Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
Chleby na zakwasiePIECZYWOSTREFA FIT

Chleb miodowy (na zakwasie)

by Justyna Dragan 15 października 2019
autor Justyna Dragan 15 października 2019

Lekko słodkawy chleb miodowy na mące żytniej i orkiszowej z dodatkiem siemienia lnianego. Dobrze smakuje zarówno na wytrawnie, jak i na słodko, np. z konfiturą. To najwyższa pora, by obudzić z lodówki Twój zakwas! A jeśli go nie masz, koniecznie zajrzyj do tego wpisu- zakwas chlebowy krok po kroku. Powodzenia!

SKŁADNIKI

(na jeden bochenek)
Ciasto:
  • 180 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 ml wody
  • 60 g miodu
  • 10 g soli
  • 250 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 g siemienia lnianego
Dodatkowo:
  • masło i mąka do formy
  • 1 łyżka siemienia lnianego do posypania

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:  Siemię lniane podprażyć na suchej patelni, przestudzić. Do aktywnego zakwasu dodać wszystkie składniki ciasta i dobrze wymieszać w misce (nie wyrabiać). Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 6-8 godzin do pierwszego wyrastania.

Keksówkę o długości 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać zwilżoną w wodzie łyżką. Posypać dodatkową łyżką siemienia. Ponownie przykryć folią i pozostawić na ok. 4 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto zbliży się do krawędzi keksówki.

Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C, umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą. Wstawić formę z chlebem. Piec w powyższej temperaturze przez ok. 45 minut. Po 30 minutach należy wyjąć blaszkę z wodą i zapiekać dalej. Gdyby wierzch chleba za szybko się rumienił, można nakryć go z góry papierem do pieczenia.

Wyjąć z piekarnika i keksówki, przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!

/na podstawie książki Piotra Kucharskiego “Chleb. Domowa Piekarnia”./

mąka pszenna pełnoziarnistamiódsiemię lniane
52 komentarze
1
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Cynamonowe fit ciasto z cukinią
następny
Rugelach- żydowskie rogaliki

Zobacz również

Sałatka Caprese

Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

Bananowe FIT ciasto z czekoladą

Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper...

Chleb żytni z mielonym kminkiem i miodem

Batoniki czekoladowe z 3 składników

Szybka focaccia

Dyniowe puchate bułki

52 komentarze

BlingBlingMakeUp 16 października 2019 - 08:39

Z pewnoscia pyszny 😀

odpowiedz
Justyna Dragan 17 października 2019 - 09:51

Polecam upiec! 🙂

odpowiedz
Wiki 16 października 2019 - 13:50

I to jest chleb, do którego nie potrzebuję już nawet masła 😉

odpowiedz
Justyna Dragan 17 października 2019 - 09:52

😉

odpowiedz
Anusia 16 października 2019 - 17:28

Muszę w końcu spróbować sama upiec chleb

odpowiedz
Justyna Dragan 17 października 2019 - 09:52

Koniecznie!! 🙂

odpowiedz
Malgorzata 30 sierpnia 2021 - 20:01

Czy po 8h wyrastania powinno urosnąć? Moje stoi w miejscu i nie wiem czy przekładać do blaszki czy dalej czekać?

odpowiedz
Justyna Dragan 31 sierpnia 2021 - 18:21

tak, po 8 h ciasto powinno wyraźnie zbliżyć się do krawędzi keksówki. Można z zakwasem nie do końća jest wszystko okay? 😉 Czy po ddokarmieniu i kilku h wyrastania był aktywny?

odpowiedz
Olga 16 października 2019 - 19:35

musi być dobry 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 17 października 2019 - 09:52

Polecam! 😉

odpowiedz
Malwina 17 października 2019 - 10:00

Taki chlebek to jest coś najlepszego

odpowiedz
Justyna Dragan 23 października 2019 - 05:25

Domowy najlepszy! 🙂

odpowiedz
Anonimowy 17 października 2019 - 10:22

Można prosić o przepis na kruche ciastka z powidłami, bezą i orzechami włoskimi?
Gdzieś mi się zapodział przepis a na stronie jakoś też nie mogę zlokalizować.
Z góry dziękuję 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 17 października 2019 - 16:23

Cześć! Przepis jest na głównej stronie jako ciastla z glazurą białkową i orzechami włoskimi :). Został dopracowany i lekko zmodyfikowany ze względu na uwagi czytelników. Pozdrawiam!

odpowiedz
Mirabelka 18 października 2019 - 14:30

Cudownie się zapowiada 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 18 października 2019 - 19:15

🙂

odpowiedz
Koyotee 19 października 2019 - 11:22

Dzisiaj robię. Już nie mogę się doczekać 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 19 października 2019 - 13:01

Powodzenia! Trzymam kciuki za udany wypiek 😉

odpowiedz
Anna 22 października 2019 - 18:25

Ile to jest 180 g zaczynu nie mam wagi

odpowiedz
Justyna Dragan 23 października 2019 - 05:28

Nie jestem w stanie konretnie odpowiedzieć 🙂 Na pewno trochę mniej niż jedna szklanka. Polecam zaopatrzyć się w wagę kuchenną- jest niezbędna! Pozdrawiam 🙂

odpowiedz
Anna 22 października 2019 - 18:39

I co zrobić z zaczynem którego nie wykorzystam

odpowiedz
Justyna Dragan 23 października 2019 - 05:31

Dokładnie pisałam o tym we wpisie o zakwasie chlebowym- kliklij w wyróżniony w składnikach przepisu "zakwas chlebowy" – przeniesie Cię do odpowiedniego postu.
W skrócie: chowamy do lodówki, tam zakwas usypia. Co jakiś czas trzeba go wyjąć, dokarmić, odczekać chwilę i ponownie włożyć do lodówki 🙂

odpowiedz
Adam 23 października 2019 - 12:39

Pyszności!

odpowiedz
Justyna Dragan 26 października 2019 - 11:07

Polecam!! 😉

odpowiedz
funka 26 października 2019 - 09:50

Bardzo się polubiłam z tym chlebem 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 26 października 2019 - 11:07

Ogromnie się cieszę! Niech przepis służy 🙂

odpowiedz
kolka 27 października 2019 - 09:46

Twoje przepisy na chleb zawsze mi odpowiadają, więc i ten wypróbuję 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 27 października 2019 - 19:33

Trzymam kciuki!

odpowiedz
Anna 27 października 2019 - 19:04

Zrobiłam krok po kroku zgodnie ze wskazówkami i wyszedł cudownie pyszny- mój pierwszy pyszny chleb na własnoręcznie wyhodowanym zakwasie, dziękuję Ci bardzo dziewczyny próbujcie to naprawdę nie jest trudne

odpowiedz
Justyna Dragan 27 października 2019 - 19:34

Pięknie!! 🙂

odpowiedz
Anna 30 października 2019 - 07:47

A który z twoich chlebów jeszcze polecasz do upieczenia?

odpowiedz
Justyna Dragan 30 października 2019 - 15:30

Na zakwasie czy na drożdżach? 😉

odpowiedz
Anna 30 października 2019 - 19:36

Na zakwasie

odpowiedz
Justyna Dragan 30 października 2019 - 20:26

Polecam np. Pszenno-zytni z ciecierzycą albo piwno-cebulowy 😊

odpowiedz
Klaudia Jaroszewska - Koci Punkt Widzenia 20 listopada 2019 - 09:47

Taki chlebek z miodem i miodem na nim musi być pyszny 🙂

odpowiedz
Monika 19 kwietnia 2020 - 11:40

Uwielbiam ten chlebek jest wspaniały w smaku i syty. Choć chyba teraz została zmieniona trochę receptura. Polecam

odpowiedz
Weronika 21 kwietnia 2020 - 17:54

Witam, mogę zostawić ciasto na więcej niż 8h ?

odpowiedz
Justyna 21 kwietnia 2020 - 18:04

To zależy od wielu czynników 😉 Do 12 h możesz zostawić pod warunkiem, że w pomieszczeniu nie będzie za ciepło ☺️

odpowiedz
Kasia 5 maja 2020 - 14:54

To najlepszy chleb jaki dotąd zrobiłam i choć zaczynam dopiero przygodę z pieczeniem, to już ok 20 chlebów upiekłam. Pyszna skórka, chleb mięciutki i wilgotny 😍😍
Dziękuję, następny chlebek będzie z musztarda a później z ciecierzycą 💗

odpowiedz
Justyna Dragan 5 maja 2020 - 15:16

Miód na moje serce! ❤️

odpowiedz
Marta 27 czerwca 2020 - 15:34

Dzisiaj upieklam pierwszy raz w zyciu chleb na zakwasie. Wczoraj minal 5 dzien zakwasu, wzielam z niego 180 g, reszty zakwasu juz nie dokarmialam tylko schowalam do lodowki. Do 180 g zakwasu dodalam reszte skladnikow (woda byla letnia!) + 2 lyzeczki nasion chia. Wszystko wymieszalam drewniana lyzka i zostawilam do wyrosniecia na ok. 8 godzin. Po 8 godzinach pierwszego wyrastania przelozylam do foremki, przykrylam folia i zostawilam na ok. 4 godziny do ponownego wyrosniecia. Na szczescie ciasto nie wylalo sie z foremki, tuz przed wlozeniem do piekarnika powierzchnie ciasta zwilzylam pedzelkiem z woda, zeby skorka byla bardziej chrupiaca. Piekarnik nagrzalam do 200 stopni (nie do 220!) z termoobiegiem gora-dol na dol piekarnika stawiajac zaroodporne naczynie z woda, ktore stalo tam przez pierwsze 30 minut pieczenia. Chleb piekl sie ok. 50-60 minut, gore nakrylam folia aluminiowa, zeby sie nie spalilo i od czasu do czasu nastawialam na ok. 5 min grzanie dol.

Chleb jest pyszny! W smaku przypomina mi chleb o nazwie ”razowy turystyczny”, ktory to jadlam jako dziecko/nastolatka, tyle ze tamten byl bez ziaren i byl ciemniejszy, bardziej w kolorze kasztana, pewnie dodali tam slod jeczmienny dla koloru. Niestety u mnie w Budyniogrodzie nie ma juz takiego chleba w piekarniach,wiec upieklam sobie sama 🙂

Co ile czasu mam dokarmic zakwas stojacy od wczoraj w lodowce? Tez uzyc tez samej proporcji 50 g maki na 50 ml wody? Ile moze stac zakwas bez dokarmiania w lodowce?

Czy nastepnym razem jak bede piekla nowy chleb to ma on krocej wyrastac, bo np. dojrzalszy zakwas potrzebuje mniej czasu czy mam zrobic wszystko jak bylo?

odpowiedz
Marta 19 sierpnia 2020 - 10:59

Czy podane temperatury pieczenia dotyczą termoobiegu, czy grzania góra – dół?

odpowiedz
Justyna Dragan 19 sierpnia 2020 - 14:55

Góra dół 😉

odpowiedz
Kamil 21 października 2020 - 08:23

Czy na wzór przepisu na chleb przenny, formę można przykryć gorącym garnkiem zamiast dawać naczynie z wodą?
Co z tego wyjdzie? 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 21 października 2020 - 08:51

