SKŁADNIKI
(na blaszkę o wym. 20×30 cm)
Kruche ciasto czekoladowe:
- 200 g zimnego masła
- 350 g mąki pszennej
- 30 g naturalnego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g cukru pudru
- 4 żółtka
Budyń:
- 700 ml mleka
- 120 g cukru
- 3 żółtka
- 2 op. budyniu waniliowego (2×40 g)
Jabłka:
- 500 g jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasto czekoladowe: Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać z masłem, następnie dodać żółtka i szybko zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Podzielić na dwie równe części. Jedną owinąć w folię i schować do lodówki, drugą od razu rozwałkować na papierze do pieczenia na wymiar blaszki (20×30 cm). Papier z ciastem włożyć do formy, ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce 30 minut.
Budyń: Odlać pół szklanki mleka, rozpuścić w nim żółtka i budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem w garnku. Wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia i ponownego zagotowania. Zdjąć z palnika.
Jabłka: Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wymieszać z cynamonem i cukrem.
Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Spód ciasta podpiec przez 10 minut. Wyjąć, od razu poukładać plasterki jabłek (ciasno obok siebie), zalać ciepłym/gorącym budyniem i przykryć II częścią ciasta z lodówki, które tak jak poprzednio cienko rozwałkować na prostokąt o wymiarach blaszki. Ponakłuwać widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 40 minut. Wyjąć, a po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
34 komentarze
Bardzo lubię takie połączenia 🙂 Chrupiące ciasto, miękki środek, owocowy dodatek – ta różnorodność bardzo mi odpowiada!
Tak to prawda, smaki świetnie ze sobą współgrają. Polecam! 🙂
prezentuje się przepysznie 🙂
Polecam! 😉
oo ja poproszę kawałek !
Proszę się częstować 😉 Pozdrawiam!
Zrobiłam wczoraj, wyszło przepysznee! ❤
Smacznego! <3 😉
Wygląda obłędnie. Bardzo chętnie wypróbuję 🙂
Polecam!! 🙂
Fajna, słodka kanapka <3
😉
A gdyby tak z białek ubić bezę i wyłożyć na wierzch?😏
WARTO spróbować 😊
Wygląda na takie ciasto, które jestem w stanie zjeść w całości 🙂
hhehe ;P
Cudeńko 🙂
Jejjj aż trudno się oprzeć 🙂
😉
Aż się prosi o zamoczenie w kawie 😉
Polecam!! 😉
Ciasto przepyszne, trochę czasochłonne, ale warto!
Cieszę się, że smakowało! 🙂
Czy wymieszane gruszki z jabłkami też będą ok?
Tak:)
Pycha! Idealne ciasto na jesienne "coś bym zjadła" 🙂
Ojj tak 😀 Pozdrawiam!
wygląda rewelacyjnei!
z chęcią bym takie zjadła
Świetny przepis!
BARDZO DOBRE TO CIASTO, NIE ZA SŁODKIE A PYSZNE
Cieszę się 😉
[…] […]
Ciasto super pyszne 🙂 dziękuję za przepis