Niebanalny smak klasycznego ciasta na jogurcie. Słodkość przełamuje tutaj frużelina malinowa, ale równie dobrze można zastąpić ją innymi owocami, np. porzeczkami, truskawkami, jagodami itp. Wypróbuj w swojej kuchni, nie pożałujesz… obiecuję! 😉
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mokre i suche składniki wymieszać osobno w dwóch miskach. Następnie połączyć do uzyskania jednolitego jasnego ciasta.
- ciasto najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (niekoniecznie w lodówce), w szczelnie zamkniętym pojemniku.
13 komentarzy
Smakowicie wygląda 😉
Wyglada pysznie <3
😉
Wygląda przepięknie. Uwielbiam ciasta jogurtowe, są cudownie wilgotne i proste 🙂
Dziękuję, pozdrawiam!
Koniecznie muszę zrobić!
Polecam 🙂
Wygląda mega instagramowo 😀
PS. eksperymentujesz czasami z zamiennikami cukru? Np. ksylitol, stewia itp.? Myślisz, że wtedy ilość powinna być taka sama jak cukru? I czy taka zamiana w ogóle ma sens, czy pod wpływem wysokiej temperatury cukier to cukier?
W przypadku miodu temperatura ma spore znaczenie. Ksylitol spokojnie może być dobrym zamiennikiem ;). Warto jednak pamiętać, że zarówno ksylitol jak i stewia są słodsze od cukru- najlepiej zmniejszyć ilość.
Pozdrawiam!
zrobienie frużeliny wcale nie jest trudne 🙂 może zrobię takie ciasto, bo wygląda bardzo apetycznie
Polecam!! 🙂
Właśnie takie ciasta lubię najbardziej 🙂
😉