Proste czekoladowe babeczki z Coca-Colą udekorowane puszystym kremem na bazie śmietanki kremówki, gorzkiej czekolady i Toffifee. Cieszą oko, pięknie prezentują się na stole. Jak zwykle zachęcam do zaangażowania w pieczenie i dekorowanie swoje dzieci. Babeczki świetnie sprawdzą się na Dzień Dziecka lub urodzinową imprezę. Zainspiruj się!
Zobacz także
SKŁADNIKI
(na 12-14 babeczek)
Babeczki:
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 200 ml Coca-Coli
- 170 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżki naturalnego gorzkiego kakao (30 g)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy Toffifee:
- 1 op. Toffifee (125 g)
- 400 g śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady 70%
Do dekoracji:
- płatki czekoladowe, starta czekolada lub Toffifee
PRZYGOTOWANIE
Krem czekoladowy Toffifee: Czekoladki Tofiffee zmiksować w malakserze lub młynku do kawy na pastę. Przełożyć do garnuszka, zalać śmietanką kremówką i podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż Toffifee całkowicie się rozpuści. Nie należy zagotowywać śmietanki. Zdjąć z palnika, wrzucić posiekaną gorzką czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Jeśli czekolada niedokładnie się rozpuści, wystarczy zblendować mieszankę do gładkości. Po wystudzeniu przelać do płaskiego pojemnika, zamknąć i schować do lodówki na całą noc (masa musi się dobrze schłodzić). Rano przełożyć do czystej miski i ubić mikserem na sztywno.
Babeczki: Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. W jednej misce roztrzepać jajka z olejem i Coca-Colą. Do drugiej przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, połączyć z cukrem. Suche składniki wsypać do mokrych i krótko wymieszać trzepaczką do połączenia.
Masę przełożyć do papilotek do ich 2/3 wysokości. Piec w 180 st.C przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę do studzenia.
Babeczki wykończyć kremem czekoladowym Toffifee, posypać płatkami czekoladowymi, startą czekoladą lub udekorować Toffifee. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
RADY
- babeczki bez kremu przechowujemy w zamkniętym pojemniku, nie wymagają lodówki. Udekorowane kremem na bazie ubitej śmietanki koniecznie trzeba trzymać w lodówce i spożyć możliwie jak najszybciej.
- do dekoracji babeczek kremem niezbędny będzie rękaw cukierniczy z ozdobną tylką w kształcie dużej otwartej gwiazdy.
ZALECANA KOLEJNOŚĆ PRACY
- dzień wcześniej wieczorem: pierwszy etap przygotowania kremu (podgrzewanie i schłodzenie przez noc)
- rano: pieczenie babeczek
- następnie ubicie kremu i udekorowanie babeczek
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
1 babeczka z kremem | 1 babeczka bez kremu | całość przepisu (wszystkie babeczki z kremem) | |
wartość energetyczna | 370,6 kcal | 202 kcal | 5189 kcal |
białko | 5,2 g | 3,4 g | 73,4 g |
tłuszcz | 22,5 g | 8,6 g | 315,2 g |
węglowodany | 36,6 g | 28,1 g | 513,5 g |
*wartość odżywcza przybliżona
*wartość odżywcza dla 1 babeczki obliczona na podstawie podzielenia otrzymanych wartości przez 14 sztuk (babeczek). W przypadku upieczenie 12 sztuk, wartość odżywcza jednej babeczki ulegnie zmianie (kaloryczność i makro wzrosną).
*kaloryka składnika, którym dekorujemy babeczki (płatki czekoladowe, starta gorzka czekolada lub Toffifee) nie została wliczona.




17 komentarzy
Robiłam takie same wczoraj…z jagodami 🙂 są przepyszne 😉
Z jagodami smakują na pewno równie pysznie! 🙂
Wyglądają jak z cukierni :)) masz mega talent
zaraz wypróbuję wszystkie składniki mam w domu – dzięki
Mam nadzieję, że będą smakować 🙂 Proszę jedynie pamiętać, by składniki były w temperaturze pokojowej. Pozdrawiam!
moje już siedzą w piecu zobaczymy jak wyjdą 🙂
Ale Pani szybka 😀 Koniecznie proszę dać zdać jak wyszły! 😉 Pozdrawiam!
super pomysł,zrobię któregoś dnia na podwieczorek
Koniecznie! 😉
Wyraźnie zaznaczasz, żeby przechować gotwą śmietankę w płaskim pojemniku. Czemu akurat w płaskim?
Jak z cukierni 🙂 mega smaczne !!!
Są cudownie pulchniutkie i mięciutkie! 😀 Zamiast kremu dałem na górę posiekaną czekoladę / płatki migdałowe. Pychota! Uwielbiam Twoje przepisy! Pozdrawiam serdecznie 🙂
czy ten krem można użyć jako warstwę do tortu?