Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
CIASTAKomuniaSzarlotki i jabłecznikiWielkanoc

Szarlotka kokosowa

by Justyna Dragan 6 sierpnia 2019
autor Justyna Dragan 6 sierpnia 2019
 
Szarlotka na „wypasie”! Na kruchym spodzie, z kremem maślano-budyniowym i wilgotną wkładką kokosową z dodatkiem kwaśnej śmietany. Nie mam żadnych wątpliwości, że pokochacie ten przepis :). Każda warstwa tego ciasta to odrębna pyszna opowieść. Kto dotychczas twierdzić, że szarlotki i jabłeczniki są nudne, to na pewno zmieni zdanie! Serdecznie polecam.


Składniki: (na blaszkę 35×20 cm)

Ciasto kruche:
100 g zimnego masła
2 żółtka
50 g cukru pudru
150 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
1 łyżeczka cynamonu
1 op. galaretki pomarańczowej (75 g)

Krem budyniowy:
1,5 szklanki mleka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
30 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła

Wkładka kokosowa:
120 g kwaśnej śmietany 18%
120 g cukru (60 g +60 g)
120 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 g białek w temperaturze pokojowej
szczypta soli


Przygotowanie:

Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, wysypać na stolnicę. Dodać masło i posiekać nożem. Następnie wlać żółtka, zagnieść składniki w jednolitą kulę ciasta. Od razu cienko rozwałkować (podsypując mąką) na kształt blaszki o wymiarach 35×20 cm, którą wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto zawinąć na wałek i umieścić w formie. Ponakłuwać widelcem i schować do lodówki na minimum 30 minut (lub dłużej). Następnie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 15 minut na złoty kolor. Wyjąć i wystudzić.

Masa jabłkowa: Jabłka cienko obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w garnku, zalać 2 łyżkami soku z cytryny i wodą oraz wsypać cynamon. Dusić kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż jabłka puszczą sok i staną się szkliste. Ściągnąć z ognia, gdy tylko zaczną się rozpadać. Po chwili wsypać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać. Po wystudzeniu schłodzić masę jabłkową w lodówce. Gdy zacznie tężeć, wyłożyć ją na podpieczony i wystudzony spód, wyrównać. Schować do lodówki.


Krem budyniowy: 1 szklankę mleka, cukier i ekstrakt z wanilii zagotować w garnku. W reszcie mleka rozprowadzić obydwie mąki. Mączną mieszankę wlać do gorącego mleka w garnku, nieustannie mieszając gotować do zgęstnienia i ponownego zagotowania. Budyń zdjąć z palnika i wystudzić. Miękkie masło utrzeć do jasności, partiami dodawać budyń, miksować.


Wkładka kokosowa: Śmietanę 18% delikatnie podgrzać z połową cukru w garnuszku, aż cukier się rozpuści. Wystudzić do temperatury pokojowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli dodając pod koniec stopniowo resztę cukru. Zmniejszyć obroty miksera i strumyczkiem wlać śmietanę. Wyłączyć mikser, szpatułką wmieszać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Białą masę przełożyć do tej samej blaszki, w której piekliśmy kruchy spód (35×20 cm), wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 25 minut. Wyjąć i wystudzić.

Wkładkę kokosową odwrócić do góry nogami,  zdjąć papier i wysmarować kremem budyniowym. Ostrożnie umieścić kokosowy blat na jabłkach (kremem do dołu), docisnąć.

Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin. Smacznego!

Rady:
  • ciasta kruchego jest „na styk”. Należy je cienko, ale równomiernie rozwałkować na wielkość blaszki. Po upieczeniu ostrożnie się z nim obchodzić- jest bardzo delikatne i kruche.
  • jeśli po obraniu jabłek otrzymacie spory ubytek (przykładowo któreś jabłko będzie robaczywe lub obite i będzie wymagało  dokładniejszego obrania), dołóżcie jeszcze jedno mniejsze jabłko.
  • 100 g białek potrzebnych do wkładki kokosowej to białka z około 3 jajek.
  • kremem budyniowym smarujemy wkładkę kokosową, a nie bezpośrednio masę z jabłek. Dlaczego? Jabłka są bardzo delikatne i  rozsmarowując na nich gęsty krem, można je niepotrzebnie uszkodzić.
  • po zrobieniu szarlotki, warto ją schłodzić kilka godzin w lodówce. Poszczególne warstwy stężeją, a smaki się „przegryzą”.  

budyńgalaretkajabłkakwaśna śmietanawiórki kokosowe
21 komentarzy
0
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Sernik na kruchym cieście z czerwoną porzeczką
następny
Gryczane babeczki z bananami i orzechami

Zobacz również

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

Quiche z brokułami (książka „7 sposobów” Jamiego Olivera)

Limonkowy sernik z białą czekoladą

Jagielnik kokosowo-jagodowy

Zdrowe ciasto malinowo-kokosowe z kremem twarogowym

Letnie ciasto maślane z kremem ananasowym i świeżymi...

Tarta migdałowo-borówkowa

21 komentarzy

Julia Laszuk 29 maja 2017 - 15:11

Kocham takie desery warstwowane. 🙂
https://jaglusia.com/

odpowiedz
Maja 17 maja 2018 - 14:50

Super przepis !

odpowiedz
Felicja 7 sierpnia 2019 - 11:09

wygląda pysznie!

odpowiedz
Justyna Dragan 10 sierpnia 2019 - 14:38

Dzięki!

odpowiedz
lizzy 7 sierpnia 2019 - 18:54

Połączenie idealne <3

odpowiedz
Justyna Dragan 10 sierpnia 2019 - 14:38

To prawda, polecam!

odpowiedz
Klaudia Jaroszewska - Koci Punkt Widzenia 8 sierpnia 2019 - 17:53

mm wygląda naprawde bardzo smacznie 😉

odpowiedz
Justyna Dragan 10 sierpnia 2019 - 14:38

🙂

odpowiedz
Patrycja Tymińska 8 sierpnia 2019 - 18:44

Wygląda smakowicie 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 10 sierpnia 2019 - 14:39

Polecam spróbować!!

odpowiedz
BlingBlingMakeUp 9 sierpnia 2019 - 09:01

Uwielbiam jablka i kokos, polaczenie idealne <3

odpowiedz
Justyna Dragan 10 sierpnia 2019 - 14:39

Nic tylko upiec 😉

odpowiedz
filippo 9 sierpnia 2019 - 10:55

uwielbiam takie ciasta <3

odpowiedz
Justyna Dragan 10 sierpnia 2019 - 14:40

Polecam!

odpowiedz
Coco 10 sierpnia 2019 - 09:21

O jaa, jabłko i kokos to połączenie moich marzeń 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 10 sierpnia 2019 - 14:40

😉

odpowiedz
Malwina 12 sierpnia 2019 - 08:54

coś czuję, że ta kokosowa wkładka to będzie mój ulubiony deser. Nawet bez kruchego i jabłek 😉

odpowiedz
Justyna Dragan 14 sierpnia 2019 - 17:14

Hehehe 😛

odpowiedz
Anka 16 sierpnia 2019 - 08:42

Tak oto zdobyłam nowy ulubiony przepis na szarlotkę 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 16 sierpnia 2019 - 17:12

😉

odpowiedz
Kasia 26 września 2020 - 18:49

To ciasto jest przepyszne!! Kulinarny foodgasm, dawno nie popełniłam czegoś tak zajebistego! Jest troszkę przy nim pracy ale polecam innym bo WARTO! Dziękuję za mega przepis ♥️♥️♥️

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Sernik z masłem orzechowym

  • 2

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 3

    Piernik staropolski

  • 4

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 5

    Bazlama- turecki chleb z patelni

  • 6

    Murzynek- wilgotny i puszysty

Najnowsze komentarze

  • Justyna Dragan o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Justyna Dragan o Deser Snickers
  • Justyna Dragan o Makaroniki piernikowe
  • Anett o Chleb orkiszowo- żytni wieloziarnisty
  • Oliwia o Makaroniki piernikowe

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
🎉🎉 #21 Dopiero co zakładałam Nastoletnie, 🎉🎉 #21 Dopiero co zakładałam Nastoletnie,
Dopiero co 18stka, maturka, prawko, nasza Cytrynka...
Leci ten czas, oj leci 😅😁 Dobrze mieć zdrowie, poczucie bezpieczeństwa i bliskich obok ❤️ Urodzinki „świętuję” dziś w Wawce- mamy zjazd w ten weekend 😅 ▶️ Także kanapki do plecaka! Kawa do termosu! A na uczelni batony z automatu! 😂❤️ To będzie dobry dzień!! 🎉😜😂 (na wszystkie wiadomości odpiszę z opóźnieniem 😘☺️) Trzymajcie się 🤍😊 #justynadragan#curlygirlpolska#curlygirl#polishgirl#foodblogger#food#instaphoto#hair#curlyhair#instagirls#omo#birthday#21yo#urodziny#blogger
Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze piernik staropolski, ale odświeżyłam w minione święta zdjęcia i szkoda, by czekały one do kolejnych świąt 😁 Myślę, że to też dobra okazja, by poruszyć temat POTRAW, które tylko raz w roku smakują TAK DOBRZE 😁 Wigilijny barszcz z uszkami zrobiony w lutym nie będzie już smakować tak samo 😜 Podobnie jak pierogi z kapustą i grzybami czy właśnie piernik. O czym to świadczy? O tym, że zwracamy uwagę nie tylko na smak dania/deseru, ale również na OKOLICZNOŚCI w jakich jemy: klimat, osoby, nasze aktualne samopoczucie ❤️ Jedzenie to nie tylko talerz i kilka składników!!! 😉☺️ #justynadragan#foodpick#foodphotography#food#mniam#yummy#foodporn#eat#follow#followme#dessert#blog#blogger#foodblogger#baked#ciastka#childhood#dzieciństwo#święta#christmas#pierniczki#recipe#gingerbread#piernikstaropolski
🎉 30 tys. 🎉 Wooow!! Moi Drodzy! Jest nas tu 🎉 30 tys. 🎉
Wooow!! Moi Drodzy! 
Jest nas tu już ponad 30.000 osób 🥺
Z czego się ogromnie cieszę? Z tego, że to nie jest tylko „sucha liczba” 😉 Wasza codzienna aktywność i zaangażowanie TWORZY TEN PROFIL ❤️ Dziękuję, że jesteście częścią tego miejsca ☺️ Duma na sercu móc gromadzić Czytelników, którzy przychodzą po konkretne treści,  liczą na cenne wskazówki, ale i też niejednokrotnie sami się nimi dzielą 🥰
Dobrze, że jesteś! 🙌 Daj znać, od kiedy tu zaglądasz 😁 Jest wśród nas spoooro nowych osób ❤️☺️ PS. Na zdjęciu rzeczywistość warsztatowa 😜😁 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie
Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańs Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańskie 😎 Dzisiaj chciałam Wam przypomnieć ten przepis 😁 Przyznajcie się, kto pierwsze smażenie pączków ma już w tym roku za sobą? 😉 LINK DO PRZEPISU W BIO @justyna_dragan ❤️ #tłustyujusty#justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#ptysie
Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj si Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj się, które z nich możesz jeść na okrągło? 😅 Nerkowce, laskowe i pistacje to zdecydowanie moja TOP TRÓJKA 😁 Czekam na Twoją!! #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#follow#followme#cake#recipe#nuts#pekan
Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za dużo ❗️ Niech starczy każdemu 😘🥰 Kto jeszcze nie widział najnowszego przepisu, niech zerknie do bio ❤️❤️🙌 #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową i kremem. Na spodzie z ciastem Oreo 🥜🥜🥜 Syty, słodki i konkretny wypiek 🥰 Nowy przepis już na blogu ❤️ Link w bio @justyna_dragan ❗️❗️ #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Oficjalnie witam w 2021 🎉😉 Już jutro na str Oficjalnie witam w 2021 🎉😉 Już jutro na stronie pojawi się pierwszy przepis w tym nowym roku ☺️ Zgadniecie, jaki składnik odpowiada za charakterystyczny smak tego sernika? 😎 #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2020 - Justyna Dragan
Polityka prywatności


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.