Odnoszę wrażenie, że często zapominamy o żurawinie, która tak dobrze czuje się w wielu wypiekach i deserach. Ostatnio pojawił się przepis na bezy z mascarpone, żurawiną i pistacjami. Dzisiaj wykorzystamy te smaczne owoce do drożdżówek. Zestawiłam je ze słodkim waniliowym kremem patissiere i maślanym puszystym ciastem. Nie czekaj! Zainspiruj się i uracz bliskich czymś naprawdę wybornym ;).
Zobacz także:
SKŁADNIKI
(na 10 sztuk)
Ciasto drożdżowe:
Krem patissiere:
- 400 ml tłustego mleka
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 80 g cukru (40 g+40 g)
- 75 g żółtek (ok. 5 sztuk)
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 25 g mąki pszennej
Frużelina żurawinowa:
- 200 g świeżej żurawiny
- 50 g cukru
- 30 g soku z cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny
- 100 ml wody (50 ml+50 ml)
- 15 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
- cukier perlisty do posypania
PRZYGOTOWANIE
Ciasto drożdżowe: przygotować zgodnie z tym przepisem pozostawiając ciasto na ok. 60 minut do wyrastania.
Krem patissiere: Mleko zagotować w garnuszku z ekstraktem waniliowym i połową ilości cukru (40 g). W międzyczasie ubić żółtka z drugą połową cukru na jasną i puszystą masę. Wsypać do nich przesiane mąki i zmiksować, by nie było grudek. Połowę gorącego mleka strumyczkiem wlewać do ubitych żółtek, następnie całą jajeczno-mleczną masę przelać do garnka z resztą mleka i podgrzewać (nieustannie mieszając) do zagotowania i zgęstnienia kremu. Przełożyć do miski, nakryć folią spożywczą tak, by stykała się ona z kremem i pozostawić do wystudzenia. Krem z powodzeniem można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Frużelina żurawinowa: żurawinę przesypać do garnka, dodać cukier, sok z cytryny, skórkę otartą z 1/2 cytryny i połowę wody. Podgrzewać chwilę do zagotowania, aż owoce zaczną pękać. Im dłużej będziemy gotować, tym owoce mocniej się rozpadną. W zależności od tego, co chcemy uzyskać (gładką frużelinę czy bardziej owoce w żelu), dostosujmy czas gotowania. W międzyczasie w reszcie wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną, którą następnie wlać do garnuszka z żurawiną i mieszając zagotować do uzyskania gęstej frużeliny. Zdjąć z palnika, wystudzić.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć i umieścić na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odległości). Spodem okrągłej szklanki (o średnicy mniejszej niż średnica drożdżówek) docisnąć każdą bułkę tworząc wgłębienia. Do środka obficie nałożyć krem patissiere i frużelinę żurawinową (pomogłam sobie rękawem cukierniczym). Kremu i frużeliny jest sporo, nie żałujcie ich, drożdżówki na wypasie, mocno nadziane są najsmaczniejsze! Jeśli trochę tych składników Wam zostanie, zawsze można przełożyć je do pucharka i zjeść w formie deseru ;).
Tak przygotowane drożdżówki pozostawić pod przykryciem na 20-30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Po tym czasie brzegi wysmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i obsypać cukrem perlistym. Piec w 190 st.C przez 15-18 minut do ładnego zarumienienia i wyrośnięcia drożdżówek. Upieczone wyjąć i wystudzić. Można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
RADY
- najprawdopodobniej nie zmieścicie wszystkich drożdżówek na jednej blaszce- potrzebne będą dwie. Zalecam wówczas pieczenie w dwóch turach. Pierwszą blaszkę włóżcie do piekarnika po około 20 minutach garowania i bezpośrednio po ich upieczeniu włóżcie drugą blaszkę.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
1 drożdżówka | całość przepisu (10 drożdżówek) | |
wartość energetyczna | 417,4 kcal | 4174 kcal |
białko | 12,1 g | 120,1 g |
tłuszcz | 11,6 g | 116,1 g |
węglowodany | 67 g | 669,9 g |
*wartości odżywcze przybliżone
3 komentarze
Aż sie zrobiłam głodna 😉 Jak ty to robisz, że to wszystko się tak przepięknie prezentuje? Aż sobie można smak i zapach wyobrazić 🙂
Drożdżówki wyszły wyśmienite 😍
Bardzo podobają mi się przepisy. Uważam, że masz wielki talent do gotowania. Dziękuję za podzielenie się nimi.