Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
CIASTACiasta czekoladoweCiasta kremowe, przekładane

Ciasto czekoladowo-jabłkowe

by Justyna Dragan 16 sierpnia 2019
autor Justyna Dragan 16 sierpnia 2019

Kochani! Zanim przepis na to wyjątkowe ciasto, to jeszcze kilka słów o tym, co wydarzyło się ostatnio. Jak dobrze wiecie, 14 sierpnia miała miejsce premiera mojej pierwszej autorskiej książki kulinarnej.

Książki, w której każdy znajdzie coś dla siebie! 10 rozdziałów, ponad 100 przepisów na ciasta, ciasteczka, desery, domowe pieczywo i wiele innych pysznych wypieków zarówno w wersji fit, jak i bardziej klasycznej (czyt. nie licz kalorii :P). Obłędny sernik słonecznikowy, sernik z fetą, cudowne brioszki z borówkami, tarta z serka wiejskiego, bułeczki z solonym karmelem, kubeczki naleśnikowe, mnóstwo domowego świeżego pieczywa i pomysłów na śniadanie. Wiele przepisów, które z powodzeniem przygotujecie razem z dziećmi. 

Nie czekaj! Już teraz zamów swój egzemplarz- KLIK KLIK


Książka ta jest podsumowaniem i pamiątką Nastoletniego Wypiekania- już za niedługo dużo się zmieni! Szykujcie się na spore zmiany… ;).

Wierzę, że ta książka będzie dla Was kopalnią inspiracji! Jeśli przygotujecie któryś z przepisów, koniecznie pochwalcie się efektami, oznaczając w sieci #nastoletniewypiekanie. Udanego wypiekania!


……………………………………….



Ciasto czekoladowo-jabłkowe

Poniższy przekładaniec to połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego z kremem maślano-budyniowym z dodatkiem prażonych jabłek z cynamonem. Na górze czekoladowa polewa i wiórki z czekolady. Mięsiste i głębokie w smaku, bardzo syte. Ciasto na każdą okazję! Do zapisania i wypróbowania :).


Składniki: (na blaszkę o wymiarach 20×35 cm)

Ciasto czekoladowe:
380 g mąki pszennej
30 g naturalnego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/4 szklanki cukru
szczypta soli
3 jajka
3/4 szklanki oleju
1 i 1/4 szklanki maślanki

Prażone jabłka:
2 średnie jabłka
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu

Krem budyniowy:
750 ml mleka
100 g cukru
3 żółtka
50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
200 g miękkiego masła

Do nasączenia:
3/4 szklanki soku jabłkowego

Polewa czekoladowa:
100 g deserowej czekolady
90 g śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady


Przygotowanie:



Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki wymieszać w misce. W drugiej misce roztrzepać składniki mokre. Zawartości obydwu misek połączyć. Czekoladową masę przelać do blaszki o wymiarach 20×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

Prażone jabłka: Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w garnku, zalać 2 łyżkami soku, dodać cukier i cynamon. Dusić kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż jabłka delikatnie zmiękną i staną się szkliste. Ściągnąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.

Krem budyniowy: 600 ml mleka zagotować w garnku z cukrem. W międzyczasie w reszcie mleka rozprowadzić żółtka i obydwie mąki. Mączną mieszankę wlać do gorącego mleka w garnku, nieustannie mieszając gotować do zgęstnienia i ponownego zagotowania. Budyń zdjąć z palnika i wystudzić. Miękkie masło utrzeć do jasności, partiami dodawać budyń, miksować. Na koniec wmieszać prażone jabłka (wcześniej delikatnie odcisnąć je z nadmiaru soku).

Składanie ciasta: Czekoladowe ciasto przekroić na 2 blaty. Górny blat przyciąć pozbywając się skórki i wyrównując powierzchnię. Dolny blat umieścić w formie, nasączyć sokiem jabłkowym, wysmarować 3/4 ilością kremu budyniowego z jabłkami i przykryć II blatem ciasta docisnąć dłonią i nasączyć resztą soku jabłkowego. Wierzch wysmarować pozostałym kremem. Ciasto schłodzić w lodówce.

Polewa czekoladowa: Śmietankę kremówkę podgrzać w garnuszku, aż będzie gorąca. Zdjąć z palnika, wrzucić posiekaną czekoladę deserową i wymieszać do uzyskania gęstej, aksamitnej polewy. Gdy przestygnie, rozprowadzić ją delikatnie na kremie (najlepiej przy pomocy szpatułki).

Wierzch posypać wiórkami z gorzkiej czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc). Smacznego!

