Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
CiasteczkaCIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCIZ różnych stron świata

Rugelach- żydowskie rogaliki

by Justyna Dragan 19 października 2019
autor Justyna Dragan 19 października 2019

Rugelach to żydowskie rogaliki przygotowywane na święto Hannukah. Poniższy przepis to moja interpretacja tego klasycznego wypieku. Samo ciasto przygotowałam na homogenizowanym serku waniliowym. Spójrzcie, wykonamy je z zaledwie trzech składników! Nie ma w nim dodatkowego cukru, gdyż słodki smak zapewnia nadzienie na bazie orzechów włoskich i powideł śliwkowych. Tuż przed pieczeniem przy pomocy pędzelka wysmarowałam rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypałam grubym cukrem perlistym. Są znakomite! Nie żałujcie sobie, upieczcie już teraz :).

SKŁADNIKI

(na ok. 25 sztuk)

Ciasto:
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 200 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
Nadzienie orzechowe:
  • 150 g orzechów włoskich
  • 100 g powideł śliwkowych
  • 80 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 30 g masła, stopionego
Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • cukier perlisty do posypania

PRZYGOTOWANIE

Ciasto: Miękkie masło utrzeć z serkiem waniliowym do połączenia. Wsypać mąkę i jeszcze przez chwilkę miksować, aż powstanie jednolite i lepkie ciasto. Wtedy wyjąć je z miski, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc, minimum 2 godziny).

Nadzienie orzechowe: Orzechy zmielić lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać z resztą składników.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich cienko rozwałkować na duży okrągły placek. Przyłożyć talerz (u mnie o średnicy 28 cm), odrysować nożem okrąg. Koło podzielić na 8 równych trójkątów, które wysmarować nadzieniem orzechowym. Zwinąć w rogaliki zaczynając od szerszej strony. Skrawki ciasta połączyć i rozwałkować kolejne koło (ja uzyskałam w sumie 24 rogaliki i jednego “niedobitka” z ostatniej resztki ciasta ;)).

Uformowane ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wysmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i posypać cukrem perlistym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut do ładnego koloru (czas pieczenia uzależniony jest od wielkości rogalików).

Wyjąć i wystudzić. Można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

RADY

  • serek waniliowy można zastąpić kwaśną śmietaną 18%.
  • jeśli nie macie cukru perlistego, posypcie rogaliki, np. cukrem trzcinowym.
  • potrzebne będą dwie blaszki. Gdy jedna partia rogalików się piecze, drugą schowajcie do lodówki.
orzechy włoskiepowidła śliwkowe
24 komentarze
6
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Chleb miodowy (na zakwasie)
następny
Czekoladowe ciasto z budyniem i jabłkami

Zobacz również

Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

Jadalne doniczki czekoladowe

Mini serniczki kawowo-czekoladowe (na zimno)

Sernik creme brulee

Batoniki czekoladowe z 3 składników

Eklery jagodowo-bazyliowe

Sezonowe galette z pomidorami + kampania “Moc Polskich...

Gnocchi z oliwą, czosnkiem, parmezanem i szpinakiem

24 komentarze

Koralik 20 marca 2017 - 11:57

Jeju, jak to dobrze wygląda! Bez wątpienia tak samo musi smakować. Mam w zamrażalniku jeszcze porcję mrożonych śliwek i nie omieszkam ich wykorzystać. Miały iść do schabu, ale cóż. Trzeba podzielić:) Mam nadzieję, że starczy chociaż na kilka sztuk

odpowiedz
Justyna Dragan 20 marca 2017 - 13:17

Na pewno wystarczy 👌😉😊

odpowiedz
Lena 19 października 2019 - 18:07

muszą być przepyszne! Spróbuję 🙂

odpowiedz
Anonimowy 20 października 2019 - 07:04

Czy do ciasta mozna dodac margaryne zamiast masla?

odpowiedz
Justyna Dragan 20 października 2019 - 07:48

Nie polecam 🙂 Maślany smak i zapach, tylko masło może to zapewnić!

odpowiedz
Laura 21 października 2019 - 13:54

Popisowe rogaliki mojej babci 🙂 Uwielbiam je <3

odpowiedz
Justyna Dragan 23 października 2019 - 05:33

Tak, są wyjątkowe! 🙂

odpowiedz
Inspi 22 października 2019 - 09:38

Powidła i orzechy to coś co musi być przepyszne

odpowiedz
Justyna Dragan 23 października 2019 - 05:34

Polecam wypróbowa 😉

odpowiedz
BlingBlingMakeUp 22 października 2019 - 14:07

Pysznie wygladaja 😀

odpowiedz
Justyna Dragan 23 października 2019 - 05:34

Dzięki! 🙂
Zachęcam do upieczenia

odpowiedz
Splashhh 24 października 2019 - 18:20

Oj kuchnia żydowska to prawdziwa skarbnica orzechowych deserów 🙂

odpowiedz
rughel 26 października 2019 - 09:50

Obłędnie wyglądają te rogaliki *-*

odpowiedz
Budka 27 października 2019 - 09:48

Nie wiem czy może być bardziej jesienne ciacho od takiego z orzechami i powidłami 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 27 października 2019 - 19:35

ojj tak!

odpowiedz
Orzech 1 listopada 2019 - 11:21

Jadłabym jak szalona 😀

odpowiedz
Justyna Dragan 2 listopada 2019 - 21:00

😛

odpowiedz
Anonimowy 14 listopada 2019 - 21:57

Jak długo można takie rogaliki przechowywać ?

odpowiedz
Justyna Dragan 15 listopada 2019 - 13:43

spokojnie kilka dni w pojemniku 🙂

odpowiedz
Anonimowy 24 listopada 2019 - 17:53

Zrobiłam, wyszły pyszne, tylko nadzienie trochę wypłynęło na blaszkę i przypaliło się.

odpowiedz
Klaudia Jaroszewska - Koci Punkt Widzenia 25 listopada 2019 - 18:33

Mmm, wyglądają bardzo smacznie. Wcześniej o nich nie słyszałam 🙂

odpowiedz
Emilia 18 lutego 2020 - 17:56

Serek homogenizowany Danio, czy np. grudziądzki?

odpowiedz
Justyna Dragan 19 lutego 2020 - 15:15

Danio będzie ok 😉

odpowiedz
Ula 16 kwietnia 2022 - 21:17

Już od jakiegoś czasu ten przepis mnie kusił 🙂 I w końcu dziś upiekłam, na święta. Rogaliki są przepyszne! Ciasto plastyczne, elastyczne, farsz bardzo smaczny! Mnie wyszło z podanych proporcji 40 szt ale to dlatego, że odmierzałam mniejszym talerzem.
Znikają z prędkością światła;) polecam!
Ps: szkoda, że nie da się załączyć zdjęcia swojego wypieku.

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK CROISSANTY W WARUNKACH DOMOWYCH

Popularne

  • 1

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 2

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 3

    Ciasto Poduszkowiec

  • 4

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 5

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 6

    Sernik creme brulee

  • 7

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 8

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 9

    Szybka focaccia

  • 10

    Tradycyjne pączki

  • 11

    Krem orzechowy-najlepszy!

Najnowsze komentarze

  • maja - Ciasto Poduszkowiec
  • Agnieszka - Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Iza - Ciasto zebra
  • Hania - Półkule czekoladowo-malinowe
  • Aleksandra - Pizzerinki

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Pierwsze, co pomyślałeś, widząc to zdjęcie? 😜😅 Pain au chocolat 🍫🍫 ajajaj poeezjaaa😍😋 W sklepiku znajdziecie DUUUŻEEE promki na ebooki! Warto skorzystać 😁😎 Sprawdźcie, co dla Was przygotowałam ❤️❤️ Link w bio @justyna_dragan 😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant#painauchocolat
Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mni Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mnie!

Nie ma nic gorszego niż zapychający, przesłodzony i mdły tort urodzinowy 😖

Co lubimy? ➡️ KONTRASTY!

A dokładnie kontrasty smakowe! 😎

Do wszelkich ciast i deserów nie bój się:

✨ używać soli!
✨ wprowadzać owocowe akcenty w postaci wkładek, żeli i frużelin!

Tartaletka ze zdjęcia to słodka beza, kwaśny lemon curd i chrupki spód. Wypiek perfekcyjnie skomponowany! Zgodzisz się? 🥰🙃

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe
🍋 #foodphotography 🍋 #instafood#instablog# 🍋 #foodphotography 🍋 

#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit#lemon#cytryny
Jem cały rok 🥰
Polska jabłkiem stoi ! 🍏🍎🍏
#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit##apples#jabłka
✨Moi Drodzy! ✨ Przypominam, że tylko do jutr ✨Moi Drodzy! ✨

Przypominam, że tylko do jutra (do soboty) ebook „Croissanty w warunkach domowych” jest w promocyjnej cenie 🥐😘

🥐 LINK W BIO @justyna_dragan 🥐

Oprócz podstawowego przepisu na te rogale, czeka na Was kilka inspiracji dodatkowych. Na zdjęciu croissanty wypełnione ganache czekoladowym 🥰😍

Jadłabyś? 😅😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant
… i wszystko jasne 🙃🤭 Choć wersja „aksa … i wszystko jasne 🙃🤭
Choć wersja „aksamitny krem” też brzmi dobrze! 😁

#justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#merigue#beza#chocolate#chocolatecake#czekolada#chocolateideas
Aksamitny krem czy puszyste ubite białka? Strzel Aksamitny krem czy puszyste ubite białka? 
Strzelaj! 😅😁✨

✨ #foodphotography ✨

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#
W 2020 roku stworzyłam obszerny wpis na temat pod W 2020 roku stworzyłam obszerny wpis na temat podstawowego pszennego chleba na zakwasie 🍞

Niezmiennie cieszy się dużą popularnością na blogu - to BARDZO przydatny poradnik dla tych, co są na początku przygody z bochenkami składanymi ☺️

W 2021 roku wypuściłam ebooka o tartach. Ten również miło został przez Was przyjęty! ❤️

⏩ Jeśli korzystasz z moich treści, to wiesz, że sumiennie OPISUJĘ I WYJAŚNIAM. Odpowiadam na pytania i zachęcam do eksperymentowania.

🥐 W najnowszych ebooku o CROISSANTACH chcę Ci udowodnić, że jesteś w stanie upiec takiego rogala, o takim przekroju, jak ze zdjęcia powyżej 😎

🔥 Podejmij ze mną to wyzwanie! Link zostawiam w bio @justyna_dragan 🔥

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT