3,6K
Obydwie czekolady oraz migdały posiekać (nie za drobno). Mąkę przesiać, a następnie wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać jajko, zmiksować. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz posiekane czekolady i migdały. Całość wymieszać do połączenia.
Dzisiaj łatwo, słodko i przyjemnie ;). Podwójnie czekoladowe ciastka, podwójnie, bo z gorzką i białą czekoladą z dodatkiem posiekanych migdałów. Każde ciacho inne, bo nakładane łyżką. Kształt jest tu mało istotny, liczy się smak! A żeby się przekonać jak smakują, trzeba je upiec, więc do dzieła! 😉
Składniki: (na ok. 9 sztuk)
60 g miękkiego masła
40 g cukru trzcinowego
1 jajko
kilka kropel aromatu śmietankowego
110 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g migdałów
40 g gorzkiej czekolady
40 g białej czekolady
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Obydwie czekolady oraz migdały posiekać (nie za drobno). Mąkę przesiać, a następnie wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać jajko, zmiksować. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz posiekane czekolady i migdały. Całość wymieszać do połączenia.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą łyżki, nakładać okrągłe porcje ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 13-15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut na blaszce do stwardnienia, następnie przełożyć na kratkę i ostudzić. Smacznego!
Rady:
– Cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym białym cukrem.
– Przepis jest na około 9 ciasteczek, więc jeśli macie w domu dużych łasuchów, to polecam upiec z podwójnej porcji.