Moje smaki dzieciństwa! Jeszcze kilka lat temu babcia smażyła takie serowe oponki, a my zajadaliśmy się nimi na ciepło. Ich plusem jest to, że są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Nie ma w nich drożdży, więc nie muszą wyrastać. Są puszyste, w środku mięciutkie, a z zewnątrz chrupkie. Najlepsze tuż po usmażeniu. Polecam, zasmakujcie domowych oponek z twarogu! 🙂 Po więcej inspiracji na Tłusty Czwartek odsyłam TUTAJ.
SKŁADNIKI
(na około 20 sztuk)
- 400 g twarogu półtłustego z kostki
- 150 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 3 żółtka
- 80 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki octu
- 400 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
- 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE
Twaróg przecisnąć przez praskę. Dodać do niego śmietanę, żółtka, cukier, cukier waniliowy i ocet. Całość wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z sodą. Zagnieść ciasto dłońmi w kulę ciasta.
Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki i małej nakrętki wykrawać oponki.
Smażyć na rozgrzanym oleju (175 st.C) z obu stron po kilka minut do zarumienienia.
Usmażone oponki serowe odsączać na ręczniku papierowym. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem. Smacznego!
RADY
- używamy cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)- nie wanilinowego,
polecam zaopatrzyć się w termometr cukierniczy, by móc kontrolować temperaturę oleju. Jest to bardzo istotne, gdyż - zbyt wysoka temperatura może skutkować surowymi w środku pączkami. Zbyt niska natomiast spowoduje, że pączki nasiąkną tłuszczem.
12 komentarzy
Oj bardzo grzeszna przekąska, ale na pewno przepyszna 🙂
Ojjj grzeszna grzeszna 😉
Pychota 😀
🙂
Te oponki wyglądem przypominają donaty. Wyglądają fantastycznie i jestem pewna, że równie dobrze smakują. Ja, zamiast obsypywać je cukrem pudrem najprawdopodobniej zrobiłabym lukier – czy nie będą przez to za słodkie?
Myślę, że nie, ale zawsze można zmniejszyć ilość cukru w oponkach. Pozdrawiam!
Polecasz jakiś konkretny termometr piekarniczy?
Mam najtańszy kupiony kilka lat temu przez internet- sprawuje się świetnie! 😉
Czy te pączki dałoby się zrobić bez smażenia?
Nie piekłam ich, ale warto spróbować 😉
Czy moge uzyc miksera planetarnego i czy ciasto trzeba wyrabiac?
Ciasto wystarczy zagnieść dłońmi. Nie potrzeba miksera 😉