Rady:
  • pamiętajcie, by składniki ciasta czekoladowego były w temperaturze pokojowej. Jajka, olej i maślankę wyjmijcie wcześniej z lodówki.
  • wiórki z gorzkiej czekolady można przygotować, ścierając czekoladę obieraczką do warzyw. Starcie na tarce lub posiekanie też będzie dobrym rozwiązaniem.
czekolada deserowajabłkamaślanka
23 komentarze
3
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Gryczane babeczki z bananami i orzechami
następny
Ciasto jogurtowe z frużeliną malinową

Zobacz również

Torcik brownie malinowy

Tort bezowy Dacquoise

Tarta Creme Brulee

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

Limonkowy sernik z białą czekoladą

Jagielnik kokosowo-jagodowy

Zdrowe ciasto malinowo-kokosowe z kremem twarogowym

23 komentarze

Ilona 18 sierpnia 2019 - 10:06

Bardzo się cieszę na tę książkę. Wcześniej nie wiedziałam o tym, że planujesz ją wydać, ale teraz z przyjemnością kupię. Twoje blogowe przepisy jeszcze nigdy mnie nie zawiodły 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 18 sierpnia 2019 - 12:20

Bardzo się cieszę !! 🙂

odpowiedz
Unknown 18 sierpnia 2019 - 20:01

Czy zamiast maślanki można dać jogurt naturalny? Jeśli tak to jaki lepiej, zwykły czy grecki?

odpowiedz
Justyna Dragan 18 sierpnia 2019 - 20:45

Można, najlepiej zwykły 🙂

odpowiedz
Wiatrakowa 19 sierpnia 2019 - 15:41

Ciasto wygląda obłędnie!
PS. Gratuluję książki 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 22 sierpnia 2019 - 14:27

Ślicznie dziękuję!

odpowiedz
BlingBlingMakeUp 19 sierpnia 2019 - 18:04

Az mi slinka leci 😀

odpowiedz
Justyna Dragan 22 sierpnia 2019 - 14:27

Polecam! 😉

odpowiedz
Klaudia Jaroszewska - Koci Punkt Widzenia 20 sierpnia 2019 - 13:58

serdecznie gratuluję ci wydania autorskiej książki kulinarnej 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 22 sierpnia 2019 - 14:28

Baardzo dziękuję!! 🙂

odpowiedz
Zuzanna Witt 21 sierpnia 2019 - 08:54

Wchodzenie na ten blog w trakcie diety to chyba nie jest dobry pomysł

odpowiedz
Justyna Dragan 22 sierpnia 2019 - 14:28

hehe raz za kiedy można sobie pozwolić 😉

odpowiedz
Unknown 21 sierpnia 2019 - 15:44

Ciasto jest obłędnie pyszne, musiałam zrobić😂
czekam teraz na odbiór książki

odpowiedz
Justyna Dragan 22 sierpnia 2019 - 14:29

Extra! Bardzo się cieszę 😀

odpowiedz
Anonimowy 23 sierpnia 2019 - 13:04

Bardzo się ciesze i gratuluję z całego serducha 🙂 Pamiętam jak namawiałam Cię do odwiedzin u Ewy 🙂
Pozdrawiam
Daga
http://naciasteczkowychpapierach.blogspot.com/

odpowiedz
Justyna Dragan 26 sierpnia 2019 - 15:48

Ojjj tak!! Pozdrawiam Daga!! 🙂

odpowiedz
Kamila 26 sierpnia 2019 - 21:25

Jaki to sok jabłkowy? Jakiego Ty użyłaś? Pozdrawiam ��

odpowiedz
Justyna Dragan 26 sierpnia 2019 - 21:30

Dowolny 🙂 Można wykorzystać świeżo wyciśnięty lub kupić gotowy w kartonie- warto spojrzeć wtedy na skład, by był jak najlepszy 😉

odpowiedz
One_LoVe 27 września 2019 - 05:39

Wygląda super. 🙂

odpowiedz
ewuta 27 września 2019 - 07:24

a zamiast maślanki można użyć kefiru?

odpowiedz
Justyna Dragan 27 września 2019 - 19:16

Tak 🙂

odpowiedz
Martyna 13 lutego 2020 - 20:03

Czy do ciasta zamiast jabłek będą pasowały inne owoce? Np wiśnie?

odpowiedz
Justyna Dragan 16 lutego 2020 - 11:50

Myślę, że tak 😉

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Kardamonki

  • 2

    Torcik brownie malinowy

  • 3

    Migdałowa panna cotta z owocowym akcentem

  • 4

    Tort bezowy Dacquoise

  • 5

    Tarta Creme Brulee

  • 6

    Sernik z masłem orzechowym

  • 7

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 8

    Tradycyjne pączki

  • 9

    Piernik staropolski

  • 10

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 11

    Perfekcyjne bezy-PORADY

  • 12

    Ciasto Kaloria

Najnowsze komentarze

  • Marta o Torcik brownie malinowy
  • Robal o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Aleksandra o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Marian o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Marta o Kardamonki

