4,6K
Wczoraj jedna z czytelniczek- Pani Asia poprosiła o przepis na bezglutenowe bułeczki. Przychodzę z pomocą! 😉 Przepis jest przepisem podstawowym, na jogurcie i gazowanej wodzie. Jak to wypieki bezglutenowe najsmaczniejsze są w dniu upieczenia. Na następny dzień robią się nieco suche, ale po włożeniu ich na chwilkę do mikrofalówki znów smakują jak świeżo wyciągnięte z pieca. Zamiast mąki Schar Mix B można użyć dowolnej mieszanki mąk bezglutenowych pamiętając o tym, że każda mąka inaczej chłonie wodę więc w razie potrzeby dolać jej odrobinę. Przepis podpatrzyłam na blogu Olgi Smile. Koniecznie wypróbujcie 🙂
Składniki: (na ok. 10 bułeczek)
Ciasto:
500 g mąki Schar Mix B
300 ml wody mineralnej gazowanej
3 łyżeczki suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
60 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
woda do wysmarowania
siemię lniane do posypania
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić mikserem lub ręką do uzyskania zwartej kuli ciasta (ciasto nie będzie sprężyste jak przy cieście z mąką pszenną. Będzie raczej jak plastelina). Pamiętajcie, że jeżeli używacie świeżych drożdży, przed dodaniem ich do reszty składników trzeba przygotować z nich rozczyn. Jak go zrobić możecie przeczytać tutaj.
Wyrobione ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Bułki odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Bułeczki wysmarować odrobiną wody i posypać siemieniem lnianym. Piec przez ok. 40 minut (u mnie po 25 minutach bułki były upieczone).
Wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!