Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
CIASTASTREFA FIT

Cynamonowe fit ciasto z cukinią

by Justyna Dragan 12 października 2019
autor Justyna Dragan 12 października 2019

Kolejna perełka wśród zdrowych przepisów. Aromatyczne ciasto cynamonowe z cukinią, która jest niewyczuwalna. Ma za zadanie zwiększyć wilgotność wypieku. Głęboki smak cynamonu i… świąt ;). Zapiszcie sobie ten przepis, może Was uratować również w grudniu, gdy kaloryczne serniki i makowce będą królować na naszych stołach. Ciacho uwieńczyłam polewą czekoladową z dwóch składników- miodu i naturalnego ciemnego kakao. Pyszne, aromatyczne, mięciutkie i zdrowe!


SKŁADNIKI

(na tortownicę o średnicy 20 cm)

Ciasto:
  • 3 większe jajka
  • 100 g płynnego miodu
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 g startej na tarce i odciśniętej z soku cukinii
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
Polewa miodowa:
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao

PRZYGOTOWANIE

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). U mnie była to silikonowa okrągła forma o średnicy 20 cm, którą wcześniej wysmarowałam olejem. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Pierwsze 6 składników roztrzepać w misce (jajka, miód, mleko, sok z cytryny, olej i startą cukinię). W drugiej misce połączyć ze suche składniki (obydwie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i sól). Wsypać je do mokrych składników, wymieszać do połączenia.

Powstałą masę przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy lub silikonowej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.

Polewa miodowa: Płynny miód wymieszać z naturalnym gorzkim kakao. Polewę rozsmarować na ostudzonym cieście cukiniowym. Smacznego!


Wartość odżywcza dla całej blaszki:

  • 1515 kcal     B: 49 kcal     T: 43,1 g     W: 225 g

Wartość odżywcza w przeliczeniu na jedną porcję (1/8 blaszki):

  • 189 kcal      B: 6,1 g       T: 5,4 g      W: 28,1 g

cukiniacynamonmąka pszenna pełnoziarnistamiód
21 komentarzy
2
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Półfrancuskie śmietankowe ciastka z glazurą białkową i orzechami włoskimi
następny
Chleb miodowy (na zakwasie)

Zobacz również

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

Szybkie pancakes w zdrowszej wersji

Limonkowy sernik z białą czekoladą

Jagielnik kokosowo-jagodowy

Bułki pszenne na zakwasie

Zdrowe ciasto malinowo-kokosowe z kremem twarogowym

Letnie ciasto maślane z kremem ananasowym i świeżymi...

21 komentarzy

Kamciss 9 sierpnia 2017 - 09:59

Lubię takie nietypowe ciasta, pycha! 🙂
Pozdrawiam Cię i zapraszam do siebie 🙂

odpowiedz
Marta 10 sierpnia 2017 - 15:57

Superowy przepis !

odpowiedz
Kosze 11 sierpnia 2017 - 13:01

Miodzio, tylko zajadać

odpowiedz
Klaudia Jaroszewska 24 sierpnia 2017 - 05:40

Ciasta z cukinią nie miałam okazji jeść 🙂

odpowiedz
Aneta 17 maja 2018 - 15:48

Mega przepis 🙂

odpowiedz
mosquito-sklep.pl 22 maja 2018 - 13:54

Mega cynamonowe ciasto !

odpowiedz
Jack 24 maja 2018 - 12:49

Super opcja !

odpowiedz
Monika 12 października 2019 - 17:06

Czym zastąpić miód w cieście i w jakich proporcjach?

odpowiedz
Justyna Dragan 12 października 2019 - 21:17

Ksylitolem, syropem z agawy, cukrem trzcinowym. Ilość dostosować wedle uznania- najlepiej spróbować masy przed pieczeniem i ewentualnie dosłodzić;)

odpowiedz
Martyna 13 października 2019 - 14:28

Nie jadłam ani ciasta z cynamonem a tym bardziej z cukinią, teraz już wszystko sie daje do ciast

odpowiedz
Anonimowy 15 października 2019 - 14:43

Świetny przepis! Czy można zastąpić mąkę kukurydziana inna mąka?

odpowiedz
Justyna Dragan 15 października 2019 - 17:57

Tak można pominąć i zwiększyć ilość mąki pełnoziarnistej 🙂

odpowiedz
plum 16 października 2019 - 13:49

Odkąd odkryłam fit cukiernię w moim mieście jestem zakochana w ciastach z cukinii 🙂

odpowiedz
sugarholic 18 października 2019 - 14:31

Zapisane na listę do zrobienia 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 18 października 2019 - 20:08

Cieszę się!! Powodzenia 🙂

odpowiedz
kukumber 22 października 2019 - 09:36

Wspaniałe jest to ciasto!

odpowiedz
Justyna Dragan 23 października 2019 - 05:32

Dobrze to słyszeć! 🙂

odpowiedz
Klaudia Jaroszewska - Koci Punkt Widzenia 16 listopada 2019 - 21:00

Widzę, że w sumie wiele warzyw można wykorzystać do ciasta 🙂 muszę wypróbować tę polewę

odpowiedz
Justyna Dragan 16 listopada 2019 - 23:35

Koniecznie!!

odpowiedz
Magdalena 2 stycznia 2020 - 17:02

Pychota, mąż był zadowolony z ciasta 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 7 stycznia 2020 - 12:29

Pozdrawiam!! 🙂

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Sernik z masłem orzechowym

  • 2

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 3

    Piernik staropolski

  • 4

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 5

    Bazlama- turecki chleb z patelni

  • 6

    Murzynek- wilgotny i puszysty

Najnowsze komentarze

  • Ala o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Justyna Dragan o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Ala o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Justyna Dragan o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Justyna Dragan o Sernik z masłem orzechowym

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze piernik staropolski, ale odświeżyłam w minione święta zdjęcia i szkoda, by czekały one do kolejnych świąt 😁 Myślę, że to też dobra okazja, by poruszyć temat POTRAW, które tylko raz w roku smakują TAK DOBRZE 😁 Wigilijny barszcz z uszkami zrobiony w lutym nie będzie już smakować tak samo 😜 Podobnie jak pierogi z kapustą i grzybami czy właśnie piernik. O czym to świadczy? O tym, że zwracamy uwagę nie tylko na smak dania/deseru, ale również na OKOLICZNOŚCI w jakich jemy: klimat, osoby, nasze aktualne samopoczucie ❤️ Jedzenie to nie tylko talerz i kilka składników!!! 😉☺️ #justynadragan#foodpick#foodphotography#food#mniam#yummy#foodporn#eat#follow#followme#dessert#blog#blogger#foodblogger#baked#ciastka#childhood#dzieciństwo#święta#christmas#pierniczki#recipe#gingerbread#piernikstaropolski
🎉 30 tys. 🎉 Wooow!! Moi Drodzy! Jest nas tu 🎉 30 tys. 🎉
Wooow!! Moi Drodzy! 
Jest nas tu już ponad 30.000 osób 🥺
Z czego się ogromnie cieszę? Z tego, że to nie jest tylko „sucha liczba” 😉 Wasza codzienna aktywność i zaangażowanie TWORZY TEN PROFIL ❤️ Dziękuję, że jesteście częścią tego miejsca ☺️ Duma na sercu móc gromadzić Czytelników, którzy przychodzą po konkretne treści,  liczą na cenne wskazówki, ale i też niejednokrotnie sami się nimi dzielą 🥰
Dobrze, że jesteś! 🙌 Daj znać, od kiedy tu zaglądasz 😁 Jest wśród nas spoooro nowych osób ❤️☺️ PS. Na zdjęciu rzeczywistość warsztatowa 😜😁 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie
Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańs Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańskie 😎 Dzisiaj chciałam Wam przypomnieć ten przepis 😁 Przyznajcie się, kto pierwsze smażenie pączków ma już w tym roku za sobą? 😉 LINK DO PRZEPISU W BIO @justyna_dragan ❤️ #tłustyujusty#justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#ptysie
Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj si Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj się, które z nich możesz jeść na okrągło? 😅 Nerkowce, laskowe i pistacje to zdecydowanie moja TOP TRÓJKA 😁 Czekam na Twoją!! #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#follow#followme#cake#recipe#nuts#pekan
Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za dużo ❗️ Niech starczy każdemu 😘🥰 Kto jeszcze nie widział najnowszego przepisu, niech zerknie do bio ❤️❤️🙌 #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową i kremem. Na spodzie z ciastem Oreo 🥜🥜🥜 Syty, słodki i konkretny wypiek 🥰 Nowy przepis już na blogu ❤️ Link w bio @justyna_dragan ❗️❗️ #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Oficjalnie witam w 2021 🎉😉 Już jutro na str Oficjalnie witam w 2021 🎉😉 Już jutro na stronie pojawi się pierwszy przepis w tym nowym roku ☺️ Zgadniecie, jaki składnik odpowiada za charakterystyczny smak tego sernika? 😎 #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Niech tradycja zostanie podtrzymana 😁 Szybki pr Niech tradycja zostanie podtrzymana 😁 Szybki przegląd 2020r. 😉 Jaki był? Określę go słowem nieco „INNY” ☺️ 

🤍 zdana matura
🤍 rozpoczęcie studiów w Wawce 
🤍 nowa praca i nauka na stanowisku baristy
🤍 szkolenie cukiernicze w Łodzi
🤍 kurs fotografii kulinarnej w Warszawie
🤍 regularna siłownia (do czasów, aż jej nie zamknęli 🙈)
🤍 współpraca z wieloma markami
🤍 prowadzenie licznych warsztatów kulinarnych
🤍 3 miejsce w europejskim konkursie „Passion For Food Photography Competition”
🤍 rozpoczęcie świadomej pielęgnacji włosów ✌️😅
🤍 stworzenie wielu nowych przepisów dla najlepszej Społeczności ❤️
🤍 wyzwania #tłustyujusty , #jagodziankidraganki , czy też wspólne wypiekanie piernika staropolskiego
🤍 i wiele wiele innych... 🥰

Z tego miejsca serdecznie dziękuję Wam Drodzy Czytelnicy- za cały ten rok, za codzienną aktywność, dobre słowo, liczne rozmowy, dyskusje i mnóstwo Waszych zdjęć 🤍 Dziękuję także wszystkim markom, z którymi miałam przyjemność współpracować i tworzyć wartościowe kampanie.

To był dziwny rok, wierzę, że 2021 sytuacja w kraju i na świecie będzie się systematycznie poprawiać. Bądźmy dobrej myśli.

Kochani!
Życzę Wam udanego Sylwestra, bawcie się dobrze. Niech ten nadchodzący rok przyniesie dużo dobrego ❤️

Do usłyszenia!! 😘😘 

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie#bestnine2020#2020
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2020 - Justyna Dragan
Polityka prywatności


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.