Taki codzienny, domowy, niewymagający większych umiejętności chlebek z mąki żytniej ze słonecznikiem. Grzechem byłoby go nie upiec! Jest jednym z moich ulubionych zdrowych bochenków. Przepis stworzony dla początkujących piekarzy. Polecam!
Składniki:
Rozczyn:
40 g świeżych drożdży
1/4 szkl letniej wody
50 g mąki pszennej
Ciasto:
cały powyższy rozczyn
ok. 600 g mąki żytniej typ 720
4 łyżki oleju
280 g ciepłej wody
100 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki soli
160 g łuskanego słonecznika
Dodatkowo:
masło i bułka tarta do formy
kilka łyżek łuskanego słonecznika do posypania
Przygotowanie:
Rozczyn: Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę pszenną, ponownie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. 30 minut do „ruszenia drożdży”. Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj.
Ciasto: Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5-2 godziny do pierwszego wyrastania (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami i włożyć do dużej keksówki o długości ok. 30 cm wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą. Chlebek posypać słonecznikiem, lekko wciskając go w ciasto, by dobrze się „przyczepił”. Ponownie odstawić chlebek do wyrośnięcia, tym razem na ok. 60 minut.
Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Chlebek piec przez ok. 40-50 minut. Gdyby ziarna słonecznika za szybko się rumieniły, można nakryć chlebek folią aluminiową i dalej zapiekać lub umieścić formę z chlebek piętro niżej w piekarniku. Po upieczeniu ostudzić na kratce. Smacznego!
1 komentarz
Bardzo prosty a jednocześnie pyszny. Polecam wypróbować każdemu 😉