Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
BezyBoże NarodzenieCiasteczkaCIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI

Półfrancuskie śmietankowe ciastka z glazurą białkową i orzechami włoskimi

by Justyna Dragan 5 października 2019
autor Justyna Dragan 5 października 2019

Drodzy czytelnicy! Z uwagi na liczne wątpliwości dotyczące poprzedniej wersji tych ciasteczek, postanowiłam zmodyfikować, a tym samym udoskonalić przepis. Wykonałam telefon do pewnej osoby, posiłkowałam się opinią bliskiej mi osoby i wprowadziłam zmiany. Zamiast ciasta kruchego, mamy ciasto półfrancuskie śmietankowe- pięknie się listkujące, bardzo lekkie. Zamiast bezy, która budziła wiele wątpliwości, wykonałam glazurę białkową- chrupiącą, słodką i delikatną. Orzechy włoskie pozostały bez zmian, zapieczone w piekarniku w pełni oddają smak. Jestem pewna, że ta wersja ciasteczek zagości w Waszych domach na stałe. Dziękuję, że ze mną tworzycie to miejsce. Udanych wypieków!




Składniki: (na 40-50 sztuk)
 
Ciasto półfrancuskie śmietankowe:
200 g zimnego masła
220 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
1 żółtko z większego jajka
100 g kwaśnej śmietany 18%
 
Glazura białkowa:
1 białko z większego jajka
szczypta soli
120 g cukru pudru
 
Dodatkowo:
spora garść orzechów włoskich
powidła śliwkowe (do przełożenia, opcjonalnie)
 
 
Przygotowanie:



Ciasto półfrancuskie śmietankowe: Zimne masło posiekać z mąką. Dodać żółtko oraz śmietanę i zagnieść składniki w jednolitą kulę ciasta. Owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na całą noc (8-12 h).

 



Glazura białkowa: Białko z solą spienić mikserem. Wsypać cukier puder i miksować kilka minut do uzyskania gęstego, białego lukru.



Schłodzone ciasto podzielić na 2-3 części, cienko rozwałkować podsypując stolnicę mąką. Wysmarować glazurą białkową, pociąć nożem lub radełkiem na dowolne kształty.



Ciasteczka przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 st.C przez 20-30 minut do delikatnego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić. Ciasteczka są gotowe, można pozostawić je pojedynczo lub pokusić się jeszcze o powidła śliwkowe, smarując nimi spody ciastek i sklejając w pary. Smacznego!


Rady:

  • ciasteczek wychodzi sporo, nieuniknione będzie pieczenie w 2-3 turach. Wysmarowane glazurą ciastka spokojnie mogą czekać, aż poprzednia blaszka się upiecze.
  • jeśli naprawdę cienko rozwałkujecie ciasto, otrzymacie więcej ciastek (nawet do 100 stuk). Wtedy konieczne będzie dorobienie glazury białkowej jeszcze z 1 białka.
 
orzechy włoskiepowidła śliwkowe
24 komentarze
7
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Owsiane ciastka z syropem klonowym
następny
Cynamonowe fit ciasto z cukinią

Zobacz również

Ciasto Poduszkowiec

Jadalne doniczki czekoladowe

Mini serniczki kawowo-czekoladowe (na zimno)

Batoniki czekoladowe z 3 składników

Eklery jagodowo-bazyliowe

Tort bezowy z mango i kokosem

Tort bezowy Banoffee

Tort bezowy Dacquoise

24 komentarze

I tu będę miała takie te... 6 października 2019 - 10:26

Wyglądają przepięknie i z pewnością też smakują świetnie. Myślę, że dopiszę ten pomysł do grupy adwentowych ciasteczek!

odpowiedz
Justyna Dragan 6 października 2019 - 18:48

🙂

odpowiedz
Koralik 6 października 2019 - 10:39

Wspaniałości 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 6 października 2019 - 18:48

Polecam!!

odpowiedz
Iza 6 października 2019 - 12:13

apetyczne!

odpowiedz
Justyna Dragan 6 października 2019 - 18:48

Dobrze to słyszeć 🙂

odpowiedz
Klaudia 7 października 2019 - 06:45

Aż trudno się oprzeć tym ciasteczkom 🙂

odpowiedz
BlingBlingMakeUp 7 października 2019 - 07:30

Pieknie wygladaja, koniecznie musze ja zrobic. Dziekuje za pyszne przepisy <3

odpowiedz
Ula 7 października 2019 - 18:11

No to wiem co mogę zrobić z orzechami.

odpowiedz
Krysia 10 października 2019 - 10:05

Jakie piękne, wyglądają jak ozdoba

odpowiedz
Klaudia 13 października 2019 - 11:04

szkoda że zrobiłam już ciasto i nagle zmienił się przepis.. proszę o stary 🙁

odpowiedz
Justyna Dragan 13 października 2019 - 17:14

Cześć! Na cieście kruchym też możesz zrobić ten wypiek! Wyłóż glazurą białkową, na to orzeszek i do pieca :). Przepis został zaktualizowany z powodu licznych wątpliwości czytelników. Pozdrawiam serdecznie!!

odpowiedz
Anonimowy 16 października 2019 - 06:09

Ciasto podzielić na 2,3 części i rozwałkować a później te części poukładać jedno na drugie czy piec oddzielnie? bo nie rozumiem.

odpowiedz
Justyna Dragan 16 października 2019 - 06:46

Dzielimy ciasto, by wałkowanie było prostsze :). Nie skladamy ciast jedno na drugie. Pieczemy osobno.
Oczywiście można rozwałkować całe ciasto za jednym razem. Pozdrawiam!

odpowiedz
Anonimowy 16 października 2019 - 08:54

Dziękuję za odpowiedź

odpowiedz
Ela 16 października 2019 - 13:22

Wypróbowane i zapisane na zawsze. Będę często wracać do tego przepisu 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 17 października 2019 - 10:00

Bardzo się cieszę! 🙂

odpowiedz
Klaudia Jaroszewska - Koci Punkt Widzenia 10 listopada 2019 - 19:53

Na pewno smakują tak dobrze, jak wyglądają 😉

odpowiedz
Kluska 13 grudnia 2019 - 12:26

Jestem bardzo ciekawa jak zachowają się powidła zapieczone pod glazura białkową, czy może ktoś próbował takiej wersji? Chciałabym uniknąć żmudnego składania… 😉
Zależy mi też na ilości ciasteczek, ponieważ chciałabym przygotować je jako słodki dodatek do prezentów świątecznych.
Pozdrawiam 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 15 grudnia 2019 - 23:36

Cześć! Ciężko będzie wysmarować glazurę białkową na powidlach, gdy te wyłożymy na ciasto. Polecam po upieczeniu przełożyć powidłami:)

odpowiedz
Bezy z mascarpone, żurawiną i pistacjami - Justyna Dragan 9 listopada 2020 - 11:05

[…] […]

odpowiedz
Ola 1 marca 2021 - 17:00

Jak długo można przechowywać te ciasteczka? Imprezę mam w piątek, a chciałam je zrobić już jutro (wtorek), czy wytrzymają? I drugie pytanie dotyczące glazury białkowej, czy da się na niej ‚odcisnąć’ napis przed włożeniem do piekarnika (albo w połowie pieczenia np.), czy jest ona na tyle płynna, ze taka pieczątka zleje się z powrotem na gładka polewę?

odpowiedz
Justyna Dragan 5 marca 2021 - 14:53

Cześć! Wytrzymać wytrzymają 😉
z napisem nie próowałam, ale raczej nie widzę tego 😀

odpowiedz
Magda 15 grudnia 2021 - 14:27

Probował ktoś z czymś innym niż orzech? Zastanawiam się co w piekarniku zachowa smak/kształt/wygląd zamiast orzecha.

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK CROISSANTY W WARUNKACH DOMOWYCH

Popularne

  • 1

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 2

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 3

    Ciasto Poduszkowiec

  • 4

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 5

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 6

    Sernik creme brulee

  • 7

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 8

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 9

    Szybka focaccia

  • 10

    Tradycyjne pączki

  • 11

    Krem orzechowy-najlepszy!

Najnowsze komentarze

  • maja - Ciasto Poduszkowiec
  • Agnieszka - Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Iza - Ciasto zebra
  • Hania - Półkule czekoladowo-malinowe
  • Aleksandra - Pizzerinki

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Pierwsze, co pomyślałeś, widząc to zdjęcie? 😜😅 Pain au chocolat 🍫🍫 ajajaj poeezjaaa😍😋 W sklepiku znajdziecie DUUUŻEEE promki na ebooki! Warto skorzystać 😁😎 Sprawdźcie, co dla Was przygotowałam ❤️❤️ Link w bio @justyna_dragan 😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant#painauchocolat
Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mni Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mnie!

Nie ma nic gorszego niż zapychający, przesłodzony i mdły tort urodzinowy 😖

Co lubimy? ➡️ KONTRASTY!

A dokładnie kontrasty smakowe! 😎

Do wszelkich ciast i deserów nie bój się:

✨ używać soli!
✨ wprowadzać owocowe akcenty w postaci wkładek, żeli i frużelin!

Tartaletka ze zdjęcia to słodka beza, kwaśny lemon curd i chrupki spód. Wypiek perfekcyjnie skomponowany! Zgodzisz się? 🥰🙃

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe
🍋 #foodphotography 🍋 #instafood#instablog# 🍋 #foodphotography 🍋 

#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit#lemon#cytryny
Jem cały rok 🥰
Polska jabłkiem stoi ! 🍏🍎🍏
#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit##apples#jabłka
✨Moi Drodzy! ✨ Przypominam, że tylko do jutr ✨Moi Drodzy! ✨

Przypominam, że tylko do jutra (do soboty) ebook „Croissanty w warunkach domowych” jest w promocyjnej cenie 🥐😘

🥐 LINK W BIO @justyna_dragan 🥐

Oprócz podstawowego przepisu na te rogale, czeka na Was kilka inspiracji dodatkowych. Na zdjęciu croissanty wypełnione ganache czekoladowym 🥰😍

Jadłabyś? 😅😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant
… i wszystko jasne 🙃🤭 Choć wersja „aksa … i wszystko jasne 🙃🤭
Choć wersja „aksamitny krem” też brzmi dobrze! 😁

#justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#merigue#beza#chocolate#chocolatecake#czekolada#chocolateideas
Aksamitny krem czy puszyste ubite białka? Strzel Aksamitny krem czy puszyste ubite białka? 
Strzelaj! 😅😁✨

✨ #foodphotography ✨

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#
W 2020 roku stworzyłam obszerny wpis na temat pod W 2020 roku stworzyłam obszerny wpis na temat podstawowego pszennego chleba na zakwasie 🍞

Niezmiennie cieszy się dużą popularnością na blogu - to BARDZO przydatny poradnik dla tych, co są na początku przygody z bochenkami składanymi ☺️

W 2021 roku wypuściłam ebooka o tartach. Ten również miło został przez Was przyjęty! ❤️

⏩ Jeśli korzystasz z moich treści, to wiesz, że sumiennie OPISUJĘ I WYJAŚNIAM. Odpowiadam na pytania i zachęcam do eksperymentowania.

🥐 W najnowszych ebooku o CROISSANTACH chcę Ci udowodnić, że jesteś w stanie upiec takiego rogala, o takim przekroju, jak ze zdjęcia powyżej 😎

🔥 Podejmij ze mną to wyzwanie! Link zostawiam w bio @justyna_dragan 🔥

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT