Słynny deser Lava cake- czyli ciastko, z którego po przekrojeniu wypływa aksamitna czekolada. Każdy kolejny kęs sprawia coraz to więcej radości! Najważniejszą rzeczą jest tutaj czas pieczenia. Trzeba wyczuć odpowiedni moment. Im krócej będziemy piekli, tym środek będzie bardziej płynny. Im dłużej, tym ciastko będzie przypominać bardziej klasyczną babeczkę. Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI
(na 2 duże lub 3 mniejsze porcje)
Ciasto:
- 70 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 duże jajka
- 60 g cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 20 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- odrobina masła i kakao do przygotowania kokilek
- cukier puder do oprószenia
- do podania: świeże owoce, lody itp.
PRZYGOTOWANIE
Masło stopić, wrzucić posiekaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Przestudzić. Jajka połączyć przy pomocy trzepaczki z cukrem, solą, cynamonem i mąką. Strumyczkiem wlewać ciepłą, ale nie gorącą mieszankę czekoladową.
Tak przygotowane ciasto czekoladowe przelać do 2-3 kokilek wysmarowanych wcześniej masłem i obsypanych kakao (u mnie dwie kokilki o średnicy 7 cm, spokojnie można zrobić w trzech- moje ciastka prawie „uciekły” z foremek w trakcie pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 10-15 minut. Im dłużej, tym babeczki mniej płynne w środku.
Upieczone wyjąć z piekarnika i odwracając kokilki do góry nogami, umieścić ciastka na talerzu (można oddzielić brzegi ciasta nożykiem, co dodatkowo ułatwi wyjmowanie). Posypać cukrem pudrem, podawać od razu, np. z gałką lodów lub świeżymi owocami. Smacznego!
RADY
- pamiętajcie, by dokładnie wysmarować kokilki masłem i oprószyć kakao. Wtedy bez problemu wyjmiemy je z foremek.
- babeczki podczas pieczenia (w szczególności w końcowej fazie) mocno rosną. Gdy będą wyrośnięte, ale pośrodku wciąż zapadnięte, jest to znak, że należy je wyjąć. Jeśli będziemy piekli dłużej, do momentu, aż środek babeczek się wyrówna, to po wyjęciu i przekrojeniu nie uzyskamy tak efektownej czekoladowej lawy. Dwie większe babeczki będą piekły się chwilę dłużej niż trzy mniejsze porcje- miejcie to na uwadze.
4 komentarze
Witam,
dzisiaj zrobiłam czekoladową lawę, niestety chyba gdzieś popełniłam błąd, ponieważ po 16 minutach pieczenia ciacho w środku byłe płynne, wierzch był dopieczony a pozostała zawartość wyglądała jak zakalec (była wilgotna i mokra).
Włożyłam jeszcze na pięć minut do piekarnika i niestety po tym czasie już nie było żadnej lawy a całe wnętrze wyglądało jak zakalec.
Pozdrawiam
Czy składniki były w temperaturze pokojowej?
Witam,
tak były w temperaturze pokojowej,
czy rozpuszczone czekolady i masło powinnam wychłodzić zanim dodam do nich suche składniki, czy też dodać do gorącej masy czekoladowej?
Masa powinna być ciepła- nie gorąca, gdy łączymy ją z suchymi składnikami 🙂