Sezon na rabarbar rozpoczęty! Czas wyjąć z pieca wszystkie rabarbarowe wypieki: drożdżowe, kruche, ucierane, półfrancuskie… Które są Twoimi ulubionymi? Ciężki wybór to prawda ;). Dzisiaj chciałam zarazić Was miłością do galette- kruchego ciasta z dodatkiem serka śmietankowego po brzegi wypełnionego rabarbarem. Formowane w charakterystyczny sposób- brzegi ciasta składamy do środka na kształt wulkanu. W przeciągu kilku dni piekłam tę tartę cztery razy. Ma wielu zwolenników w moim domu ;). Spróbujcie koniecznie i obowiązkowo zaserwujcie z gałką ulubionych lodów!
SKŁADNIKI
Ciasto kruche:
- 120 g zimnego masła
- 160 g maki pszennej + odrobina do podsypania
- 30 g cukru
- szczypta soli
- 80 g tłustego serka śmietankowego typu Almette
Nadzienie:
- 500 g rabarbaru (waga po wstępnej obróbce)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
- 1 łyżka cukru perlistego
PRZYGOTOWANIE
Ciasto kruche: Składniki dokładnie odważyć, umieścić w malakserze i zmiksować do połączenia. Gotowe ciasto (delikatnie lepkie) owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na 60 minut.
Nadzienie: Łodyżki rabarbaru umyć (nie obierać), odciąć końce. Teraz powinniśmy mieć 500 g rabarbaru po wstępnej obróbce. Łodygi pokroić na 1-2 cm kawałki, wrzucić do miski, zasypać cukrem i zalać sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać i pozostawić na 30 minut, aż rabarbar puści sok (co jakiś czas warto go przemieszać). Po tym czasie dobrze odsączyć. Sok przelać do garnuszka, odstawić na bok. Do rabarbaru wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, by skrobia nie była widoczna.
Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt koła o średnicy 30-32 cm. Wałek i ciasto można delikatnie podsypać mąką, by się nie kleiło. Na ciasto wysypać łyżkę bułki tartej, na to nałożyć nadzienie rabarbarowe zostawiając wolne marginesy dookoła. Brzegi zgiąć do środka, docisnąć. Ciasto wraz z papierem przenieść na płaską blaszkę, wstawić do lodówki na 40-60 minut.
Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Brzegi ciasta wysmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać cukrem perlistym. Piec w powyższej temperaturze przez 35-40 minut do ładnego koloru.
Sok pozostały w garnuszku po odsączeniu rabarbaru zagotować na średniej mocy palnika. Od zagotowania trzymać jeszcze przez 2 minutki, po czym zdjąć i przestudzić (syrop zgęstnieje).
Upieczone galette wyjąć z piekarnika, polać odrobiną gęstego syropu. Podawać po przestudzeniu koniecznie z lodami śmietankowym lub waniliowymi. Smacznego!
Wyświetl ten post na Instagramie
RADY
- zalecam wyrobienie ciasta w malakserze, gdyż jest to szybki sposób, dzięki któremu nie ocieplamy niepotrzebnie masła. Oczywiście można zagnieść ciasto ręcznie, siekając najpierw na stolnicy masło z mąką, cukrem i solą, na koniec dodając serek śmietankowy i szybko zagniatając składniki dłońmi w jednolitą kulę ciasta.
- Galette najlepiej piec na niższym piętrze w piekarniku, by spód lepiej się upiekł.
- resztę jajka, które pozostało po wysmarowaniu ciasta wykorzystajcie, np. do jajecznicy.
31 komentarzy
Czy jest szansa ze nadzadza sie do tego ciasta inne owoce typu jablka/ truskawko czy nie bardzo? Nie przepadam za rabarbarem a samo wykonanie i wyglad tego ciasta az sie prosi o zrobienie ☺
Jasne!! Śmiało 😁
Jest szansa, żeby zastąpić czymś Almette? Mascarpone się nada?
Pewnie! Nada się nada 😉
Czy można użyć innej maki? Np. Orkiszowej
Tak, orkiszowa będzie ok 😉
Wow, przepięknie wygląda!
Czy ciasto kruche mogę zrobić dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce?
tak 🙂
Uwielbiam takie tarty, musze znow jakas poczynic, dziekuje za przepis 😀
Wygląda pysznie. Chyba nigdy nie jadłąm rabarbaru 🙂
Czy można zastąpić cukier erytrylolem?
Myślę, że tak 😉
Ciasto kruche z erytrytolem jest twarde. Lepiej użyć ksylitolu.
Fajny przepis na ciastko które orzeźwia :)) jetem pod wrażeniem pomysłu
Wypróbowałam przepis – jest przepyszne 🥧😍
Bardzo polecam zrobić!
❤️
Czy te proporcje są aby na pewno w porządku? Aż 150g cukru i tylko dwie łyżki soku z cytryny do nadzienia?
Tak 😉
Rabarbar w ciastach uwielbiam! <3
Już dwa razy zrobiłam. Pyszne, znika błyskawicznie
Cieszę się! 😉
Zrobiłam wczoraj,z truskawkami i bita śmietana. Przepyszne połączenie. Rodzinka zjadła błyskawicznie i rozglądała się za dokładką 🙂 więc nie mam wyjścia,dzisiaj powtórka. Bardzo polecam,bo przepis jest po prostu świetny.
Bardzo ciekawy przepis. Szczerze mówiąc chyba jeszcze nie miałam okazji spróbować takiego ciasta. Wygląda bardzo apetycznie. Bardzo lubię poznawać nowe smaki i testować nowe przepisy, więc na pewno podejmę się przygotowania. Często wykorzystuję rabarbar, bo jest orzeźwiający, więc sprawdza się w upalne dni 🙂
Serdecznie polecam ☺️
Uwielbiam ten przepis. Wykorzystanie Almette to strzał w dziesiątkę. Pozdrawiam
Hej, zrobilam z malinami, rewelacja!!!!I do tego lody polane sideman z malin 😁😁😁
Prosilam Cie o pomoc w sprawie chlebka zytniego na zakwasie, cos mi nie wychodzi, chociaz wczesniej nie mialam zadnego problemu. Prosze odpisal mi jak bedziesz mogla.
Pozdrawiam 😀
Do wczesniejszego komentarza- mialo byc sosem z malin 😜
Pychotka
[…] z tego przepisu […]