SKŁADNIKI
- 3 większe jajka
- 100 g płynnego miodu
- 100 ml mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 150 g startej na tarce i odciśniętej z soku cukinii
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 30 g mąki kukurydzianej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 1 łyżeczka naturalnego kakao
PRZYGOTOWANIE
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). U mnie była to silikonowa okrągła forma o średnicy 20 cm, którą wcześniej wysmarowałam olejem. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Pierwsze 6 składników roztrzepać w misce (jajka, miód, mleko, sok z cytryny, olej i startą cukinię). W drugiej misce połączyć ze suche składniki (obydwie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i sól). Wsypać je do mokrych składników, wymieszać do połączenia.
Powstałą masę przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy lub silikonowej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Polewa miodowa: Płynny miód wymieszać z naturalnym gorzkim kakao. Polewę rozsmarować na ostudzonym cieście cukiniowym. Smacznego!
Wartość odżywcza dla całej blaszki:
- 1515 kcal B: 49 kcal T: 43,1 g W: 225 g
Wartość odżywcza w przeliczeniu na jedną porcję (1/8 blaszki):
- 189 kcal B: 6,1 g T: 5,4 g W: 28,1 g



21 komentarzy
Lubię takie nietypowe ciasta, pycha! 🙂
Pozdrawiam Cię i zapraszam do siebie 🙂
Superowy przepis !
Miodzio, tylko zajadać
Ciasta z cukinią nie miałam okazji jeść 🙂
Mega przepis 🙂
Mega cynamonowe ciasto !
Super opcja !
Czym zastąpić miód w cieście i w jakich proporcjach?
Ksylitolem, syropem z agawy, cukrem trzcinowym. Ilość dostosować wedle uznania- najlepiej spróbować masy przed pieczeniem i ewentualnie dosłodzić;)
Nie jadłam ani ciasta z cynamonem a tym bardziej z cukinią, teraz już wszystko sie daje do ciast
Świetny przepis! Czy można zastąpić mąkę kukurydziana inna mąka?
Tak można pominąć i zwiększyć ilość mąki pełnoziarnistej 🙂
Odkąd odkryłam fit cukiernię w moim mieście jestem zakochana w ciastach z cukinii 🙂
Zapisane na listę do zrobienia 🙂
Cieszę się!! Powodzenia 🙂
Wspaniałe jest to ciasto!
Dobrze to słyszeć! 🙂
Widzę, że w sumie wiele warzyw można wykorzystać do ciasta 🙂 muszę wypróbować tę polewę
Koniecznie!!
Pychota, mąż był zadowolony z ciasta 🙂
Pozdrawiam!! 🙂