Lekki jogurtowiec na ciasteczkowym spodzie z truskawkami i galaretką. Cudowny deser na letnie upalne dni. Ciasto bez pieczenia, na zimno. Uwielbia je cała moja rodzina!
SKŁADNIKI
(na tortownicę o średnicy 24-25 cm)
Spód:
- 150 g herbatników maślanych
- 80 g masła, stopionego
Masa jogurtowa:
- 200 g śmietanki kremówki 36%, dobrze schłodzonej
- 150 g cukru pudru
- 800 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 20 g żelatyny w proszku
- 100 ml zimnej wody
Dodatkowo:
- 400 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 700 ml gorącej wody
PRZYGOTOWANIE
Na początku przygotować galaretki, trochę potrwa, zanim zaczną tężeć ;). Rozpuścić je w 700 ml gorącej wodzie, pozostawić do wystudzenia, następnie schować do lodówki, by przyśpieszyć proces tężenia.
Spód: Herbatniki zmiksować w malakserze na piasek. Wlać stopione ciepłe masło, wymieszać. Ciasteczkową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 24-25 cm wyścielonej papierem do pieczenia (tylko dno). Dobrze podociskać dłonią, następnie schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Masa jogurtowa: Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na 2 minutki. Gdy napęcznieje, podgrzać ją w mikrofalówce lub na małym ogniu do rozpuszczenia. Uwaga! Żelatyny nie należy zagotować- traci wówczas swoje właściwości. Pozostawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, następnie wsypać cukier puder, wlać jogurt naturalny i ekstrakt z wanilii. Dwie łyżki masy dodać do przestudzonej żelatyny, energicznie wymieszać, po czym całą żelatynę wlać do jogurtowej masy i energicznie wymieszać szpatułką do połączenia. Przelać na ciasteczkowy spód. Schłodzić do stężenia.
Na górze poukładać plasterki truskawek. Zalać tężejącą galaretką (truskawki uniosą się na powierzchnię). Ponownie schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego!
RADY
- herbatniki można pokruszyć także przy pomocy wałka- włożyć do woreczka i uderzać/wałkować do uzyskania drobnych okruszków.
- dodawanie do żelatyny kilku łyżek masy jogurtowej nie jest przypadkowe. Dzięki zahartowaniu wyrównujemy temperatury, a tym samym zapobiegamy powstaniu grudek w masie.
- można użyć innego smaku galaretki i owoców, np. pomarańczowej (+brzoskwinie), zielonej (+agrest), wiśniowej (+wiśnie/czereśnie) itp.
28 komentarzy
Czy zamiast tego spodu można użyć np biszkoptów? I cyz wtedy położyć je suche czy czymś namoczyć? 😉
Jasne! Mogą być biszkopty. Dajemy suche na spód i zalewamy gęstniejącą masą jogurtową ☺️
Czy mogą być mrożone maliny/truskawki ?
Tak 😉
Czy da się czymś zastąpić żelatynę? Np. dać galaretkę, wiem że wtedy zmieni się także kolor warstwy jogurtowej, ale czy to ma szansę się udać?
Tak, możesz użyć myślę z 3 galaretki rozpuszczone w około 300-400 ml wody 😉
Dziękuję ☺
Dziekuje za pyszny przepis, z przyjemnoscia go wykonam <3
Mrożone owoce – najpierw rozmrozić czy układać zamrożone bezpośrednio na cieście ? 🙂
Kłaść bezpośrednio zamrożone, w lodówce się rozmrożą 😉
Dziękuję 🙂 !
Wygląda idealnie <3
Czy mozna zamiast śmietany 36 % dodać 30%?
Tak 😉
Czy można użyć gęstego jogurtu naturalnego Bakoma lub jogurtu greckiego? Z góry dziękuje
Jasne! 😉
Czy zamiast ekstraktu z wanilii można użyć cukru waniliowego?
Tak, ale dobrze, gdyby był to cukier WANILIOWY, a nie WANILINOWY 😉
Wygląda cudownie! Piękne zdjęcia. Czy myślisz że jogurt można zastąpić serkiem mascarpone? Zalega mi i zastanawiam się czy tak to nie zrobić 🙂
Na pewno nie w całości 😉 jedno mascarpone, reszta jogurtu i będzie super ☺️
Ile kcal 🙏
Ja to tak mam, że nie lubię się zbytnio z śmietaną i żelatyną. Masa jogurtowa chyba mi się trochę zważyła, ale stwierdziłam, że już dokończę ciasto, bo galaretka i spód gotowy. Po nocy w lodówce zrobił się z tego taki krem, ale ogólnie ciasto w smaku dobre. Mamie smakowało to dziś najważniejsze.
Taki deser jest świetny na letnie wieczory moim zdaniem, a jak Wy sądzicie? 😉
Co za świetny deser! Szkoda, że aktualnie nie mam składników bo bym zrobiła coś podobnego. Najlepiej właśnie z truskawkami i galaretką.
Pycha!
Przygotowuje się do wykonania jogurtowa na święta – może zaskoczę rodzinę 😉
Dziękuje za przepis 😉
Ale mi smakach narobiłaś na truskawki. Już nie mogę się doczekać kiedy pojawią się w ogrodzie
Zrobiłam juz drugi raz. Jest pyszne i lekkie. Zamiast spodu upiekłam biszkopt. Wszystkim bardzo smakowalo. Chyba częściej będę tu zaglądać .
Taki torcik truskawkowy zawsze będzie mieć wzięcie. Podoba mi sie pomysł z herbatnikami. Zawsze używałam biszkoptów.