Jesień w pełni, na blogu nie mogło zabraknąć słodkiej inspiracji z wykorzystaniem świeżej żurawiny. Beza to wypiek, który ma tak samo dużo zwolenników, jak i przeciwników. Dla wielu jest po prostu za słodka… dlatego też bardzo ważne jest, by wprowadzać do tego deseru kwaśny akcent w postaci świeżych owoców czy też frużeliny. Z taką wersją spotykamy się najczęściej. Oczywiście nie brakuje też odważnych, którzy łączą bezy z kajmakiem czy bardzo słodkimi kremami. Każdy z nas ma swoje upodobania i „smaczki”. Moja dzisiejsza propozycja to niewielkie okrągłe bezy wyciskane przez worek cukierniczy z tylką w kształcie dużej otwartej gwiazdy, suszone w niskiej temperaturze przez prawie 2,5 h. Udekorowane niezbyt słodkim klasycznym kremem na bazie serka mascarpone i żurawinami w żelu. Wierzch obsypałam posiekanymi pistacjami. To wyjątkowy deser, pięknie się prezentuje i na pewno zasmakuje osobom, które będą miały przyjemność go spróbować. Jeśli chodzi o sam proces przygotowania bezy (bo to chyba najtrudniejsza część przepisu) pamiętajcie, by białka były w temperaturze pokojowej i by użyć drobnego cukru do wypieków (będzie on o wiele lepszy niż kryształ, który dłużej by się rozpuszczał w pianie). W piekarniku niska temperatura i odpowiedni czas suszenia. Przeczytajcie dokładnie przepis, podejmijcie próbę, a po degustacji wróćcie tu z opinią. Powodzenia!
Zobacz także:
SKŁADNIKI
(na 12 sztuk)
Bezy:
- 150 g białek w temperaturze pokojowej
- 250 g drobnego cukru
Żurawina w żelu:
- 100 g świeżej żurawiny (mrożona też się nada)
- 40 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 ml wody
- 5 g mąki ziemniaczanej
Krem mascarpone:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki kremówki 30%
- 1,5 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 30 g pistacji do posypania
PRZYGOTOWANIE
Bezy: Białka (w temperaturze pokojowej) umieścić w dużej czystej misce, zacząć ubijać. Gdy zaczną się pienić, wsypać cukier w kilku turach. Ubijać do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Cukier powinien całkowicie się rozpuści. Warto sprawdzić to rozcierając odrobinę piany pomiędzy palcami. Jeśli cukier jest wyczuwalny, kontynuować ubijanie.
Śnieżnobiałą pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej otwartej gwiazdy. Na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć 12 okrągłych bezików.
Piec, a raczej suszyć w piekarniku nagrzanym do 120 st.C przez 20 minut, następnie obniżyć temperaturę do 100 st.C i suszyć jeszcze przez około 2 godziny (piekłam z termoobiegiem). Co ważne- jeśli Wasz piekarnik jest dość szczelny, to zaleca się co jakiś czas (w szczególności w pierwszym etapie suszenia) otwierać piekarnik w celu pozbycia się pary (wilgoci). Jeśli widzicie, że na szybce z piekarnika skrapla się para, koniecznie otwierajcie drzwiczki i „wywietrzajcie” ;). Bezy powinny być dobrze wysuszone. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
Żurawina w żelu: żurawinę przesypać do garnka, dodać cukier, sok z cytryny i połowę wody. Podgrzewać chwilę do zagotowania, aż owoce zaczną pękać. W międzyczasie w reszcie wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną, którą następnie wlać do garnuszka z żurawiną i mieszając zagotować do uzyskania owoców w żelu. Nie „rozdziabujcie” łyżką żurawiny- dobrze wygląda, gdy pozostanie w swej postaci (okrągłych owoców). Zdjąć z palnika, wystudzić.
Krem mascarpone: składniki umieścić w misce, ubić na sztywno.
Na bezy wyszprycować krem (pozostawiając dziurkę w środku). Do środka włożyć po łyżeczce żurawiny w żelu, udekorować posiekanymi pistacjami. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
RADY
- bezy można upiec kilka dni wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku (oczywiście bez kremu). Nadziane trzymać w lodówce i najlepiej spożyć jak najszybciej.
- pamiętajcie, by mascarpone i kremówka użyte do kremu były dobrze schłodzone. Krem nie powinien być bardzo słodki- beza to sam cukier i białka ;).
WARTOŚCI ODŻYWCZE
1 beza | całość przepisu (12 bezów) | |
wartość energetyczna | 271,9 kcal | 3263 kcal |
białko | 3,4 g | 40,9 g |
tłuszcz | 15,4 g | 184,9 g |
węglowodany | 29,7 g | 356,2 g |
*wartości przybliżone.
*wartości dotyczą kompletnego deseru- bezy z kremem, żurawiną i pistacjami
8 komentarzy
Wyglądają bardzo smakowicie. A ja mam pytanie, czy działa formularz do kontaktowania się z panią? Napisałam jakiś czas temu wiadomość z prośbą o poradę, ale nie otrzymałam odpowiedzi. Pozdrawiam.
Ooo już sprawdzam maila! 🙂
Proszę jeszcze raz o kontakt 🙂
Przepyszne <3
W tej chwili napisałam ponownie. 🙂
[…] która tak dobrze czuje się w wielu wypiekach i deserach. Ostatnio pojawił się przepis na bezy z mascarpone, żurawiną i pistacjami. Dzisiaj wykorzystamy te smaczne owoce do drożdżówek. Zestawiłam je ze słodkim waniliowym […]
Wyglądają cudownie 😉
Uwielbiam bezy, a te wyglądają bardzo apetycznie. Niestety sama nie jestem mistrzem wypieków i rzadko coś przygotowuję. Jednak moja mama przyrządza wyśmienite desery, więc może podsunę jej ten przepis. Podoba mi się pomysł z żurawiną, na pewno ciekawie przełamuje słodki smak bezy. Mam nadzieję, że moja mama zdecyduje się je przygotować i może jej pomogę i następnym razem zrobię je sama 🙂