SKŁADNIKI
(na blaszkę o wymiarach 20×35 cm)
Ciasto:
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej (160 g)
- 5 jajek
Krem budyniowy:
- 800 ml mleka
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 40 g mąki pszennej
- 300 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: Wodę zagotować z masłem w garnku. Gdy masło się stopi, wsypać przesianą mąkę i energicznie mieszać, aż masa będzie odchodzić od ścianek naczynia (będzie gęsta i zbita). Zdjąć z palnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie wbijać po kolei jajka, za każdym razem miksując do uzyskania jednolitej masy (na początku będzie wyglądać na zwarzoną, ale z czasem się ujednolici).
Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części i rozprowadzić na blaszkach o wymiarach 20×35 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez około 30 minut do ze złocenia. Wyjąć z piekarnika i przenieść karpatki na kratkę w celu odparowania. Jeśli posiadacie jedną blaszkę o powyższych wymiarach, upieczcie blaty na dwa razy- jeden po drugim.
Wyświetl ten post na Instagramie
Krem budyniowy: 600 ml mleka zagotować z cukrem i ekstraktem z wanilii. W reszcie mleka (200 ml) rozprowadzić obydwie mąki (przesiane), jajko oraz żółtka. Mieszankę wlać do gorącego mleka w garnku, energicznie mieszając gotować do zgęstnienia budyniu i ponownego zagotowania (budyń powinien zabulgotać). Zdjąć z palnika, przykryć powierzchnię folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Po tym czasie miękkie masło utrzeć do puszystości. Stopniowo dodawać do niego ostudzony budyń, miksować.
Blaty ciasta karpatkowego przełożyć kremem budyniowym. Wierzch oprószyć cukrem pudrem. Karpatkę schłodzić kilka godzin w lodówce, a najlepiej całą noc. Smacznego!
4 komentarze
Karpatkę uwielbiam.Wyszła Ci bardzo apetyczna:)
Masz fajny blog:)
Zapraszam również do mnie:
http://izabelawkuchni.blogspot.com/
Pozdrawiam Iza:)
Dziękuję za miły komentarz! Pozdrawiam! 😉
Witam,
uwielbiam Cie i twoje przepisy
jedno tylko co mi wpada w oko to dlaczego przepisy na szklanki?
Niestety nie posiadam TEJ szklanki a przeliczniki sa rózne .
Pozdrawiam
Widzę zdjęcia karpatki i od razu chce się ją upiec 🙂 Jestem uzależniona od karpatki, ten kto wymyślił ten wspaniały krem zasługuje na największy medal 🙂