Cytrynowe ciasto na białkach, mące migdałowej oraz palonym maśle przykryte lekkim kremem bazyliowym i pokrojonym świeżym mango. Często się zdarza, że podczas pieczenia łakoci, zużywamy jedynie żółtka (np. w jagodziankach lub maślanych ciasteczkach). Co zrobić z zalegających białek? Polecam właśnie to cytrynowe ciasto ;). Delektuj się z kubkiem ulubionej kawy!
SKŁADNIKI
(na keksówkę o wymiarach 20×10 cm)
Ciasto cytrynowe na palonym maśle:
150 g białek
130 g cukru
90 g mąki pszennej
40 g mąki migdałowej
szczypta soli
4 g proszku do pieczenia
100 g masła
15 ml soku z cytryny
5 g skórki otartej z cytryny, sparzonej
Chantilly bazyliowy:
1/2 porcji kremu z tego przepisu
Dodatkowo:
1/2 świeżego mango
listki świeżej bazylii do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Ciasto cytrynowe na palonym maśle: wszystkie składniki podczas łączenia powinny mieć temperaturę pokojową. Masło umieścić w garnuszku, podgrzewać do temperatury 144 st.C, aż nabierze ciemniejszego koloru i zacznie pięknie pachnieć. Zdjąć z palnika, wystudzić. Białka z cukrem krótko wymieszać trzepaczką. Dodać wymieszane suche składniki (obydwie mąki, sól i proszek do pieczenia), wymieszać. Wlać wystudzone palone masło, sok z cytryny oraz dodać otartą skórkę. Całość połączyć przy pomocy szpatułki.
Tak przygotowane ciasto przelać do formy keksówki o wymiarach 20×10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. Jeśli ciasto upiekło się z górką, ściąć nożem.
Krem bazyliowy: przygotować zgodnie z tym przepisem (wystarczy 1/2 porcji). Ubity krem wyłożyć na wystudzone cytrynowe ciasto.
Udekorować pokrojonym w kostkę mango (część można zblendować, by otrzymać coś a’la konfiturę) oraz listkami świeżej bazylii. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
1 komentarz
[…] poniższych przepisów z bloga: knedle z truskawkami, ciasto cytrynowe na palonym maśle, drożdżówki śliwka | wanilia | palone […]