Sezon trwa! Jak co roku wysyp czerwonych porzeczek, malin, jagód, agrestu… Smak lata to nasze sezonowe owoce. Każdy piecze ulubione drożdżowe, odważni pokuszą się o domowe jagodzianki, jeszcze inni gustują w wyborne zdrowe śniadania z owocami. Możliwości jest wiele, a dla tych, co szukają wypieku, który nie przesłodzi naszych kubków smakowych, polecam to kruche maślane ciasto z kwaśną czerwoną porzeczką. Obowiązkowo deser należy posypać cukrem pudrem i podać z gałką słodkich lodów. Wypróbujcie!
SKŁADNIKI
(na formę o średnicy 24 cm)
Ciasto kruche:
- 220 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 380 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 120 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 500 g świeżych czerwonych porzeczek (waga po obraniu z łodyżek)
- 100 g cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 łyżka bułki tartej
- cukier puder do oprószenia
- lody waniliowe do podania
PRZYGOTOWANIE
Ciasto kruche: Mąkę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Dodać zimne masło, rozetrzeć palcami. Na końcu zagnieść z żółtkami na jednolitą kulę ciasta. Podzielić na dwie części- większą i mniejszą. Większą część rozwałkować na kształt koła (podsypując mąką). Zawinąć na wałek i ostrożnie przenieść nad formę na tartę o średnicy 24 cm, dokładnie wykleić. Wystające ciasto ściąć ostrym nożem, resztki dołączyć do mniejszej części ciasta, którą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Formę ze spodem ponakłuwać widelcem i także schować do lodówki na 30-60 minut.
Po tym czasie spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 15 minut do delikatnego zarumienienia.
Gdy spód się piecze, przygotować paski z mniejszej części ciasta. Ciasto wyjąć z lodówki, cienko rozwałkować podsypują mąką. Pokroić na długie paski o szerokości ok. 1-1,5 cm. Ułożyć na deseczce i schować z powrotem do lodówki.
Nadzienie porzeczkowe: Porzeczki umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych listków i łodyżek. Wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem.
Na gorący podpieczony spód wysypać łyżkę bułki tartej, na to wyłożyć porzeczki. Na górze tarty zapleść kratkę z pasków ciasta.
Piec w 180 st.C przez ok. 20-30 minut do złotego koloru. Wyjąć, przestudzić, posypać cukrem pudrem i podawać z gałką lodów waniliowych. Smacznego!
RADY
- porzeczki najlepiej wymieszać z mąką i cukrem tuż przed wyłożeniem na gorący spód. Ilość cukru można zwiększyć, jeśli lubicie słodsze wypieki.
- jeśli kratka na górze tarty słabo się rumieni, to pod koniec pieczenia (na ostatnie 5-10 minut) przenieście formę z ciastem piętro wyżej w piekarniku.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
1 porcja (1/12 ciasta) | całe ciasto | |
wartość energetyczna | 281,0 g | 3370 kcal |
białko | 4,0 g | 48,1 g |
tłuszcz | 11,6 g | 139,7 g |
węglowodany | 42,1 g | 505,3 g |
5 komentarzy
Po prostu cudo <3
Musi być pyszne… żałuję że nie mam własnej porzeczki.
Patrząc na te zdjęcia od razu chce sie jeść<#
Czy owoce mogą być mrożone?
Tak, tylko drobne ☺️