Rugelach to żydowskie rogaliki przygotowywane na święto Hannukah. Poniższy przepis to moja interpretacja tego klasycznego wypieku. Samo ciasto przygotowałam na homogenizowanym serku waniliowym. Spójrzcie, wykonamy je z zaledwie trzech składników! Nie ma w nim dodatkowego cukru, gdyż słodki smak zapewnia nadzienie na bazie orzechów włoskich i powideł śliwkowych. Tuż przed pieczeniem przy pomocy pędzelka wysmarowałam rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypałam grubym cukrem perlistym. Są znakomite! Nie żałujcie sobie, upieczcie już teraz :).
SKŁADNIKI
(na ok. 25 sztuk)
- 150 g miękkiego masła
- 150 g serka waniliowego homogenizowanego
- 200 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
- 150 g orzechów włoskich
- 100 g powideł śliwkowych
- 80 g cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 30 g masła, stopionego
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- cukier perlisty do posypania
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: Miękkie masło utrzeć z serkiem waniliowym do połączenia. Wsypać mąkę i jeszcze przez chwilkę miksować, aż powstanie jednolite i lepkie ciasto. Wtedy wyjąć je z miski, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc, minimum 2 godziny).
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich cienko rozwałkować na duży okrągły placek. Przyłożyć talerz (u mnie o średnicy 28 cm), odrysować nożem okrąg. Koło podzielić na 8 równych trójkątów, które wysmarować nadzieniem orzechowym. Zwinąć w rogaliki zaczynając od szerszej strony. Skrawki ciasta połączyć i rozwałkować kolejne koło (ja uzyskałam w sumie 24 rogaliki i jednego „niedobitka” z ostatniej resztki ciasta ;)).
Uformowane ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wysmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem i posypać cukrem perlistym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut do ładnego koloru (czas pieczenia uzależniony jest od wielkości rogalików).
Wyjąć i wystudzić. Można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
RADY
- serek waniliowy można zastąpić kwaśną śmietaną 18%.
- jeśli nie macie cukru perlistego, posypcie rogaliki, np. cukrem trzcinowym.
- potrzebne będą dwie blaszki. Gdy jedna partia rogalików się piecze, drugą schowajcie do lodówki.
26 komentarzy
Jeju, jak to dobrze wygląda! Bez wątpienia tak samo musi smakować. Mam w zamrażalniku jeszcze porcję mrożonych śliwek i nie omieszkam ich wykorzystać. Miały iść do schabu, ale cóż. Trzeba podzielić:) Mam nadzieję, że starczy chociaż na kilka sztuk
Na pewno wystarczy 👌😉😊
muszą być przepyszne! Spróbuję 🙂
Czy do ciasta mozna dodac margaryne zamiast masla?
Nie polecam 🙂 Maślany smak i zapach, tylko masło może to zapewnić!
Popisowe rogaliki mojej babci 🙂 Uwielbiam je <3
Tak, są wyjątkowe! 🙂
Powidła i orzechy to coś co musi być przepyszne
Polecam wypróbowa 😉
Pysznie wygladaja 😀
Dzięki! 🙂
Zachęcam do upieczenia
Zrobiłam dziś rogaliki i wyszły pysznie!
Oj kuchnia żydowska to prawdziwa skarbnica orzechowych deserów 🙂
Obłędnie wyglądają te rogaliki *-*
Nie wiem czy może być bardziej jesienne ciacho od takiego z orzechami i powidłami 🙂
ojj tak!
Jadłabym jak szalona 😀
😛
Jak długo można takie rogaliki przechowywać ?
spokojnie kilka dni w pojemniku 🙂
Zrobiłam, wyszły pyszne, tylko nadzienie trochę wypłynęło na blaszkę i przypaliło się.
Mmm, wyglądają bardzo smacznie. Wcześniej o nich nie słyszałam 🙂
Serek homogenizowany Danio, czy np. grudziądzki?
Danio będzie ok 😉
Już od jakiegoś czasu ten przepis mnie kusił 🙂 I w końcu dziś upiekłam, na święta. Rogaliki są przepyszne! Ciasto plastyczne, elastyczne, farsz bardzo smaczny! Mnie wyszło z podanych proporcji 40 szt ale to dlatego, że odmierzałam mniejszym talerzem.
Znikają z prędkością światła;) polecam!
Ps: szkoda, że nie da się załączyć zdjęcia swojego wypieku.
Czy mogę takie nadzienie użyć do piernika ? 😊 Jeśli tak, to długo mógłby być przechowywany z taką masa ?