Cześć! Foremkowych chlebów tak nie piekłam, ale myślę, że można sprobowac 😉 Jeśli garnek jest na tyle duży i wysoki, to śmiało ☺️

odpowiedz
Hania 21 października 2020 - 12:25

Pyszny chleb, smakuje wspaniale z białym serem i odrobiną miodu akacjowego 🙂

odpowiedz
Justyna 9 listopada 2020 - 23:06

Czy zamiast mąki orkiszowej mogę dać więcej mąki żytniej 720 lub żytnią 2000? Pozdrawiam 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 11 listopada 2020 - 08:52

tak 🙂

odpowiedz
Natalia 28 sierpnia 2021 - 10:28

Czy można użyć zakwasu pszennego dodając pozostałe składniki tak jak w przepisie?

odpowiedz
Justyna Dragan 30 sierpnia 2021 - 18:48

śmiało 🙂

odpowiedz
Agata 1 września 2021 - 12:16

Czy zamiast garnka z woda można użyć funkcji w piekarniku „pieczenie na parze”?

odpowiedz
Anna 14 września 2021 - 09:57

A mi nie wyszedł, pieknie mi urósł na blaszce, a potem jak włożyłam do piekarnika to kompletnie opadł, dlaczego?

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK “CIASTA I DESERY BEZ PIECZENIA”

Popularne

  • 1

    Sałatka Caprese

  • 2

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 3

    Ciasto Poduszkowiec

  • 4

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 5

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 6

    Sernik creme brulee

  • 7

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 8

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 9

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 10

    Szybka focaccia

  • 11

    Tradycyjne pączki

  • 12

    Bazlama- turecki chleb z patelni

  • 13

    Półkule czekoladowo-malinowe

Najnowsze komentarze

  • Szalotka - Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
  • Ola - Jagodzianki- najlepsze!
  • Justyna Dragan - Jagodzianki- najlepsze!
  • Danielaa - Szarlotka kokosowa
  • Anna - Jagodzianki- najlepsze!

Tagi

banany biała czekolada biszkopciki budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
✨ KLASYCZNY HUMMUS ✨ Daj znać, jak tam Twoje ✨ KLASYCZNY HUMMUS ✨

Daj znać, jak tam Twoje „relacje” z hummusem 😁 Lubisz? Robisz? 😎

Łap moje proporcje i skromne wskazówki ❤️❤️

OBSERWUJ @justyna_dragan 

SKŁADNIKI:

Hummus:
✨ 400 g ugotowanej ciecierzycy (czyli ok. 170-200 g suchej)
✨ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
✨ 180 g tahini
✨ 30 ml soku z cytryny
✨ 2 większe lub 3 małe ząbki czosnki
✨ ok. 80- 100 ml bardzo zimnej wody
✨ sól, kumin rzymski mielony

Do podania:
✨ oliwa z oliwek, kumin, czosnek niedźwiedzi, ugotowana ciecierzyca

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od ciecierzycy. Mamy tu dwie opcje do wyboru:
- opcja pierwsza ▶️ wersja szybka. Korzystamy z ugotowanej już ciecierzycy ze słoika lub w ostateczności z puszki.
- opcja druga ▶️ gotujemy ciecierzycę sami. I tę wersję polecam i omawiam poniżej :).

1️⃣ Suchą ciecierzycę płuczemy kilkukrotnie na sicie, po czym zalewamy w misce wodą do pokrycia (ciecierzyca wchłonie bardzo dużo wody, więc nie może być jej za mało). Odstawiamy na noc do namoczenia (na ok. 12 h).

2️⃣ Ponownie płuczemy, odcedzamy i umieszczamy w garnku. Zalewamy sporą ilością wody oraz dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej. Całość gotujemy, aż ziarna będą miękkie (ok. 20-60 minut). Ciecierzyca powinna bez problemu rozgnieść się w palcach. Podczas gotowania tworzącą się na powierzchni szumowinę należy zbierać i wyrzucać. Ugotowaną ciecierzycę odstawiamy do wystudzenia, najlepiej w wodzie, w której się gotowała. Jeśli najpierw ją odcedzimy i wtedy pozostawimy do wystudzenia, niestety wyschnie i uzyskanie kremowego hummusu będzie utrudnione … Przed blendowaniem usuwam łupinki. Jak? Pocieram w wodzie, łupinki unoszą się na powierzchnię, wylewam wodę z łupinkami. Czynność powtarzam kilka razy.

3️⃣ Blendujemy z tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i kuminem na gładką pastę sprawdzi się blender ręczny, malakser, thermomix). Stopniowo wlewamy zimną wodę i wciąż blendujemy (ilość wody kontrolujcie, może się okazać, że zużyjecie jej mniej/więcej).

4️⃣ Gotowy hummus polewamy oliwą, dekorujemy czosnkiem, kuminem, jak kto lubi :). Przechowujemy w lodówce do 5 dni. Smacznego!

#hummus#chleb#justynadragan#domowyhummus#sourdoughbread#homemade#foodblogger#foodphotography
Masz tylko jeden ruch 😎 Kręcisz owocowym kołe Masz tylko jeden ruch 😎
Kręcisz owocowym kołem fortuny i sięgasz po…. 🧐😅

Dawaj!
Moja dłoń zmierza po truskawki… lub borówki!!! Ajjj ciężko mi wybrać hehe 😜

#jogurtowce#jagody#blueberriesfoodie#delicious#lody#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#weekend#fit#fitness
🫒 SZYBKA FOCACCIA 🫒 Piekę ją regularnie, 🫒 SZYBKA FOCACCIA 🫒

Piekę ją regularnie, świetny pomysł na przekąskę/przystawkę 🖐😎 Moja ulubiona wersja to ta z filmiku: zielone oliwki, rozmaryn i sól. Wypróbuj!!

📩 …i zapisz koniecznie ten post! Kto wie, kiedy przyda Ci się ten przepis 📩

SKŁADNIKI

(na jedną focaccię)

Ciasto:
✨ 10 g świeżych drożdży
✨ 250 ml letniej wody
✨ 1 łyżka cukru
✨ 400 g mąki pszennej
✨ 1 i 1/4 łyżeczka soli
✨ 40 ml oliwy z oliwek

Dodatkowo:
✨ oliwa z oliwek

Propozycje dodatków:
✨ zielone oliwki, rozmaryn, gruboziarnista sól
✨ czerwona cebulka, pomidorki koktajlowe, gruboziarnista sól
✨ buraki, gorgonzola, zioła
✨ suszone pomidory, cytryna, pieprz
✨ szparagi, rozmaryn, gruboziarnista sól

PRZYGOTOWANIE

1️⃣ Ciasto: Na początku przygotować rozczyn drożdżowy. W tym celu świeże drożdże wkruszyć do miseczki, rozpuścić w 50 ml letniej wody z cukrem i 2 łyżkami mąki. Całość wymieszać i odstawić na 20 minut do ruszenia drożdży (rozczyn wyraźnie zwiększy swoją objętość).

2️⃣ Po tym czasie dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić mikserem z hakiem, aż ciasto będzie nawijać się na mieszadło, będzie elastyczne i lepkie (potrwa to kilka minut). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto na 60-90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). 

3️⃣ Następnie wyłożyć ciasto do natłuszczonej oliwą formy (lub wyścielonej papierem do pieczenia), rozciągnąć na całą powierzchnię. Na wierzch wylać trochę oliwy, palcami zrobić wgłębienia. Focaccie odstawić na 20-30 minut. Ponownie zrobić wgłębienia i wyłożyć dowolne dodatki. 

4️⃣ Piec w 220 st.C przez 20-25 minut do ładnego zarumienienia. Wyjąć, podawać na ciepło. Smacznego!

RADY: 

✨ świeże drożdże możecie zastąpić suchymi. Dajemy ich wtedy 2x mniej niż świeżych i pomijamy przygotowanie rozczynu (od razu łączymy wszystkie składniki ciasta),

✨ im większą formę użyjecie, tym focaccia będzie niższa,

✨ w celu przywrócenia świeżości focacci, wystarczy podgrzać ją w mikrofalówce lub w piekarniku przez kilka minut.

#justynadragan#homemade#mniam#yummy#photography#instaphoto#baked#foodlover#breakfast#bułki#focaccia#rozmaryn#oliwa#cherry#pomidorkikoktajlowe#focaccia
💜 WYZWANIE #jagodziankidraganki 2022 … dobi 💜 WYZWANIE #jagodziankidraganki 2022 

… dobiegło końca 🫐🥰

🫐 grubo ponad pół miliona wyświetleń rolki 
🫐 ponad 16 tys. osób zapisało wideo, kilkaset osób skorzystało z przepisu i pochwaliło się efektami tutaj na IG 😎
🫐 z piekarników wyszło nam tysiące jagodzianek!
🫐 okradliśmy z jagód kilka lasów (🤪), 🫐 przerobiliśmy setki kilogramów mąki 🫣😅

Co to był za jagodowy lipiec!!

Tak jak obiecałam, w tym roku pragnę nagrodzić moimi ebookami 3 osoby, których materiały spodobały mi się najbardziej!

🤍 @juliet.lesniewicz 
🤍 @emilahyt 
🤍 @szalenstwo_w_quchni 

Gratuluję dziewczyny i zapraszam do kontaktu ▶️ PRIV 🫐🥰😘

Dzięki każdemu za udział! Dzięki za każde przysłane zdjęcie, relacje i wideo 🖐😎 Za rok powtarzamy! To już nasza fioletowa tradycja 🫐💜💜

#jagodzianki#blueberriesfoodie#delicious#cake#rolls#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#weekend
MINI JOGURTOWCE Z JAGODAMI 😎 Deser na letnie dn MINI JOGURTOWCE Z JAGODAMI 😎 Deser na letnie dni! Bez pieczenia 🫐 

Przepis poniżej, a ja przypominam, że tylko do jutra (do niedzieli) czekam na Wasze #jagodziankidraganki 😁🫐🫐 To ostatni moment, by wziąć udział w tegorocznym wyzwaniu 😎

SKŁADNIKI:

Spód:
🫐 100 g prażonych orzeszków ziemnych lub migdałów (bez skórki)
🫐 10 g naturalnego gorzkiego kakao
 🫐 35 g miodu

Warstwa biała:
🫐 300 g jogurtu greckiego
🫐 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
🫐 30 g ksylitolu (lub więcej)
🫐 6 g żelatyny w proszku + 30 ml zimnej wody

Warstwa jagodowa:
🫐 250 g jogurtu greckiego
🫐 100 g jagód
🫐 40 g ksylitolu (lub więcej)
🫐 6 g żelatyny w proszku + 30 ml zimnej wody

Do dekoracji:
🫐 świeże borówki
🫐 listki mięty

PRZYGOTOWANIE:

1️⃣ Spód: orzechy lub migdały zmielić z kakao na pyłek. Następnie wymieszać z miodem. Masę wyłożyć do kilku małych rantów cukierniczych (u mnie 4 ranty o średnicy 8 cm). Schłodzić w lodówce.

2️⃣ Warstwa biała: żelatynę namoczyć kilka minut w zimnej wodzie, następnie podgrzać do rozpuszczenia. Jogurt wymieszać z ksylitolem, dodać żelatynę, wymieszać. Masę wylać na schłodzone spody w rantach. Ponownie umieścić w lodówce do stężenia.

3️⃣ Warstwa jagodowa: żelatynę namoczyć kilka minut w zimnej wodzie, następnie podgrzać do rozpuszczenia. Jagody i jogurt zblendować, przetrzeć przez sito, by pozbyć się “skórek” jagód. Dodać ksylitol oraz rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Jagodową masę wylać na stężałą warstwę białą. Schłodzić do zastygnięcia.

4️⃣ Mini jogurtowce z jagodami oddzielić nożykiem od rantów, udekorować borówkami i świeżą miętą. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

RADY:

🫐 jeśli mini jogurtowce z jagodami mają postać kilka godzin w temperaturze pokojowej, warto dodać do poszczególnych warstw nieco więcej żelatyny- będą stabilniejsze.

#jogurtowce#jagody#blueberriesfoodie#delicious#lody#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#weekend#fit#fitness
🍫 MINI SERNICZKI Z OREO (na zimno) 🍫 Ile pr 🍫 MINI SERNICZKI Z OREO (na zimno) 🍫

Ile przyjemności, gdy wtapiając widelczyk natrafiamy na kawałek oreo 😅

Koniecznie wypróbujcie te mini serniczki, a przepis szukajcie w ebooku „Ciasta i desery bez pieczenia” 😁

Dla tych, którzy wciąż go nie mają ▶️ zostawiam link w bio @justyna_dragan ❤️

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake#oreocheesecake
😎 SERNIK BEZ SERA 😎 … na kwaśnej śmieta 😎 SERNIK BEZ SERA 😎

… na kwaśnej śmietanie 18% 😁

Pewniak na każdą imprezę! Śmiało zmieniaj owoce 🍓🍒🫐 Zapisz post, by nie zniknął wśród innych

SKŁADNIKI:
(na blaszkę o wymiarach 33×22 cm)

Ciasto kruche:
✨ 480 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki)
✨ 5 żółtek
✨ 100 g cukru pudru
✨ 250 g zimnego masła
✨ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietankowa:
✨ 5 białek
✨ szczypta soli
✨ 1 i 1/4 szklanki cukru
✨ 1200 g kwaśnej śmietany 18%
✨ 2 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (2×40 g)

Dodatkowo:
✨ 400 g drobnych owoców (malin, truskawek, borówek, porzeczek itp.)
✨ cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

1️⃣ Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść w jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Owinąć je w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na 3 godziny (lub dłużej, można pozostawić na całą noc. Gdy nie mam czasu, zostawiam na godzinę i też jest okej ;)).

2️⃣ Jedną część ciasta zetrzeć na tarce na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie podociskać dłonią. Spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia.

3️⃣ Masa śmietankowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (to ważne!). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wlać śmietanę, wsypać przesiane budynie i całość krótko zmiksować lub wymieszać szpatułką (tylko do połączenia).

4️⃣ Masę śmietankową wyłożyć na spód ciasta, wyrównać. Na wierzchu wysypać owoce (truskawki warto wcześniej pokroić na mniejsze kawałki). Całość posypać II częścią startego ciasta. 

5️⃣ Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 50 minut, aż ciasto urośnie, popęka, a górna kruszonka się zezłoci. Po tym czasie pozostawić w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Następnie schłodzić w lodówce kilka godzin. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#strawberries#recipe#cake#gymtime#fit#chocolatecake#chocolate#czekolada
Obojętnie gdzie mieszkasz, oznacz proszę swoją Obojętnie gdzie mieszkasz, oznacz proszę swoją ULUBIONĄ PIEKARNIĘ, której chleb i wypieki nigdy Cię nie zawiodły! 😎🍞

Niech ten post będzie polecajką dla koleżanki niżej 😘😇 Kto wie, może wyłapiemy prawdziwe perełki w poszczególnych miastach ❤️❤️

Dawaj! 😎

Ze swojej warszawskiej strony nie sposób nie wymienić:

✨ @art_bakery_zoliborz 
✨ @chlebotworcy 
✨ @calawmacepiekarnia 
✨ @rano_piekarnia 

A na zdjęciu jeden z moich ostatnich bochenków 🍞 Nieustannie jaram się każdym etapem przygotowania i pracy z ciastem o coraz to wyższej hydracji 😁

#breadmaking#breadbaking#justynadragan#levain#sourdoughbread#sourdough#naturalyeast#lamination#starter#bake#breadporn#foodphotography#food#foodblogger#flour#bagietki#homemade#homebread
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT