Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
DESERYOKAZJEWalentynki

Półkule czekoladowo-malinowe

by Justyna Dragan 15 listopada 2020
autor Justyna Dragan 15 listopada 2020

Monodesery to niebywale estetyczne, pięknie wyglądające słodkości, które na pewno nie raz widzieliście (a może i już jedliście) w dobrych cukierniach. Szybko podbijają „salony”… ;). Jestem przeciwniczką zbytniego kombinowania- łączenia dużej ilości różnorodnych smaków, które zestawione w jednym deserze wprowadzają niezłe zamieszanie. Ciężko wtedy wyczuć, jaki smak ma owa monoporcja, deser czy wypiek. Lubię prostotę i klasyczne połączenia. Takie właśnie są moje dzisiejsze monodesery. Te półkule to koncentracja dwóch smaków: czekolady i malin. Czekolada w postaci lekkiego puszystego musu, maliny zaś w formie kontrastującej żelki. Całość podana na chrupkim krążku z ciasta kruchego. Zewnętrzna błyszcząca polewa to nic innego jak lustrzana glazura czekoladowa na bazie naturalnego kakao, śmietanki i żelatyny. 

Moi drodzy, oddaję w Wasze ręce cudowny przepis, który niewątpliwie pozwoli Wam rozwinąć swój cukierniczy warsztat i spojrzeć nieco inaczej na słowo “deser”. Trzymam za Was kciuki, życzę pięknych i twórczych monoporcji!


SKŁADNIKI

(na 6 sztuk)

Kruche spody:

  • 50 g zimnego masła
  • 1/2 jajka (25 g)
  • 90 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka naturalnego kakao
  • 1/4 łyżeczki soli

Żelka malinowa:

  • 120 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 30 g cukru
  • 3 g żelatyny w proszku + 25 ml zimnej wody

Mus czekoladowy:

  • 170 g śmietanki kremówki 30%
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady deserowej
  • 3 g żelatyny + 20 ml zimnej wody

Czekoladowa glazura lustrzana: 

  • 80 g cukru
  • 60 ml wody (30 ml + 30 ml)
  • 25 g naturalnego kakao
  • 80 g śmietanki kremówki 30%
  • 6 g żelatyny w proszku

Do dekoracji:

  • 1-2 ciastka korzenne, pokruszone
  • 6 świeżych malin

PRZYGOTOWANIE

Żelka malinowa: żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, pozostawić do napęcznienia. Maliny podgrzać w garnuszku z cukrem i sokiem z cytryny. Zdjąć z palnika, zblendować całość na puree, po czym przetrzeć przez sitko pozbywając się pestek. Powinniśmy otrzymać ok. 100 g gładkiego puree malinowego. Ponownie umieścić je w garnuszku, doprowadzić do zagotowania, od razu zdjąć i dodać napęczniałą żelatynę. Dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Malinową masę przelać po równo do sześciu małych foremek o średnicy mniejszej niż średnica form na półkule (u mnie o średnicy 4 cm). Schować do zamrażalnika na kilka godzin- żelki powinny być dobrze zmrożone.

Mus czekoladowy: żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, a po kilku minutach, gdy napęcznieje, podgrzać w mikrofalówce lub na małym ogniu do rozpuszczenia. Obydwie czekolady i 50 ml śmietanki kremówki rozpuścić razem w mikrofalówce, na palniku lub w kąpieli wodnej. Wlać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Czekoladową masę pozostawić do przestudzenia, a w tym czasie ubić śmietankę kremówkę (120 g) na 3/4 (śmietana ma być puszysta, ale nie ubita na sztywno, powinna być lekko luźna). Do lekko ciepłej mieszanki czekoladowej dodać w dwóch-trzech turach ubitą śmietankę (łączyć delikatnie przy pomocy szpatułki). Mus czekoladowy przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (lub nakładać łyżką), wypełnić nim foremki na półkule o średnicy 6,5 cm (nie do samej góry). Na górze pośrodku każdej monoporcji umieścić żelkę malinową, delikatnie wciskając ją w mus. Górę przykryć resztą czekoladowego musu pokrywając żelkę, wyrównać szpatułką. Desery schować do zamrażalnika na całą noc.

Kruche spody: wszystkie składniki szybko zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na 30 minut. Po tym czasie cienko rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia tak, by po upieczeniu dało się wykroić 6 krążków o średnicy ok. 8 cm. Ciasto wraz z papierem umieścić na dużej płaskiej blaszce. Piec w 180 st.C przez ok. 10 minut. Wyjąć i od razu wykroić okręgi o wskazanej wyżej średnicy (można to zrobić, np. szklanką lub okrągłą foremką). Ciasteczka pozostawić do wystudzenia.

Czekoladowa glazura lustrzana: żelatynę zalać w 30 ml zimnej wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. W garnuszku umieścić resztę wody, cukier, kakao i śmietankę kremówkę. Całość podgrzewać, aż cukier się rozpuści, zagotować. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać uważając, by nie utworzyły się pęcherzyki powietrza. Czekoladową polewę przelać przez sitko pozbywając się grudek. Przestudzić do temperatury 30-34 st.C .

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Justyna Dragan (@justyna_dragan)

Zamrożone półkule wyjąć z silikonowej formy, umieścić na kratce. Oblać lustrzaną glazurą (temperatura 30-34 st.C).  Po zastygnięciu polewy wbić po środku monodeseru wykałaczkę, ostrożnie podnieść obcierając o kratkę resztę zastygniętej glazury z dołu. Brzegi obtoczyć w pokruszonych ciastkach korzennych. Desery umieścić na kruchych krążkach ciasta. Delikatnie wyjąć wykałaczkę wykręcając ją ku górze. Udekorować świeżymi malinami zakrywając dziurkę powstałą po wykałaczce. Przechowywać w lodówce. Smacznego!


RADY

  • silikonową formę na półkule zakupiłam na Alieexpress. Rozejrzyjcie się także na Allegro, SweetDecor lub innych sklepach cukierniczych.
  • do tego przepisu niezbędna jest waga kuchenna. Koniecznie się w nią zaopatrzcie.
  • bardzo ważna jest temperatura glazury podczas wylewania na półkule. Przyda się termometr cukierniczy.
  • po oblaniu monodeserów glazurą, gdy chcemy je od razu podawać, dobrze jest odczekać kilka minut, by w temperaturze pokojowej nieco odtajały- wtedy zarówno mus, jak i żelka nabiorą odpowiedniej konsystencji.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

1 półkula całość przepisu (6 deserów)
wartość energetyczna 469,5 kcal 2817 kcal
białko 7,3 g 44,1 g
tłuszcz 26,2 g 157,3 g
węglowodany 52,2 g 313,4 g

czekolada deserowaczekolada mlecznamalinyśmietana kremówka
48 komentarzy
21
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Drożdżówki z kremem patissiere i żurawiną
następny
Makaroniki piernikowe

Zobacz również

Pączki pistacjowe

Ebook “Świąteczne wypiekanie. Część II”

Piekarnik do zabudowy – jak wybrać? 5 najbardziej...

Klasyczny hummus

Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

Ciasto Poduszkowiec

Jadalne doniczki czekoladowe

Kruchy torcik w kształcie serca

48 komentarzy

Karolina 20 listopada 2020 - 10:47

Z chęcią bym coś takiego zjadła szkoda tylko, że mi z pewnością by ten deser nie wyszedł 🙁

odpowiedz
Justyna Dragan 21 listopada 2020 - 07:33

Warto spróbować swoich sił! 😉

odpowiedz
Gosia 29 listopada 2020 - 09:01

wygląda wspaniale <3

odpowiedz
Mariola 30 listopada 2021 - 13:04

Uwielbiam te Twoje pyszności !! Tak samo jak e-booki ♥️ Przepisy są tak rzetelne ze wszystko wychodzi tak jak trzeba ♥️

odpowiedz
Agata 17 stycznia 2021 - 04:39

Witam, czy ten deser można przygotowac wcześniej i trzymać go w lodówce?? Jeżeli tak to jak długo??

odpowiedz
Justyna Dragan 20 stycznia 2021 - 20:46

2-3 dni, choć najlepsze w dniu przygotowania 😉

odpowiedz
Natialia 6 marca 2021 - 14:46

Średnica półkuli to 4cm czy ciasteczek na spód?:)

odpowiedz
Justyna Dragan 6 marca 2021 - 17:58

4 cm to średnica foremek na żelkę malinową 🙂

odpowiedz
Sylwia 17 marca 2021 - 17:40

Musy już się chłodzą (zamiast żelki w środku zrobiłam mus malinowy-curd), zobaczymy jak wyjdą 😉Czy ciasteczka (spody) można wyciąć przed pieczeniem czy się za bardzo skurczą w piekarniku?

odpowiedz
Justyna Dragan 18 marca 2021 - 20:13

można 🙂

odpowiedz
M 13 lutego 2023 - 23:03

Robię je już drugi raz, są pyszne. Za pierwszym razem zamiast żelki malinowej zrobiłam porzeczkową z puree 100% (polecam Purena). Teraz zmieniam ciasteczko kruche na spodzie na krążek biszkoptowy nasączany wiśniówką, otoczony czekoladą i orzechami. Kruche było moim zdaniem zbyt twarde w kontraście z musową półkulą, chociaż wyglądało super. A, no i zwiększam ilość glazury, bo jako początkująca miałam problem z równomiernym rozlaniem jej po ciastku, było jej na styk. Dziękuję za udostępnienie przepisu, wciąż jest mało przepisów na tego typu monodesery, albo mają w składzie trudno dostępne składniki.

odpowiedz
Agnieszka 21 marca 2021 - 09:57

Czy do glazury można użyć śmietanki 36%? Mam akurat otwartą🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 22 marca 2021 - 21:50

śmiało! 😉

odpowiedz
Mateusz 11 kwietnia 2021 - 21:35

Czy można użyć białej czekolady do musu ?

odpowiedz
Justyna Dragan 12 kwietnia 2021 - 11:52

tak 🙂 choć proporcje trzeba by wtedy nieco zmienić

odpowiedz
Mateusz 13 kwietnia 2021 - 21:06

myślisz, że mniej śmietanki a więcej czekolady ?

odpowiedz
Martyna 10 listopada 2021 - 22:38

Mam pytanie, nie posiadam termometru cukierniczego 😞 jak ogarnac temperaturę glazury bez termometru? 😟

odpowiedz
Natalia 1 lutego 2023 - 14:53

Witam czy Mus oraz zelke można zrobić 2 dni wcześniej i przechować w zamrażarce?

odpowiedz
Justyna Dragan 12 lutego 2023 - 11:14

tak jasne:)

odpowiedz
Karolina 22 maja 2021 - 00:40

Jak długo taki deser może być przechowywany poza lodówka?

odpowiedz
Karolina 22 maja 2021 - 20:45

Jak długo deser może być przechowywany poza lodówką? Chciałabym go sprezentować jako słodki box na dzień mamy i zastanawiam się czy dzięki żelatynie w przepisie wytrzyma kilka godzin poza lodówką?

odpowiedz
Justyna Dragan 31 maja 2021 - 07:31

Myślę, że nie powinno być problemu, choć deser najsmaczniejszy schłodzony.

odpowiedz
Woj 14 lipca 2021 - 16:01

cześć
czy ten deser można zrobić np we wtorek lub środę i przechowywać w zamrażarce i dopiero w sobotę zrobić polewę?

odpowiedz
Justyna Dragan 14 lipca 2021 - 22:22

tak 🙂

odpowiedz
Klau 29 sierpnia 2022 - 16:02

Czy podczas pieczenia kruchych spodów piec ciasto przykryte papierem do pieczenia, czy zdjąć?

odpowiedz
Wiktoria 23 maja 2023 - 12:01

jakie są głębokości foremek na te desery?

