojawił moj komentarz jak wysłałam drugi raz pytanie 😂 wstyd

odpowiedz
Patrycja 21 grudnia 2020 - 09:23

Dzisiaj rano wstaeiam do piekarnika.
Mam niestety okragly koszyczek. Co robić?.Dac spokój z bułką i zrobić chleb? Czy może spróbować przeciąć na części bochenek i delikatnie uformować bułki?

odpowiedz
Iza 29 kwietnia 2021 - 14:42

Bułeczki pyszne, wnusio się zajadał… 😀
Wiem, że to tzw. przejęzyczenie ale do przepisu wkradł się błąd: Ciasto przełożyć do czystej naoliwionej mąką miski, a chyba powinno być naoliwionej oliwą 😁 Bardzo dziękuję za przepis, jutro rano znowu porcja do pieca, bo z wczorajszego wypieku została tylko jedna bułeczka

odpowiedz
Justyna Dragan 2 maja 2021 - 22:07

tak, dzięki 😉 Poprawione

odpowiedz
Daria 5 czerwca 2021 - 08:03

Upiekłam bułki dziś rano! Wyszły doskonałe! Dziękuje za przepis. Będę je często robić. 🙂

odpowiedz
Robert 23 września 2021 - 14:09

Czy można do ciasta dać po połowie wody i mleka?
Wydaje mi się że bułeczki byłyby bardziej puszyste…

odpowiedz
Robert 24 września 2021 - 15:56

Jest możliwe dodać mleka zamiast wody do ciasta albo zmieszać?
Poinny wyjść bardziej pulchne.. czy lepiej nie kombinoac

odpowiedz
Justyna Dragan 4 października 2021 - 18:41

śmiało 🙂

odpowiedz
Gosia 25 kwietnia 2022 - 13:18

Aj, wydawało mi się, że ciasto po dojrzewaniu w lodówce nieco słabo wraca po naciśnięciu, więc zdecydowałam się piec (choć nie bez wątpliwości, bo 12h jeszcze nie osiągnęło), no i chyba niesłusznie, bo bułeczki wyszły zbite i ciężkie. Nie jestem pewna, jak podejść do tematu następnym razem (bo oczywiście nie zamierzam się poddawać :D) i jak ocenić, że to już. A może ciasto za słabo wyrosło przed włożeniem do lodówki? Jak to stwierdzić? W domu mam raczej chłodno, chleb żytni z podstawowego przepisu po 7-8h nie dochodzi do brzegów blaszki (choć i tak się wspaniale udaje <3).

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK CROISSANTY W WARUNKACH DOMOWYCH

Popularne

  • 1

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 2

    Ciasto Poduszkowiec

  • 3

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 4

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 5

    Sernik creme brulee

  • 6

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 7

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 8

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 9

    Szybka focaccia

  • 10

    Tradycyjne pączki

  • 11

    Bananowe FIT ciasto z czekoladą

  • 12

    Półkule czekoladowo-malinowe

Najnowsze komentarze

  • Emilia - Jadalne doniczki czekoladowe
  • Daniela92 - Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”
  • Iza - Domowe masło+ maślanka gratis
  • Basia - Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”
  • Marek - Bazlama- turecki chleb z patelni

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Jagody pomału się pokazują, szykujcie się (jak Jagody pomału się pokazują, szykujcie się (jak co roku) na wyzwanie #jagodziankidraganki 😎😁 Kto będzie piekł w tym roku razem ze mną? 😁😁 Już nie mogę się doczekać! ❤️🙌

A tymczasem zachęcam do korzystania z innych przepisów z sezonowymi owocami 🥰 Szukaj na blogu, szukaj tutaj na IG i oczywiście w ebookach ❤️

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake
🖤beza nie musi być nudna 🤍 Zostawiam na do 🖤beza nie musi być nudna 🤍  Zostawiam na dobranoc! 🥰 #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#merigue#beza#chocolate#chocolatecake#czekolada#chocolateideas @foodfluffer
Mniej analizowania, więcej działania. Byśmy odp Mniej analizowania, więcej działania.
Byśmy odpuścili z tym: „a co ktoś sobie pomyśli…”
Pytajmy, prośmy o pomoc, niech myśl o porażce nas nie blokuje.

Dziecięcej radości nam wszystkim! ❤️🥰 
PS. Przepis na doniczki szukajcie w rolkach😘😘 
#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake
A jaki jest Twój ulubiony przepis na rabarbar? 😎
Ukryty w cieście, w drożdżówce, w musie, a może karmelizowany? Daj znać!! ❤️

A przepisu na drożdżówki ze zdjęcia szukaj w poprzednim poście ❤️❤️

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend##rabarbar#drożdżówki @hautescuisines @foodfluffer
Pierwsze, co pomyślałeś, widząc to zdjęcie? 😜😅 Pain au chocolat 🍫🍫 ajajaj poeezjaaa😍😋 W sklepiku znajdziecie DUUUŻEEE promki na ebooki! Warto skorzystać 😁😎 Sprawdźcie, co dla Was przygotowałam ❤️❤️ Link w bio @justyna_dragan 😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant#painauchocolat
Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mni Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mnie!

Nie ma nic gorszego niż zapychający, przesłodzony i mdły tort urodzinowy 😖

Co lubimy? ➡️ KONTRASTY!

A dokładnie kontrasty smakowe! 😎

Do wszelkich ciast i deserów nie bój się:

✨ używać soli!
✨ wprowadzać owocowe akcenty w postaci wkładek, żeli i frużelin!

Tartaletka ze zdjęcia to słodka beza, kwaśny lemon curd i chrupki spód. Wypiek perfekcyjnie skomponowany! Zgodzisz się? 🥰🙃

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe
🍋 #foodphotography 🍋 #instafood#instablog# 🍋 #foodphotography 🍋 

#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit#lemon#cytryny
Jem cały rok 🥰
Polska jabłkiem stoi ! 🍏🍎🍏
#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit##apples#jabłka
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT