Monodesery to niebywale estetyczne, pięknie wyglądające słodkości, które na pewno nie raz widzieliście (a może i już jedliście) w dobrych cukierniach. Szybko podbijają „salony”… ;). Jestem przeciwniczką zbytniego kombinowania- łączenia dużej ilości różnorodnych smaków, które zestawione w jednym deserze wprowadzają niezłe zamieszanie. Ciężko wtedy wyczuć, jaki smak ma owa monoporcja, deser czy wypiek. Lubię prostotę i klasyczne połączenia. Takie właśnie są moje dzisiejsze monodesery. Te półkule to koncentracja dwóch smaków: czekolady i malin. Czekolada w postaci lekkiego puszystego musu, maliny zaś w formie kontrastującej żelki. Całość podana na chrupkim krążku z ciasta kruchego. Zewnętrzna błyszcząca polewa to nic innego jak lustrzana glazura czekoladowa na bazie naturalnego kakao, śmietanki i żelatyny.
Moi drodzy, oddaję w Wasze ręce cudowny przepis, który niewątpliwie pozwoli Wam rozwinąć swój cukierniczy warsztat i spojrzeć nieco inaczej na słowo „deser”. Trzymam za Was kciuki, życzę pięknych i twórczych monoporcji!
SKŁADNIKI
(na 6 sztuk)
Kruche spody:
- 50 g zimnego masła
- 1/2 jajka (25 g)
- 90 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka naturalnego kakao
- 1/4 łyżeczki soli
Żelka malinowa:
- 120 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 30 g cukru
- 3 g żelatyny w proszku + 25 ml zimnej wody
Mus czekoladowy:
- 170 g śmietanki kremówki 30%
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady deserowej
- 3 g żelatyny + 20 ml zimnej wody
Czekoladowa glazura lustrzana:
- 80 g cukru
- 60 ml wody (30 ml + 30 ml)
- 25 g naturalnego kakao
- 80 g śmietanki kremówki 30%
- 6 g żelatyny w proszku
Do dekoracji:
- 1-2 ciastka korzenne, pokruszone
- 6 świeżych malin
PRZYGOTOWANIE
Żelka malinowa: żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, pozostawić do napęcznienia. Maliny podgrzać w garnuszku z cukrem i sokiem z cytryny. Zdjąć z palnika, zblendować całość na puree, po czym przetrzeć przez sitko pozbywając się pestek. Powinniśmy otrzymać ok. 100 g gładkiego puree malinowego. Ponownie umieścić je w garnuszku, doprowadzić do zagotowania, od razu zdjąć i dodać napęczniałą żelatynę. Dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Malinową masę przelać po równo do sześciu małych foremek o średnicy mniejszej niż średnica form na półkule (u mnie o średnicy 4 cm). Schować do zamrażalnika na kilka godzin- żelki powinny być dobrze zmrożone.
Mus czekoladowy: żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, a po kilku minutach, gdy napęcznieje, podgrzać w mikrofalówce lub na małym ogniu do rozpuszczenia. Obydwie czekolady i 50 ml śmietanki kremówki rozpuścić razem w mikrofalówce, na palniku lub w kąpieli wodnej. Wlać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Czekoladową masę pozostawić do przestudzenia, a w tym czasie ubić śmietankę kremówkę (120 g) na 3/4 (śmietana ma być puszysta, ale nie ubita na sztywno, powinna być lekko luźna). Do lekko ciepłej mieszanki czekoladowej dodać w dwóch-trzech turach ubitą śmietankę (łączyć delikatnie przy pomocy szpatułki). Mus czekoladowy przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (lub nakładać łyżką), wypełnić nim foremki na półkule o średnicy 6,5 cm (nie do samej góry). Na górze pośrodku każdej monoporcji umieścić żelkę malinową, delikatnie wciskając ją w mus. Górę przykryć resztą czekoladowego musu pokrywając żelkę, wyrównać szpatułką. Desery schować do zamrażalnika na całą noc.
Kruche spody: wszystkie składniki szybko zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na 30 minut. Po tym czasie cienko rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia tak, by po upieczeniu dało się wykroić 6 krążków o średnicy ok. 8 cm. Ciasto wraz z papierem umieścić na dużej płaskiej blaszce. Piec w 180 st.C przez ok. 10 minut. Wyjąć i od razu wykroić okręgi o wskazanej wyżej średnicy (można to zrobić, np. szklanką lub okrągłą foremką). Ciasteczka pozostawić do wystudzenia.
