Jeśli zaczynasz przygodę z domowym pieczywem na zakwasie, to potrzebny jest Ci zapewne podstawowy i elementarny przepis na chleb żytni na zakwasie. Poniższa receptura to baza do tworzenia coraz to bardziej wymyślnych bochenków! Tylko pięć składników, wysoka hydracja (stosunek wody do mąki), przez co ciasto wkładane do keksówki jest dosyć luźne, a po upieczeniu bochenek jest przyjemnie wilgotny. Podczas wyrastania ciasto wyraźnie się unosi do samych rantów keksówki i pięknie pęka- to znak, że wszystko przebiega zgodnie z planem, że użyty został mocny, silny i gotowy do dalszej pracy zakwas. No właśnie… a pierwsze od czego musimy zacząć, to właśnie od zakwasu. Jak go wyhodować i jak przebiega ten proces, pisałam dokładnie tutaj. Koniecznie zacznijcie przygodę z domowym zdrowym pieczywem!
SKŁADNIKI
(na formę keksówkę 10×20 cm)
Ciasto:
- 300 g mąki żytniej typ 720
- 100 g mąki żytniej razowej 2000
- 350 g letniej wody
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 11 g soli
Dodatkowo:
- odrobina oleju i mąki żytniej razowej do przygotowania keksówki
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki wymieszać w misce do połączenia. Gęste ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 10×20 cm, którą uprzednio natłuścić olejem i obsypać mąką żytnią razową. Wyrównać powierzchnię zwilżoną w wodzie łyżką. Wierzch obsypać mąką żytnią razową. Formę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrastania na około 6-8 godzin, aż ciasto urośnie po same krawędzie keksówki i apetycznie popęka. W chłodniejsze dni, gdy temperatura w pomieszczeniu jest niższa, czas ten może się wydłużyć.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C przez około 45 minut (lub kilka minut dłużej) z umieszczoną na dole piekarnika blaszką z gorącą wodą. Po 30 minutach należy tę blaszkę wyjąć i zapiekać chleb dalej. Upieczony bochenek wyjąć z piekarnika oraz keksówki i umieścić na kratce w celu wystudzenia. Kroić ostrym nożem z ząbkami. Smacznego!
RADY
- jeśli zakwas przechowujemy w lodówce (tzw. starter), należy go wyjąć, dokarmić taką samą ilością wody oraz mąki (np. po 50 g) i pozostawić na kilka godzin, by się uaktywnił (wyraźnie urośnie i pojawią się pęcherzyki powierza). Wtedy dopiero można przystąpić do przygotowania chleba (wymieszania zakwasu z resztą składników).
- czas pieczenia może się u każdego minimalnie różnić- kwestia piekarnika. Podobnie jak czas wyrastania chleba w keksówce. W lecie, gdy jest ciepło, chleb wyrośnie szybciej niż w zimowe chłodne dni, gdy temperatura w pomieszczeniu jest niższa.
- pieczenie w zaparowanym piekarniku (blaszka z gorącą wodą) korzystnie wpływa na skórkę chleba i wspomaga wyrastanie.
- to podstawowy elementarny przepis na żytni chleb na zakwasie. W rozszerzonej wersji można dodać do niego dowolne nasiona i bakalie, np. suszone śliwki, pestki słonecznika, dyni itp.

37 komentarzy
Moja mama piecze właśnie taki chleb, tylko właśnie dodaje do niego pestki, które akurat ma w domu. Najlepszy chleb na świecie <3
To prawda!!
Ten chleb to mistrzostwo, łatwy w przygotowaniu i mega pyszny. Tak szybko znika, ze wczoraj upiekłam odrazu dwa żeby mieć na kilka dni 😉
Pycha. Bardzo lubię żytnie pieczywo, więc z chęcią wypróbuję 🙂
Polecam!!
le bym sobie zjadła taki chlebek 🙂
Nic tylko piec!!
Siedzę na chacie i piekę, tzn. Na razie czekam aż zakwas się zagrzeje.
Można upiec chleb z samej mąki żytniej razowej ? Ponieważ niestety ciężko dorwać w sklepie wiele typów mąk. Przeważnie zastaje pustki w sklepie. :/
Dało by radę skręcić chlebek z samej żytniej razowej 2000? No i najważniejsze – w jakiej ilości ? Czy mąki w przepisie są identyczne a ciasto nie wyjdzie za gęste bądź luźne ?
A może jakaś pszenna ?
Tak, można upiec tylko na żytniej razowej 😉 Proporcje bez zmian.
Dziękuję ! ♥️
Czy może być tylko mąka 720? Czyli łącznie 400 g mąki 720? Taka mam akurat w domu
Tak, może być ☺️
Justyna, czy mogłabyś proszę podać rozmiar keksówki, w której robisz ten chlebek? Dzięki 🙂
Hej! Wszystko ujęte jest w przepisie 😉
10×20 cm ❤️
Teraz widzę ☺️ Chyba z ekscytacji nie zauważyłam 😉 Dzięki!
Czy może być z maką pszenną oraz żytnią?
tak 😉
Czy chleb pieczesz z termoobiegiem? Czy jakaś inna opcja ustawienie grzałek?
Góra-dół 😉
Czy można zamiast 100 gram mąki 2000 dać pszenną chlebową? Jeżeli tak, to czy zachować inne proporcje?
Pozdrawiam
Tak, proporcje bez zmian 😉
Mam pytanie odnośnie tej blaszki z wodą – stawiasz ją na tej dolnej blasze piekarnika czy na kratce tuż ponad?
Różnie 🙂
Ostatnio nawet obok keksówki z chlebem.
Wyszedł boski! Z zakwasu z Twoje przepisu. 🙂 Bardzo dziękuję :*
Czy dodając ziaren, należy redukować ilość maki czy pozostaje bez zmian?
W przypadku dodawania ziaren do pieczywa, powinno zwiększyć się dodatek soli i skorygować hydrację (stosunek wody do mąki). Teraz kwestia ile gram ziaren chcesz dodać. Jeśli to niewielkie ilości, nie zmieniałabym proporcji przepisu 😉
Dodając 50g lub 100g nasion słonecznika jak musiałabym zmienić hydratacje, czy nadal mogłabym pozostawić bez zmian?
Ogólnie hydracja w tym przepisie jest spora, więc nie zmieniałabym proporcji przy takiej ilości nasion 😉
Super, to będę próbowała 🙂 dziekuje za odpowiedz!
Super przepis. Chleb przepyszny, bardzo smakuje wszystkim domownikom. Chyba najlepszy jaki piekłam.
[…] jest uciec ;). Na blogu znajdziecie już mnóstwo przepisów na chleb foremkowy na zakwasie, np. klasyczny żytni, z cukinią albo ten musztardowy. Czas moi drodzy podnieść poprzeczkę! Czas dokarmić zakwas […]
Mam tylko pszenny zakwas mogę na nim bazować czy wcześniej go kilka razy dokarmić żeby był bardziej razowy
Tak jasne 😉
Dzięki za przepis, ten chleb jest FENOMENALNY. Mega prosty, a przepyszny. Do tej pory myślałem, że 100% żytni musi być na 3-fazowym zaczynie, ale skutecznie nie wprowadziłaś z błędu 🙂 Teraz to chyba przestanę pszenne kręcić.
No tylko mnie nie wyszło?😔 Nie co jest nie tak. Chleb w keksówce wyrósł. Po pieczeniu 50 min. Zapadł się. W środku pusta przestrzeń i zbita mokra część. Tak jakby nieupieczone.
Drugie podejście i zrobione😀pyszny chleb! Błąd przy poprzednim pieczeniu polegał na złej mące. Mąka to nie wino i po 10 latach w szafce nie jest lepsza😜