38,2K
Borówki w towarzystwie puszystego jogurtowego ciasta, które przygotujemy w zaledwie dwóch miskach- mokre i suche składniki osobno. Najlepsze na piknik, do pudełka w wakacyjną wędrówkę lub do mrożonej kawy na tarasie. Zasmakuj!
Składniki: (na 12-14 sztuk)
Mokre:
2 jajka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
Suche:
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
200 g borówek amerykańskich
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Borówki przemyć, osuszyć. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Mokre składniki wymieszać w jednej misce, w drugiej wymieszać składniki suche. Zawartość obydwu misek połączyć do uzyskania gęstego i jednolitego ciasta. Wrzucić borówki, wymieszać (kilka borówek można wyłożyć na górę muffinek tuż przed pieczeniem).
Ciastem wypełnić papilotki do 3/4 wysokości. Piec w 180 st.C przez 20-25 minut do wyrośnięcia i ładnego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Rady:
- szklanka = 250 ml
- z powodzeniem można użyć innych owoców, np. truskawek, malin, porzeczek.
36 komentarzy
Dziękuję za dobry przepis na muffiny.
🙂
Może być olej słonecznikowy ?
Jasne!
Jakiej konsystencji powinno być ciasto ? U mnie dość gęste.
Tak, ciasto ma być gęste 🙂
Niestety u mnie zakalec, jogurtówe ciasta mi nie wychodzą ☹️
Czy składniki były w temperaturze pokojowej i czy były prawidłowo odważone? 😉
Tak temperatura ok, waga również. Mieszane łyżka tylko. No cóż będę próbować, ciasto było mocno gęste i klejące dość ciężkie
Uwielbiam borówki, więc dla mnie przepis idealny 😀
Polecam 😉
Mozna z tego przepisu zrobic tez ciasto?:)
Tak: )
Blueberry muffin to chyba mój ulubiony amerykański klasyk 😀
😉
Ależ cuda 🙂
🙂
Czy to ma być jogurt naturalny gesty?
Może być jak najbardziej 😉
Chciałabym zrobić z powyższego przepisu ciasto. Czy ilość będzie odpowiednia na keksówkę? Mam pełno mrożonych borówek z ogródka, mogę ich użyć, trzeba rozmrozić? Czy czas pieczenia i temperatura taka sama piekąc w keksówce?
Tak, można upiec w keksówce. Borówek nie rozmrażać, czas pieczenia na pewno będzie dłuższy 🙂
He he wyprzedziłaś moje pytanie czy z malinami mogę zrobić (bo te mam w domu) 😀 upieczemy z córcia dzisiaj . Napewno będą pyszne 😀 dziękujemy za przepis
A piekarnik gora dol czy termoobieg?
Góra dół 😉
Dziękuję, siedzą w piekarniku;)
Czy owoce mogą być mrożone? Czy powinnam wtedy dać więcej mąki?
Pozdrawiam
Można użyć mrożonych 😉 Mąka bez zmian ☺️
Masz może Instagrama bądź Tik Toka? :)) Super przepis 😀
https://www.instagram.com/justyna_dragan/ 😉
To były moje pierwszy w życiu muffiny i jestem pod wrażeniem swoich zdolności kulinarnych ;D
Dziękuję za przepis, muffinki wyszły idealne 🙂
chciałabym upiec cytrynowe. tak po prostu, bez owoców. cos zmodyfikować?
Dzień dobry! A czy mogę zamienić jogurt naturalny na śmietanę? Mam tylko śmietanę i mleko w domu, a bardzo chciałabym je upiec. Czy to coś zmienia w proporcjach?
możesz:)
Dzien dobry! czy zamiast jogurtu naturalnego moge dac smietane 35%? akurat mi zostalo tyle i chcialabym ja wykorzystac. Czy to masz szanse wyjsc? Pozdrawiam
tak:)