Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Bułki i bagietkiPIECZYWOSTREFA FIT

Bułki pszenne na zakwasie

by Justyna Dragan 26 sierpnia 2020
autor Justyna Dragan 26 sierpnia 2020

W oparciu o ostatni przepis na podstawowy chleb pszenny na zakwasie przygotowałam domowe bułki- również pszenne, również na zakwasie, z nieco wyższą hydracją i z niewielkim dodatkiem ziaren (prażonego słonecznika i siemienia lnianego). Ciasto ponownie składamy, wkładamy do koszyczka rozrostowego do chleba i pozostawiamy w lodówce na długie dojrzewanie. Dzielimy na porcje (bułki) tuż przed pieczeniem. Zapoznajcie się najpierw dokładnie z tym wpisem, gdzie omawiam wszystkie potrzebne zagadnienia i etapy, które znajdziecie też w dzisiejszym przepisie (po lekturze wszystko będzie jasne. Obiecuję!). Bułki z tego przepisu mają duże dziury i chrupką skórkę. Nie są za duże, z poniższej receptury otrzymamy 10 sztuk. Zaplanujcie dobrze godziny pracy, by uniknąć nocnych wędrówek po kuchni ;). Powodzenia i smacznych wrażeń!


Przykładowy harmonogram pracy

  • zaczynamy pracę o godzinie 9:00 rano, koło 14:00 wyrabiamy ciasto, a po 19:00 wieczorem przekładamy do koszyka i chowamy do lodówki. Następnego dnia mniej więcej koło 9:00-10:00 rano wkładamy bułki do pieca, a po chwili zajadamy świeżutkie na śniadanie.

SŁADNIKI

(na 10 małych bułek)

Dokarmienie zakwasu:

  • 30 g starteru zakwasu z lodówki (uśpionego)
  • 30 g wody
  • 20 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 10 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850

Ciasto właściwe:

  • 60 g aktywnego zakwasu (patrz wyżej)
  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750 (u mnie o zawartości 12,5% białka)
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 11 g soli
  • 375 g wody (temp. 32-34 st.C)
  • 20 g prażonego słonecznika
  • 20 g siemienia lnianego

Dodatkowo:

  • oliwa z oliwek do natłuszczenia miski
  • mąka ryżowa do przygotowania koszyczka

PRZYGOTOWANIE

Dokarmienie zakwasu: do uśpionego zakwasu z lodówki dodać obydwie mąki (20 g + 10 g) oraz wodę (30 g), wymieszać do połączenia. Przełożyć do wysokiego przeźroczystego naczynia, poziom zakwasu zaznaczyć gumką recepturą. Naczynie nakryć folią spożywczą, ponakłuwać widelcem i pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin, aż zakwas co najmniej dwukrotnie zwiększy swoją objętość (u mnie trwało to 4-5 h, zazwyczaj zostawiam zakwas na lodówce lub na szafce w kuchni tuż pod sufitem- tam mam najcieplej). Czas zależy m.in. od mocy Waszego starteru, użytych mąk i temperatury panującej w pomieszczeniu. Należy go kontrolować, u każdego będzie się różnił.

Ciasto właściwe: na początku autoliza (co to jest? Zachęcam do przeczytania tego wpisu, gdzie wszystko jest wyjaśnione). Autolizę należy wykonać mniej więcej godzinę przed tym, gdy zakwas będzie w szczytowej formie. W tym celu obydwie mąki wymieszać z wodą tylko do połączenia i pozostawić na 60 minut (przykrywając miskę ściereczką lub folią spożywczą).

Po tym czasie do ciasta dodać 60 g aktywnego zakwasu (pozostałe 30 g schować do lodówki- posłuży jako starter na „zaś”) oraz sól, zacząć wyrabiać ręcznie. Pod koniec wyrabiania wsypać prażony słonecznik i siemię lniane (słonecznik należy podprażyć na suchej patelni i wystudzić przed dodaniem do ciasta). Ręczne wyrabianie potrwa około 5 minut.

