12,K
Bardzo czekoladowe, w punkt słodkie i w pełni na mące gryczanej. Po upieczeniu w kolorze „śląskiego węgla”- tyle jest w nich naturalnego kakao ;). Przepis od niezawodnej Nigelli Lawson z książki „Simply Nigella”. Koniecznie wypróbujcie!
Składniki: (na około 20 sztuk)
125 g gorzkiej czekolady (o wysokiej zawartości miazgi kakaowej, np. 70%)
60 g miękkiego masła
125 g cukru muscovado (zastąpiłam trzcinowym)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki soli
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
125 g mąki gryczanej
25 g naturalnego ciemnego kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g gorzkiej czekolady, posiekanej
Przygotowanie:
Czekoladę gorzką (125 g) rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym i solą na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Następnie do masy wlać przestudzoną czekoladę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Wsypać mąkę gryczaną, kakao oraz sodę oczyszczoną. Wszystko krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Na koniec wmieszać posiekaną czekoladę gorzką (150 g). Masę schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.
Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym i solą na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Następnie do masy wlać przestudzoną czekoladę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Wsypać mąkę gryczaną, kakao oraz sodę oczyszczoną. Wszystko krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Na koniec wmieszać posiekaną czekoladę gorzką (150 g). Masę schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.
Dużą płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką formować okrągłe ciastka i układać na blaszce zachowując odległości (podczas pieczenia ciastka rozejdą się na boki).
13 komentarzy
Tytuł sprawia, że od razu zapisuję listę na zakupy i w pierwszej wolnej chwili zabieram się za pieczenie. Potrójnie czekoladowe? Kupiło mnie to 😀
Hehe polecam! 😉
Aż pachną mi kakaem z monitora 😀
hehe 😉
Prawdziwe cudeńka *-*
🙂
Bardzo ładne wyszły, pewnie smakują równie dobrze 🙂
Polecam wypróbować 🙂
Bardzo ciekawy przepis 😉
Polecam! 🙂
wyszly przepyszne!!
Dobrze to słyszeć! Smacznego 🙂
Ciastka są pyszne, Nie musiałam schładzać w lodówce, masa była na tyle gęsta, że od razu piekłam.
Z półtorej porcji wyszło mi 60 ciasteczek ( nakładałam jedną czubatą łyżeczkę na ciastko).
Przepis wkracza na stałe do nas, ciastka genialne.