Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
BezyCIASTAKomuniaOKAZJETortyWielkanoc

Tort bezowy z mango i kokosem

by Justyna Dragan 1 marca 2021
autor Justyna Dragan 1 marca 2021

Tort bezowy z mango i kokosem- dwa chrupkie z zewnątrz i piankowate w środku blaty bezowe przełożone kremem kokosowym i cząstkami świeżego mango. Przepis do zapisania i wypróbowania jak najszybciej! Gdy osoba, która nie lubi bez, mówi, że ta beza jest naprawdę wyjątkowo pyszna, to coś jest na rzeczy ;). Tort bezowy to najlepszy sposób na wykorzystanie sporej ilości zalegających w lodówce białek.


Przy okazji, nawiązując do konkursu Bake&Play, zapraszam wszystkich młodych pasjonatów cukiernictwa, którzy zdecydują się wziąć udział w tegorocznej edycji, również na konkurs fotograficzny na Instagramie ;). Do wygrania m.in. moja Cytrynka oraz książka Świąteczne Kreacje. Zerknijcie do regulaminu. Powodzenia!!

Może być zdjęciem przedstawiającym deser i tekst „Bake & Play Wielkanocne Wypieki KONKURS FOTOGRAFICZNY!”


SKŁADNIKI

Blaty bezowe:

  • 200 g białek w temperaturze pokojowej
  • 300 g drobnego cukru
  • 10 g mąki ziemniaczanej

Krem kokosowy:

  • 250 g mleczka kokosowego z puszki (gęsta część)
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g śmietanki kremówki 36%
  • 30 g cukru pudru

Sos mango:

  • 150 g puree z mango
  • 5 g mąki ziemniaczanej
  • 20 ml zimnej wody

Dodatkowo:

  • 1 mniejsze mango
  • 20 g wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE

Przygotować dwie płaskie blaszki, które wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze odrysować okręgi o średnicy 20 cm. Strony ze szkicami odwrócić do dołu, by bezy nie miały z nimi styczności. Piekarnik rozgrzać do 150 st.C

Blaty bezowe: białka (w temperaturze pokojowej) przelać do dużej czystej miski, zacząć ubijać. Gdy zaczną się pienić, wsypać cukier w kilku turach. Ubijać do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Warto sprawdzić to rozcierając odrobinę piany pomiędzy palcami. Jeśli cukier jest wyczuwalny, kontynuować ubijanie. Na koniec do piany dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować.

Śnieżnobiałą pianę przełożyć po równo na dwie przygotowane wcześniej blaszki z papierem. Uformować dwa okrągłe blaty bezowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st.C, od razu zmniejszyć temperaturę do 100 st.C i piec przez około 2 godziny (u mnie z termoobiegiem), aż bezy będą wysuszone z zewnątrz i piankowate w środku. Co ważne- jeśli Wasz piekarnik jest dość szczelny, to zaleca się co jakiś czas (w szczególności w pierwszym etapie suszenia) otwierać piekarnik w celu pozbycia się pary (wilgoci). Jeśli widzicie, że na szybce z piekarnika skrapla się para, koniecznie otwierajcie drzwiczki i „wywietrzajcie” ;). Czas pieczenia może się u każdego minimalnie różnić. Mamy różne piekarniki, więc zalecam cierpliwie zapoznawać się ze swoim sprzętem i znaleźć ten “złoty środek”. Po ususzeniu bez uchylić drzwiczki z piekarnika i pozostawić blaty do wystudzenia (można na całą noc).

Sos mango: puree z mango podgrzewać w garnuszku. W międzyczasie mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w wodzie.v Mieszankę wlać do gorącego puree i energicznie mieszając doprowadzić do zagotowania.

Mango obrać, pokroić w kosteczkę. Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni, następnie przesypać do miseczki i wystudzić.

Krem kokosowy: Schłodzoną puszkę mleka kokosowego należy otworzyć i łyżką wyjąć 250 g stałej części- to jest nam potrzebne. Tę gęstą część ubić wraz z mascarpone i kremówką (również schłodzonymi) na sztywny krem. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder.

Pierwszy blat bezowy umieścić na talerzu lub paterze, wyłożyć na niego połowę kremu kokosowego, posypać odrobiną prażonych wiórków kokosowych, mango w kostce i polać sosem mango. Przykryć II blatem bezowym i powtórzyć czynność wykorzystując składniki, które pozostały. Tort bezowy z mango i kokosem schłodzić przed podaniem 1-2 godziny- wtedy lepiej się kroi. Smacznego!


RADY

  • pamiętajcie, by białka jaj do bezy były w temperaturze pokojowej.
  • trzy pierwsze składniki kremu kokosowego powinny być dobrze schłodzone.
  • blaty bezowe należy przełożyć kremem w dniu podania. Bezy szybko łapią wilgoć.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

1 porcja (1/10 torcika) cały tort
wartość energetyczna 375 kcal 3751 kcal
białko 4,5 g 44,6 g
tłuszcz 19,8 g 197,6 g
węglowodany 45 g 449,6 g

*wartości odżywcze przybliżone

mangomleko kokosoweserek mascarponeśmietana kremówkawiórki kokosowewykorzystanie białek
3 komentarze
2
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Tort bezowy Banoffee
następny
Egzotyczny torcik musowy

Zobacz również

Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

Ciasto Poduszkowiec

Jadalne doniczki czekoladowe

Kruchy torcik w kształcie serca

Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

Mini serniczki kawowo-czekoladowe (na zimno)

Bananowe FIT ciasto z czekoladą

Sernik creme brulee

3 komentarze

Koci Punkt Widzenia 4 marca 2021 - 13:36

Nie przepadam za mango, ale mój partner lubi. Może zrobię mu taki tort na urodziny? 🙂

odpowiedz
Agata 5 marca 2021 - 13:12

To chyba jeden z tych deserów, które sprawiają największą przyjemność zmysłowi wzroku 😀

odpowiedz
Patrycja 8 marca 2021 - 19:24

Torcik przepyszny 😍 wszystkim smakował

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK CROISSANTY W WARUNKACH DOMOWYCH

Popularne

  • 1

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 2

    Ciasto Poduszkowiec

  • 3

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 4

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 5

    Sernik creme brulee

  • 6

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 7

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 8

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 9

    Szybka focaccia

  • 10

    Tradycyjne pączki

  • 11

    Bananowe FIT ciasto z czekoladą

  • 12

    Półkule czekoladowo-malinowe

Najnowsze komentarze

  • Emilia - Jadalne doniczki czekoladowe
  • Daniela92 - Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”
  • Iza - Domowe masło+ maślanka gratis
  • Basia - Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”
  • Marek - Bazlama- turecki chleb z patelni

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Jagody pomału się pokazują, szykujcie się (jak Jagody pomału się pokazują, szykujcie się (jak co roku) na wyzwanie #jagodziankidraganki 😎😁 Kto będzie piekł w tym roku razem ze mną? 😁😁 Już nie mogę się doczekać! ❤️🙌

A tymczasem zachęcam do korzystania z innych przepisów z sezonowymi owocami 🥰 Szukaj na blogu, szukaj tutaj na IG i oczywiście w ebookach ❤️

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake
🖤beza nie musi być nudna 🤍 Zostawiam na do 🖤beza nie musi być nudna 🤍  Zostawiam na dobranoc! 🥰 #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#merigue#beza#chocolate#chocolatecake#czekolada#chocolateideas @foodfluffer
Mniej analizowania, więcej działania. Byśmy odp Mniej analizowania, więcej działania.
Byśmy odpuścili z tym: „a co ktoś sobie pomyśli…”
Pytajmy, prośmy o pomoc, niech myśl o porażce nas nie blokuje.

Dziecięcej radości nam wszystkim! ❤️🥰 
PS. Przepis na doniczki szukajcie w rolkach😘😘 
#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake
A jaki jest Twój ulubiony przepis na rabarbar? 😎
Ukryty w cieście, w drożdżówce, w musie, a może karmelizowany? Daj znać!! ❤️

A przepisu na drożdżówki ze zdjęcia szukaj w poprzednim poście ❤️❤️

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend##rabarbar#drożdżówki @hautescuisines @foodfluffer
Pierwsze, co pomyślałeś, widząc to zdjęcie? 😜😅 Pain au chocolat 🍫🍫 ajajaj poeezjaaa😍😋 W sklepiku znajdziecie DUUUŻEEE promki na ebooki! Warto skorzystać 😁😎 Sprawdźcie, co dla Was przygotowałam ❤️❤️ Link w bio @justyna_dragan 😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant#painauchocolat
Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mni Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mnie!

Nie ma nic gorszego niż zapychający, przesłodzony i mdły tort urodzinowy 😖

Co lubimy? ➡️ KONTRASTY!

A dokładnie kontrasty smakowe! 😎

Do wszelkich ciast i deserów nie bój się:

✨ używać soli!
✨ wprowadzać owocowe akcenty w postaci wkładek, żeli i frużelin!

Tartaletka ze zdjęcia to słodka beza, kwaśny lemon curd i chrupki spód. Wypiek perfekcyjnie skomponowany! Zgodzisz się? 🥰🙃

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe
🍋 #foodphotography 🍋 #instafood#instablog# 🍋 #foodphotography 🍋 

#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit#lemon#cytryny
Jem cały rok 🥰
Polska jabłkiem stoi ! 🍏🍎🍏
#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit##apples#jabłka
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT