Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Chleby na zakwasiePIECZYWOSTREFA FIT

Chleb 100% żyto- podstawowy przepis na chleb żytni na zakwasie

by Justyna Dragan 23 sierpnia 2019
autor Justyna Dragan 23 sierpnia 2019

Jeśli zaczynasz przygodę z domowym pieczywem na zakwasie, to potrzebny jest Ci zapewne podstawowy i elementarny przepis na chleb żytni na zakwasie. Poniższa receptura to baza do tworzenia coraz to bardziej wymyślnych bochenków! Tylko pięć składników, wysoka hydracja (stosunek wody do mąki), przez co ciasto wkładane do keksówki jest dosyć luźne, a po upieczeniu bochenek jest przyjemnie wilgotny. Podczas wyrastania ciasto wyraźnie się unosi do samych rantów keksówki i pięknie pęka- to znak, że wszystko przebiega zgodnie z planem, że użyty został mocny, silny i gotowy do dalszej pracy zakwas. No właśnie… a pierwsze od czego musimy zacząć, to właśnie od zakwasu. Jak go wyhodować i jak przebiega ten proces, pisałam dokładnie tutaj. Koniecznie zacznijcie przygodę z domowym zdrowym pieczywem!


SKŁADNIKI

(na formę keksówkę 10×20 cm)

Ciasto:

  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g mąki żytniej razowej 2000
  • 350 g letniej wody
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 11 g soli

Dodatkowo:

  • odrobina oleju i mąki żytniej razowej do przygotowania keksówki

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki wymieszać w misce do połączenia. Gęste ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 10×20 cm, którą uprzednio natłuścić olejem i obsypać mąką żytnią razową. Wyrównać powierzchnię zwilżoną w wodzie łyżką. Wierzch obsypać mąką żytnią razową. Formę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrastania na około 6-8 godzin, aż ciasto urośnie po same krawędzie keksówki i apetycznie popęka. W chłodniejsze dni, gdy temperatura w pomieszczeniu jest niższa, czas ten może się wydłużyć.

Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C  przez około 45 minut (lub kilka minut dłużej) z umieszczoną na dole piekarnika blaszką z gorącą wodą. Po 30 minutach należy tę blaszkę wyjąć i zapiekać chleb dalej. Upieczony bochenek wyjąć z piekarnika oraz keksówki i umieścić na kratce w celu wystudzenia. Kroić ostrym nożem z ząbkami. Smacznego!


RADY

  • jeśli zakwas przechowujemy w lodówce (tzw. starter), należy go wyjąć, dokarmić taką samą ilością wody oraz mąki (np. po 50 g) i pozostawić na kilka godzin, by się uaktywnił (wyraźnie urośnie i pojawią się pęcherzyki powierza). Wtedy dopiero można przystąpić do przygotowania chleba (wymieszania zakwasu z resztą składników).
  • czas pieczenia może się u każdego minimalnie różnić- kwestia piekarnika. Podobnie jak czas wyrastania chleba w keksówce. W lecie, gdy jest ciepło, chleb wyrośnie szybciej niż w zimowe chłodne dni, gdy temperatura w pomieszczeniu jest niższa.
  • pieczenie w zaparowanym piekarniku (blaszka z gorącą wodą) korzystnie wpływa na skórkę chleba i wspomaga wyrastanie.
  • to podstawowy elementarny przepis na żytni chleb na zakwasie. W rozszerzonej wersji można dodać do niego dowolne nasiona i bakalie, np. suszone śliwki, pestki słonecznika, dyni itp.

mąka żytniamąka żytnia razowa
37 komentarzy
10
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Placuszki z serem ricotta
następny
Placek śliwkowo-orzechowy

Zobacz również

Kardamonki

Drożdżówki z kremem patissiere i żurawiną

Szybkie pancakes w zdrowszej wersji

Jagielnik kokosowo-jagodowy

Bułki pszenne na zakwasie

Zdrowe ciasto malinowo-kokosowe z kremem twarogowym

Podstawowy chleb pszenny na zakwasie

Bagietki pszenne na zaczynie poolish

37 komentarzy

Udon 25 sierpnia 2019 - 14:58

Moja mama piecze właśnie taki chleb, tylko właśnie dodaje do niego pestki, które akurat ma w domu. Najlepszy chleb na świecie <3

odpowiedz
Justyna Dragan 26 sierpnia 2019 - 15:49

To prawda!!