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
CIASTO DROŻDŻOWE 🥰 Miłość i słabość zar CIASTO DROŻDŻOWE 🥰 Miłość i słabość zarazem 😅 Cześć Kochani!! W ten środowy wieczór podsyłam Wam do herbatki pyszną drożdżówę 😁 Skusisz się? Jeśli chcesz zrobić ją w swojej kuchni, to zajrzyj do bio @justyna_dragan 😘 #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#patissiere#ciasto#cake#drożdżowe#żurawina
Lubię takie dni! 🙌 Dwudniowe szkolenie z @che Lubię takie dni! 🙌 Dwudniowe szkolenie z @chefmaciejrosinski na czele i garstką fajnych ludzi 😁 Takie bodźce są potrzebne! 🥰 Po stokroć dziękuję i do zobaczenia, mam nadzieję, jak najszybciej ❤️🍫🍩 Przesuńcie w bok, by zobaczyć relację. Zaciskajcie też kciuki, by ciacha dotrwały do domu - przed nami kilkaset km 🚂🚂😅 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie#łódź
Dzień dobry!!! Nowy tydzień i nowe wyzwania!! Dzień dobry!!! Nowy tydzień i nowe wyzwania!! Jestescie ciekawi, co to za obłędne bułeczki na zdjęciu? Już wieczorkiem wszystko będzie jasne 😁😋 A tymczasem informuję, że wlasnie dzisiaj rusza konkurs Bake&Play @akademia_mistrza dla młodych cukierników (15-19 lat) ❤️ Temat: Wielkanocne Wypieki 😎 Śmigajcie do bio- tam czeka link do szczegółów. Przesuńcie też palcem w bok, by zobaczyć grafiki konkursowe i nagrody, które można wygrać w tym roku 😘 Trzymam za Was mocno kciuki!! #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#patissiere#ciasto#cake#drożdżowe#bakeandplay2021
Nooo, Walentynki! To już pojutrze!! Gotowi? 😁 Nooo, Walentynki! To już pojutrze!! Gotowi? 😁 To brownie malinowe na pewno wywoła uśmiech na twarzy bliskiej Ci osoby ❤️ Tyle czekolady, masełka i malin.. Ahh 😍😍 Aktywny link do przepisu w bio @justyna_dragan 🤍 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#raspberries#maliny
Tak tylko zostawię, gdyby ktoś miał niedobór g Tak tylko zostawię, gdyby ktoś miał niedobór glutenu i tłuszczyku po dniu dzisiejszym 🤪🤪😁 To były pracowite dwa dni! 425 donacików i cztery ✋🤚✋🤚 Dzięki @_krecik_ za współpracę 😁 Kochani! Wam Dziękuję za wszystkie zdjęcia, oznaczenia i wiadomości! Wyzwanie #tłustyujusty ponownie szczyciło się SPOOORYM zainteresowaniem 💞 Jestescie niezawodni!! #tłustyujusty#justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#ptysie
❤️ W A L E N T Y N K I ❤️ Moi Kochani! Mam ❤️ W A L E N T Y N K I ❤️ Moi Kochani! Mam dla Was prawdziwą walentynkową propozycję 😎 Wiem, że wielu z Was czekało na to ciacho- dzięki za cierpliwość 😉 TORCIK BROWNIE MALINOWY 🥰 Nie zastanawiaj się, jak to mówią „przez żołądek do serca” 😁 Podejmiesz wyzwanie? 😉 Aktywny link do przepisu w bio @justyna_dragan 🤍 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#raspberries#maliny
A gdyby tak Drogie Panie lub Panowie, przyszykować na Walentynki SZYBCIUTKI deser- migdałową pannę cottę z owocowym akcentem? Dwa dwóch osób😁 Na blogu czeka prosta i smakowita propozycja! Gdzie przepis? No jak zwykle aktywny link umieściłam w bio @justyna_dragan ❤️ Wypróbujcie 😘😘 ❤️ i dobrego dnia dla Was!! #foodie#delicious#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#blueberries#pannacotta#rasberries#strasberries#cream#walentynki#valentines
Dzień dobry! Wstali? A może już w pracy? Z same Dzień dobry! Wstali? A może już w pracy? Z samego rana zapraszam Was na stronę! 😎 Tort bezowy Dakłas: dwa blaty bezowe przełożone rewelacyjnym kremem kajmakowo-kawowym z posiekanymi daktylami i orzechami pekan. Gotowi? 😁 Wpadajcie do bio @justyna_dragan ❤️❤️ #foodie#delicious#cake#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#bezy#meringue#cookies#ciasto#justynadragan#dates#pekan
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2020 - Justyna Dragan
Polityka prywatności


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT