5,5K
Czy liczyliście kiedyś, ile czasu zajmuje Wam przygotowanie dobrego śniadania? Te placuszki zrobicie w 10 minut, zjecie jeszcze szybciej! Mamy tu zaledwie 4 składniki, a głównym jest ser ricotta. Przygotowanie to błahostka- wszystko do miski, porządnie wymieszać i na patelnię. Najsmaczniejsze na świeżo, choć z powodzeniem można zrobić je dzień wcześniej, a przed podaniem podgrzać. Pycha!
Składniki: (na 12 sztuk)
250 g sera ricotta
3 jajka
50 g miodu
50 g miodu
100 g mąki orkiszowej typ 1850
odrobina oleju do smażenia
odrobina oleju do smażenia
Przygotowanie:
W misce roztrzepać jajka z serem ricotta i miodem. Wsypać mąkę, wymieszać.
Na rozgrzaną, natłuszczoną olejem patelnię nakładać porcje masy (1 porządna łyżka ciasta= 1 placuszek). Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu z obu stron do ładnego zarumienienia. Podawać na ciepło z miodem, owocami itp. Smacznego!
Rady:
- smażymy spokojnie, bez pośpiechu- nie chcemy surowych w środku placuszków.
15 komentarzy
wygląda pysznie
Pyszne, musze takie zrobic 😀
Polecam!!
Pychota 🙂
😉
Uwielbiam takie rzeczy <3
Prosto i smacznie 🙂
Pycha, pycha, pycha!
Polecam serdecznie!
na pewno są przepyszne 😉
😀
ROBIŁAM już placki z ricotty nie jeden raz, ale te to jakieś totalne MISTRZOSTWO ŚWIATA! Są po prostu idealne!
ale miło to słyszeć! 🙂
Czy moze być maka pszenna lub pełnoziarnista
Tak pewnie! 🙂