Ciasto przełożyć do czystej naoliwionej mąką miski, nakryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 5 h do wyrastania (ponownie czas ten jest orientacyjny i będzie się różnić w zależności od temperatur, pory roku, użytej mąki itp. Miejcie to na uwadze). Ciasto wymaga trzykrotnego składania co 30 minut przez pierwsze 1,5 h wyrastania. Jak składać? Dłonie zwilżyć w wodzie, chwycić brzeg ciasta, naciągnąć od dołu do góry i nałożyć na wierzch po przeciwnej stronie (patrz ilustracja poniżej). To samo zrobić z trzech pozostałych stron obracając miskę za każdym razem o 90 stopni. Po trzech składaniach w odpowiednim odstępie czasu zostawić ciasto (miska przykryta folią) na dalsze wyrastanie (jeszcze na około 3,5 godziny).

Formowanie wstępne: Po tych kilku godzinach wyjąć ciasto z miski na blat, skrobką uformować w kulę podważając ciasto od spodu i zaokrąglając. Oprószyć mąką, nakryć folią spożywczą lub foliowym woreczkiem i pozostawić na 10 minut.

Przygotowanie koszyczka: w tym czasie przygotować duży podłużny koszyczek rozrostowy do chleba (u mnie o pojemności 1 kg ciasta). Dokładnie oprószyć go mąką ryżową tak, by każdy zakamarek koszyka został nią pokryty. Na końcu palcem przejechać po rantach, dociskając jeszcze mąkę w szczeliny.

Formowanie do koszyka: Ciasto ponownie oprószyć z góry mąką, obok obsypać mąką również blat. Ciasto odwrócić skrobką na omączoną powierzchnię, delikatnie rozciągnąć dłońmi. 1/3 ciasta złożyć do środka, to samo zrobić z naprzeciwległym brzegiem kładąc go na złożoną część. Krótszy bok powstałego prostokąta chwycić, unieść i zwinąć jak w roladę formując owalny bochenek. Należy pracować zdecydowanie, ale delikatnie. Jeśli będziemy formować ciasto z dużą siłą, to możemy je odgazować i zapomnieć o dużych dziurach w bułkach (ciasto straci swą siłę). Ponownie sięgnąć po skrobkę, podważając odwrócić do góry nogami, wziąć ciasto w dłonie i przenieść do koszyczka (złączeniem do góry). Palcami skleić miejsce złączenia. Ciasto posypać mąką pszenną, również w miejscach przylegania do koszyka. Formowanie krok po kroku pokazuję na ilustracjach w tym wpisie.

Dojrzewanie: koszyczek włożyć do foliowej torebki lub woreczka, szczelnie zamknąć, np. wspomagając się klipsem. Umieścić w lodówce na 12-14 godzin (czas ten może się wydłużyć lub skrócić. Kontrolujcie).

Dzielenie ciasta: To jest idealny moment, by rozgrzać piekarnik wraz z dużą płaską blachą do temperatury 240 st.C. Dopiero gdy będzie mocno nagrzany, przystępujemy do dzielenia ciasta. Koszyk z ciastem odwrócić do góry nogami na dużą deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrobką lub ostrym nożem podzielić ciasto na 10 równych części. Rozsunąć zachowując odległości pomiędzy bułkami. Każdą porcję naciąć żyletką pod kątem ok. 30 stopni względem płaszczyzny poziomej.

Pieczenie: bułki wraz z papierem zsunąć na rozgrzaną blachę w piekarniku. Piec w 240 st.C przez około 20-25 minut do ładnego zarumienienia i odtworzenia w miejscu nacięcia. Co istotne, należy piec w zaparowanym piekarniku. Ja zaparowuje piekarnik dwa razy: chwilę przed włożeniem bułek do piekarnika i od razu po włożeniu. Do tego celu używam najzwyklejszego spryskiwacza do kwiatków wypełnionego wodą. Kilkukrotnie spryskuję boki piekarnika.

Studzenie: po upieczeniu od razu przełożyć bułki na kratkę do studzenia. Smacznego!!


WARTOŚĆ ODŻYWCZA

1 bułka całość przepisu (10 bułek)
wartość energetyczna 205,8 kcal 2058 kcal
białko 7,9 g 79,3 g
tłuszcz 2,7 g 27,2 g
węglowodany 37,5 g 374,7 g

*wartości przybliżone

mąka pszenna pełnoziarnistasiemię lnianesłonecznik
6 komentarzy
3
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Zdrowe ciasto malinowo-kokosowe z kremem twarogowym
następny
Jagielnik kokosowo-jagodowy

Zobacz również

Drożdżówki z kremem patissiere i żurawiną

Szybkie pancakes w zdrowszej wersji

Jagielnik kokosowo-jagodowy

Zdrowe ciasto malinowo-kokosowe z kremem twarogowym

Podstawowy chleb pszenny na zakwasie

Bagietki pszenne na zaczynie poolish

Musztardowy chleb żytni na zakwasie

Wegańskie brownie z kaszy jaglanej

6 komentarzy

Klaudia Jaroszewska 27 sierpnia 2020 - 17:23

Wyglądają przepysznie 🙂

odpowiedz
Emilia 29 sierpnia 2020 - 17:14

Świetny przepis i nawet harmonogram jest 😀

odpowiedz
Patrycja 21 grudnia 2020 - 00:50

Witaj! Twój chlebek pszenny mam juz opanowany. Dzisiaj wzięłam się za bułki. Jutro rano pieczenie. Problem: nie mam podluznego koszyczka. Wszystkie okrągłe. Co zrobić jutro rano? trójkątne bułki? Može po przeciěciu okrągłego bochenka na porcje, troszke je uformować czy to je zniszczy? A może dam sobie spokoj i wrzuce od razu cały bochenek i bedzie chleb? Pomocy ! Pozdrawiam ciepło

odpowiedz
Justyna Dragan 21 grudnia 2020 - 08:18

Śmiało potnij na dowolne kształty ;). Mozesz jak pizze- na trójkąty. Bedzie super ❤️

odpowiedz
Patrycja 21 grudnia 2020 - 09:25

ok. dziękuje! dopiero mi się pojawił moj komentarz jak wysłałam drugi raz pytanie 😂 wstyd

odpowiedz
Patrycja 21 grudnia 2020 - 09:23

Dzisiaj rano wstaeiam do piekarnika.
Mam niestety okragly koszyczek. Co robić?.Dac spokój z bułką i zrobić chleb? Czy może spróbować przeciąć na części bochenek i delikatnie uformować bułki?

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Sernik z masłem orzechowym

  • 2

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 3

    Piernik staropolski

  • 4

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 5

    Bazlama- turecki chleb z patelni

  • 6

    Murzynek- wilgotny i puszysty

Najnowsze komentarze

  • Ala o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Justyna Dragan o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Ala o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Justyna Dragan o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Justyna Dragan o Sernik z masłem orzechowym

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze piernik staropolski, ale odświeżyłam w minione święta zdjęcia i szkoda, by czekały one do kolejnych świąt 😁 Myślę, że to też dobra okazja, by poruszyć temat POTRAW, które tylko raz w roku smakują TAK DOBRZE 😁 Wigilijny barszcz z uszkami zrobiony w lutym nie będzie już smakować tak samo 😜 Podobnie jak pierogi z kapustą i grzybami czy właśnie piernik. O czym to świadczy? O tym, że zwracamy uwagę nie tylko na smak dania/deseru, ale również na OKOLICZNOŚCI w jakich jemy: klimat, osoby, nasze aktualne samopoczucie ❤️ Jedzenie to nie tylko talerz i kilka składników!!! 😉☺️ #justynadragan#foodpick#foodphotography#food#mniam#yummy#foodporn#eat#follow#followme#dessert#blog#blogger#foodblogger#baked#ciastka#childhood#dzieciństwo#święta#christmas#pierniczki#recipe#gingerbread#piernikstaropolski
🎉 30 tys. 🎉 Wooow!! Moi Drodzy! Jest nas tu 🎉 30 tys. 🎉
Wooow!! Moi Drodzy! 
Jest nas tu już ponad 30.000 osób 🥺
Z czego się ogromnie cieszę? Z tego, że to nie jest tylko „sucha liczba” 😉 Wasza codzienna aktywność i zaangażowanie TWORZY TEN PROFIL ❤️ Dziękuję, że jesteście częścią tego miejsca ☺️ Duma na sercu móc gromadzić Czytelników, którzy przychodzą po konkretne treści,  liczą na cenne wskazówki, ale i też niejednokrotnie sami się nimi dzielą 🥰
Dobrze, że jesteś! 🙌 Daj znać, od kiedy tu zaglądasz 😁 Jest wśród nas spoooro nowych osób ❤️☺️ PS. Na zdjęciu rzeczywistość warsztatowa 😜😁 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie
Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańs Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańskie 😎 Dzisiaj chciałam Wam przypomnieć ten przepis 😁 Przyznajcie się, kto pierwsze smażenie pączków ma już w tym roku za sobą? 😉 LINK DO PRZEPISU W BIO @justyna_dragan ❤️ #tłustyujusty#justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#ptysie
Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj si Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj się, które z nich możesz jeść na okrągło? 😅 Nerkowce, laskowe i pistacje to zdecydowanie moja TOP TRÓJKA 😁 Czekam na Twoją!! #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#follow#followme#cake#recipe#nuts#pekan
Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za dużo ❗️ Niech starczy każdemu 😘🥰 Kto jeszcze nie widział najnowszego przepisu, niech zerknie do bio ❤️❤️🙌 #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową i kremem. Na spodzie z ciastem Oreo 🥜🥜🥜 Syty, słodki i konkretny wypiek 🥰 Nowy przepis już na blogu ❤️ Link w bio @justyna_dragan ❗️❗️ #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Oficjalnie witam w 2021 🎉😉 Już jutro na str Oficjalnie witam w 2021 🎉😉 Już jutro na stronie pojawi się pierwszy przepis w tym nowym roku ☺️ Zgadniecie, jaki składnik odpowiada za charakterystyczny smak tego sernika? 😎 #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Niech tradycja zostanie podtrzymana 😁 Szybki pr Niech tradycja zostanie podtrzymana 😁 Szybki przegląd 2020r. 😉 Jaki był? Określę go słowem nieco „INNY” ☺️ 

🤍 zdana matura
🤍 rozpoczęcie studiów w Wawce 
🤍 nowa praca i nauka na stanowisku baristy
🤍 szkolenie cukiernicze w Łodzi
🤍 kurs fotografii kulinarnej w Warszawie
🤍 regularna siłownia (do czasów, aż jej nie zamknęli 🙈)
🤍 współpraca z wieloma markami
🤍 prowadzenie licznych warsztatów kulinarnych
🤍 3 miejsce w europejskim konkursie „Passion For Food Photography Competition”
🤍 rozpoczęcie świadomej pielęgnacji włosów ✌️😅
🤍 stworzenie wielu nowych przepisów dla najlepszej Społeczności ❤️
🤍 wyzwania #tłustyujusty , #jagodziankidraganki , czy też wspólne wypiekanie piernika staropolskiego
🤍 i wiele wiele innych... 🥰

Z tego miejsca serdecznie dziękuję Wam Drodzy Czytelnicy- za cały ten rok, za codzienną aktywność, dobre słowo, liczne rozmowy, dyskusje i mnóstwo Waszych zdjęć 🤍 Dziękuję także wszystkim markom, z którymi miałam przyjemność współpracować i tworzyć wartościowe kampanie.

To był dziwny rok, wierzę, że 2021 sytuacja w kraju i na świecie będzie się systematycznie poprawiać. Bądźmy dobrej myśli.

Kochani!
Życzę Wam udanego Sylwestra, bawcie się dobrze. Niech ten nadchodzący rok przyniesie dużo dobrego ❤️

Do usłyszenia!! 😘😘 

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie#bestnine2020#2020
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2020 - Justyna Dragan
Polityka prywatności


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.