4,4K
Lemon Curd to kwaśno-słodki krem cytrynowy na bazie cukru, jajek i masła. Konsystencją przypomina kremowy budyń. Jest doskonały jako dodatek do ciast, deserów i tortów. Wypiekom nadaje niepowtarzalny smak i kolor. Jak dla mnie najlepszy krem cytrynowy, jaki do tej pory wymyślono. Polecam!
Składniki:
200 ml soku z cytryny (z kilku soczystych cytryn)
skórka otarta z 1 cytryny, sparzonej
180 g cukru
3 jajka
1 żółtko
120 g masła
Przygotowanie:
Jajka i dodatkowe żółtko roztrzepać w garnuszku. Dodać wszystkie pozostałe składniki (cytrynę, z której ścieramy skórkę, należy wcześniej sparzyć wrzątkiem). Wszystko podgrzewać na małym ogniu przez kilkanaście minut nieustannie mieszając trzepaczką, aż cytrynowy krem zgęstnieje i otrzymamy konsystencję rzadkiego budyniu. Zdjąć z ognia, a po lekkim przestudzeniu przelać do słoiczków. Przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Podczas chłodzenia krem gęstnieje i nabiera odpowiedniej konsystencji. Smacznego!
4 komentarze
Świetny przepis! Czy wie Pani co może być przyczyną ścinania się małych kawałków jajek? Za wysoka temperatura? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
tak, ewidentnie za wysoka temp. Może warto spróbować w kąpieli wodnej, by garnek nie miał bezpośredniej styczności z palnikiem 🙂
Witam, jaka ilość lemon curd wychodzi z tego przepisu?
[…] połączenie jagód i świeżej bazylii. Z tych pierwszych przygotowujemy jagodową wersję lemon curd, a świeże listki bazylii wykorzystujemy do puszystego kremu. Nie czekaj, […]