Tort bezowy z mango i kokosem- dwa chrupkie z zewnątrz i piankowate w środku blaty bezowe przełożone kremem kokosowym i cząstkami świeżego mango. Przepis do zapisania i wypróbowania jak najszybciej! Gdy osoba, która nie lubi bez, mówi, że ta beza jest naprawdę wyjątkowo pyszna, to coś jest na rzeczy ;). Tort bezowy to najlepszy sposób na wykorzystanie sporej ilości zalegających w lodówce białek.
Przy okazji, nawiązując do konkursu Bake&Play, zapraszam wszystkich młodych pasjonatów cukiernictwa, którzy zdecydują się wziąć udział w tegorocznej edycji, również na konkurs fotograficzny na Instagramie ;). Do wygrania m.in. moja Cytrynka oraz książka Świąteczne Kreacje. Zerknijcie do regulaminu. Powodzenia!!
SKŁADNIKI
Blaty bezowe:
- 200 g białek w temperaturze pokojowej
- 300 g drobnego cukru
- 10 g mąki ziemniaczanej
Krem kokosowy:
- 250 g mleczka kokosowego z puszki (gęsta część)
- 250 g serka mascarpone
- 100 g śmietanki kremówki 36%
- 30 g cukru pudru
Sos mango:
- 150 g puree z mango
- 5 g mąki ziemniaczanej
- 20 ml zimnej wody
Dodatkowo:
- 1 mniejsze mango
- 20 g wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE
Przygotować dwie płaskie blaszki, które wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze odrysować okręgi o średnicy 20 cm. Strony ze szkicami odwrócić do dołu, by bezy nie miały z nimi styczności. Piekarnik rozgrzać do 150 st.C
Blaty bezowe: białka (w temperaturze pokojowej) przelać do dużej czystej miski, zacząć ubijać. Gdy zaczną się pienić, wsypać cukier w kilku turach. Ubijać do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Warto sprawdzić to rozcierając odrobinę piany pomiędzy palcami. Jeśli cukier jest wyczuwalny, kontynuować ubijanie. Na koniec do piany dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować.
Śnieżnobiałą pianę przełożyć po równo na dwie przygotowane wcześniej blaszki z papierem. Uformować dwa okrągłe blaty bezowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st.C, od razu zmniejszyć temperaturę do 100 st.C i piec przez około 2 godziny (u mnie z termoobiegiem), aż bezy będą wysuszone z zewnątrz i piankowate w środku. Co ważne- jeśli Wasz piekarnik jest dość szczelny, to zaleca się co jakiś czas (w szczególności w pierwszym etapie suszenia) otwierać piekarnik w celu pozbycia się pary (wilgoci). Jeśli widzicie, że na szybce z piekarnika skrapla się para, koniecznie otwierajcie drzwiczki i „wywietrzajcie” ;). Czas pieczenia może się u każdego minimalnie różnić. Mamy różne piekarniki, więc zalecam cierpliwie zapoznawać się ze swoim sprzętem i znaleźć ten „złoty środek”. Po ususzeniu bez uchylić drzwiczki z piekarnika i pozostawić blaty do wystudzenia (można na całą noc).
Sos mango: puree z mango podgrzewać w garnuszku. W międzyczasie mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w wodzie.v Mieszankę wlać do gorącego puree i energicznie mieszając doprowadzić do zagotowania.
Mango obrać, pokroić w kosteczkę. Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni, następnie przesypać do miseczki i wystudzić.
Krem kokosowy: Schłodzoną puszkę mleka kokosowego należy otworzyć i łyżką wyjąć 250 g stałej części- to jest nam potrzebne. Tę gęstą część ubić wraz z mascarpone i kremówką (również schłodzonymi) na sztywny krem. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder.
Pierwszy blat bezowy umieścić na talerzu lub paterze, wyłożyć na niego połowę kremu kokosowego, posypać odrobiną prażonych wiórków kokosowych, mango w kostce i polać sosem mango. Przykryć II blatem bezowym i powtórzyć czynność wykorzystując składniki, które pozostały. Tort bezowy z mango i kokosem schłodzić przed podaniem 1-2 godziny- wtedy lepiej się kroi. Smacznego!
RADY
- pamiętajcie, by białka jaj do bezy były w temperaturze pokojowej.
- trzy pierwsze składniki kremu kokosowego powinny być dobrze schłodzone.
- blaty bezowe należy przełożyć kremem w dniu podania. Bezy szybko łapią wilgoć.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
1 porcja (1/10 torcika) | cały tort | |
wartość energetyczna | 375 kcal | 3751 kcal |
białko | 4,5 g | 44,6 g |
tłuszcz | 19,8 g | 197,6 g |
węglowodany | 45 g | 449,6 g |
*wartości odżywcze przybliżone
3 komentarze
Nie przepadam za mango, ale mój partner lubi. Może zrobię mu taki tort na urodziny? 🙂
To chyba jeden z tych deserów, które sprawiają największą przyjemność zmysłowi wzroku 😀
Torcik przepyszny 😍 wszystkim smakował