Szarlotka na “wypasie”! Na kruchym spodzie, z kremem maślano-budyniowym i wilgotną wkładką kokosową z dodatkiem kwaśnej śmietany. Nie mam żadnych wątpliwości, że pokochacie ten przepis :). Każda warstwa tego ciasta to odrębna pyszna opowieść. Kto dotychczas twierdzić, że szarlotki i jabłeczniki są nudne, to na pewno zmieni zdanie! Serdecznie polecam.
Składniki: (na blaszkę 35×20 cm)
Ciasto kruche:
100 g zimnego masła
2 żółtka
50 g cukru pudru
150 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
1 łyżeczka cynamonu
1 op. galaretki pomarańczowej (75 g)
Krem budyniowy:
1,5 szklanki mleka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
30 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
Wkładka kokosowa:
120 g kwaśnej śmietany 18%
120 g cukru (60 g +60 g)
120 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 g białek w temperaturze pokojowej
szczypta soli
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, wysypać na stolnicę. Dodać masło i posiekać nożem. Następnie wlać żółtka, zagnieść składniki w jednolitą kulę ciasta. Od razu cienko rozwałkować (podsypując mąką) na kształt blaszki o wymiarach 35×20 cm, którą wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto zawinąć na wałek i umieścić w formie. Ponakłuwać widelcem i schować do lodówki na minimum 30 minut (lub dłużej). Następnie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 15 minut na złoty kolor. Wyjąć i wystudzić.
Masa jabłkowa: Jabłka cienko obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w garnku, zalać 2 łyżkami soku z cytryny i wodą oraz wsypać cynamon. Dusić kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż jabłka puszczą sok i staną się szkliste. Ściągnąć z ognia, gdy tylko zaczną się rozpadać. Po chwili wsypać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać. Po wystudzeniu schłodzić masę jabłkową w lodówce. Gdy zacznie tężeć, wyłożyć ją na podpieczony i wystudzony spód, wyrównać. Schować do lodówki.
Krem budyniowy: 1 szklankę mleka, cukier i ekstrakt z wanilii zagotować w garnku. W reszcie mleka rozprowadzić obydwie mąki. Mączną mieszankę wlać do gorącego mleka w garnku, nieustannie mieszając gotować do zgęstnienia i ponownego zagotowania. Budyń zdjąć z palnika i wystudzić. Miękkie masło utrzeć do jasności, partiami dodawać budyń, miksować.
Wkładka kokosowa: Śmietanę 18% delikatnie podgrzać z połową cukru w garnuszku, aż cukier się rozpuści. Wystudzić do temperatury pokojowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli dodając pod koniec stopniowo resztę cukru. Zmniejszyć obroty miksera i strumyczkiem wlać śmietanę. Wyłączyć mikser, szpatułką wmieszać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Białą masę przełożyć do tej samej blaszki, w której piekliśmy kruchy spód (35×20 cm), wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 25 minut. Wyjąć i wystudzić.
Wkładkę kokosową odwrócić do góry nogami, zdjąć papier i wysmarować kremem budyniowym. Ostrożnie umieścić kokosowy blat na jabłkach (kremem do dołu), docisnąć.
Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin. Smacznego!
Rady:
- ciasta kruchego jest “na styk”. Należy je cienko, ale równomiernie rozwałkować na wielkość blaszki. Po upieczeniu ostrożnie się z nim obchodzić- jest bardzo delikatne i kruche.
- jeśli po obraniu jabłek otrzymacie spory ubytek (przykładowo któreś jabłko będzie robaczywe lub obite i będzie wymagało dokładniejszego obrania), dołóżcie jeszcze jedno mniejsze jabłko.
- 100 g białek potrzebnych do wkładki kokosowej to białka z około 3 jajek.
- kremem budyniowym smarujemy wkładkę kokosową, a nie bezpośrednio masę z jabłek. Dlaczego? Jabłka są bardzo delikatne i rozsmarowując na nich gęsty krem, można je niepotrzebnie uszkodzić.
- po zrobieniu szarlotki, warto ją schłodzić kilka godzin w lodówce. Poszczególne warstwy stężeją, a smaki się “przegryzą”.
22 komentarze
Kocham takie desery warstwowane. 🙂
https://jaglusia.com/
Super przepis !
wygląda pysznie!
Dzięki!
Połączenie idealne <3
To prawda, polecam!
mm wygląda naprawde bardzo smacznie 😉
🙂
Wygląda smakowicie 🙂
Polecam spróbować!!
Uwielbiam jablka i kokos, polaczenie idealne <3
Nic tylko upiec 😉
uwielbiam takie ciasta <3
Polecam!
O jaa, jabłko i kokos to połączenie moich marzeń 🙂
😉
coś czuję, że ta kokosowa wkładka to będzie mój ulubiony deser. Nawet bez kruchego i jabłek 😉
Hehehe 😛
Tak oto zdobyłam nowy ulubiony przepis na szarlotkę 🙂
😉
To ciasto jest przepyszne!! Kulinarny foodgasm, dawno nie popełniłam czegoś tak zajebistego! Jest troszkę przy nim pracy ale polecam innym bo WARTO! Dziękuję za mega przepis ♥️♥️♥️
Ciekawe polaczenie to na pewno musi być dobre 😀