5,4K
Wilgotne, lekkie i puszyste babeczki o intensywnie waniliowym smaku i zapachu. Udekorowane słodkim kremem waniliowym. Poza smakiem ich atutem jest wygląd, który przyciągnie każdego 😉 Przepis pochodzi z książki Jamie`ego Olivera – FoodTube- Sezonowe słodkości. Serdecznie polecam!
Ciasto:
250 g mąki pszennej
1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
250 g cukru (dałam mniej)
½ łyżeczki sody oczyszczonej
250 g miękkiego masła
4 duże jajka
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki mleka
Krem waniliowy:
300 g miękkiego masła
¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 łyżki mleka
675 g cukru pudru (dałam mniej)
Przygotowanie:
Wilgotne, lekkie i puszyste babeczki o intensywnie waniliowym smaku i zapachu. Udekorowane słodkim kremem waniliowym. Poza smakiem ich atutem jest wygląd, który przyciągnie każdego 😉 Przepis pochodzi z książki Jamie`ego Olivera – FoodTube- Sezonowe słodkości. Serdecznie polecam!
Składniki: (na około 24 babeczki)
Ciasto:
250 g mąki pszennej
1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
250 g cukru (dałam mniej)
½ łyżeczki sody oczyszczonej
250 g miękkiego masła
4 duże jajka
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki mleka
Krem waniliowy:
300 g miękkiego masła
¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 łyżki mleka
675 g cukru pudru (dałam mniej)
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Suche składniki przesiać, dodać jajka i masło, zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodać ekstrakt wymieszany z mlekiem i ponownie zmiksować. Tak przygotowane ciasto przełożyć do papilotek do ich 2/3 wysokości. Piec w 170 st.C około 20 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia (z piekarnika powinien wydobywać się piękny, waniliowy zapach) Upieczone babeczki wyjąć i przestudzić na kratce.
Krem waniliowy: Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodać przesiany cukier puder i nadal miksować, pod koniec wlewając ekstrakt wymieszany z mlekiem. Ostudzone babeczki udekorować kremem waniliowym. Smacznego!