Tort na specjalne okazje! Sprawdzi się na Walentynki, Dzień Mamy, Babci czy też na Dzień Dziecka. Dwa kruche migdałowe spody przełożone kremem z mascarpone i wanilią. Dekoracja ze świeżych kwiatów, owoców i bezików. Udanego pieczenia!
SKŁADNIKI
Kruche spody:
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 150 g cukru pudru
- 350 g mąki pszennej
- 100 g mąki migdałowej
- 50 g kwaśnej śmietany 18%
- spora szczypta soli
Krem:
- 350 g śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Do dekoracji:
- mini beziki
- liofilizowane owoce
- płatki róż
- makaroniki
- świeże borówki, maliny, truskawki
- kwiaty, np. goździki
PRZYGOTOWANIE
Kruche spody: składniki zagnieść w jednolite ciasto, podzielić na dwie części, rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie wykroić serca (foremką lub przygotowanym wcześniej szablonem). Umieścić je na perforowanej blaszce i macie. Przykryć drugą matą. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 12-18 minut w zależności od wielkości serc. Wyjąć i wystudzić.
Wyświetl ten post na Instagramie
Krem: składniki umieścić w misie. Ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
Kruche spody przekładać kremem. Udekorować mini bezikami, świeżymi owocami i posypać owocami liofilizowanymi. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
RADY
- z resztek ciasta upiecz kruche ciasteczka do kawy :).
- goździki wbite do kremu, należy z dołu zabiezpieczyć folią.
- jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o perforowanym sprzęcie, sprawdź mojego ebooka o tartach i tarteletkach.
4 komentarze
Pięknie wykonany torcik! Idealny na socjalną okazję dla bliskiej osoby.
Ekstra! Na walentynki idealny
Wow, wygląda to przecudnie! A jak stworzyć tak piękny kształt blatów bez serduszkowej formy?
Mmmm pyszności idealne do kawki. Torcik wygląda obłędnie :p Pozdrawiamy