Monodesery to niebywale estetyczne, pięknie wyglądające słodkości, które na pewno nie raz widzieliście (a może i już jedliście) w dobrych cukierniach. Szybko podbijają „salony”… ;). Jestem przeciwniczką zbytniego kombinowania- łączenia dużej ilości różnorodnych smaków, które zestawione w jednym deserze wprowadzają niezłe zamieszanie. Ciężko wtedy wyczuć, jaki smak ma owa monoporcja, deser czy wypiek. Lubię prostotę i klasyczne połączenia. Takie właśnie są moje dzisiejsze monodesery. Te półkule to koncentracja dwóch smaków: czekolady i malin. Czekolada w postaci lekkiego puszystego musu, maliny zaś w formie kontrastującej żelki. Całość podana na chrupkim krążku z ciasta kruchego. Zewnętrzna błyszcząca polewa to nic innego jak lustrzana glazura czekoladowa na bazie naturalnego kakao, śmietanki i żelatyny.
Moi drodzy, oddaję w Wasze ręce cudowny przepis, który niewątpliwie pozwoli Wam rozwinąć swój cukierniczy warsztat i spojrzeć nieco inaczej na słowo “deser”. Trzymam za Was kciuki, życzę pięknych i twórczych monoporcji!
SKŁADNIKI
(na 6 sztuk)
Kruche spody:
- 50 g zimnego masła
- 1/2 jajka (25 g)
- 90 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka naturalnego kakao
- 1/4 łyżeczki soli
Żelka malinowa:
- 120 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 30 g cukru
- 3 g żelatyny w proszku + 25 ml zimnej wody
Mus czekoladowy:
- 170 g śmietanki kremówki 30%
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady deserowej
- 3 g żelatyny + 20 ml zimnej wody
Czekoladowa glazura lustrzana:
- 80 g cukru
- 60 ml wody (30 ml + 30 ml)
- 25 g naturalnego kakao
- 80 g śmietanki kremówki 30%
- 6 g żelatyny w proszku
Do dekoracji:
- 1-2 ciastka korzenne, pokruszone
- 6 świeżych malin
PRZYGOTOWANIE
Żelka malinowa: żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, pozostawić do napęcznienia. Maliny podgrzać w garnuszku z cukrem i sokiem z cytryny. Zdjąć z palnika, zblendować całość na puree, po czym przetrzeć przez sitko pozbywając się pestek. Powinniśmy otrzymać ok. 100 g gładkiego puree malinowego. Ponownie umieścić je w garnuszku, doprowadzić do zagotowania, od razu zdjąć i dodać napęczniałą żelatynę. Dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Malinową masę przelać po równo do sześciu małych foremek o średnicy mniejszej niż średnica form na półkule (u mnie o średnicy 4 cm). Schować do zamrażalnika na kilka godzin- żelki powinny być dobrze zmrożone.
Mus czekoladowy: żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, a po kilku minutach, gdy napęcznieje, podgrzać w mikrofalówce lub na małym ogniu do rozpuszczenia. Obydwie czekolady i 50 ml śmietanki kremówki rozpuścić razem w mikrofalówce, na palniku lub w kąpieli wodnej. Wlać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Czekoladową masę pozostawić do przestudzenia, a w tym czasie ubić śmietankę kremówkę (120 g) na 3/4 (śmietana ma być puszysta, ale nie ubita na sztywno, powinna być lekko luźna). Do lekko ciepłej mieszanki czekoladowej dodać w dwóch-trzech turach ubitą śmietankę (łączyć delikatnie przy pomocy szpatułki). Mus czekoladowy przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (lub nakładać łyżką), wypełnić nim foremki na półkule o średnicy 6,5 cm (nie do samej góry). Na górze pośrodku każdej monoporcji umieścić żelkę malinową, delikatnie wciskając ją w mus. Górę przykryć resztą czekoladowego musu pokrywając żelkę, wyrównać szpatułką. Desery schować do zamrażalnika na całą noc.
Kruche spody: wszystkie składniki szybko zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na 30 minut. Po tym czasie cienko rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia tak, by po upieczeniu dało się wykroić 6 krążków o średnicy ok. 8 cm. Ciasto wraz z papierem umieścić na dużej płaskiej blaszce. Piec w 180 st.C przez ok. 10 minut. Wyjąć i od razu wykroić okręgi o wskazanej wyżej średnicy (można to zrobić, np. szklanką lub okrągłą foremką). Ciasteczka pozostawić do wystudzenia.
Czekoladowa glazura lustrzana: żelatynę zalać w 30 ml zimnej wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. W garnuszku umieścić resztę wody, cukier, kakao i śmietankę kremówkę. Całość podgrzewać, aż cukier się rozpuści, zagotować. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać uważając, by nie utworzyły się pęcherzyki powietrza. Czekoladową polewę przelać przez sitko pozbywając się grudek. Przestudzić do temperatury 30-34 st.C .
Wyświetl ten post na Instagramie.
Zamrożone półkule wyjąć z silikonowej formy, umieścić na kratce. Oblać lustrzaną glazurą (temperatura 30-34 st.C). Po zastygnięciu polewy wbić po środku monodeseru wykałaczkę, ostrożnie podnieść obcierając o kratkę resztę zastygniętej glazury z dołu. Brzegi obtoczyć w pokruszonych ciastkach korzennych. Desery umieścić na kruchych krążkach ciasta. Delikatnie wyjąć wykałaczkę wykręcając ją ku górze. Udekorować świeżymi malinami zakrywając dziurkę powstałą po wykałaczce. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
RADY
- silikonową formę na półkule zakupiłam na Alieexpress. Rozejrzyjcie się także na Allegro, SweetDecor lub innych sklepach cukierniczych.
- do tego przepisu niezbędna jest waga kuchenna. Koniecznie się w nią zaopatrzcie.
- bardzo ważna jest temperatura glazury podczas wylewania na półkule. Przyda się termometr cukierniczy.
- po oblaniu monodeserów glazurą, gdy chcemy je od razu podawać, dobrze jest odczekać kilka minut, by w temperaturze pokojowej nieco odtajały- wtedy zarówno mus, jak i żelka nabiorą odpowiedniej konsystencji.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
1 półkula | całość przepisu (6 deserów) | |
wartość energetyczna | 469,5 kcal | 2817 kcal |
białko | 7,3 g | 44,1 g |
tłuszcz | 26,2 g | 157,3 g |
węglowodany | 52,2 g | 313,4 g |
39 komentarzy
Z chęcią bym coś takiego zjadła szkoda tylko, że mi z pewnością by ten deser nie wyszedł 🙁
Warto spróbować swoich sił! 😉
wygląda wspaniale <3
Uwielbiam te Twoje pyszności !! Tak samo jak e-booki ♥️ Przepisy są tak rzetelne ze wszystko wychodzi tak jak trzeba ♥️
Witam, czy ten deser można przygotowac wcześniej i trzymać go w lodówce?? Jeżeli tak to jak długo??
2-3 dni, choć najlepsze w dniu przygotowania 😉
Średnica półkuli to 4cm czy ciasteczek na spód?:)
4 cm to średnica foremek na żelkę malinową 🙂
Musy już się chłodzą (zamiast żelki w środku zrobiłam mus malinowy-curd), zobaczymy jak wyjdą 😉Czy ciasteczka (spody) można wyciąć przed pieczeniem czy się za bardzo skurczą w piekarniku?
można 🙂
Czy do glazury można użyć śmietanki 36%? Mam akurat otwartą🙂
śmiało! 😉
Czy można użyć białej czekolady do musu ?
tak 🙂 choć proporcje trzeba by wtedy nieco zmienić
myślisz, że mniej śmietanki a więcej czekolady ?
Mam pytanie, nie posiadam termometru cukierniczego 😞 jak ogarnac temperaturę glazury bez termometru? 😟
Jak długo taki deser może być przechowywany poza lodówka?
Jak długo deser może być przechowywany poza lodówką? Chciałabym go sprezentować jako słodki box na dzień mamy i zastanawiam się czy dzięki żelatynie w przepisie wytrzyma kilka godzin poza lodówką?
Myślę, że nie powinno być problemu, choć deser najsmaczniejszy schłodzony.
cześć
czy ten deser można zrobić np we wtorek lub środę i przechowywać w zamrażarce i dopiero w sobotę zrobić polewę?
tak 🙂
Czy podczas pieczenia kruchych spodów piec ciasto przykryte papierem do pieczenia, czy zdjąć?
Testuje wlasnie twoj przepis… no i ten mus – czekolada byla lekko ciepla, dodałem ubita smietanke i to ma bardziej konsystencje plynu niz musu… co zrobilam nie tak? Narazie wszystko w zamrazalce, zobaczymy co z tego wyjdzie
Masa będzie nieco płynna ;). Proszę się nie przejmować:)
Czy takie monoporcje bez polewy postoja w temperaturze pokojowej? Nie mam klimatyzacji a chcialam zrobic na impreze rodzinna poza domem w swietlicy. Jak wystawie na stol na powiedzmy 4 czy 5 godzin to nie poplyna?
Nie ryzykowałabym 🙂
To musy z żelatyną 🙂
Jak długo można przechowywać deser w zamrażarce? 🙂
dość długo 🙂 Ile masz zamiar?
około 2-3 tygodni 🙂 Nie zdążyłam skończyć ich na jedną imprezę, więc zastanawiam się czy po takim czasie nadal będą smaczne 🙂
Jak Pani myśli czy można wykonać przepis jako cakesicles?
Czy mus czekoladowy można użyć do przelozenia do tortu?
nie polecam, będzie za płynny do przekładania 🙂
Witam ,co robić ,za szybko zrobiłam mus czekoladowy ,a żelki w zamrażarce jeszcze nie są ok i mus mi stężał ?
Po umieszczeniu polkul w lodowce polewa mimo iz wylewana na zmrozone pokule, w temp ok 30st po pewnym czasie tak jakby splynela, rozpuscila sie. Z czego moze to wynikac? Czy jest sens nastepnym razem dodac wiecej zelatyny?
Czy można użyć innego owocu zamiast malin ?
tak 🙂 maliny, wiśnie, czereśnie… 😉
Mocarne. Ta polewa tak szybko zastyga że trzeba działać szybko. Ale efekt wooow. To się naprawdę udaje!!!
Czy w przepisie na polewę lustrzaną można użyć śmietanki kokosowej?
chciałabym zrobić jasną glazurę, czy można czymś zastąpić kakao?