Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
Chleby na drożdżachPIECZYWO

Chleb pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach

by Justyna Dragan 27 czerwca 2019
autor Justyna Dragan 27 czerwca 2019

Przyjemny chleb na drożdżach z dużą ilością siemienia lnianego. Te nasionka bardzo sobie cenię i często używam w swojej kuchni. Potrafią zdziałać cuda! Dobrze wpływają na nasz organizm, mają wiele kwasów tłuszczowych oraz witamin i można je dodawać praktycznie do wszystkiego. U mnie często występują w porannych owsiankach, w jogurtach, sałatkach i oczywiście w domowym pieczywie. Udanych wypieków!


Składniki: (na 1 mały bochenek)

15 g świeżych drożdży
50 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
300 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli
30 g otrębów owsianych
60 g siemienia lnianego
180 ml ciepłej wody



Przygotowanie:


Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut ruszenia drożdży.

Po tym czasie w dużej misce umieścić wszystkie składniki wraz z wyrośniętymi drożdżami. Dobrze wyrobić mikserem z hakiem do uzyskania elastycznego, delikatnie lepkiego ciasta. Pozostawić je w misce w ciepłym miejscu na 60-90 minut przykrywając ściereczką (ciasto powinno podwoić swoją objętość). 

Po tym czasie krótko zagnieść dłońmi i uformować w podłużny bochenek. Umieścić go w oprószonym mąką małym koszyczku rozrostowym do chleba. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia (60-90 minut). 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C.
Wyrośnięty bochenek przełożyć na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (odwracając koszyk dynamicznym ruchem do góry nogami). Nacechować z góry żyletką lub ostrym nożem. 


Chleb wstawić do piekarnika, który chwilę wcześniej zaparować*. Piec w 220 st.C przez około 35 minut do mocnego zrumienienia (bochenek jest upieczony, gdy uderzony od spodu wyda głuchy odgłos). Wyjąć i od razu przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!


Rady:

  •  koszyk rozrostowy do chleba można zastąpić, np. małym durszlakiem wyłożonym ścierką oprószoną mąką. Zachęcam jednak do zakupu koszyka, który jest niezbędnym sprzętem podczas produkcji domowego pieczywa.
  • Jak zaparować* piekarnik? Spryskać boki piekarnika zimną wodą lub umieścić na dole w blaszce kostki lodu (albo wrzącą wodę). W przypadku spryskiwania, czynność tę należy powtarzać kilkukrotnie w trakcie pieczenia otwierając dyskretnie i szybko drzwiczki piekarnika. Pieczenie chleba w dużej wilgotności (z parą wodną) wpływa korzystnie na skórkę chleba, która jest niezwykle chrupiąca.

otrębysiemię lniane
29 komentarzy
3
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Potrójnie czekoladowe ciastka gryczane
następny
Tartaletki owsiane z kremem czekoladowym z awokado i truskawkami

Zobacz również

Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper...

Chleb żytni z mielonym kminkiem i miodem

Szybka focaccia

Dyniowe puchate bułki

Grzanki z grillowanym halloumi i guacamole + system...

Drożdżówki z kremem migdałowym i rabarbarem

Kardamonki

29 komentarzy

Julia Laszuk 9 stycznia 2017 - 08:09

Kocham domowe chleby. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/

odpowiedz
Ela 9 stycznia 2017 - 14:24

Wygląda pysznie, aż pachnie.

odpowiedz
Ania_M 9 stycznia 2017 - 14:53

Chleb pszenny jest odpowiedni dla osób z problemami z układem pokarmowym. Dodatek pełnego ziarna umożliwi dostarczenie większej ilości witamin i minerałów. Super! Uwielbiam takie rozwiązania!

odpowiedz
Anonimowy 9 stycznia 2017 - 18:29

Chciałabym go upiec, ale czy 10 dkg drożdży nie jest za dużo na tę ilość mąki? Czy jedząc nie wyczuwa się ich nadmiaru?

odpowiedz
Justyna Dragan 9 stycznia 2017 - 18:39

W przepisie jest 10 gram drożdży 🙂
1/10 kostki 100 gramowej.

Pozdrawiam!

odpowiedz
Anonimowy 9 stycznia 2017 - 18:57

Przepraszam!!! Starość nie radość cha,cha,cha

odpowiedz
Justyna Dragan 9 stycznia 2017 - 19:18

Każdemu się zdarza 😉

odpowiedz
Anonimowy 9 stycznia 2017 - 21:24

Już wypróbowany! Jest przepyszny i jutro będzie towarzyszył naszej rodzinie w pracy i w szkole !
Pozdrawiam

odpowiedz
Justyna Dragan 10 stycznia 2017 - 04:38

Cieszę sie ogromnie 🙂
Smacznego!

odpowiedz
Anonimowy 11 stycznia 2017 - 08:12

Witam! Mam pytanko: Czy chlebek pieczemy na termoobiegu czy góra dół albo sam dół ? Pozdrawiam 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 11 stycznia 2017 - 09:06

Witam 🙂
Pieczemy góra dół.
Pozdrawiam!

odpowiedz
Gonia 26 kwietnia 2020 - 07:48

A pieczemy pod przykryciem czy odkryty?

odpowiedz
Justyna Dragan 26 kwietnia 2020 - 08:40

Ten chleb piekłam luzem na blaszce (nie w garze) 😉

odpowiedz
Anonimowy 11 stycznia 2017 - 14:52

Dziękuje za odpowiedź 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 11 stycznia 2017 - 15:22

Mam nadzieję, że chlebek posmakuje 🙂

odpowiedz
Anonimowy 15 stycznia 2017 - 11:22

Czy zamiast otrębów owsianych można dodać pszenne? Pozdrawiam

odpowiedz
Justyna Dragan 15 stycznia 2017 - 14:23

Tak 🙂

odpowiedz
Anonimowy 14 lutego 2017 - 12:14

Mozna uzyc maki pelniziarnistej?

odpowiedz
Justyna Dragan 14 lutego 2017 - 13:32

Można, ale radziłabym dac pół na pół z mąką pszenną i zwiększyć nieco ilość drożdży 🙂

odpowiedz
Anonimowy 19 lipca 2018 - 20:00

Witam,

Czy moge uzyc suchych drozdzy?

odpowiedz
Justyna Dragan 20 lipca 2018 - 09:17

Tak 🙂

odpowiedz
paulson 28 czerwca 2019 - 10:59

Uwielbiam domowe chleby. Na pewno wypróbuję 🙂 Gdybym używała suchych drożdży to w jakiej proporcji do świeżych?

odpowiedz
Justyna Dragan 28 czerwca 2019 - 18:02

2x mniej niż świeżych czyli 7-8 g 😉

odpowiedz
Eli Eli 29 czerwca 2019 - 12:08

Już się nie mogę doczekać tego zapachu w domu 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 30 czerwca 2019 - 19:13

😉

odpowiedz
Anonimowy 7 sierpnia 2019 - 09:58

Hej! Czy zamiast siemienia lnianego mogę dodać sezam, słonecznik i dynie? Pozdrawiam 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 7 sierpnia 2019 - 12:07

Jasne!! 🙂

odpowiedz
ula 30 marca 2020 - 11:07

Witam, przy spryskiwaniu piekarnika mozna sie poparzyc goraca para , ja znam latwiejszy sposob , po upieczeniu i wyjeciu chleba z piekarnika posmarowac wierzch zimna woda, ja robie to pedzlem, skorka jest wtedy chrupiaca i nie jest twarda , sprawdzony sposob mojej mamy i babci ,polecam

odpowiedz
Katie 7 maja 2020 - 19:15

Bardzo dobry, na pewno wrócę do tego przepisu 😀

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK “CIASTA I DESERY BEZ PIECZENIA”

Popularne

  • 1

    Sałatka Caprese

  • 2

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 3

    Ciasto Poduszkowiec

  • 4

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 5

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 6

    Sernik creme brulee

  • 7

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 8

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 9

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 10

    Szybka focaccia

  • 11

    Tradycyjne pączki

  • 12

    Bazlama- turecki chleb z patelni

  • 13

    Półkule czekoladowo-malinowe

Najnowsze komentarze

  • Szalotka - Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
  • Ola - Jagodzianki- najlepsze!
  • Justyna Dragan - Jagodzianki- najlepsze!
  • Danielaa - Szarlotka kokosowa
  • Anna - Jagodzianki- najlepsze!

Tagi

banany biała czekolada biszkopciki budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
✨ KLASYCZNY HUMMUS ✨ Daj znać, jak tam Twoje ✨ KLASYCZNY HUMMUS ✨

Daj znać, jak tam Twoje „relacje” z hummusem 😁 Lubisz? Robisz? 😎

Łap moje proporcje i skromne wskazówki ❤️❤️

OBSERWUJ @justyna_dragan 

SKŁADNIKI:

Hummus:
✨ 400 g ugotowanej ciecierzycy (czyli ok. 170-200 g suchej)
✨ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
✨ 180 g tahini
✨ 30 ml soku z cytryny
✨ 2 większe lub 3 małe ząbki czosnki
✨ ok. 80- 100 ml bardzo zimnej wody
✨ sól, kumin rzymski mielony

Do podania:
✨ oliwa z oliwek, kumin, czosnek niedźwiedzi, ugotowana ciecierzyca

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od ciecierzycy. Mamy tu dwie opcje do wyboru:
- opcja pierwsza ▶️ wersja szybka. Korzystamy z ugotowanej już ciecierzycy ze słoika lub w ostateczności z puszki.
- opcja druga ▶️ gotujemy ciecierzycę sami. I tę wersję polecam i omawiam poniżej :).

1️⃣ Suchą ciecierzycę płuczemy kilkukrotnie na sicie, po czym zalewamy w misce wodą do pokrycia (ciecierzyca wchłonie bardzo dużo wody, więc nie może być jej za mało). Odstawiamy na noc do namoczenia (na ok. 12 h).

2️⃣ Ponownie płuczemy, odcedzamy i umieszczamy w garnku. Zalewamy sporą ilością wody oraz dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej. Całość gotujemy, aż ziarna będą miękkie (ok. 20-60 minut). Ciecierzyca powinna bez problemu rozgnieść się w palcach. Podczas gotowania tworzącą się na powierzchni szumowinę należy zbierać i wyrzucać. Ugotowaną ciecierzycę odstawiamy do wystudzenia, najlepiej w wodzie, w której się gotowała. Jeśli najpierw ją odcedzimy i wtedy pozostawimy do wystudzenia, niestety wyschnie i uzyskanie kremowego hummusu będzie utrudnione … Przed blendowaniem usuwam łupinki. Jak? Pocieram w wodzie, łupinki unoszą się na powierzchnię, wylewam wodę z łupinkami. Czynność powtarzam kilka razy.

3️⃣ Blendujemy z tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i kuminem na gładką pastę sprawdzi się blender ręczny, malakser, thermomix). Stopniowo wlewamy zimną wodę i wciąż blendujemy (ilość wody kontrolujcie, może się okazać, że zużyjecie jej mniej/więcej).

4️⃣ Gotowy hummus polewamy oliwą, dekorujemy czosnkiem, kuminem, jak kto lubi :). Przechowujemy w lodówce do 5 dni. Smacznego!

#hummus#chleb#justynadragan#domowyhummus#sourdoughbread#homemade#foodblogger#foodphotography
Masz tylko jeden ruch 😎 Kręcisz owocowym kołe Masz tylko jeden ruch 😎
Kręcisz owocowym kołem fortuny i sięgasz po…. 🧐😅

Dawaj!
Moja dłoń zmierza po truskawki… lub borówki!!! Ajjj ciężko mi wybrać hehe 😜

#jogurtowce#jagody#blueberriesfoodie#delicious#lody#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#weekend#fit#fitness
🫒 SZYBKA FOCACCIA 🫒 Piekę ją regularnie, 🫒 SZYBKA FOCACCIA 🫒

Piekę ją regularnie, świetny pomysł na przekąskę/przystawkę 🖐😎 Moja ulubiona wersja to ta z filmiku: zielone oliwki, rozmaryn i sól. Wypróbuj!!

📩 …i zapisz koniecznie ten post! Kto wie, kiedy przyda Ci się ten przepis 📩

SKŁADNIKI

(na jedną focaccię)

Ciasto:
✨ 10 g świeżych drożdży
✨ 250 ml letniej wody
✨ 1 łyżka cukru
✨ 400 g mąki pszennej
✨ 1 i 1/4 łyżeczka soli
✨ 40 ml oliwy z oliwek

Dodatkowo:
✨ oliwa z oliwek

Propozycje dodatków:
✨ zielone oliwki, rozmaryn, gruboziarnista sól
✨ czerwona cebulka, pomidorki koktajlowe, gruboziarnista sól
✨ buraki, gorgonzola, zioła
✨ suszone pomidory, cytryna, pieprz
✨ szparagi, rozmaryn, gruboziarnista sól

PRZYGOTOWANIE

1️⃣ Ciasto: Na początku przygotować rozczyn drożdżowy. W tym celu świeże drożdże wkruszyć do miseczki, rozpuścić w 50 ml letniej wody z cukrem i 2 łyżkami mąki. Całość wymieszać i odstawić na 20 minut do ruszenia drożdży (rozczyn wyraźnie zwiększy swoją objętość).

2️⃣ Po tym czasie dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić mikserem z hakiem, aż ciasto będzie nawijać się na mieszadło, będzie elastyczne i lepkie (potrwa to kilka minut). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto na 60-90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). 

3️⃣ Następnie wyłożyć ciasto do natłuszczonej oliwą formy (lub wyścielonej papierem do pieczenia), rozciągnąć na całą powierzchnię. Na wierzch wylać trochę oliwy, palcami zrobić wgłębienia. Focaccie odstawić na 20-30 minut. Ponownie zrobić wgłębienia i wyłożyć dowolne dodatki. 

4️⃣ Piec w 220 st.C przez 20-25 minut do ładnego zarumienienia. Wyjąć, podawać na ciepło. Smacznego!

RADY: 

✨ świeże drożdże możecie zastąpić suchymi. Dajemy ich wtedy 2x mniej niż świeżych i pomijamy przygotowanie rozczynu (od razu łączymy wszystkie składniki ciasta),

✨ im większą formę użyjecie, tym focaccia będzie niższa,

✨ w celu przywrócenia świeżości focacci, wystarczy podgrzać ją w mikrofalówce lub w piekarniku przez kilka minut.

#justynadragan#homemade#mniam#yummy#photography#instaphoto#baked#foodlover#breakfast#bułki#focaccia#rozmaryn#oliwa#cherry#pomidorkikoktajlowe#focaccia
💜 WYZWANIE #jagodziankidraganki 2022 … dobi 💜 WYZWANIE #jagodziankidraganki 2022 

… dobiegło końca 🫐🥰

🫐 grubo ponad pół miliona wyświetleń rolki 
🫐 ponad 16 tys. osób zapisało wideo, kilkaset osób skorzystało z przepisu i pochwaliło się efektami tutaj na IG 😎
🫐 z piekarników wyszło nam tysiące jagodzianek!
🫐 okradliśmy z jagód kilka lasów (🤪), 🫐 przerobiliśmy setki kilogramów mąki 🫣😅

Co to był za jagodowy lipiec!!

Tak jak obiecałam, w tym roku pragnę nagrodzić moimi ebookami 3 osoby, których materiały spodobały mi się najbardziej!

🤍 @juliet.lesniewicz 
🤍 @emilahyt 
🤍 @szalenstwo_w_quchni 

Gratuluję dziewczyny i zapraszam do kontaktu ▶️ PRIV 🫐🥰😘

Dzięki każdemu za udział! Dzięki za każde przysłane zdjęcie, relacje i wideo 🖐😎 Za rok powtarzamy! To już nasza fioletowa tradycja 🫐💜💜

#jagodzianki#blueberriesfoodie#delicious#cake#rolls#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#weekend
MINI JOGURTOWCE Z JAGODAMI 😎 Deser na letnie dn MINI JOGURTOWCE Z JAGODAMI 😎 Deser na letnie dni! Bez pieczenia 🫐 

Przepis poniżej, a ja przypominam, że tylko do jutra (do niedzieli) czekam na Wasze #jagodziankidraganki 😁🫐🫐 To ostatni moment, by wziąć udział w tegorocznym wyzwaniu 😎

SKŁADNIKI:

Spód:
🫐 100 g prażonych orzeszków ziemnych lub migdałów (bez skórki)
🫐 10 g naturalnego gorzkiego kakao
 🫐 35 g miodu

Warstwa biała:
🫐 300 g jogurtu greckiego
🫐 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
🫐 30 g ksylitolu (lub więcej)
🫐 6 g żelatyny w proszku + 30 ml zimnej wody

Warstwa jagodowa:
🫐 250 g jogurtu greckiego
🫐 100 g jagód
🫐 40 g ksylitolu (lub więcej)
🫐 6 g żelatyny w proszku + 30 ml zimnej wody

Do dekoracji:
🫐 świeże borówki
🫐 listki mięty

PRZYGOTOWANIE:

1️⃣ Spód: orzechy lub migdały zmielić z kakao na pyłek. Następnie wymieszać z miodem. Masę wyłożyć do kilku małych rantów cukierniczych (u mnie 4 ranty o średnicy 8 cm). Schłodzić w lodówce.

2️⃣ Warstwa biała: żelatynę namoczyć kilka minut w zimnej wodzie, następnie podgrzać do rozpuszczenia. Jogurt wymieszać z ksylitolem, dodać żelatynę, wymieszać. Masę wylać na schłodzone spody w rantach. Ponownie umieścić w lodówce do stężenia.

3️⃣ Warstwa jagodowa: żelatynę namoczyć kilka minut w zimnej wodzie, następnie podgrzać do rozpuszczenia. Jagody i jogurt zblendować, przetrzeć przez sito, by pozbyć się “skórek” jagód. Dodać ksylitol oraz rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Jagodową masę wylać na stężałą warstwę białą. Schłodzić do zastygnięcia.

4️⃣ Mini jogurtowce z jagodami oddzielić nożykiem od rantów, udekorować borówkami i świeżą miętą. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

RADY:

🫐 jeśli mini jogurtowce z jagodami mają postać kilka godzin w temperaturze pokojowej, warto dodać do poszczególnych warstw nieco więcej żelatyny- będą stabilniejsze.

#jogurtowce#jagody#blueberriesfoodie#delicious#lody#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#weekend#fit#fitness
🍫 MINI SERNICZKI Z OREO (na zimno) 🍫 Ile pr 🍫 MINI SERNICZKI Z OREO (na zimno) 🍫

Ile przyjemności, gdy wtapiając widelczyk natrafiamy na kawałek oreo 😅

Koniecznie wypróbujcie te mini serniczki, a przepis szukajcie w ebooku „Ciasta i desery bez pieczenia” 😁

Dla tych, którzy wciąż go nie mają ▶️ zostawiam link w bio @justyna_dragan ❤️

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake#oreocheesecake
😎 SERNIK BEZ SERA 😎 … na kwaśnej śmieta 😎 SERNIK BEZ SERA 😎

… na kwaśnej śmietanie 18% 😁

Pewniak na każdą imprezę! Śmiało zmieniaj owoce 🍓🍒🫐 Zapisz post, by nie zniknął wśród innych

SKŁADNIKI:
(na blaszkę o wymiarach 33×22 cm)

Ciasto kruche:
✨ 480 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki)
✨ 5 żółtek
✨ 100 g cukru pudru
✨ 250 g zimnego masła
✨ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietankowa:
✨ 5 białek
✨ szczypta soli
✨ 1 i 1/4 szklanki cukru
✨ 1200 g kwaśnej śmietany 18%
✨ 2 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (2×40 g)

Dodatkowo:
✨ 400 g drobnych owoców (malin, truskawek, borówek, porzeczek itp.)
✨ cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

1️⃣ Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść w jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Owinąć je w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na 3 godziny (lub dłużej, można pozostawić na całą noc. Gdy nie mam czasu, zostawiam na godzinę i też jest okej ;)).

2️⃣ Jedną część ciasta zetrzeć na tarce na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie podociskać dłonią. Spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia.

3️⃣ Masa śmietankowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (to ważne!). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wlać śmietanę, wsypać przesiane budynie i całość krótko zmiksować lub wymieszać szpatułką (tylko do połączenia).

4️⃣ Masę śmietankową wyłożyć na spód ciasta, wyrównać. Na wierzchu wysypać owoce (truskawki warto wcześniej pokroić na mniejsze kawałki). Całość posypać II częścią startego ciasta. 

5️⃣ Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 50 minut, aż ciasto urośnie, popęka, a górna kruszonka się zezłoci. Po tym czasie pozostawić w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Następnie schłodzić w lodówce kilka godzin. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#strawberries#recipe#cake#gymtime#fit#chocolatecake#chocolate#czekolada
Obojętnie gdzie mieszkasz, oznacz proszę swoją Obojętnie gdzie mieszkasz, oznacz proszę swoją ULUBIONĄ PIEKARNIĘ, której chleb i wypieki nigdy Cię nie zawiodły! 😎🍞

Niech ten post będzie polecajką dla koleżanki niżej 😘😇 Kto wie, może wyłapiemy prawdziwe perełki w poszczególnych miastach ❤️❤️

Dawaj! 😎

Ze swojej warszawskiej strony nie sposób nie wymienić:

✨ @art_bakery_zoliborz 
✨ @chlebotworcy 
✨ @calawmacepiekarnia 
✨ @rano_piekarnia 

A na zdjęciu jeden z moich ostatnich bochenków 🍞 Nieustannie jaram się każdym etapem przygotowania i pracy z ciastem o coraz to wyższej hydracji 😁

#breadmaking#breadbaking#justynadragan#levain#sourdoughbread#sourdough#naturalyeast#lamination#starter#bake#breadporn#foodphotography#food#foodblogger#flour#bagietki#homemade#homebread
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT