Dzień dobry! Ciasto ptysiowe wymaga praktyki. Im więcej wypieczemy ptysi i eklerków, tym większą wprawę mieć będziemy. Eklery z dzisiejszego przepisu to ciekawa kombinacja smaków- połączenie jagód i świeżej bazylii. Z tych pierwszych przygotowujemy jagodową wersję lemon curd, a świeże listki bazylii wykorzystujemy do puszystego kremu. Nie czekaj, wypróbuj!
SKŁADNIKI
(na ok. 16 sztuk)
Ciasto parzone:
- 80 ml mleka
- 100 ml wody
- 80 g masła
- 2 g soli
- 5 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 3 jajka (150 g)
Curd jagodowy:
- 100 g jagód (świeżych lub mrożonych)
- 90 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 g żelatyny + 10 ml zimnej wody
- 50 g serka mascarpone
- 10 ml soku z cytryny
- 100 g masła
Chantilly bazyliowy:
- 300 g śmietanki kremówki 36%
- garść listków bazylii (4 g)
- 200 g serka mascarpone
- 200 g białej czekolady
- 2 g żelatyny w proszku + 15 ml zimnej wody
Dodatkowo:
- 50 g jagód (świeżych lub mrożonych)
- liofilizowane sproszkowane jagody acai
- różowe mini beziki do dekoracji
- listki świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE
Curd jagodowy: przygotować dzień wcześniej wieczorem. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Jagody zblendować z cukrem, jajkiem i żółtkiem na gładką masę. Umieścić w garnuszku, podgrzewać do 84 st.C nieustannie mieszając i uważając, by masa się nie zagotowała (jajka się wtedy zetną). Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać. Wlać sok z cytryny oraz dodać mascarpone, wymieszać. Gdy jagodowy krem ochłodzi się do temperatury 40 st.C dodać masło. Całość zblendować na gładko. Tak przygotowany curd jagodowy zabezpieczyć folią spożywczą (w kontakcie) i schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc).
Chantilly bazyliowy: żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Śmietankę kremówkę wraz z listkami bazylii podgrzewać w garnuszku na małym ogniu, aż do zagotowania. Zdjąć z palnika, odstawić na 10 minut. Następnie wyjąć bazylię, a do śmietanki wmieszać upłynnioną żelatynę. Taką śmietanką zalać białą czekoladę, zblendować. Wmieszać serek mascarpone, ponownie zblendować. Na koniec dodać wyjęte wcześniej listki bazylii. Już nie blendować, zabezpieczyć krem folią spożywczą (w kontakcie) i schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc).
Ciasto ptysiowe: wszystkie składniki oprócz mąki i jajek umieścić w garnuszku, podgrzewać, aż masło się stopi i cała mieszanka zagotuje. Wtedy wsypać mąkę i energicznie mieszając podgrzewać do uzyskania jednolitej gęstej masy odchodzącej od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, przełożyć masę do miski i wystudzić. Następnie wbijać po kolei jajka ucierając mikserem. Tak przygotowane aksamitne ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką. Na dużą płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne eklery o długości 10-11 cm (powinno wyjść około 16 sztuk). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C z funkcją termoobieg przez około 25 minut do ładnego zarumienienia. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić eklery jeszcze na 15 minut, by się dosuszyły. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Składanie: Górę eklerów ściąć ostrym nożem (śmiało można zjeść, „czapeczki” nie będą potrzebne). Ciastka napełnić gęstym jagodowym curdem (polecam przez rękaw cukierniczy). Na curd wysypać trochę jagód (te dodatkowe 50 g, lekko je wciskając). Wyszprycować krem bazyliowy, który wcześniej ubić na sztywno. Eklery posypać liofilizowanymi jagodami acai, różowymi mini bezikami i udekorować świeżymi listkami bazylii. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
RADY
- do dekoracji możecie użyć dowolnych składników. Owoce acai z powodzeniem można zastąpić, np. pokruszonymi liofilizowanymi malinami lub truskawkami.
2 komentarze
Najbardziej smakowite eklery jakie do tej pory spotkałam. 🙂
[…] Chantilly bazyliowy: 1/2 porcji kremu z tego przepisu […]