Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Drożdżówki i słodkie bułeczkiPIECZYWOPrzepisy dla dzieci

Jagodzianki- najlepsze!

by Justyna Dragan 23 lipca 2019
autor Justyna Dragan 23 lipca 2019

Co cechuje dobrą jagodziankę? Przede wszystkim proporcja jagód do ciasta- chyba każdemu z nas zdarzyło się kupić jagodziankę, która z zewnątrz wyglądała zachęcająco, a po przekrojeniu była jednym wielkim oszustwem- nikła ilość jagód, oszczędność na produktach, brak maślanego smaku…

Przychodzę dzisiaj z pomocą i dzielę się z Wami przepisem na domowe najlepsze jagodzianki, które po brzegi wypełnione są jagodami, mają obłędny maślany posmak wilgotnego ciasta i chrupiącej kruszonki. Po ugryzieniu w ustach dzieją się cuda! Wyczuwamy słodycz, którą łamie kwasowość. Kubki smakowe szaleją i proszą o więcej. To najlepszy przepis na jagodzianki! Skusisz się? Wypróbujesz? Zachęcam! Przeżyj tę jagodową przygodę :).


SKŁADNIKI

(na 12 jagodzianek)

Ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 400 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 70 g cukru
  • 70 g kwaśnej śmietany 18%
  • 70 g miękkiego masła
Nadzienie:
  • 500 g świeżych jagód
  • 70 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 60 g zimnego masła
  • 60 g cukru
  • 120 g mąki pszennej

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 niepełne łyżki mleka

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

PRZYGOTOWANIE

Ciasto: Odważyć wszystkie potrzebne składniki. Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, zalać 50 ml mleka i wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać 2 łyżki mąki, ponownie wymieszać. Rozczyn drożdżowy odstawić na bok na 20 minut do wyrośnięcia.

Resztę mąki i cukru wsypać do miski, wlać mleko, dodać szczyptę soli, żółtka, kwaśną śmietanę oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić mikserem z hakiem do uzyskania elastycznego i lepkiego ciasta. Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło.

Ciasto pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na całą noc (8-12 h).

Nadzienie: Jagody przemyć pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz cukrem.

Kruszonka: Składniki rozetrzeć palcami do uzyskania sypkiej kruszonki, schować do lodówki.

Ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część rozwałkować na placuszek, nałożyć 2 spore łyżki jagód (lub więcej!) i zlepić w pieroga. Uformować w podłużną bułkę i umieścić na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odległości- jagodzianki urosną). Odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut do napuszenia.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Jagodzianki wysmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i obficie posypać kruszonką. Piec w powyższej temperaturze przez 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią i zaczną pięknie pachnieć. Upieczone wyjąć, a po kilku minutach przenieść na kratkę do studzenia.

Lukier: Cukier puder wymieszać z mlekiem. Jagodzianki maznąć białym lukrem. Smacznego!


RADY

  • tylko masło! Nie myślcie nawet o żadnych miksach czy margarynach. Maślane ciasto i maślana kruszonka to pełnia smaku i aromatu!
  • jestem zdania, że im więcej jagód w jagodziankach, tym lepiej! Nie żałujcie ich.
  • do ciasta można użyć drożdży suchych. Dajemy ich wtedy 2x mniej niż świeżych i pomijamy przygotowanie rozczynu drożdżowego.
  • kruszonki jest sporo, jednak polecam w całości wysypać ją na jagodzianki. Nie przejmujcie się, jeśli sporo wyląduje na blaszce- będzie wtedy więcej do podjadania ;).

 


jagodykwaśna śmietanawykorzystanie żółtek
39 komentarzy
9
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Pudding ryżowy z tahini i owocami sezonowymi
następny
Pieczone pierożki krucho-drożdżowe z malinami

Zobacz również

Drożdżówki z kremem patissiere i żurawiną

Bułki pszenne na zakwasie

Podstawowy chleb pszenny na zakwasie

Bagietki pszenne na zaczynie poolish

Murzynek z sernikiem i frużeliną czereśniową

Musztardowy chleb żytni na zakwasie

Focaccia z rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi

Chleb bezglutenowy

39 komentarzy

Anonimowy 3 lipca 2016 - 17:52

nie wątpię, że dobre, ale bardzo przekombinowane

odpowiedz
Justyna Dragan 23 lipca 2019 - 12:31

Przepis został zmodyfikowany. Zachęcam do zapoznania się z odświeżoną wersją 🙂
Pozdrawiam!

odpowiedz
Natalie 3 lipca 2016 - 22:05

Piękne! Jagodzianki to moje ulubione bułki słodkie 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

odpowiedz
ata 5 lipca 2016 - 21:14

Lubię

odpowiedz
Anonimowy 8 lipca 2016 - 18:22

Robiłam dziś z 8 letnim chrześniakiem są przepyszne, nie dodawałam jednak ani mąki żytniej ani serka mascarpone. Co prawda z niektórych wyciekł sok, ale po wystudzeniu nie przeszkadzało to w pałaszowaniu 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 8 lipca 2016 - 18:56

Bardzo sie ciesze, ze smakowaly 😉 Zycze smacznego. Pozdrawiam!

odpowiedz
Justyna Dragan 23 lipca 2019 - 12:31

Przepis został zmodyfikowany. Zachęcam do zapoznania się z odświeżoną wersją 🙂
Pozdrawiam!

odpowiedz
pompka 23 lipca 2019 - 17:18

Najpyszniejsza rzecz na świecie *-*

odpowiedz
Justyna Dragan 23 lipca 2019 - 19:02

😉

odpowiedz
justynamroz 23 lipca 2019 - 21:07

Już widzę ze są pyszne 😀

odpowiedz
Justyna Dragan 24 lipca 2019 - 04:33

Polecam upiec!

odpowiedz
BlingBlingMakeUp 23 lipca 2019 - 21:22

Oj musze je zrobic, uwielbiam takie wypchane po brzegi jagodzianki <3

odpowiedz
Justyna Dragan 24 lipca 2019 - 04:33

Koniecznie 😉

odpowiedz
lana 24 lipca 2019 - 10:13

już mi pachnie w domu, a nawet nie zabrałam się za pieczenie 😀

odpowiedz
Justyna Dragan 24 lipca 2019 - 10:35

Hehe 😉 polecam zrobić!

odpowiedz
Klaudia Jaroszewska - Koci Punkt Widzenia 24 lipca 2019 - 16:44

hmmm, jagodzianek jeszcze nie robiłam 😉

odpowiedz
Justyna Dragan 24 lipca 2019 - 19:04

POLECAM!! 😀

odpowiedz
maarserwuje 26 lipca 2019 - 07:48

Czy konieczne jest zostawienie ciasta na całą noc w lodówce?

odpowiedz
Justyna Dragan 26 lipca 2019 - 08:24

Najlepiej, choć można zostawić na 60-90 minut w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia 🙂

odpowiedz
duke 27 lipca 2019 - 09:31

Jagodzianka to zdecydowanie moja ulubiona drożdżówka <3

odpowiedz
Justyna Dragan 27 lipca 2019 - 10:17

😉

odpowiedz
jagoda 28 lipca 2019 - 10:33

Dziękuję za ten przepis!

odpowiedz
Justyna Dragan 28 lipca 2019 - 21:32

😉 Pozdrawiam!

odpowiedz
Pola 31 lipca 2019 - 09:37

idealne na śniadanie, obiad i kolację 😀

odpowiedz
Justyna Dragan 31 lipca 2019 - 19:12

❤❤

odpowiedz
Zbyszek 5 kwietnia 2020 - 19:58

8 godzin!!!!!!!!!!do 12!!!!!!!!!
Chyba ktos tu powinien sie wybrać do specjalisty,kto o zdrowym rozsądku każe tyle czasu czekac na jagodzianki????
Litości please.

odpowiedz
Justyna Dragan 6 kwietnia 2020 - 17:55

Cześć! Pozostawienie ciasta na noc w lodówce spowalnia proces wyrastania. Moim zdaniem jagodzianki, a konkretnie samo ciasto drożdżowe, jest wtedy smaczniejsze. Polecam i pozdrawiam serdecznie! 😉

odpowiedz
Justyna Dragan 6 kwietnia 2020 - 17:58

Oczywiście, jeśli nie dysponujemy czasem, można pozostawić ciasto do wyrastania w temperaturze pokojowej na 60-90 minut. Dalej postępować jak w przepisie, skracając jedynie czas wyrastania uformowanych już jagodzianek do ok. 20 minut.

odpowiedz
Agata 22 kwietnia 2020 - 21:26

Justynko czy można użyć mrożonych jagód? 😉

odpowiedz
Justyna Dragan 22 kwietnia 2020 - 23:57

Można, jednak warto wymieszać je z większą ilością mąki, by ciasto nie namokło od soku 🙂

odpowiedz
Kasia 13 maja 2020 - 14:37

wszystkie mi pękły 🙁

odpowiedz
Justyna Dragan 13 maja 2020 - 20:05

użyłaś mrożonych jagód? 😉

odpowiedz
Aneta 5 lipca 2020 - 23:14

Czym zastąpić kwaśną śmietanę? Pozdrawiam

odpowiedz
Justyna Dragan 6 lipca 2020 - 06:32

Np. jogurtem, jogurtem greckim 🙂

odpowiedz
Kruche ciasto z czerwoną porzeczką - Justyna Dragan 14 lipca 2020 - 09:47

[…] Smak lata to nasze sezonowe owoce. Każdy piecze ulubione drożdżowe, odważni pokuszą się o domowe jagodzianki, jeszcze inni gustują w wyborne zdrowe śniadania z owocami. Możliwości jest wiele, a dla tych, […]

odpowiedz
be4ealthy 15 lipca 2020 - 17:37

Niebo w gębie w ten weekend na sto procent u mnie zagoszczą 😀

odpowiedz
K 17 lipca 2020 - 16:59

Robiłam, pyszne!!! Ale jagód wiecznie nie będzie 😅 czy można zrobić te drożdżówki w ten sam sposób tylko z serem albo dżemem? 😅

odpowiedz
Justyna Dragan 17 lipca 2020 - 18:43

Jasne! 😉

odpowiedz
Kasia 28 listopada 2020 - 10:51

Najlepszy przepis na jagodzianki. Wychodzą pyszne, maslane, pełne jagód, z chrupiącą kruszonką. Polecam!

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Sernik z masłem orzechowym

  • 2

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 3

    Piernik staropolski

  • 4

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 5

    Bazlama- turecki chleb z patelni

  • 6

    Murzynek- wilgotny i puszysty

Najnowsze komentarze

  • Justyna Dragan o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Justyna Dragan o Deser Snickers
  • Justyna Dragan o Makaroniki piernikowe
  • Anett o Chleb orkiszowo- żytni wieloziarnisty
  • Oliwia o Makaroniki piernikowe

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Dzień dobry!! 🤍 Ciacho na podwieczorek przygot Dzień dobry!! 🤍 Ciacho na podwieczorek przygotowane? 😎 Pamiętajcie o tym serniku 😁Pyszna sprawa, mówię Wam!! ✌️ Solony karmel wzbogaca ten wypiek, orzechy pekan nadają chrupkości, a sam sernik to kremowa rozpusta 😊 Link w bio @justyna_dragan  Pięknego wtorku 😘 #justynadragan#foodie#delicious#cake#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#sernik#cheesecake#saltedcaramel @hautescuisines @foodfluffer
🎉🎉 #21 Dopiero co zakładałam Nastoletnie, 🎉🎉 #21 Dopiero co zakładałam Nastoletnie,
Dopiero co 18stka, maturka, prawko, nasza Cytrynka...
Leci ten czas, oj leci 😅😁 Dobrze mieć zdrowie, poczucie bezpieczeństwa i bliskich obok ❤️ Urodzinki „świętuję” dziś w Wawce- mamy zjazd w ten weekend 😅 ▶️ Także kanapki do plecaka! Kawa do termosu! A na uczelni batony z automatu! 😂❤️ To będzie dobry dzień!! 🎉😜😂 (na wszystkie wiadomości odpiszę z opóźnieniem 😘☺️) Trzymajcie się 🤍😊 #justynadragan#curlygirlpolska#curlygirl#polishgirl#foodblogger#food#instaphoto#hair#curlyhair#instagirls#omo#birthday#21yo#urodziny#blogger
Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze piernik staropolski, ale odświeżyłam w minione święta zdjęcia i szkoda, by czekały one do kolejnych świąt 😁 Myślę, że to też dobra okazja, by poruszyć temat POTRAW, które tylko raz w roku smakują TAK DOBRZE 😁 Wigilijny barszcz z uszkami zrobiony w lutym nie będzie już smakować tak samo 😜 Podobnie jak pierogi z kapustą i grzybami czy właśnie piernik. O czym to świadczy? O tym, że zwracamy uwagę nie tylko na smak dania/deseru, ale również na OKOLICZNOŚCI w jakich jemy: klimat, osoby, nasze aktualne samopoczucie ❤️ Jedzenie to nie tylko talerz i kilka składników!!! 😉☺️ #justynadragan#foodpick#foodphotography#food#mniam#yummy#foodporn#eat#follow#followme#dessert#blog#blogger#foodblogger#baked#ciastka#childhood#dzieciństwo#święta#christmas#pierniczki#recipe#gingerbread#piernikstaropolski
🎉 30 tys. 🎉 Wooow!! Moi Drodzy! Jest nas tu 🎉 30 tys. 🎉
Wooow!! Moi Drodzy! 
Jest nas tu już ponad 30.000 osób 🥺
Z czego się ogromnie cieszę? Z tego, że to nie jest tylko „sucha liczba” 😉 Wasza codzienna aktywność i zaangażowanie TWORZY TEN PROFIL ❤️ Dziękuję, że jesteście częścią tego miejsca ☺️ Duma na sercu móc gromadzić Czytelników, którzy przychodzą po konkretne treści,  liczą na cenne wskazówki, ale i też niejednokrotnie sami się nimi dzielą 🥰
Dobrze, że jesteś! 🙌 Daj znać, od kiedy tu zaglądasz 😁 Jest wśród nas spoooro nowych osób ❤️☺️ PS. Na zdjęciu rzeczywistość warsztatowa 😜😁 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie
Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańs Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańskie 😎 Dzisiaj chciałam Wam przypomnieć ten przepis 😁 Przyznajcie się, kto pierwsze smażenie pączków ma już w tym roku za sobą? 😉 LINK DO PRZEPISU W BIO @justyna_dragan ❤️ #tłustyujusty#justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#ptysie
Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj si Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj się, które z nich możesz jeść na okrągło? 😅 Nerkowce, laskowe i pistacje to zdecydowanie moja TOP TRÓJKA 😁 Czekam na Twoją!! #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#follow#followme#cake#recipe#nuts#pekan
Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za dużo ❗️ Niech starczy każdemu 😘🥰 Kto jeszcze nie widział najnowszego przepisu, niech zerknie do bio ❤️❤️🙌 #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową i kremem. Na spodzie z ciastem Oreo 🥜🥜🥜 Syty, słodki i konkretny wypiek 🥰 Nowy przepis już na blogu ❤️ Link w bio @justyna_dragan ❗️❗️ #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2020 - Justyna Dragan
Polityka prywatności


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.