Lekko słodkawy chleb miodowy na mące żytniej i orkiszowej z dodatkiem siemienia lnianego. Dobrze smakuje zarówno na wytrawnie, jak i na słodko, np. z konfiturą. To najwyższa pora, by obudzić z lodówki Twój zakwas! A jeśli go nie masz, koniecznie zajrzyj do tego wpisu- zakwas chlebowy krok po kroku. Powodzenia!
SKŁADNIKI
- 180 g aktywnego zakwasu żytniego
- 300 ml wody
- 60 g miodu
- 10 g soli
- 250 g mąki żytniej typ 720
- 100 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 g siemienia lnianego
- masło i mąka do formy
- 1 łyżka siemienia lnianego do posypania
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: Siemię lniane podprażyć na suchej patelni, przestudzić. Do aktywnego zakwasu dodać wszystkie składniki ciasta i dobrze wymieszać w misce (nie wyrabiać). Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 6-8 godzin do pierwszego wyrastania.
Keksówkę o długości 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać zwilżoną w wodzie łyżką. Posypać dodatkową łyżką siemienia. Ponownie przykryć folią i pozostawić na ok. 4 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto zbliży się do krawędzi keksówki.
Wyjąć z piekarnika i keksówki, przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
53 komentarze
Z pewnoscia pyszny 😀
Polecam upiec! 🙂
I to jest chleb, do którego nie potrzebuję już nawet masła 😉
😉
Muszę w końcu spróbować sama upiec chleb
Koniecznie!! 🙂
Czy po 8h wyrastania powinno urosnąć? Moje stoi w miejscu i nie wiem czy przekładać do blaszki czy dalej czekać?
tak, po 8 h ciasto powinno wyraźnie zbliżyć się do krawędzi keksówki. Można z zakwasem nie do końća jest wszystko okay? 😉 Czy po ddokarmieniu i kilku h wyrastania był aktywny?
musi być dobry 🙂
Polecam! 😉
Taki chlebek to jest coś najlepszego
Domowy najlepszy! 🙂
Można prosić o przepis na kruche ciastka z powidłami, bezą i orzechami włoskimi?
Gdzieś mi się zapodział przepis a na stronie jakoś też nie mogę zlokalizować.
Z góry dziękuję 🙂
Cześć! Przepis jest na głównej stronie jako ciastla z glazurą białkową i orzechami włoskimi :). Został dopracowany i lekko zmodyfikowany ze względu na uwagi czytelników. Pozdrawiam!
Cudownie się zapowiada 🙂
🙂
Dzisiaj robię. Już nie mogę się doczekać 🙂
Powodzenia! Trzymam kciuki za udany wypiek 😉
Ile to jest 180 g zaczynu nie mam wagi
Nie jestem w stanie konretnie odpowiedzieć 🙂 Na pewno trochę mniej niż jedna szklanka. Polecam zaopatrzyć się w wagę kuchenną- jest niezbędna! Pozdrawiam 🙂
I co zrobić z zaczynem którego nie wykorzystam
Dokładnie pisałam o tym we wpisie o zakwasie chlebowym- kliklij w wyróżniony w składnikach przepisu "zakwas chlebowy" – przeniesie Cię do odpowiedniego postu.
W skrócie: chowamy do lodówki, tam zakwas usypia. Co jakiś czas trzeba go wyjąć, dokarmić, odczekać chwilę i ponownie włożyć do lodówki 🙂
Pyszności!
Polecam!! 😉
Bardzo się polubiłam z tym chlebem 🙂
Ogromnie się cieszę! Niech przepis służy 🙂
Twoje przepisy na chleb zawsze mi odpowiadają, więc i ten wypróbuję 🙂
Trzymam kciuki!
Zrobiłam krok po kroku zgodnie ze wskazówkami i wyszedł cudownie pyszny- mój pierwszy pyszny chleb na własnoręcznie wyhodowanym zakwasie, dziękuję Ci bardzo dziewczyny próbujcie to naprawdę nie jest trudne
Pięknie!! 🙂
A który z twoich chlebów jeszcze polecasz do upieczenia?
Na zakwasie czy na drożdżach? 😉
Na zakwasie
Polecam np. Pszenno-zytni z ciecierzycą albo piwno-cebulowy 😊
Taki chlebek z miodem i miodem na nim musi być pyszny 🙂
Uwielbiam ten chlebek jest wspaniały w smaku i syty. Choć chyba teraz została zmieniona trochę receptura. Polecam
Witam, mogę zostawić ciasto na więcej niż 8h ?
To zależy od wielu czynników 😉 Do 12 h możesz zostawić pod warunkiem, że w pomieszczeniu nie będzie za ciepło ☺️
To najlepszy chleb jaki dotąd zrobiłam i choć zaczynam dopiero przygodę z pieczeniem, to już ok 20 chlebów upiekłam. Pyszna skórka, chleb mięciutki i wilgotny 😍😍
Dziękuję, następny chlebek będzie z musztarda a później z ciecierzycą 💗
Miód na moje serce! ❤️
Dzisiaj upieklam pierwszy raz w zyciu chleb na zakwasie. Wczoraj minal 5 dzien zakwasu, wzielam z niego 180 g, reszty zakwasu juz nie dokarmialam tylko schowalam do lodowki. Do 180 g zakwasu dodalam reszte skladnikow (woda byla letnia!) + 2 lyzeczki nasion chia. Wszystko wymieszalam drewniana lyzka i zostawilam do wyrosniecia na ok. 8 godzin. Po 8 godzinach pierwszego wyrastania przelozylam do foremki, przykrylam folia i zostawilam na ok. 4 godziny do ponownego wyrosniecia. Na szczescie ciasto nie wylalo sie z foremki, tuz przed wlozeniem do piekarnika powierzchnie ciasta zwilzylam pedzelkiem z woda, zeby skorka byla bardziej chrupiaca. Piekarnik nagrzalam do 200 stopni (nie do 220!) z termoobiegiem gora-dol na dol piekarnika stawiajac zaroodporne naczynie z woda, ktore stalo tam przez pierwsze 30 minut pieczenia. Chleb piekl sie ok. 50-60 minut, gore nakrylam folia aluminiowa, zeby sie nie spalilo i od czasu do czasu nastawialam na ok. 5 min grzanie dol.
Chleb jest pyszny! W smaku przypomina mi chleb o nazwie ”razowy turystyczny”, ktory to jadlam jako dziecko/nastolatka, tyle ze tamten byl bez ziaren i byl ciemniejszy, bardziej w kolorze kasztana, pewnie dodali tam slod jeczmienny dla koloru. Niestety u mnie w Budyniogrodzie nie ma juz takiego chleba w piekarniach,wiec upieklam sobie sama 🙂
Co ile czasu mam dokarmic zakwas stojacy od wczoraj w lodowce? Tez uzyc tez samej proporcji 50 g maki na 50 ml wody? Ile moze stac zakwas bez dokarmiania w lodowce?
Czy nastepnym razem jak bede piekla nowy chleb to ma on krocej wyrastac, bo np. dojrzalszy zakwas potrzebuje mniej czasu czy mam zrobic wszystko jak bylo?
Czy podane temperatury pieczenia dotyczą termoobiegu, czy grzania góra – dół?
Góra dół 😉
Czy na wzór przepisu na chleb przenny, formę można przykryć gorącym garnkiem zamiast dawać naczynie z wodą?
Co z tego wyjdzie? 🙂
Cześć! Foremkowych chlebów tak nie piekłam, ale myślę, że można sprobowac 😉 Jeśli garnek jest na tyle duży i wysoki, to śmiało ☺️
Pyszny chleb, smakuje wspaniale z białym serem i odrobiną miodu akacjowego 🙂
Czy zamiast mąki orkiszowej mogę dać więcej mąki żytniej 720 lub żytnią 2000? Pozdrawiam 🙂
tak 🙂
Czy można użyć zakwasu pszennego dodając pozostałe składniki tak jak w przepisie?
śmiało 🙂
Czy zamiast garnka z woda można użyć funkcji w piekarniku „pieczenie na parze”?
A mi nie wyszedł, pieknie mi urósł na blaszce, a potem jak włożyłam do piekarnika to kompletnie opadł, dlaczego?
Smakuje niebiańsko! Serdecznie dziękuję za przepis!