odpowiedz
Aga 3 maja 2020 - 14:18

Ten chleb to mistrzostwo, łatwy w przygotowaniu i mega pyszny. Tak szybko znika, ze wczoraj upiekłam odrazu dwa żeby mieć na kilka dni 😉

odpowiedz
Olimpia 26 sierpnia 2019 - 17:57

Pycha. Bardzo lubię żytnie pieczywo, więc z chęcią wypróbuję 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 30 sierpnia 2019 - 21:25

Polecam!!

odpowiedz
Klaudia Jaroszewska - Koci Punkt Widzenia 29 sierpnia 2019 - 10:05

le bym sobie zjadła taki chlebek 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 30 sierpnia 2019 - 21:25

Nic tylko piec!!

odpowiedz
Jola 27 marca 2020 - 13:43

Siedzę na chacie i piekę, tzn. Na razie czekam aż zakwas się zagrzeje.

odpowiedz
Dame Coldfire 8 kwietnia 2020 - 17:24

Można upiec chleb z samej mąki żytniej razowej ? Ponieważ niestety ciężko dorwać w sklepie wiele typów mąk. Przeważnie zastaje pustki w sklepie. :/
Dało by radę skręcić chlebek z samej żytniej razowej 2000? No i najważniejsze – w jakiej ilości ? Czy mąki w przepisie są identyczne a ciasto nie wyjdzie za gęste bądź luźne ?
A może jakaś pszenna ?

odpowiedz
Justyna Dragan 8 kwietnia 2020 - 19:53

Tak, można upiec tylko na żytniej razowej 😉 Proporcje bez zmian.

odpowiedz
Dame Coldfire 22 kwietnia 2020 - 09:22

Dziękuję ! ♥️

odpowiedz
Monika 14 kwietnia 2020 - 11:56

Czy może być tylko mąka 720? Czyli łącznie 400 g mąki 720? Taka mam akurat w domu

odpowiedz
Justyna Dragan 14 kwietnia 2020 - 13:10

Tak, może być ☺️

odpowiedz
Klaudia 16 kwietnia 2020 - 20:04

Justyna, czy mogłabyś proszę podać rozmiar keksówki, w której robisz ten chlebek? Dzięki 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 16 kwietnia 2020 - 20:48

Hej! Wszystko ujęte jest w przepisie 😉
10×20 cm ❤️

odpowiedz
Klaudia 17 kwietnia 2020 - 19:59

Teraz widzę ☺️ Chyba z ekscytacji nie zauważyłam 😉 Dzięki!

odpowiedz
Anna 12 czerwca 2020 - 20:58

Czy może być z maką pszenną oraz żytnią?

odpowiedz
Justyna Dragan 12 czerwca 2020 - 21:57

tak 😉

Marta 1 listopada 2020 - 20:08

Czy chleb pieczesz z termoobiegiem? Czy jakaś inna opcja ustawienie grzałek?

odpowiedz
Justyna Dragan 1 listopada 2020 - 20:09

Góra-dół 😉

odpowiedz
Kaśka 12 maja 2020 - 23:31

Czy można zamiast 100 gram mąki 2000 dać pszenną chlebową? Jeżeli tak, to czy zachować inne proporcje?
Pozdrawiam

odpowiedz
Justyna Dragan 13 maja 2020 - 20:09

Tak, proporcje bez zmian 😉

odpowiedz
Dominika 29 lipca 2020 - 14:59

Mam pytanie odnośnie tej blaszki z wodą – stawiasz ją na tej dolnej blasze piekarnika czy na kratce tuż ponad?

odpowiedz
Justyna Dragan 29 lipca 2020 - 15:11

Różnie 🙂
Ostatnio nawet obok keksówki z chlebem.

odpowiedz
Klaudia 21 maja 2020 - 10:54

Wyszedł boski! Z zakwasu z Twoje przepisu. 🙂 Bardzo dziękuję :*

odpowiedz
Paulina 2 czerwca 2020 - 15:16

Czy dodając ziaren, należy redukować ilość maki czy pozostaje bez zmian?

odpowiedz
Justyna Dragan 2 czerwca 2020 - 15:20

W przypadku dodawania ziaren do pieczywa, powinno zwiększyć się dodatek soli i skorygować hydrację (stosunek wody do mąki). Teraz kwestia ile gram ziaren chcesz dodać. Jeśli to niewielkie ilości, nie zmieniałabym proporcji przepisu 😉

odpowiedz
Paulina 3 czerwca 2020 - 11:52

Dodając 50g lub 100g nasion słonecznika jak musiałabym zmienić hydratacje, czy nadal mogłabym pozostawić bez zmian?

odpowiedz
Justyna Dragan 3 czerwca 2020 - 19:54

Ogólnie hydracja w tym przepisie jest spora, więc nie zmieniałabym proporcji przy takiej ilości nasion 😉

odpowiedz
Paulina 5 czerwca 2020 - 22:08

Super, to będę próbowała 🙂 dziekuje za odpowiedz!

Anna 12 września 2020 - 19:49

Super przepis. Chleb przepyszny, bardzo smakuje wszystkim domownikom. Chyba najlepszy jaki piekłam.

odpowiedz
Podstawowy chleb pszenny na zakwasie - Justyna Dragan 13 sierpnia 2020 - 08:32

[…] jest uciec ;). Na blogu znajdziecie już mnóstwo przepisów na chleb foremkowy na zakwasie, np. klasyczny żytni, z cukinią albo ten musztardowy. Czas moi drodzy podnieść poprzeczkę! Czas dokarmić zakwas […]

odpowiedz
alina 2 stycznia 2021 - 18:31

Mam tylko pszenny zakwas mogę na nim bazować czy wcześniej go kilka razy dokarmić żeby był bardziej razowy

odpowiedz
Justyna Dragan 2 stycznia 2021 - 19:05

Tak jasne 😉

odpowiedz
Marcin 3 stycznia 2021 - 22:44

Dzięki za przepis, ten chleb jest FENOMENALNY. Mega prosty, a przepyszny. Do tej pory myślałem, że 100% żytni musi być na 3-fazowym zaczynie, ale skutecznie nie wprowadziłaś z błędu 🙂 Teraz to chyba przestanę pszenne kręcić.

odpowiedz
Krzysztof 30 stycznia 2021 - 18:58

No tylko mnie nie wyszło?😔 Nie co jest nie tak. Chleb w keksówce wyrósł. Po pieczeniu 50 min. Zapadł się. W środku pusta przestrzeń i zbita mokra część. Tak jakby nieupieczone.

odpowiedz
Krzysztof 14 lutego 2021 - 08:05

Drugie podejście i zrobione😀pyszny chleb! Błąd przy poprzednim pieczeniu polegał na złej mące. Mąka to nie wino i po 10 latach w szafce nie jest lepsza😜

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Kardamonki

  • 2

    Torcik brownie malinowy

  • 3

    Migdałowa panna cotta z owocowym akcentem

  • 4

    Tort bezowy Dacquoise

  • 5

    Tarta Creme Brulee

  • 6

    Sernik z masłem orzechowym

  • 7

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 8

    Tradycyjne pączki

  • 9

    Piernik staropolski

  • 10

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 11

    Perfekcyjne bezy-PORADY

  • 12

    Ciasto Kaloria

Najnowsze komentarze

  • Marta o Torcik brownie malinowy
  • Robal o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Aleksandra o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Marian o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Marta o Kardamonki

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
CIASTO DROŻDŻOWE 🥰 Miłość i słabość zar CIASTO DROŻDŻOWE 🥰 Miłość i słabość zarazem 😅 Cześć Kochani!! W ten środowy wieczór podsyłam Wam do herbatki pyszną drożdżówę 😁 Skusisz się? Jeśli chcesz zrobić ją w swojej kuchni, to zajrzyj do bio @justyna_dragan 😘 #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#patissiere#ciasto#cake#drożdżowe#żurawina
Lubię takie dni! 🙌 Dwudniowe szkolenie z @che Lubię takie dni! 🙌 Dwudniowe szkolenie z @chefmaciejrosinski na czele i garstką fajnych ludzi 😁 Takie bodźce są potrzebne! 🥰 Po stokroć dziękuję i do zobaczenia, mam nadzieję, jak najszybciej ❤️🍫🍩 Przesuńcie w bok, by zobaczyć relację. Zaciskajcie też kciuki, by ciacha dotrwały do domu - przed nami kilkaset km 🚂🚂😅 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie#łódź
Dzień dobry!!! Nowy tydzień i nowe wyzwania!! Dzień dobry!!! Nowy tydzień i nowe wyzwania!! Jestescie ciekawi, co to za obłędne bułeczki na zdjęciu? Już wieczorkiem wszystko będzie jasne 😁😋 A tymczasem informuję, że wlasnie dzisiaj rusza konkurs Bake&Play @akademia_mistrza dla młodych cukierników (15-19 lat) ❤️ Temat: Wielkanocne Wypieki 😎 Śmigajcie do bio- tam czeka link do szczegółów. Przesuńcie też palcem w bok, by zobaczyć grafiki konkursowe i nagrody, które można wygrać w tym roku 😘 Trzymam za Was mocno kciuki!! #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#patissiere#ciasto#cake#drożdżowe#bakeandplay2021
Nooo, Walentynki! To już pojutrze!! Gotowi? 😁 Nooo, Walentynki! To już pojutrze!! Gotowi? 😁 To brownie malinowe na pewno wywoła uśmiech na twarzy bliskiej Ci osoby ❤️ Tyle czekolady, masełka i malin.. Ahh 😍😍 Aktywny link do przepisu w bio @justyna_dragan 🤍 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#raspberries#maliny
Tak tylko zostawię, gdyby ktoś miał niedobór g Tak tylko zostawię, gdyby ktoś miał niedobór glutenu i tłuszczyku po dniu dzisiejszym 🤪🤪😁 To były pracowite dwa dni! 425 donacików i cztery ✋🤚✋🤚 Dzięki @_krecik_ za współpracę 😁 Kochani! Wam Dziękuję za wszystkie zdjęcia, oznaczenia i wiadomości! Wyzwanie #tłustyujusty ponownie szczyciło się SPOOORYM zainteresowaniem 💞 Jestescie niezawodni!! #tłustyujusty#justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#ptysie
❤️ W A L E N T Y N K I ❤️ Moi Kochani! Mam ❤️ W A L E N T Y N K I ❤️ Moi Kochani! Mam dla Was prawdziwą walentynkową propozycję 😎 Wiem, że wielu z Was czekało na to ciacho- dzięki za cierpliwość 😉 TORCIK BROWNIE MALINOWY 🥰 Nie zastanawiaj się, jak to mówią „przez żołądek do serca” 😁 Podejmiesz wyzwanie? 😉 Aktywny link do przepisu w bio @justyna_dragan 🤍 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#raspberries#maliny
A gdyby tak Drogie Panie lub Panowie, przyszykować na Walentynki SZYBCIUTKI deser- migdałową pannę cottę z owocowym akcentem? Dwa dwóch osób😁 Na blogu czeka prosta i smakowita propozycja! Gdzie przepis? No jak zwykle aktywny link umieściłam w bio @justyna_dragan ❤️ Wypróbujcie 😘😘 ❤️ i dobrego dnia dla Was!! #foodie#delicious#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#blueberries#pannacotta#rasberries#strasberries#cream#walentynki#valentines
Dzień dobry! Wstali? A może już w pracy? Z same Dzień dobry! Wstali? A może już w pracy? Z samego rana zapraszam Was na stronę! 😎 Tort bezowy Dakłas: dwa blaty bezowe przełożone rewelacyjnym kremem kajmakowo-kawowym z posiekanymi daktylami i orzechami pekan. Gotowi? 😁 Wpadajcie do bio @justyna_dragan ❤️❤️ #foodie#delicious#cake#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#bezy#meringue#cookies#ciasto#justynadragan#dates#pekan
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2020 - Justyna Dragan
Polityka prywatności


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT