Na blogu znajdziecie już kilka przepisów na fit ciasta: czekoladowe z malinami, cynamonowe z cukinią czy też malinowo-kokosowe z kremem twarogowym. Przyszedł czas na kolejną zdrową propozycję, mianowicie fit jogurtowe ciasto z jagodami. Lubię tego typu wypieki i często po upieczeniu kroję je na porcje i mrożę. Gdy najdzie mnie ochota na słodkie, zawsze mam coś pysznego do kawy ;). To ciasto ma w sobie bardzo dużo świeżych polskich jagód, wzbogaciłam je o skórkę z cytryny i słodki lukier. Nie znajdziemy tu białego cukru oraz wysokooczyszczonej mąki. Pieczemy na mące pełnoziarnistej, a słodzimy ksylitolem. Polecam!
SKŁADNIKI
(na formę keksówkę o długości 25 cm)
Ciasto jogurtowe:
- 3 jajka
- 100 g ksylitolu
- 80 g oleju rzepakowego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 8 g proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny, sparzonej
- 200 g świeżych jagód
Lukier:
- 50 g cukru pudru trzcinowego (zmielonego cukru trzcinowego)
- kilka łyżek soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Ciasto jogurtowe: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, wlewać olej i jogurt. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny, wymieszać już szpatułką. Na koniec wmieszać jagody. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o długości 25 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Lukier: cukier puder trzcinowy wymieszać z sokiem z cytryny do uzyskania gęstego, ale płynnego lukru. Polać nim fit ciasto jogurtowe z jagodami. Smacznego!
RADY
- przed otarciem skórki z cytryny, cytrynę należy sparzyć we wrzątku i dokładnie „wyszorować”.
- cukier puder trzcinowy można kupić w sklepie lub samodzielnie zmielić na pył klasyczny cukier trzcinowy.
2 komentarze
Ale pychota! podoba mi jogurtowy skład się taka zacna ilość jagód. 🙂
Czy można użyć mrożonych jagód, jeśli tak to wcześniej je należy rozmrozić?