Kto myśli, że do ciasta niezbędne są takie składniki jak jajka, mleko czy masło jest w ogromnym błędzie! Ile razy mieliście ochotę na coś słodkiego, a po otwarciu lodówki ujrzeliście pustki? Ile razy chcąc przygotować jakieś smakołyki, zabrakło wam któregoś ze składników? Teraz to już nie problem! Do tego wegańskiego czekoladowego ciasta nie zużyjecie nawet połowy jajka ani grama masła i mleka. Nie będzie Wam również potrzebny mikser ;). Ciasto wyrasta na sodzie i co ciekawe, mimo braku podstawowych składników jest bardzo wilgotne i smakuje prawie jak murzynek. Ja swoje ciacho udekorowałam cukrem pudrem. Jeśli wolicie, możecie polać je polewa lub lukrem. Serdecznie polecam!
SKŁADNIKI
(na tortownicę o średnicy 24 cm)
Ciasto:
- 350 ml wody
- 100 ml oleju rzepakowego
- 50 g powideł śliwkowych
- 1 łyżka octu
- 200 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 40 g naturalnego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać przesiane suche składniki, w drugiej mokre. Zawartość obydwu misek połączyć za pomocą trzepaczki.
View this post on Instagram
Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
36 komentarzy
Moja mama często takie robiła.pyszne .
Smaki dzieciństwa?! 😀
Pozdrawiam!
uwielbiam wszystkie ciasta z kakao, mniam 🙂
Polecam wypróbować <3
Pozdrawiam! 🙂
Pięknie wyrosło 😉
To prawda 🙂 Mimo braku jajek! 😉
Pozdrawiam i polecam wypróbować <3
A można mikserem je zrobić?
Można krótko zmiksować ze sobą suche i mokre składniki 🙂 Pozdrawiam!
Ciekawe 🙂 Wyrosło niesamowicie 🙂
Piekę podobne tylko z dodatkiem owoców, czasem orzechów 🙂 jest bardzo smaczne 😀
Wygląda genialnie! Dzisiaj je wypróbuję 🙂
A czy można cukier zastąpić słodzikiem np erytrytolem?
Myślę, że tak 😉
A tego octu naprawdę nie czuć???
Nie 🙂
uwielbiam te ciasto, jest zajebiste 😀
ocet koniecznie trzeba dodac zeby "zneutralizowac" smak sody
Czy można dodać mąkę jaglaną zamiast pszennej
Witam! Nie próbowałam takiej wariacji z mąkami bezglutenowymi w tym cieście, ale warto spróbować, aby się przekonać 😉 Myślę, że zastępując cześć mąki pszennej mąką jaglaną powinno się udać. Pozdrawiam!
Właśnie się piecze i jestem przekonana że będzie przepyszne.Korzystam z twoich przepisów i nigdy się nie zawiodłam.Dziekuje za te wszystkie cudeńka
Dziękuję za komentarz! Pozdrawiam i smacznego! 😉
Witam, czy powidła śliwkowe są konieczne? Mozna je czymś zastąpić?
Można zastąpić dżemem. Nie zalecam z niego rezygnować, gdyż nadaje ciastu wilgotności ☺️
Ciasto jest przepyszne, bardzo wilgotne i w smaku przypomina odrobinę piernik. Jedyne, co bym zmieniła, to ilość cukru, ponieważ ciasto jest bardzo słodkie. Ale tak poza tym to naprawdę świetny przepis!
Czy można zamiast octu, dać po prostu jajko?
czy można nie dawać cynamonu? Czy utraci to jakiś smak?
śmiało 🙂
Nie dawno odkryłam ten przepis na to pyszne szybkie ciacho 🤓🥰
Robię je po raz 5 !! Normalnie bomba przepis wilgotne pyszne 🤫😋
Zredukowałam ilość cukru 🤓
O ile redukowalas ilość cukru?
A czy można zamiast wody dodać jednak mleko, i czy w takiej samej ilości ??
Pytanie padło dawno temu a ja dopiero wczoraj znalazłam przepis gdyż nie miałam w domu jajek a obiecałam dzieciom ciasto na deser. Ja zamiast wody dałam mleko 3,2% i ciasto jest bardzo smaczne. Dałam taką samą ilość jak w przepisie.
na pewno 50g powideł? 50g to strasznie mało
tak:)
Najlepsze ciasto na świecie szybkie,proste ,potrzeba tylko kilka składników i co najważniejsze jest bardzo wilgotne 😍uwielbiam
czy można zrobić to ciasto w tortownicy 18 zamiast 24 ?
tak:)