15,K
Sernik w kruchym cieście to klasyka nie do przebicia. Delikatna nuta waniliowa wyczuwalna w serze i czerwone porzeczki, które przełamują słodycz. By uniknąć namoknięcia spodu, podpiekamy go wcześniej kilka minut w piekarniku. Ciasto nada się do pudełka na wakacyjne wędrówki i wycieczki. Udanych wypieków!
Sernik w kruchym cieście to klasyka nie do przebicia. Delikatna nuta waniliowa wyczuwalna w serze i czerwone porzeczki, które przełamują słodycz. By uniknąć namoknięcia spodu, podpiekamy go wcześniej kilka minut w piekarniku. Ciasto nada się do pudełka na wakacyjne wędrówki i wycieczki. Udanych wypieków!
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 20×35 cm)
Ciasto kruche:
200 g zimnego masła
350 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
120 g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego, mielonego
100 g miękkiego masła
5 jajek
220 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 op. budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
1 łyżka mąki pszennej
Dodatkowo:
400 g czerwonych porzeczek
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać. Następnie dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto w jednolitą kulę ciasta. Podzielić na dwie równe części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie jedną część ciasta rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć na spód blaszki o wymiarach 20×35 cm, którą uprzednio wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem, a następnie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 12 minut. W tym czasie przygotować masę serową…
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrem do jasności, dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować jedynie do połączenia.
Masę serową wylać na podpieczony gorący/ciepły spód ciasta. Na górę wysypać czerwone porzeczki wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej i wyłożyć startą na tarce drugą część ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 50-55 minut do zezłocenia i delikatnego wyrośnięcia (sernik może popękać).
Wyjąć i pozostawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc). Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Rady:
- sernik można upiec z dowolnymi owocami. Jagody, maliny, brzoskwinie też się sprawdzą!
19 komentarzy
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Ale smacznie wygląda 🙂
Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! 😉
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
Rewelacja
🙂
dawno nie jadłam sernika 😉 szkoda tylko, że nie mogę, bo ten wygląda naprawdę pysznie
Dzięki!
kwaśność porzeczki musi cudownie przełamywać smak sernika 🙂
To prawda! 🙂
obłędnie wygląda ten sernik!
Dziękuję i polecam!
Kocham serniki z kwaśnymi owocami. Petarda!
😘😘
SERNIK PYSZNY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ZAMIAST PORZECZEK DAŁAM BORÓWKĘ AMERYKAŃSKĄ!
SZCZERZE POLECAM!!!!!!!!!!!!
💓💓
Czy na minimalnie większą blaszkę – 25×35 cm – zalecasz większe proporcje składników (125%) czy pozostawienie ich zgodnie z przepisem?
Dzień dobry,
Chcę użyć do sernika borówkę amerykańską ale msm tylko mrożoną, czy wcześniej należy ją odmrozic czy odrazu użyć mrożoną ?
Użyć mrożoną 🙂
Ciasto wyszło przepyszne, na pewno wrócę do przepisu, a wszystkim którzy się zastanawiają czy robić gorąco polecam!