By upiec ten żytni pytlowy chleb, potrzebny jest zakwas chlebowy. Jak go wyhodować pisałam dokładnie w tym wpisie. Oprócz zakwasu głównym czynnikiem, który wpływa na smak chleba, jest czas. Najpierw przygotowujemy zaczyn, który pozostawiamy na 12 godzin. Potem łączymy go z resztą składników i przekładamy do formy, gdzie ponownie zostawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu i pieczenia bochenków na zakwasie- są zdrowe, lekko kwaskowate, ciężkie, wilgotne i dłużej świeże niż te na drożdżach. Powodzenia! 🙂
Składniki: (na keksówkę o długości 30 cm)
Zaczyn:
- 100 g aktywnego zakwasu żytniego
- 250 g jasnej mąki żytniej typ 720
- 200 ml wody
Ciasto:
- cały powyższy zaczyn
- 300 g jasnej mąki żytniej typ 720
- 50 g mąki pszennej typ 750
- 15 g soli
- 250 ml wody
Dodatkowo:
- odrobina masła/oleju i mąki żytniej do przygotowania formy
Przygotowanie:
Zaczyn: Aktywny zakwas rozpuścić w wodzie, następnie wsypać mąkę żytnią i wymieszać drewnianą łyżką lub dłonią do połączenia (ciasto będzie zwarte). Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
Ciasto: Do wyrośniętego zaczynu wlać wodę, wsypać sól i obydwie mąki. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub dłonią. Gęste, dosyć klejące ciasto przełożyć do keksówki o długości 30 cm i szerokości 9 cm, którą uprzednio wysmarować masłem lub olejem i dokładnie obsypać mąką. Wierzch ciasta wyrównać zwilżoną w wodzie łyżką, można oprószyć odrobiną mąki. Keksówkę nakryć folią spożywczą. Pozostawić w ciepłym miejscu na 3 godziny, aż ciasto zbliży się do krawędzi formy.
Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 240 st.C, umieszczając na dole piekarnika blaszkę z gorącą wodą. Chleb piec w powyższej temperaturze przez około 45 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia. Gdyby skórka za szybko się rumieniła, można w końcowej fazie pieczenia zmniejszyć temperaturę lub nakryć chleb kawałkiem papieru do pieczenia.
Upieczony wyjąć z piekarnika i formy, od razu umieścić na kratce do studzenia. Smacznego!
Inspiracja: klik
9 komentarzy
Oczami wyobraźni już dekoruję ten chlebek 🙂 Może uda mi się wysłać zdjęcia!
Czy 50 g mąki pszennej mogę zastosować mąkę pszenną razową?
Tak:)
Dzień dobry, mam zakwas pszenny, czy mogę użyć go zamiast żytniego?
Dzień dobry, mam zakwas pszenny, czy mogę użyć go zamiast żytniego? Z góry dziekuje za odpowiedz!
Tak 😉
Z tego przepisu wyszlo mi ok. 1 kg chleba. Zamiast maki zytniej 720 uzylam do zaczynu i ciasta maki zytniej razowej 2000, bo taka mialam w domu. Dodatkowo mialam ziarna zyta, ok. 5 lyzek, ktore to na noc namorzylam i ok. 30 minut gotowalam. Nie chcialam za duzo dodawac tego ziarna, bo wlasciwie nie wiedzialam ile mozna go dodac. Chleb wyszedl pyszny!
Czy mozna chleb wstawic w foremce do lodowki na noc i piec rano?
tak