Zapraszam dzisiaj na klasyczne połączenie czekolady z malinami. Puszysty, słodki i intensywnie czekoladowy mus, którego słodycz doskonale przełamuje warstwa malinowa umieszczona na dnie szklanek. Całość smakiem i wyglądem stanowi bardzo elegancki deser mogący zachwycić nawet najbardziej wymagającego gościa :).
SKŁADNIKI
(na 3-4 porcje)
Żelka malinowa:
- 100 g puree malinowego (malin zblendowanych i przetartych przez sitko w celu pozbycia się pestek)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 30 g cukru
- 3 g żelatyny w proszku
- 20 ml zimnej wody
Mus czekoladowy:
- 200 g śmietanki kremówki 30-36%
- 2 żółtka (z wyparzonych jaj)
- 10 g cukru pudru
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- kilka świeżych malin do dekoracji
- 1-2 kostki startej gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE
Żelka malinowa: Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Malinowe puree, sok z cytryny i cukier umieścić w garnuszku, podgrzewać do zagotowania. Zdjąć z palnika, wmieszać napęczniałą żelatynę. Malinową mieszankę przelać do 3-4 szklanek, schłodzić w lodówce, aż żelka stężeje.
Mus czekoladowy: Obydwie czekolady posiekać, wymieszać i rozpuścić, np. w mikrofalówce. Śmietankę kremówkę ubić prawie na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, następnie wlać ciepłą, płynną czekoladę i wymieszać. Masę czekoladową dodać w 2-3 turach do ubitej śmietany, krótko miksować do uzyskania jednolitego i puszystego musu. Czekoladowy mus przełożyć do szklanek z żelką malinową.
Desery schłodzić w lodówce, następnie udekorować świeżymi malinami i startą gorzką czekoladą. Smacznego!
Inspiracja: książka Pawła Małeckiego „Cukiernia Lidla”.
17 komentarzy
pyszny deser !
zgadzam się !
Pani Justynko super przepis.Smskowałmus wszystkim. Pozdrawiam Czeslawa Kowalczyk
Idealny. Ja preferuję wegański mus czekoladowy, choć nie ukrywam, że zakochałam się w tym deserze, gdy zjadłam go w tradycyjnej wersji.
GENIALNY I PRZEPYSZNY!
Jak długo można przechowywać w lodówce taki mus?
Najlepiej spożyć w ciągu 1-2 dni (obecność surowych żółtek ;))
W jakim celu surowe żółtko? Czy można zrobić deser bez żółtka? 🙂
Żółtko nadaje kremowości, można pominąć 😉
Czy można użyć mrożonych malin?
tak 🙂
Wystarczy ubic zoltka z cukrem pudrem nad kapiela wodna i deser ‚wytrzyma’ dluzej 😌
A czy można śmietanę dodać do musu też oczywiście w kilku porcjach?
tak 🙂
Hej!
Przy dodawaniu masy czekoladowej do ubitej śmietanki robi się coś w stylu stracciatelli, a śmietanka robi się rzadka, a nie puszysta. Masa w kolorze jest czekoladowa i bardzo smaczna, ale są takie charakterystyczne kawałki czekolady. Czemu tak się dzieje? Już spróbowałam dwa razy i za każdym tak się stało. Może zbyt wysoka temperatura masy czekoladowej? Powinna ona chwilę postać i nie być ciepła?
Z góry dzięki za odpowiedź 🙂
tak, to zapewne kwestia różnicy temperatur. Warto spróbować dość bezpiecznego sposobu- czekolady rozpuścić w ciepłej śmietance, następnie porządnie schłodzić (całą noc), a następnie ubić i wymieszać z utartymi żółtkami 🙂
Dziękuję Ci ślicznie za odpowiedź! Zakochałam się w Twoich przepisach. Zaraz po tym pysznym musie, zrobiłam sernik peanut butter z Twojego przepisu i to był zdecydowanie najpyszniejszy sernik jaki kiedykolwiek udało mi się zrobić <3 Dziękuję!