Co cechuje dobrą jagodziankę? Przede wszystkim proporcja jagód do ciasta- chyba każdemu z nas zdarzyło się kupić jagodziankę, która z zewnątrz wyglądała zachęcająco, a po przekrojeniu była jednym wielkim oszustwem- nikła ilość jagód, oszczędność na produktach, brak maślanego smaku…
Przychodzę dzisiaj z pomocą i dzielę się z Wami przepisem na domowe najlepsze jagodzianki, które po brzegi wypełnione są jagodami, mają obłędny maślany posmak wilgotnego ciasta i chrupiącej kruszonki. Po ugryzieniu w ustach dzieją się cuda! Wyczuwamy słodycz, którą łamie kwasowość. Kubki smakowe szaleją i proszą o więcej. To najlepszy przepis na jagodzianki! Skusisz się? Wypróbujesz? Zachęcam! Przeżyj tę jagodową przygodę :).
SKŁADNIKI
(na 12 jagodzianek)
Ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłego mleka
- 400 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
- szczypta soli
- 4 żółtka
- 70 g cukru
- 70 g kwaśnej śmietany 18%
- 70 g miękkiego masła
- 500 g świeżych jagód
- 70 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
- 60 g zimnego masła
- 60 g cukru
- 120 g mąki pszennej
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- 2 niepełne łyżki mleka
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: Odważyć wszystkie potrzebne składniki. Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, zalać 50 ml mleka i wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać 2 łyżki mąki, ponownie wymieszać. Rozczyn drożdżowy odstawić na bok na 20 minut do wyrośnięcia.
Resztę mąki i cukru wsypać do miski, wlać mleko, dodać szczyptę soli, żółtka, kwaśną śmietanę oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić mikserem z hakiem do uzyskania elastycznego i lepkiego ciasta. Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło.
Ciasto pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na całą noc (8-12 h).
Nadzienie: Jagody przemyć pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz cukrem.
Kruszonka: Składniki rozetrzeć palcami do uzyskania sypkiej kruszonki, schować do lodówki.
Ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część rozwałkować na placuszek, nałożyć 2 spore łyżki jagód (lub więcej!) i zlepić w pieroga. Uformować w podłużną bułkę i umieścić na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odległości- jagodzianki urosną). Odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut do napuszenia.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Jagodzianki wysmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i obficie posypać kruszonką. Piec w powyższej temperaturze przez 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią i zaczną pięknie pachnieć. Upieczone wyjąć, a po kilku minutach przenieść na kratkę do studzenia.
Lukier: Cukier puder wymieszać z mlekiem. Jagodzianki maznąć białym lukrem. Smacznego!
RADY
- tylko masło! Nie myślcie nawet o żadnych miksach czy margarynach. Maślane ciasto i maślana kruszonka to pełnia smaku i aromatu!
- jestem zdania, że im więcej jagód w jagodziankach, tym lepiej! Nie żałujcie ich.
- do ciasta można użyć drożdży suchych. Dajemy ich wtedy 2x mniej niż świeżych i pomijamy przygotowanie rozczynu drożdżowego.
- kruszonki jest sporo, jednak polecam w całości wysypać ją na jagodzianki. Nie przejmujcie się, jeśli sporo wyląduje na blaszce- będzie wtedy więcej do podjadania ;).
39 komentarzy
nie wątpię, że dobre, ale bardzo przekombinowane
Przepis został zmodyfikowany. Zachęcam do zapoznania się z odświeżoną wersją 🙂
Pozdrawiam!
Piękne! Jagodzianki to moje ulubione bułki słodkie 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Lubię
Robiłam dziś z 8 letnim chrześniakiem są przepyszne, nie dodawałam jednak ani mąki żytniej ani serka mascarpone. Co prawda z niektórych wyciekł sok, ale po wystudzeniu nie przeszkadzało to w pałaszowaniu 🙂
Bardzo sie ciesze, ze smakowaly 😉 Zycze smacznego. Pozdrawiam!
Przepis został zmodyfikowany. Zachęcam do zapoznania się z odświeżoną wersją 🙂
Pozdrawiam!
Najpyszniejsza rzecz na świecie *-*
😉
Już widzę ze są pyszne 😀
Polecam upiec!
Oj musze je zrobic, uwielbiam takie wypchane po brzegi jagodzianki <3
Koniecznie 😉
już mi pachnie w domu, a nawet nie zabrałam się za pieczenie 😀
Hehe 😉 polecam zrobić!
hmmm, jagodzianek jeszcze nie robiłam 😉
POLECAM!! 😀
Czy konieczne jest zostawienie ciasta na całą noc w lodówce?
Najlepiej, choć można zostawić na 60-90 minut w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia 🙂
Jagodzianka to zdecydowanie moja ulubiona drożdżówka <3
😉
Dziękuję za ten przepis!
😉 Pozdrawiam!
idealne na śniadanie, obiad i kolację 😀
❤❤
8 godzin!!!!!!!!!!do 12!!!!!!!!!
Chyba ktos tu powinien sie wybrać do specjalisty,kto o zdrowym rozsądku każe tyle czasu czekac na jagodzianki????
Litości please.
Cześć! Pozostawienie ciasta na noc w lodówce spowalnia proces wyrastania. Moim zdaniem jagodzianki, a konkretnie samo ciasto drożdżowe, jest wtedy smaczniejsze. Polecam i pozdrawiam serdecznie! 😉
Oczywiście, jeśli nie dysponujemy czasem, można pozostawić ciasto do wyrastania w temperaturze pokojowej na 60-90 minut. Dalej postępować jak w przepisie, skracając jedynie czas wyrastania uformowanych już jagodzianek do ok. 20 minut.
Justynko czy można użyć mrożonych jagód? 😉
Można, jednak warto wymieszać je z większą ilością mąki, by ciasto nie namokło od soku 🙂
wszystkie mi pękły 🙁
użyłaś mrożonych jagód? 😉
Czym zastąpić kwaśną śmietanę? Pozdrawiam
Np. jogurtem, jogurtem greckim 🙂
[…] Smak lata to nasze sezonowe owoce. Każdy piecze ulubione drożdżowe, odważni pokuszą się o domowe jagodzianki, jeszcze inni gustują w wyborne zdrowe śniadania z owocami. Możliwości jest wiele, a dla tych, […]
Niebo w gębie w ten weekend na sto procent u mnie zagoszczą 😀
Robiłam, pyszne!!! Ale jagód wiecznie nie będzie 😅 czy można zrobić te drożdżówki w ten sam sposób tylko z serem albo dżemem? 😅
Jasne! 😉
Najlepszy przepis na jagodzianki. Wychodzą pyszne, maslane, pełne jagód, z chrupiącą kruszonką. Polecam!