Pyszne ciasto z gotowanym sernikiem. Dobra alternatywa dla tych pieczonych ;). Taki sernik nie opada i jest szybszy w przygotowaniu. Polecam!
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 30×25 cm)
Biszkopt kakaowy:
(składniki x2- potrzebne będą 2 biszkopty)
- 4 jajka
- szczypta soli
- 120 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 20 g naturalnego kakao
Do nasączenia:
- 3/4 – 1 szklanka mocnej czarnej kawy posłodzonej łyżeczką cukru
Masa serowa:
- 180 g masła
- 1 kg twarogu sernikowego, mielonego
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 150 ml mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru (2×40 g)
Przygotowanie:
Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w miseczce, wlewać do białek z cukrem, miksować. Na koniec wsypać przesiane suche składniki (mąkę i kakao), delikatnie wmieszać do piany przy pomocy szpatułki. Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 30×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. W taki sam sposób przygotować drugi biszkopt.
Masa serowa: Masło stopić w dużym garnku. Jajka ubić w misce z cukrem do jasności i puszystości, następnie dodać twaróg i zmiksować. Serowo-jajeczną masę przełożyć do garnka ze stopionym masłem, doprowadzić do zagotowania, co jakiś czas mieszając, by masa się nie przypaliła. W międzyczasie w mleku rozpuścić budynie. Budyniową mieszankę wlać do garnka, energicznie mieszając ponownie zagotować, aż powstanie gęsta i jednolita masa. Zdjąć z palnika, wierzch masy przykryć folią spożywczą, by uniknąć powstania kożucha i pozostawić do lekkiego przestudzenia.
Z biszkoptów zetrzeć górną skórkę (palcami lub nożem). Pokruszyć i odłożyć do miseczki- to będzie nasza posypka. Pierwszy biszkopt umieścić w formie, nasączyć przestudzoną mocną kawą, wyłożyć na niego połowę lekko ciepłej masy serowej. Przykryć II biszkoptem, docisnąć i również nasączyć kawą. Na górę wyłożyć resztę masy i posypkę z pokruszonych resztek biszkoptu. Ciasto schłodzić w lodówce całą noc. Smacznego!
Rady:
- moje biszkopty nasączyłam całą szklanką kawy. Kontrolujcie ilość nasączenia- może się okazać, że biszkopty przyjmą mniej płynu.
24 komentarze
Mniam, mniam, super sernik, piekę podobny 🙂
Muszę wypróbować 🙂
pyszny
Rewelacja. Robiłam go już 3 razy a teraz piekę go na zamówienie 😊
Bardzo sie ciesze 😉
Pozdrawiam!
Witam. Czy masło do masy serowej ma być roztopione?
Witam 🙂
Nie, nie musi. Masło (najlepiej pokrojone w kostke) z cukrami, serem i jajkami umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu (masełko samo się stopi). Pozdrawiam!
biszkopt bez proszku do pieczenia ?
tak:)
Slicznie dziękuję.
Witam Cię. Biszkopt zrobilam. Zrobiłam tez masę serową. Poki co jest gorąca, ale coś za rzadka. Dałam dwa budynie. Czy jak ostygnie zgęstnieje jeszcze? co zrobić jakby jednak nie zgęstniała? Na razie raczej nie nadaje sie do przełożenia biszkopta. Proszę o radę.
Proszę poczekać. Podczas studzenia na pewno zgęstnieje 🙂
W razie potrzeby włożyć do lodówki. Masa powinna wtedy nadać się do przełożenia biszkoptów.
Ok. Dzięki. Serniczek się chłodzi.
Jaki ser najlepiej użyć wiejski i zmielić go czy ten z wiaderka ?
Można użyć twarogu z kostki i go samemu zmielić lub kupić już mielony w wiaderku 🙂
czy na zdjęciu jest to ciasto? moja masa wyszła zupełnie w innym kolorze – i nic dziwnego, bo i jaja, i masło, no i budyń mają kolor inny niż biały.
Oj Justynko, coś tu chyba nie tak…
Niestety, mi masa serowa się zwążyła po dodaniu budynów z mlekiem
I jak dla mnie baaardzo słodki ten sernik, mimo że budynie, zgodnie z przepisem były bez cukru. Więc jeżeli ktoś nie przepada za bardzo słodkimi ciastami radzę zmniejszyć ilość cukru.
Dzięki za opinię 🙂
Może warto następnym razem użyć innego sera- on może być przyczyną zwarzonej masy. Pozdrawiam!
Witam, właśnie przed chwilą odstawiłam mój do schłodzenia. Masa wyszła idealna, pyszna i szybko gęstnieje 🙂
Bardzo się cirsze 🙂 Wesolych świąt!!
Rewelacyjny 😋 zresztą jak wszystko co robię z Pani strony 😊
Dobrze to słyszeć!! Pozdrawiam 😉
Czym zamiast nawet można nasączyć biszkopty?