12,4K
Owsiane spody z masłem orzechowym, aksamitny krem czekoladowy z awokado i świeże truskawki do dekoracji. Brzmi smacznie? Mam nadzieję, że tak! To tartaletki na legalu- bez białego cukru i mąki. Jestem przekonana, że nie tylko „fitnesiary” będą zadowolone. Skorzystajcie!
Składniki: (na 6 sztuk)
Owsiane spody:
150 g płatków owsianych górskich
50 g masła orzechowego
30 g miodu
30 g oleju kokosowego, stopionego i przestudzonego
50 g suszonej żurawiny + wrzątek do zalania
2-3 łyżki wody po namoczeniu żurawiny
Krem czekoladowy z awokado:
1 dojrzałe awokado
1 dojrzały banan
1 łyżka naturalnego kakao
1 łyżka masła orzechowego
1 spora łyżka miodu
50 g gorzkiej czekolady 70% (u mnie z miętą)
Dodatkowo:
odrobina oleju kokosowego do wysmarowania foremek
3 duże dorodne truskawki do dekoracji
Przygotowanie:
Owsiane spody: Żurawinę zalać wrzącą wodą, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć z wody i zmiksować blenderem do gładkości. Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy na mąkę, następnie wymieszać z masłem orzechowym, miodem, stopionym olejem kokosowych, zblendowaną żurawiną i 2-3 łyżkami wody po jej namoczeniu do uzyskania lepkiej masy (nie może się kruszyć). 6 niskich foremek do tartaletek (u mnie o dolnej podstawie 9 cm i wysokości 2 cm) wysmarować olejem kokosowym. Owsiane ciasto podzielić na 6 równych części i wykleić nim dokładnie foremki. Schłodzić w lodówce przez 30-60 minut do stwardnienia. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 10 minut. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia na kratce. Dopiero zimne ostrożnie wyjąć z foremek (w razie potrzeby podważyć nożem, by ułatwić wyjmowanie).
Krem czekoladowy z awokado: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Awokado i banana obrać, zmiksować do gładkości z kakao, masłem orzechowym i miodem. Następnie wlać przestudzoną, ale wciąż płynną gorzką czekoladę i energicznie wymieszać szpatułką do uzyskania aksamitnego kremu czekoladowego (szybko będzie gęstniał).
Owsiane spody napełnić czekoladowym kremem, schłodzić w lodówce 30-60 minut. Przed podaniem każdą tartaletkę udekorować dorodną połówką truskawki. Smacznego!
Owsiane spody napełnić czekoladowym kremem, schłodzić w lodówce 30-60 minut. Przed podaniem każdą tartaletkę udekorować dorodną połówką truskawki. Smacznego!
Rady:
– w wersji wegańskiej czekoladę zastępujemy czekoladą wegańską, a miód, np. syropem klonowym lub syropem z agawy.
17 komentarzy
Zrobię, napewno zrobię, a na twojej stronie przycupne na dłużej.
Bardzo się cieszę 🙂
Wyglądają pysznie, świetne połączenie czekolady i świeżych truskawek. Jeszcze do tego pysznie chrupiący, zdrowy spód.
Polecam! 🙂
Ależ przepysznie wyglądają. Muszę takie zrobić 🙂
polecam 🙂
Jednym słowem, przepyszne.
😉
Przepięknie to wygląda *-*
🙂
Pychota 🙂
Polecam!
uwielbiam awokado w deserach <3 Jak zwykle świetny przepis
🙂
Czym mogę zastąpić olej kokosowy w tych tarteletkach?
Np. masłem lub dodać więcej masła orzechowego 😉
Cudowne, idealne do kawy 🙂