Dzień dobry! Lato przed nami, targowiska pełne kolorów. Zakupcie niezbędne składniki i skuście się na poniższy przepis. Egzotyczny torcik musowy to kwintesencja lata. Mamy tu wiele rodzajów owoców: maliny, truskawki, borówki, jeżyny i marakuję. Mango również występuje, ale w samym musie pomiędzy chrupiącym spodem owsianym a puszystym białym kremem. Lekkie ciasto bez pieczenia na upalne dni. Polecam!
SKŁADNIKI
(na tortownicę o średnicy 20 cm)
Chrupiący spód:
- 120 g ciastek owsianych
- 50 g czekolady deserowej
- 50 g masła orzechowego
Mus z mango:
- 2 większe dojrzałe mango (po zblendowaniu i przetarciu przez sito 500 g czystego puree) lub 500 g gotowej pulpy mango z puszki
- 10 ml soku z cytryny
- 15 g żelatyny w proszku + 75 ml zimnej wody
- 300 g śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
- 50 g cukru pudru
Krem:
- 250 g śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
- 125 g serka mascarpone
- 30 g cukru pudru
Do dekoracji:
- świeże owoce: truskawki, borówki, jeżyny, maliny, marakuja
- listki mięty
PRZYGOTOWANIE
Chrupiący spód: egzotyczny torcik musowy zaczynamy od przygotowania spodu. Ciastka pokruszyć na piach. Czekoladę wraz z masłem orzechowym rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Wmieszać pokruszone ciastka. Taką masę wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 20 cm. Dociskać łyżką, schłodzić w lodówce.
Mus z mango: żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić na kilka minut do napęcznienia. Mango obrać, miąższ zblendować na puree. Odważyć 500 g czystej pulpy mango, wlać sok z cytryny. Napęczniałą żelatynę podgrzać do rozpuszczenia, połączyć z puree z mango. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Połączyć z puree z mango i żelatyną (najlepiej przy pomocy szpatułki). Mus wylać na schłodzony spód. Ponownie schować do lodówki do stężenia.
Krem: schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z mascarpone na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Krem wyłożyć na mus z mango.
Torcik udekorować świeżymi owocami polewając na koniec miąższem marakui i dekorując listkami świeżej mięty. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
3 komentarze
przepiękne zdjęcia
🙂
Ależ on cudownie wygląda!