Czekoladowa glazura lustrzana: żelatynę zalać w 30 ml zimnej wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. W garnuszku umieścić resztę wody, cukier, kakao i śmietankę kremówkę. Całość podgrzewać, aż cukier się rozpuści, zagotować. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać uważając, by nie utworzyły się pęcherzyki powietrza. Czekoladową polewę przelać przez sitko pozbywając się grudek. Przestudzić do temperatury 30-34 st.C .
Wyświetl ten post na Instagramie.
Zamrożone półkule wyjąć z silikonowej formy, umieścić na kratce. Oblać lustrzaną glazurą (temperatura 30-34 st.C). Po zastygnięciu polewy wbić po środku monodeseru wykałaczkę, ostrożnie podnieść obcierając o kratkę resztę zastygniętej glazury z dołu. Brzegi obtoczyć w pokruszonych ciastkach korzennych. Desery umieścić na kruchych krążkach ciasta. Delikatnie wyjąć wykałaczkę wykręcając ją ku górze. Udekorować świeżymi malinami zakrywając dziurkę powstałą po wykałaczce. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
RADY
- silikonową formę na półkule zakupiłam na Alieexpress. Rozejrzyjcie się także na Allegro, SweetDecor lub innych sklepach cukierniczych.
- do tego przepisu niezbędna jest waga kuchenna. Koniecznie się w nią zaopatrzcie.
- bardzo ważna jest temperatura glazury podczas wylewania na półkule. Przyda się termometr cukierniczy.
- po oblaniu monodeserów glazurą, gdy chcemy je od razu podawać, dobrze jest odczekać kilka minut, by w temperaturze pokojowej nieco odtajały- wtedy zarówno mus, jak i żelka nabiorą odpowiedniej konsystencji.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
1 półkula | całość przepisu (6 deserów) | |
wartość energetyczna | 469,5 kcal | 2817 kcal |
białko | 7,3 g | 44,1 g |
tłuszcz | 26,2 g | 157,3 g |
węglowodany | 52,2 g | 313,4 g |
52 komentarze
Z chęcią bym coś takiego zjadła szkoda tylko, że mi z pewnością by ten deser nie wyszedł 🙁
Warto spróbować swoich sił! 😉
wygląda wspaniale <3
Uwielbiam te Twoje pyszności !! Tak samo jak e-booki ♥️ Przepisy są tak rzetelne ze wszystko wychodzi tak jak trzeba ♥️
Witam, czy ten deser można przygotowac wcześniej i trzymać go w lodówce?? Jeżeli tak to jak długo??
2-3 dni, choć najlepsze w dniu przygotowania 😉
Średnica półkuli to 4cm czy ciasteczek na spód?:)
4 cm to średnica foremek na żelkę malinową 🙂
Chciałabym zrobić monodesery na urodziny w pracy. Niestety musiałyby wytrzymać 2 godziny poza lodówką zanim dotrę do pracy. czy myślisz że dadzą radę?
dadzą, ale mogą się niestety „spocić” (krople wody na polewie)
Musy już się chłodzą (zamiast żelki w środku zrobiłam mus malinowy-curd), zobaczymy jak wyjdą 😉Czy ciasteczka (spody) można wyciąć przed pieczeniem czy się za bardzo skurczą w piekarniku?
można 🙂
Robię je już drugi raz, są pyszne. Za pierwszym razem zamiast żelki malinowej zrobiłam porzeczkową z puree 100% (polecam Purena). Teraz zmieniam ciasteczko kruche na spodzie na krążek biszkoptowy nasączany wiśniówką, otoczony czekoladą i orzechami. Kruche było moim zdaniem zbyt twarde w kontraście z musową półkulą, chociaż wyglądało super. A, no i zwiększam ilość glazury, bo jako początkująca miałam problem z równomiernym rozlaniem jej po ciastku, było jej na styk. Dziękuję za udostępnienie przepisu, wciąż jest mało przepisów na tego typu monodesery, albo mają w składzie trudno dostępne składniki.
Czy do glazury można użyć śmietanki 36%? Mam akurat otwartą🙂
śmiało! 😉
Czy można użyć białej czekolady do musu ?
tak 🙂 choć proporcje trzeba by wtedy nieco zmienić
myślisz, że mniej śmietanki a więcej czekolady ?
Mam pytanie, nie posiadam termometru cukierniczego 😞 jak ogarnac temperaturę glazury bez termometru? 😟
Witam czy Mus oraz zelke można zrobić 2 dni wcześniej i przechować w zamrażarce?
tak jasne:)
Jak długo taki deser może być przechowywany poza lodówka?
Jak długo deser może być przechowywany poza lodówką? Chciałabym go sprezentować jako słodki box na dzień mamy i zastanawiam się czy dzięki żelatynie w przepisie wytrzyma kilka godzin poza lodówką?
Myślę, że nie powinno być problemu, choć deser najsmaczniejszy schłodzony.
cześć
czy ten deser można zrobić np we wtorek lub środę i przechowywać w zamrażarce i dopiero w sobotę zrobić polewę?
tak 🙂
Czy podczas pieczenia kruchych spodów piec ciasto przykryte papierem do pieczenia, czy zdjąć?
jakie są głębokości foremek na te desery?
Testuje wlasnie twoj przepis… no i ten mus – czekolada byla lekko ciepla, dodałem ubita smietanke i to ma bardziej konsystencje plynu niz musu… co zrobilam nie tak? Narazie wszystko w zamrazalce, zobaczymy co z tego wyjdzie
Masa będzie nieco płynna ;). Proszę się nie przejmować:)
Czy takie monoporcje bez polewy postoja w temperaturze pokojowej? Nie mam klimatyzacji a chcialam zrobic na impreze rodzinna poza domem w swietlicy. Jak wystawie na stol na powiedzmy 4 czy 5 godzin to nie poplyna?
Nie ryzykowałabym 🙂
To musy z żelatyną 🙂
Jak długo można przechowywać deser w zamrażarce? 🙂
dość długo 🙂 Ile masz zamiar?
około 2-3 tygodni 🙂 Nie zdążyłam skończyć ich na jedną imprezę, więc zastanawiam się czy po takim czasie nadal będą smaczne 🙂
Jak Pani myśli czy można wykonać przepis jako cakesicles?
Czy mus czekoladowy można użyć do przelozenia do tortu?
nie polecam, będzie za płynny do przekładania 🙂
Witam ,co robić ,za szybko zrobiłam mus czekoladowy ,a żelki w zamrażarce jeszcze nie są ok i mus mi stężał ?
Mi też zastygł, ale to dlatego, że miałam za mało foremek i czekałam aż pierwsze zamarzną. Wyjściem z sytuacji jest wstawienie miski z zastygniętym musem do większej miski z ciepłą wodą. Nie za długo, ale ciągle mieszając wróci do poprzedniego stanu i wtedy wyjmuję.
Polecam wstawić na chwilę miskę z musem do większej miski z ciepłą wodą. mieszać do uzyskania poprzedniej konsystencji.
Po umieszczeniu polkul w lodowce polewa mimo iz wylewana na zmrozone pokule, w temp ok 30st po pewnym czasie tak jakby splynela, rozpuscila sie. Z czego moze to wynikac? Czy jest sens nastepnym razem dodac wiecej zelatyny?
Czy można użyć innego owocu zamiast malin ?
tak 🙂 maliny, wiśnie, czereśnie… 😉
Mocarne. Ta polewa tak szybko zastyga że trzeba działać szybko. Ale efekt wooow. To się naprawdę udaje!!!
Czy ten deser można wykonać bez kruchego spodu?
Proszę o odpowiedź!!!
można
Czy w przepisie na polewę lustrzaną można użyć śmietanki kokosowej?
chciałabym zrobić jasną glazurę, czy można czymś zastąpić kakao?
Robię je już drugi raz, są pyszne. Za pierwszym razem zamiast żelki malinowej zrobiłam porzeczkową z puree 100% (polecam Purena). Teraz zmieniam ciasteczko kruche na spodzie na krążek biszkoptowy nasączany wiśniówką, otoczony czekoladą i orzechami. Kruche było moim zdaniem zbyt twarde w kontraście z musową półkulą, chociaż wyglądało super. A, no i zwiększam ilość glazury, bo jako początkująca miałam problem z równomiernym rozlaniem jej po ciastku, było jej na styk. Dziękuję za udostępnienie przepisu, wciąż jest mało przepisów na tego typu monodesery, albo mają w składzie trudno dostępne składniki.
Witam.
czy zamiast kakao można użyć białej czekolady, żeby polewa wyszła jasna? Później ewentualnie zabarwić?
pozdrawiam
Witam ile można czasu trzymać w zamrażarce Mus z żelka?