12,5K
Dzisiaj babeczki w wersji fit! Mąka pszenna zastąpiona bezglutenową gryczaną, biały cukier- cukrem trzcinowym. Rolę jajek odgrywają tu banany. Musicie upiec te babeczki już teraz! Roboty z nimi bardzo mało, a smak powalający. Polecam! 😉
Składniki: (na ok. 12 sztuk)
Suche:
150 g mąki gryczanej
30 g mąki owsianej
150 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
100 g orzechów włoskich, posiekanych
Mokre:
250 g bananów (waga po obraniu)
100 ml oleju rzepakowego
100 ml wody
1 łyżka soku z cytryny
Dekoracja:
12 połówek orzechów włoskich
1-2 łyżeczki masła orzechowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki wymieszać w misce, w innej zmiksować blenderem składniki mokre (na gładko- tak, by kawałki bananów nie były widoczne). Zawartość obydwu misek połączyć.
Powstałą masę przelać do 3/4 wysokości papilotek umieszczonych w formie na muffinki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia.
Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Udekorować orzechami włoskimi przyklejając je do babeczek masłem orzechowym. Smacznego!
Inspiracja: książka Kingi Paruzel „Fit Słodkości”.
27 komentarzy
porywam jedną..no dobra…albo i dwie 😀
Świetne połączenie smaków, poproszę jedną taką babeczkę na spróbowanie 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
jakie to musi być dobre 🙂
Polecam!
Zapisuję na listę do zrobienia 🙂
Super! 😉
Uwielbiam takie zdrowsze wersje deserów 🙂
Polecam!!
Gryka my love <3 Uwielbiam ten charakterystyczny smak i pasuje mi on do wszystkiego 😉
To prawda! 🙂
Kupiłam dzisiaj wszystkie składniki i wieczorem biorę się za pieczenie 🙂
Extra!!
nigdy nie piekłam na mące gryczanej 🙂
Polecam spróbować 😉
Pyszne są!
Cieszę się! 🙂
A czy w tym przepisie można zastąpić banany jajkiem? Mam uczulenie na ten owoc, a chętnie bym wypróbowała takich pyszności 🙂 No i pytanie dodatkowe: 250 g banana to ile jajek? 😉
Nie próbowałam, ale myślę, że 2 jajka i powinno być okey 😉
Chętnie śrubuję taki przepis 🙂
Polecam! 😉
Czy proszek do pieczenia może być bezglutenowy? I czym mogę zastąpić cukier trzcinowy ?
podwójne tak 😉
Właśnie odkryłam Twojego bloga i jestem zachwycona 🙂
Witamy! 🙂
Brzmi to wszystko przepysznie 🙂
Smakowicie wyglądają, ale czy tak samo smakują?
Właśnie babeczki rewelacyjnie wyglądają, ale ja na razie zostanę przy mące pszennej.