Przepyszny krem, smakiem bardzo zbliżony do Rafaello! Tylko 3 składniki i dosłownie kilka minut roboty + chłodzenie. Do kanapek, ciast i deserów! Wypróbujcie 😉
SKŁADNIKI
(na ok. 500 g kremu)
- 300 g stałej części mleczka kokosowego z puszki, schłodzonego co najmniej 12 h w lodówce
- 100 g białej czekolady
- 100 g wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE
Schłodzoną w lodówce puszkę mleka kokosowego otworzyć i łyżką wyjąć śnieżnobiałą stałą część (będzie to około 300 g). Przełożyć do garnuszka, postawić na palnik. Gdy się stopi, wrzucić posiekaną białą czekoladę i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą, a czekolada rozpuści. Wiórki kokosowe zmielić w młynku do kawy na piach, następnie wmieszać do masy.
Garnuszek zdjąć z palnika, krem pozostawić do wystudzenia. Dopiero wtedy przelać do słoiczka, zamknąć i schłodzić w lodówce całą noc. Po tym czasie pyszny krem Rafaello ma odpowiednią gęstość, jest idealnym smarowidłem do kanapek i pysznym dodatkiem do ciast oraz deserów! Smacznego!
RADY
- krem należy przechowywać w lodówce.
7 komentarzy
Pyszności <3
To musi się udać 🙂
Wreszcie przyrządze coś sama 🙂
No i dieta poszla w las <3
kocham Rafaello! Myślę, że to świetny zamiennik 😉
Jak długo można przechowywać?
Kilka dni w lodówce 😉
Czy można to mrozic?