Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
BezyCIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCIWalentynki

Bezowe gniazdka z jagodami

by Justyna Dragan 2 sierpnia 2019
autor Justyna Dragan 2 sierpnia 2019

Jest wielu zwolenników, jak i przeciwników. Dla wielu bezy są po prostu za słodkie. Coś w tym jest, przecież to same białka i cukier ;). Właśnie dlatego tak ważne jest to, by skomponować je z czymś kwaśnym i orzeźwiającym. Przygotowałam dla Was nowoczesny, a zarazem prosty przepis na bezowe gniazdka z frużeliną jagodową. Chrupiące z zewnątrz, miękkie i ciągnące w środku- idealne! To fantastyczny sposób na wykorzystanie zalegających białek, np. po jagodziankach. Do dzieła kochani!





Składniki: (na około 25 sztuk)


Gniazdka bezowe:
240 g białek (z około 7 jajek rozmiaru M)
szczypta soli
300 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej

Frużelina jagodowa:
350 g świeżych jagód
100 g cukru pudru
5 g żelatyny w proszku 
10 g mąki ziemniaczanej
40 ml zimnej wody


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.


Gniazdka bezowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę (dobrze ubite białka to takie, które po odwróceniu miski, nie spływają ze ścianek naczynia). Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Na koniec wlać sok z cytryny i wsypać mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. 



Śnieżnobiałą pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdy. Na dwie płaskie i duże blaszki wyłożone papierem do pieczenia wyciskać gniazdka (najpierw podstawy, potem boki).


Blaszki z bezami włożyć do nagrzanego do 180 st.C piekarnika (jedna pod drugą), po czy od razu obniżyć temperaturę do 120 st.C i piec z termoobiegiem (a raczej suszyć) przez około 80 minut. Po tym czasie pozostawić w zamkniętym piekarniku do wystudzenia (można pozostawić na całą noc). 

Frużelina jagodowa: Żelatynę zalać 20 ml zimnej wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Jagody przemyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Połowę umieścić w garnku, zasypać cukrem pudrem i podgrzewać, aż owoce puszczą sok (dosłownie chwilkę). Wsypać resztę jagód, zagotować. Wlać rozprowadzą w pozostałej wodzie (20 ml) mąkę ziemniaczaną, ponownie doprowadzić do zagotowania. Następnie zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać. Tak przygotowaną frużelinę po wystudzeniu schować do lodówki do delikatnego stężenia (zgęstnienia).


Bezowe gniazdka nadziać frużeliną jagodową. Podawać od razu. Smacznego!



Rady:

  • ubita piana z białek nie może i nie lubi czekać, pracujemy z nią możliwie jak najszybciej- wyciskamy gniazdka i od razu do piekarnika.
  • ilość cukru pudru w frużelinie warto dostosować do własnych upodobań. Jeśli lubicie mocniejszy kontrast, zmniejszcie jego ilość.
  • nie gotujcie frużeliny zbyt długo i nie mieszajcie jej drastycznie. Dobrze, gdy jagody zachowają swój kształt.
  • nadziane gniazdka bezowe zaleca się zjeść w dniu przygotowania. Pod wpływem wilgoci tracą chrupkość.
jagodywykorzystanie białek
7 komentarzy
0
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Pieczone pierożki krucho-drożdżowe z malinami
następny
Sernik na kruchym cieście z czerwoną porzeczką

Zobacz również

Jadalne doniczki czekoladowe

Kruchy torcik w kształcie serca

Mini serniczki kawowo-czekoladowe (na zimno)

Tort bezowy z mango i kokosem

Tort bezowy Banoffee

Torcik brownie malinowy

Migdałowa panna cotta z owocowym akcentem

Tort bezowy Dacquoise

7 komentarzy

BlingBlingMakeUp 2 sierpnia 2019 - 14:56

O mamo czysta rozkosz 😀

odpowiedz
Justyna Dragan 5 sierpnia 2019 - 16:37

Polecam 😉

odpowiedz
babs 3 sierpnia 2019 - 09:44

Beza to moje guilty pleasure nr 1

odpowiedz
Justyna Dragan 5 sierpnia 2019 - 16:36

😉

odpowiedz
Rita 11 sierpnia 2019 - 09:41

Cudeńka 🙂

odpowiedz
Czekoladowe ciasto z budyniem i jabłkami - Justyna Dragan 18 stycznia 2020 - 00:23

[…] by Justyna 26 października 2019 autor Justyna 26 października 2019 Kruchy ciemny spód, cynamonowe jabłka i słodki budyń waniliowy. Ciasto najlepsze na następny dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Nie zdziwiłoby mnie jednak, gdyby nie dotrwało do rana, jest naprawdę wyśmienite! Z białek, które pozostaną po przygotowaniu tego ciasta, polecam upiec, np. bezowe gniazdka. […]

odpowiedz
Bezy z mascarpone, żurawiną i pistacjami - Justyna Dragan 9 listopada 2020 - 11:03

[…] […]

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK CROISSANTY W WARUNKACH DOMOWYCH

Popularne

  • 1

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 2

    Ciasto Poduszkowiec

  • 3

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 4

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 5

    Sernik creme brulee

  • 6

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 7

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 8

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 9

    Szybka focaccia

  • 10

    Tradycyjne pączki

  • 11

    Bananowe FIT ciasto z czekoladą

  • 12

    Półkule czekoladowo-malinowe

Najnowsze komentarze

  • Emilia - Jadalne doniczki czekoladowe
  • Daniela92 - Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”
  • Iza - Domowe masło+ maślanka gratis
  • Basia - Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”
  • Marek - Bazlama- turecki chleb z patelni

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Jagody pomału się pokazują, szykujcie się (jak Jagody pomału się pokazują, szykujcie się (jak co roku) na wyzwanie #jagodziankidraganki 😎😁 Kto będzie piekł w tym roku razem ze mną? 😁😁 Już nie mogę się doczekać! ❤️🙌

A tymczasem zachęcam do korzystania z innych przepisów z sezonowymi owocami 🥰 Szukaj na blogu, szukaj tutaj na IG i oczywiście w ebookach ❤️

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake
🖤beza nie musi być nudna 🤍 Zostawiam na do 🖤beza nie musi być nudna 🤍  Zostawiam na dobranoc! 🥰 #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#merigue#beza#chocolate#chocolatecake#czekolada#chocolateideas @foodfluffer
Mniej analizowania, więcej działania. Byśmy odp Mniej analizowania, więcej działania.
Byśmy odpuścili z tym: „a co ktoś sobie pomyśli…”
Pytajmy, prośmy o pomoc, niech myśl o porażce nas nie blokuje.

Dziecięcej radości nam wszystkim! ❤️🥰 
PS. Przepis na doniczki szukajcie w rolkach😘😘 
#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake
A jaki jest Twój ulubiony przepis na rabarbar? 😎
Ukryty w cieście, w drożdżówce, w musie, a może karmelizowany? Daj znać!! ❤️

A przepisu na drożdżówki ze zdjęcia szukaj w poprzednim poście ❤️❤️

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend##rabarbar#drożdżówki @hautescuisines @foodfluffer
Pierwsze, co pomyślałeś, widząc to zdjęcie? 😜😅 Pain au chocolat 🍫🍫 ajajaj poeezjaaa😍😋 W sklepiku znajdziecie DUUUŻEEE promki na ebooki! Warto skorzystać 😁😎 Sprawdźcie, co dla Was przygotowałam ❤️❤️ Link w bio @justyna_dragan 😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant#painauchocolat
Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mni Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mnie!

Nie ma nic gorszego niż zapychający, przesłodzony i mdły tort urodzinowy 😖

Co lubimy? ➡️ KONTRASTY!

A dokładnie kontrasty smakowe! 😎

Do wszelkich ciast i deserów nie bój się:

✨ używać soli!
✨ wprowadzać owocowe akcenty w postaci wkładek, żeli i frużelin!

Tartaletka ze zdjęcia to słodka beza, kwaśny lemon curd i chrupki spód. Wypiek perfekcyjnie skomponowany! Zgodzisz się? 🥰🙃

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe
🍋 #foodphotography 🍋 #instafood#instablog# 🍋 #foodphotography 🍋 

#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit#lemon#cytryny
Jem cały rok 🥰
Polska jabłkiem stoi ! 🍏🍎🍏
#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit##apples#jabłka
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT