Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
BezyBoże NarodzenieCiasteczkaCIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI

Półfrancuskie śmietankowe ciastka z glazurą białkową i orzechami włoskimi

by Justyna Dragan 5 października 2019
autor Justyna Dragan 5 października 2019

Drodzy czytelnicy! Z uwagi na liczne wątpliwości dotyczące poprzedniej wersji tych ciasteczek, postanowiłam zmodyfikować, a tym samym udoskonalić przepis. Wykonałam telefon do pewnej osoby, posiłkowałam się opinią bliskiej mi osoby i wprowadziłam zmiany. Zamiast ciasta kruchego, mamy ciasto półfrancuskie śmietankowe- pięknie się listkujące, bardzo lekkie. Zamiast bezy, która budziła wiele wątpliwości, wykonałam glazurę białkową- chrupiącą, słodką i delikatną. Orzechy włoskie pozostały bez zmian, zapieczone w piekarniku w pełni oddają smak. Jestem pewna, że ta wersja ciasteczek zagości w Waszych domach na stałe. Dziękuję, że ze mną tworzycie to miejsce. Udanych wypieków!




Składniki: (na 40-50 sztuk)
 
Ciasto półfrancuskie śmietankowe:
200 g zimnego masła
220 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
1 żółtko z większego jajka
100 g kwaśnej śmietany 18%
 
Glazura białkowa:
1 białko z większego jajka
szczypta soli
120 g cukru pudru
 
Dodatkowo:
spora garść orzechów włoskich
powidła śliwkowe (do przełożenia, opcjonalnie)
 
 
Przygotowanie:



Ciasto półfrancuskie śmietankowe: Zimne masło posiekać z mąką. Dodać żółtko oraz śmietanę i zagnieść składniki w jednolitą kulę ciasta. Owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na całą noc (8-12 h).

 



Glazura białkowa: Białko z solą spienić mikserem. Wsypać cukier puder i miksować kilka minut do uzyskania gęstego, białego lukru.



Schłodzone ciasto podzielić na 2-3 części, cienko rozwałkować podsypując stolnicę mąką. Wysmarować glazurą białkową, pociąć nożem lub radełkiem na dowolne kształty.



Ciasteczka przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 st.C przez 20-30 minut do delikatnego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić. Ciasteczka są gotowe, można pozostawić je pojedynczo lub pokusić się jeszcze o powidła śliwkowe, smarując nimi spody ciastek i sklejając w pary. Smacznego!


Rady:

  • ciasteczek wychodzi sporo, nieuniknione będzie pieczenie w 2-3 turach. Wysmarowane glazurą ciastka spokojnie mogą czekać, aż poprzednia blaszka się upiecze.
  • jeśli naprawdę cienko rozwałkujecie ciasto, otrzymacie więcej ciastek (nawet do 100 stuk). Wtedy konieczne będzie dorobienie glazury białkowej jeszcze z 1 białka.
 
orzechy włoskiepowidła śliwkowe
21 komentarzy
4
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Owsiane ciastka z syropem klonowym
następny
Cynamonowe fit ciasto z cukinią

Zobacz również

Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

Makaroniki piernikowe

Bezy z mascarpone, żurawiną i pistacjami

Francuskie ptysie karmelowo-orzechowe z kruszonką

Murzynek z sernikiem i frużeliną czereśniową

Pleśniak

Zeppole- pączki z ricotty

Rugelach- żydowskie rogaliki

21 komentarzy

I tu będę miała takie te... 6 października 2019 - 10:26

Wyglądają przepięknie i z pewnością też smakują świetnie. Myślę, że dopiszę ten pomysł do grupy adwentowych ciasteczek!

odpowiedz
Justyna Dragan 6 października 2019 - 18:48

🙂

odpowiedz
Koralik 6 października 2019 - 10:39

Wspaniałości 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 6 października 2019 - 18:48

Polecam!!

odpowiedz
Iza 6 października 2019 - 12:13

apetyczne!

odpowiedz
Justyna Dragan 6 października 2019 - 18:48

Dobrze to słyszeć 🙂

odpowiedz
Klaudia 7 października 2019 - 06:45

Aż trudno się oprzeć tym ciasteczkom 🙂

odpowiedz
BlingBlingMakeUp 7 października 2019 - 07:30

Pieknie wygladaja, koniecznie musze ja zrobic. Dziekuje za pyszne przepisy <3

odpowiedz
Ula 7 października 2019 - 18:11

No to wiem co mogę zrobić z orzechami.

odpowiedz
Krysia 10 października 2019 - 10:05

Jakie piękne, wyglądają jak ozdoba

odpowiedz
Klaudia 13 października 2019 - 11:04

szkoda że zrobiłam już ciasto i nagle zmienił się przepis.. proszę o stary 🙁

odpowiedz
Justyna Dragan 13 października 2019 - 17:14

Cześć! Na cieście kruchym też możesz zrobić ten wypiek! Wyłóż glazurą białkową, na to orzeszek i do pieca :). Przepis został zaktualizowany z powodu licznych wątpliwości czytelników. Pozdrawiam serdecznie!!

odpowiedz
Anonimowy 16 października 2019 - 06:09

Ciasto podzielić na 2,3 części i rozwałkować a później te części poukładać jedno na drugie czy piec oddzielnie? bo nie rozumiem.

odpowiedz
Justyna Dragan 16 października 2019 - 06:46

Dzielimy ciasto, by wałkowanie było prostsze :). Nie skladamy ciast jedno na drugie. Pieczemy osobno.
Oczywiście można rozwałkować całe ciasto za jednym razem. Pozdrawiam!

odpowiedz
Anonimowy 16 października 2019 - 08:54

Dziękuję za odpowiedź

odpowiedz
Ela 16 października 2019 - 13:22

Wypróbowane i zapisane na zawsze. Będę często wracać do tego przepisu 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 17 października 2019 - 10:00

Bardzo się cieszę! 🙂

odpowiedz
Klaudia Jaroszewska - Koci Punkt Widzenia 10 listopada 2019 - 19:53

Na pewno smakują tak dobrze, jak wyglądają 😉

odpowiedz
Kluska 13 grudnia 2019 - 12:26

Jestem bardzo ciekawa jak zachowają się powidła zapieczone pod glazura białkową, czy może ktoś próbował takiej wersji? Chciałabym uniknąć żmudnego składania… 😉
Zależy mi też na ilości ciasteczek, ponieważ chciałabym przygotować je jako słodki dodatek do prezentów świątecznych.
Pozdrawiam 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 15 grudnia 2019 - 23:36

Cześć! Ciężko będzie wysmarować glazurę białkową na powidlach, gdy te wyłożymy na ciasto. Polecam po upieczeniu przełożyć powidłami:)

odpowiedz
Bezy z mascarpone, żurawiną i pistacjami - Justyna Dragan 9 listopada 2020 - 11:05

[…] […]

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Sernik z masłem orzechowym

  • 2

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 3

    Piernik staropolski

  • 4

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 5

    Bazlama- turecki chleb z patelni

  • 6

    Murzynek- wilgotny i puszysty

Najnowsze komentarze

  • Justyna Dragan o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Justyna Dragan o Deser Snickers
  • Justyna Dragan o Makaroniki piernikowe
  • Anett o Chleb orkiszowo- żytni wieloziarnisty
  • Oliwia o Makaroniki piernikowe

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
🎉🎉 #21 Dopiero co zakładałam Nastoletnie, 🎉🎉 #21 Dopiero co zakładałam Nastoletnie,
Dopiero co 18stka, maturka, prawko, nasza Cytrynka...
Leci ten czas, oj leci 😅😁 Dobrze mieć zdrowie, poczucie bezpieczeństwa i bliskich obok ❤️ Urodzinki „świętuję” dziś w Wawce- mamy zjazd w ten weekend 😅 ▶️ Także kanapki do plecaka! Kawa do termosu! A na uczelni batony z automatu! 😂❤️ To będzie dobry dzień!! 🎉😜😂 (na wszystkie wiadomości odpiszę z opóźnieniem 😘☺️) Trzymajcie się 🤍😊 #justynadragan#curlygirlpolska#curlygirl#polishgirl#foodblogger#food#instaphoto#hair#curlyhair#instagirls#omo#birthday#21yo#urodziny#blogger
Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze piernik staropolski, ale odświeżyłam w minione święta zdjęcia i szkoda, by czekały one do kolejnych świąt 😁 Myślę, że to też dobra okazja, by poruszyć temat POTRAW, które tylko raz w roku smakują TAK DOBRZE 😁 Wigilijny barszcz z uszkami zrobiony w lutym nie będzie już smakować tak samo 😜 Podobnie jak pierogi z kapustą i grzybami czy właśnie piernik. O czym to świadczy? O tym, że zwracamy uwagę nie tylko na smak dania/deseru, ale również na OKOLICZNOŚCI w jakich jemy: klimat, osoby, nasze aktualne samopoczucie ❤️ Jedzenie to nie tylko talerz i kilka składników!!! 😉☺️ #justynadragan#foodpick#foodphotography#food#mniam#yummy#foodporn#eat#follow#followme#dessert#blog#blogger#foodblogger#baked#ciastka#childhood#dzieciństwo#święta#christmas#pierniczki#recipe#gingerbread#piernikstaropolski
🎉 30 tys. 🎉 Wooow!! Moi Drodzy! Jest nas tu 🎉 30 tys. 🎉
Wooow!! Moi Drodzy! 
Jest nas tu już ponad 30.000 osób 🥺
Z czego się ogromnie cieszę? Z tego, że to nie jest tylko „sucha liczba” 😉 Wasza codzienna aktywność i zaangażowanie TWORZY TEN PROFIL ❤️ Dziękuję, że jesteście częścią tego miejsca ☺️ Duma na sercu móc gromadzić Czytelników, którzy przychodzą po konkretne treści,  liczą na cenne wskazówki, ale i też niejednokrotnie sami się nimi dzielą 🥰
Dobrze, że jesteś! 🙌 Daj znać, od kiedy tu zaglądasz 😁 Jest wśród nas spoooro nowych osób ❤️☺️ PS. Na zdjęciu rzeczywistość warsztatowa 😜😁 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie
Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańs Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańskie 😎 Dzisiaj chciałam Wam przypomnieć ten przepis 😁 Przyznajcie się, kto pierwsze smażenie pączków ma już w tym roku za sobą? 😉 LINK DO PRZEPISU W BIO @justyna_dragan ❤️ #tłustyujusty#justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#ptysie
Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj si Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj się, które z nich możesz jeść na okrągło? 😅 Nerkowce, laskowe i pistacje to zdecydowanie moja TOP TRÓJKA 😁 Czekam na Twoją!! #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#follow#followme#cake#recipe#nuts#pekan
Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za dużo ❗️ Niech starczy każdemu 😘🥰 Kto jeszcze nie widział najnowszego przepisu, niech zerknie do bio ❤️❤️🙌 #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową i kremem. Na spodzie z ciastem Oreo 🥜🥜🥜 Syty, słodki i konkretny wypiek 🥰 Nowy przepis już na blogu ❤️ Link w bio @justyna_dragan ❗️❗️ #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Oficjalnie witam w 2021 🎉😉 Już jutro na str Oficjalnie witam w 2021 🎉😉 Już jutro na stronie pojawi się pierwszy przepis w tym nowym roku ☺️ Zgadniecie, jaki składnik odpowiada za charakterystyczny smak tego sernika? 😎 #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2020 - Justyna Dragan
Polityka prywatności


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.