odpowiedz
Magda 9 września 2021 - 15:41

Testuje wlasnie twoj przepis… no i ten mus – czekolada byla lekko ciepla, dodałem ubita smietanke i to ma bardziej konsystencje plynu niz musu… co zrobilam nie tak? Narazie wszystko w zamrazalce, zobaczymy co z tego wyjdzie

odpowiedz
Justyna Dragan 10 września 2021 - 20:49

Masa będzie nieco płynna ;). Proszę się nie przejmować:)

odpowiedz
Daria 10 września 2021 - 20:45

Czy takie monoporcje bez polewy postoja w temperaturze pokojowej? Nie mam klimatyzacji a chcialam zrobic na impreze rodzinna poza domem w swietlicy. Jak wystawie na stol na powiedzmy 4 czy 5 godzin to nie poplyna?

odpowiedz
Justyna Dragan 10 września 2021 - 20:50

Nie ryzykowałabym 🙂
To musy z żelatyną 🙂

odpowiedz
Dominika 22 października 2021 - 19:47

Jak długo można przechowywać deser w zamrażarce? 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 25 października 2021 - 20:05

dość długo 🙂 Ile masz zamiar?

odpowiedz
Dominika 1 listopada 2021 - 14:37

około 2-3 tygodni 🙂 Nie zdążyłam skończyć ich na jedną imprezę, więc zastanawiam się czy po takim czasie nadal będą smaczne 🙂

odpowiedz
Alicja 10 listopada 2021 - 15:22

Jak Pani myśli czy można wykonać przepis jako cakesicles?

odpowiedz
Ola 18 listopada 2021 - 12:13

Czy mus czekoladowy można użyć do przelozenia do tortu?

odpowiedz
Justyna Dragan 21 listopada 2021 - 19:27

nie polecam, będzie za płynny do przekładania 🙂

odpowiedz
Lucyna 23 września 2022 - 18:11

Witam ,co robić ,za szybko zrobiłam mus czekoladowy ,a żelki w zamrażarce jeszcze nie są ok i mus mi stężał ?

odpowiedz
M 13 lutego 2023 - 23:06

Mi też zastygł, ale to dlatego, że miałam za mało foremek i czekałam aż pierwsze zamarzną. Wyjściem z sytuacji jest wstawienie miski z zastygniętym musem do większej miski z ciepłą wodą. Nie za długo, ale ciągle mieszając wróci do poprzedniego stanu i wtedy wyjmuję.

odpowiedz
M 13 lutego 2023 - 23:10

Polecam wstawić na chwilę miskę z musem do większej miski z ciepłą wodą. mieszać do uzyskania poprzedniej konsystencji.

odpowiedz
Maggie 11 lutego 2022 - 09:23

Po umieszczeniu polkul w lodowce polewa mimo iz wylewana na zmrozone pokule, w temp ok 30st po pewnym czasie tak jakby splynela, rozpuscila sie. Z czego moze to wynikac? Czy jest sens nastepnym razem dodac wiecej zelatyny?

odpowiedz
Paulina 1 marca 2022 - 13:59

Czy można użyć innego owocu zamiast malin ?

odpowiedz
Justyna Dragan 6 marca 2022 - 19:18

tak 🙂 maliny, wiśnie, czereśnie… 😉

odpowiedz
Patrycja 25 lutego 2022 - 18:16

Mocarne. Ta polewa tak szybko zastyga że trzeba działać szybko. Ale efekt wooow. To się naprawdę udaje!!!

odpowiedz
Hania 13 maja 2022 - 12:09

Czy w przepisie na polewę lustrzaną można użyć śmietanki kokosowej?

odpowiedz
Marlena 18 listopada 2022 - 10:47

chciałabym zrobić jasną glazurę, czy można czymś zastąpić kakao?

odpowiedz
M 13 lutego 2023 - 23:07

Robię je już drugi raz, są pyszne. Za pierwszym razem zamiast żelki malinowej zrobiłam porzeczkową z puree 100% (polecam Purena). Teraz zmieniam ciasteczko kruche na spodzie na krążek biszkoptowy nasączany wiśniówką, otoczony czekoladą i orzechami. Kruche było moim zdaniem zbyt twarde w kontraście z musową półkulą, chociaż wyglądało super. A, no i zwiększam ilość glazury, bo jako początkująca miałam problem z równomiernym rozlaniem jej po ciastku, było jej na styk. Dziękuję za udostępnienie przepisu, wciąż jest mało przepisów na tego typu monodesery, albo mają w składzie trudno dostępne składniki.

odpowiedz
Emilia 14 lutego 2023 - 08:40

Witam.
czy zamiast kakao można użyć białej czekolady, żeby polewa wyszła jasna? Później ewentualnie zabarwić?

pozdrawiam

odpowiedz
Natalia 22 lutego 2023 - 13:15

Witam ile można czasu trzymać w zamrażarce Mus z żelka?

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK “Świąteczne wypiekanie. Część II”

Popularne

  • 1

    Tortilla z jajecznicą i awokado

  • 2

    Pączki pistacjowe

  • 3

    Ebook “Świąteczne wypiekanie. Część II”

  • 4

    Piekarnik do zabudowy – jak wybrać? 5 najbardziej przydatnych funkcji.

  • 5

    Bułeczki bao z grillowanym halloumi, guacamole i warzywami

  • 6

    Klasyczny hummus

  • 7

    Sałatka Caprese

  • 8

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 9

    Ciasto Poduszkowiec

  • 10

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 11

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 12

    Sernik creme brulee

  • 13

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 14

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 15

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 16

    Szybka focaccia

  • 17

    Tradycyjne pączki

  • 18

    Serowe sakiewki z jabłkami i lukrem

  • 19

    Makaroniki piernikowe

  • 20

    Półkule czekoladowo-malinowe

Najnowsze komentarze

  • Daria - Owsiane ciastka z syropem klonowym
  • M - Pączki pistacjowe
  • Anna - Tort czekoladowy- ciężki i wilgotny
  • Ewa - Chleb orkiszowo- żytni wieloziarnisty
  • Edyta - Ciasto czekoladowe z dynią

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny marmolada masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Pistacjowe serniczki w szklankach 😎 Kremowa mas Pistacjowe serniczki w szklankach 😎
Kremowa masa serowa, chrupki spód i polewa pistacjowa. Uzależniające 🙃😊

Zapisz ten przepis 🙌👇🏻

Składniki: (na 3 porcje)

Spód:
50 g kruchych ciasteczek
20 g masła, stopionego

Masa serowo-pistacjowa:
300 g tłustego i gęstego twarogu mielonego
150 g słonego serka śmietankowego
50 g miodu
50 g masła pistacjowego @maslove.pl 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa pistacjowa:
20 g masła pistacjowego Maslove
40 g białej czekolady
30 g śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo:
garść posiekanych pistacji

Przygotowanie:

Spód: ciastka pokrusz, wymieszaj z masłem i wysyp do trzech niedużych szklanek lub słoiczków. Całość dociśnij.

Masa serowo-pistacjowa: wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę. Wyłóż na ciasteczkowe spody.

Polewa pistacjowa: składniki rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Polewą oblej desery. 

Całość posyp posiekanymi pistacjami. Przechowuj w lodówce. Smacznego!

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#sernik#cheesecake#whitechocolate#mango#justynadragan#coffee#kawa#coffeecheesecake#chocolatecheesecake#matcha#matchacheesecake#pistacje#pistachio#współpraca
A było to tak… kręcę dla Was rolkę, po czym A było to tak… kręcę dla Was rolkę, po czym wpada Piter @piotrkravitz i zjada 3/4 tego galette 🤣😂❤️ 

To jest dopiero rekomendacja hehe 😜
Galette to maślane, lekko listkujące ciasto z dodatkiem śmietankowego serka, które upiekłam z sezonowym rabarbarem i płatkami migdałowymi. 
Kocham miłością wielką i piekę (podobnie jak wielu z Was🥰) od dobrych kilku lat! 

Zapisz ten przepis! ❤️👇🏻

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:
✨ 120 g zimnego masła
✨ 160 g maki pszennej + odrobina do podsypania
✨ 30 g cukru
szczypta soli
✨ 80 g serka śmietankowego typu Almette 

Nadzienie:
✨ 500 g rabarbaru 
✨ 2 łyżki soku z cytryny
✨ 150 g cukru
✨ 30 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
✨ 1 łyżka mąki migdałowej
✨ 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
✨ 1 łyżka płatków migdałowych
✨ lody waniliowe/śmietankowe 

PRZYGOTOWANIE

➡️ Ciasto kruche: Składniki dokładnie odważyć, umieścić w malakserze/thermomixie i zmiksować do połączenia. Owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na 60 minut.

➡️ Nadzienie: Rabarbar umyć (nie obierać), odciąć końce. Pokroić na 1-2 cm kawałki, wrzucić do miski, zasypać cukrem i zalać sokiem z cytryny. Wymieszać i pozostawić na 30 minut, aż rabarbar puści sok. Po tym czasie dobrze odsączyć. Sok przelać do garnuszka, odstawić na bok. Do rabarbaru wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, by skrobia nie była widoczna.

➡️ Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt koła o średnicy 30-32 cm. Na ciasto wysypać łyżkę mąki migdałowej, na to nałożyć rabarbar zostawiając wolne marginesy dookoła. Brzegi zgiąć do środka, docisnąć. Ciasto wraz z papierem przenieść na płaską blaszkę, wstawić do lodówki na 40-60 minut.

➡️ Brzegi ciasta wysmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać płatkami migdałowymi. Piec w 200 st.C przez 35-40 minut do ładnego koloru.

➡️ Sok pozostały w garnuszku po odsączeniu rabarbaru zagotować na średniej mocy palnika, by zgęstniał. Zdjąć i przestudzić.

➡️ Upieczone galette wyjąć z piekarnika, polać odrobiną gęstego syropu. Podawać z lodami. Smacznego!

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#galette#rabarbar
Brownie z masłem orzechowym 🙌 Przypominam Wam Brownie z masłem orzechowym 🙌
Przypominam Wam też przepis! Warto zapisać i upiec na weekend 😁

SKŁADNIKI

Brownie:
150 g masła
200 g czekolady gorzkiej
3 duże jajka
200 g cukru
większa szczypta soli
90 g mąki pszennej

Dodatkowo:
2-3 łyżki masła orzechowego 100% (czysty skład, płynna konsystencja, polecam @maslove.pl :))
sól- ilość wedle upodobań

PRZYGOTOWANIE

Brownie: masło stopić w garnuszku, zdjąć z palnika. Wrzucić posiekaną gorzką czekoladę, po chwili wymieszać do uzyskania gładkiej błyszczącej polewy. Pozostawić do przestudzenia. Jajka ubić mikserem z cukrem i solą do jasności i puszystości. Strumyczkiem wlewać przestudzoną czekoladową polewę, miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną, wymieszać szpatułką do połączenia.
Czekoladowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, której dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Na wierzch wyłożyć masło orzechowe, które wcześniej dosolić do smaku. Wykałaczką przemieszać (zrobić esy-floresy). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 25-30 minut, aż na powierzchni utworzy się chrupiąca skorupka. Im krócej będziemy piekli, tym bardziej wilgotne brownie uzyskamy. Wyjąć i wystudzić.

Propozycja podania: polewa z ciemnej czekolady + prażone orzechy laskowe.

#foodblogger#recipe#foodphotography#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#czekolada#justynadragan#brownie
Maliny + biała czekolada Niezawodne połączeni Maliny + biała czekolada 

Niezawodne połączenie 😎
Tu w formie tarty bez pieczenia 🤍
To 1 z 20 przepisów z ebooka „Ciasta i desery bez pieczenia”

Hihi.. cieszę się na sezon truskawkowy, porzeczkowy itd., ale czekam z niecierpliwością na JAGODY! Wy już wiecie, co będzie pieczone 😜😁

#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#strawberries#recipe#cake#gymtime#fit#chocolatecake#chocolate#czekolada
🙌 KAJMAKOWY SERNIK GOTOWANY Z PORZECZKĄ 🙌 🙌 KAJMAKOWY SERNIK GOTOWANY Z PORZECZKĄ 🙌

… czyli trochę o tym, że sernik nie musi być pieczony lub na zimno 😁

Przepis w ebooku „Ciasta i desery bez pieczenia” ❤️ 

‼️ UWAGA ‼️
z kodem: MAJ15
-15% na wszystko w sklepiku 🥰😁
*kod wpisz w koszyku 😘

Link w bio @justyna_dragan

Baaardzo polecam ! 😁😎🙌

#autopromocja#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#cheesecake#chocolatecheesecake
Sezon grillowy trwa! 🥗🫒🫑 Mam dla Ciebie e Sezon grillowy trwa! 🥗🫒🫑
Mam dla Ciebie extra sałatkę na grilla 😎😁
Z tortellini, suszonymi pomidorami @helcompoland , oliwkami i grillowaną papryką. Co więcej, pokusiłam się o przygotowanie do niej domowych grillowanych chlebków 😊🫑 Skuś się przy najbliższej okazji! I pamiętaj - grill to nie tylko kiełbaski 😁

Składniki: (na 3-4 porcje)

Sałatka:
250 g tortellini ze szpinakiem i ricottą
1 czerwona papryka
7 pomidorów suszonych połówki w oleju @helcompoland
80 g oliwek bez pestek (czarnych i zielonych) 
100 g roszponki
3 łyżki orzechów nerkowca, prażonych i posiekanych

Dressing:
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
przyprawy: sól, pieprz, suszone zioła prowansalskie

Domowe chlebki z patelni:
250 g mąki pszennej
100 ml letniej wody
80 ml mleka
7 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano

PRZYGOTOWANIE

1️⃣ Domowe chlebki z patelni: wszystkie składniki umieść w misie miksera, wyrób na jednolite ciasto i odstaw na 60 minut (lub na całą noc w lodówce). Po tym czasie podziel na 4 równe części, rozwałkuj na okrągłe placki podsypując mąką. Smaż na suchej i mocno rozgrzanej patelni grillowej (lub na grillu) przewracając chlebki co chwilę, by utworzyła się charakterystyczna pusta “kieszonka” w środku. Potrwa to kilka minut, chlebki urosną i się zarumienią.

2️⃣ Sałatka: tortellini ugotuj w osolonej wrzącej wodzie, odcedź. Paprykę umyj, pokrój w kostkę, grilluj na patelni z odrobiną oliwy, następnie przypraw solą i pieprzem. Wystudź. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wyłóż na talerze lub do półmisków.

3️⃣ Dressing: składniki wymieszaj w misce. Spróbuj sosu i ewentualnie dopraw wedle uznania. Polej sałatkę, podawaj z grillowanym chlebkiem. Smacznego!

Rady:
- do sałatki możesz wykorzystać również kapary, które znajdziesz w słoiczku,
- dla podkręcenia smaku zetrzyj na górę sałatki dobrej jakości parmezan.

#helcom #współpraca #pomidorysuszone @zyciemasmak_tasteoflife 

#justynadragan#foodphotography#foodblogger#food#salad#driedtomatoes#grill#sałatka#tortellini#pasta#pepper#bread#pity#yummy#foodinsta#dinner#lunch
☀️💦🇪🇸 Orki z MAJorki ☀️💦🇪🇸
@gregklukowski @yetkayetkowska ❤️☀️🍊

#majorka#spain#mallorca#hiszpania#vacation#polishgirl#photos#lifestyle#poland#friends
🇮🇹🍕☀️ #italy #milano#włochy#mediola 🇮🇹🍕☀️ #italy

#milano#włochy#mediolan#vacation#polishgirl#photos#lifestyle#poland
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT