Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCIPrzepisy wegańskieSTREFA FIT

Tartaletki owsiane z kremem czekoladowym z awokado i truskawkami

by Justyna Dragan 29 czerwca 2019
autor Justyna Dragan 29 czerwca 2019
 
Owsiane spody z masłem orzechowym, aksamitny krem czekoladowy z awokado i świeże truskawki do dekoracji. Brzmi smacznie? Mam nadzieję, że tak! To tartaletki na legalu- bez białego cukru i mąki. Jestem przekonana, że nie tylko “fitnesiary” będą zadowolone. Skorzystajcie!
 
 
Składniki: (na 6 sztuk)
 
Owsiane spody:
150 g płatków owsianych górskich
50 g masła orzechowego
30 g miodu
30 g oleju kokosowego, stopionego i przestudzonego
50 g suszonej żurawiny + wrzątek do zalania
2-3 łyżki wody po namoczeniu żurawiny
 
Krem czekoladowy z awokado:
1 dojrzałe awokado
1 dojrzały banan
1 łyżka naturalnego kakao
1 łyżka masła orzechowego
1 spora łyżka miodu
50 g gorzkiej czekolady 70% (u mnie z miętą)
 
Dodatkowo:
odrobina oleju kokosowego do wysmarowania foremek
3 duże dorodne truskawki do dekoracji
 
 
Przygotowanie:
 
Owsiane spody: Żurawinę zalać wrzącą wodą, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć z wody i zmiksować blenderem do gładkości. Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy na mąkę, następnie wymieszać z masłem orzechowym, miodem, stopionym olejem kokosowych, zblendowaną żurawiną i 2-3 łyżkami wody po jej namoczeniu do uzyskania lepkiej masy (nie może się kruszyć). 6 niskich foremek do tartaletek (u mnie o dolnej podstawie 9 cm i wysokości 2 cm) wysmarować olejem kokosowym. Owsiane ciasto podzielić na 6 równych części i wykleić nim dokładnie foremki. Schłodzić w lodówce przez 30-60 minut do stwardnienia. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 10 minut. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia na kratce. Dopiero zimne ostrożnie wyjąć z foremek (w razie potrzeby podważyć nożem, by ułatwić wyjmowanie).
 

 

Krem czekoladowy z awokado: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Awokado i banana obrać, zmiksować do gładkości z kakao, masłem orzechowym i miodem. Następnie wlać przestudzoną, ale wciąż płynną gorzką czekoladę i energicznie wymieszać szpatułką do uzyskania aksamitnego kremu czekoladowego (szybko będzie gęstniał). 


Owsiane spody napełnić czekoladowym kremem, schłodzić w lodówce 30-60 minut. Przed podaniem każdą tartaletkę udekorować dorodną połówką truskawki. Smacznego!
 
Rady:
– w wersji wegańskiej czekoladę zastępujemy czekoladą wegańską, a miód, np. syropem klonowym lub syropem z agawy.

 
awokadobananyczekolada gorzkamasło orzechowemiódolej kokosowytruskawkiżurawina
17 komentarzy
3
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Chleb pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach
następny
Muffiny z borówkami amerykańskimi

Zobacz również

Jadalne doniczki czekoladowe

Mini serniczki kawowo-czekoladowe (na zimno)

Bananowe FIT ciasto z czekoladą

Batoniki czekoladowe z 3 składników

Pikantna zupa krem dyniowo-pomidorowa

Wegańskie curry z dynią, ciecierzycą i szpinakiem

Śliwki pieczone z miodem i cynamonem

Mini jogurtowce z jagodami

17 komentarzy

Wlinka 29 czerwca 2019 - 19:51

Zrobię, napewno zrobię, a na twojej stronie przycupne na dłużej.

odpowiedz
Justyna Dragan 30 czerwca 2019 - 19:14

Bardzo się cieszę 🙂

odpowiedz
Smaczna Strona 30 czerwca 2019 - 09:48

Wyglądają pysznie, świetne połączenie czekolady i świeżych truskawek. Jeszcze do tego pysznie chrupiący, zdrowy spód.

odpowiedz
Justyna Dragan 30 czerwca 2019 - 19:14

Polecam! 🙂

odpowiedz
Sabina 1 lipca 2019 - 14:46

Ależ przepysznie wyglądają. Muszę takie zrobić 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 2 lipca 2019 - 16:25

polecam 🙂

odpowiedz
Kalina 2 lipca 2019 - 16:00

Jednym słowem, przepyszne.

odpowiedz
Justyna Dragan 2 lipca 2019 - 16:23

😉

odpowiedz
Luiza 4 lipca 2019 - 11:54

Przepięknie to wygląda *-*

odpowiedz
Justyna Dragan 5 lipca 2019 - 17:30

🙂

odpowiedz
Mimi 5 lipca 2019 - 15:34

Pychota 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 5 lipca 2019 - 17:30

Polecam!

odpowiedz
paul 13 lipca 2019 - 12:42

uwielbiam awokado w deserach <3 Jak zwykle świetny przepis

odpowiedz
Justyna Dragan 13 lipca 2019 - 19:24

🙂

odpowiedz
Aneta 1 kwietnia 2020 - 19:11

Czym mogę zastąpić olej kokosowy w tych tarteletkach?

odpowiedz
Justyna Dragan 1 kwietnia 2020 - 21:20

Np. masłem lub dodać więcej masła orzechowego 😉

odpowiedz
Karolina 27 lipca 2020 - 12:27

Cudowne, idealne do kawy 🙂

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK CROISSANTY W WARUNKACH DOMOWYCH

Popularne

  • 1

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 2

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 3

    Ciasto Poduszkowiec

  • 4

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 5

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 6

    Sernik creme brulee

  • 7

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 8

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 9

    Szybka focaccia

  • 10

    Tradycyjne pączki

  • 11

    Krem orzechowy-najlepszy!

Najnowsze komentarze

  • maja - Ciasto Poduszkowiec
  • Agnieszka - Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Iza - Ciasto zebra
  • Hania - Półkule czekoladowo-malinowe
  • Aleksandra - Pizzerinki

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Pierwsze, co pomyślałeś, widząc to zdjęcie? 😜😅 Pain au chocolat 🍫🍫 ajajaj poeezjaaa😍😋 W sklepiku znajdziecie DUUUŻEEE promki na ebooki! Warto skorzystać 😁😎 Sprawdźcie, co dla Was przygotowałam ❤️❤️ Link w bio @justyna_dragan 😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant#painauchocolat
Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mni Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mnie!

Nie ma nic gorszego niż zapychający, przesłodzony i mdły tort urodzinowy 😖

Co lubimy? ➡️ KONTRASTY!

A dokładnie kontrasty smakowe! 😎

Do wszelkich ciast i deserów nie bój się:

✨ używać soli!
✨ wprowadzać owocowe akcenty w postaci wkładek, żeli i frużelin!

Tartaletka ze zdjęcia to słodka beza, kwaśny lemon curd i chrupki spód. Wypiek perfekcyjnie skomponowany! Zgodzisz się? 🥰🙃

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe
🍋 #foodphotography 🍋 #instafood#instablog# 🍋 #foodphotography 🍋 

#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit#lemon#cytryny
Jem cały rok 🥰
Polska jabłkiem stoi ! 🍏🍎🍏
#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit##apples#jabłka
✨Moi Drodzy! ✨ Przypominam, że tylko do jutr ✨Moi Drodzy! ✨

Przypominam, że tylko do jutra (do soboty) ebook „Croissanty w warunkach domowych” jest w promocyjnej cenie 🥐😘

🥐 LINK W BIO @justyna_dragan 🥐

Oprócz podstawowego przepisu na te rogale, czeka na Was kilka inspiracji dodatkowych. Na zdjęciu croissanty wypełnione ganache czekoladowym 🥰😍

Jadłabyś? 😅😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant
… i wszystko jasne 🙃🤭 Choć wersja „aksa … i wszystko jasne 🙃🤭
Choć wersja „aksamitny krem” też brzmi dobrze! 😁

#justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#merigue#beza#chocolate#chocolatecake#czekolada#chocolateideas
Aksamitny krem czy puszyste ubite białka? Strzel Aksamitny krem czy puszyste ubite białka? 
Strzelaj! 😅😁✨

✨ #foodphotography ✨

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#
W 2020 roku stworzyłam obszerny wpis na temat pod W 2020 roku stworzyłam obszerny wpis na temat podstawowego pszennego chleba na zakwasie 🍞

Niezmiennie cieszy się dużą popularnością na blogu - to BARDZO przydatny poradnik dla tych, co są na początku przygody z bochenkami składanymi ☺️

W 2021 roku wypuściłam ebooka o tartach. Ten również miło został przez Was przyjęty! ❤️

⏩ Jeśli korzystasz z moich treści, to wiesz, że sumiennie OPISUJĘ I WYJAŚNIAM. Odpowiadam na pytania i zachęcam do eksperymentowania.

🥐 W najnowszych ebooku o CROISSANTACH chcę Ci udowodnić, że jesteś w stanie upiec takiego rogala, o takim przekroju, jak ze zdjęcia powyżej 😎

🔥 Podejmij ze mną to wyzwanie! Link zostawiam w bio @justyna_dragan 🔥

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT