12,8K
Składniki: (na 20 sztuk)
Owsiane ciastka, które doskonale się przechowują i spokojnie mogą leżeć w zamkniętym pojemniku nawet przez kilka tygodni. Bardzo kruche i wybornie owsiane. Smak masła i karmelowy posmak wyczuje i doceni każdy. Podczas pieczenia w całym domu pięknie pachnie. Warto upiec z podwójnej porcji i zawsze mieć je pod ręką!
Składniki: (na 20 sztuk)
200 g miękkiego masła
150 g cukru trzcinowego
2 żółtka
4 łyżki syropu klonowego (60 g)
200 g mąki pszennej
200 g płatków owsianych
200 g mąki pszennej
200 g płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
50 g płatków owsianych odstawić na bok. Resztę (150 g) zmielić na mąkę, np. w młynku do kawy. Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym, dodać żółtka i syrop klonowy, zmiksować. Wsypać wszystkie pozostałe składniki (mąkę pszenną, mąkę owsianą, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól. Całość krótko zmiksować, aż składniki się połączą.
Dwie duże płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy odrywać kawałeczki (polecam łyżeczką) i formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego (u mnie po 40 g). Umieszczać na blaszce, spłaszczając dłonią. Pamiętajcie, by zachować odległości pomiędzy ciasteczkami- podczas pieczenia rozejdą się na boki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15-18 minut do ładnego zezłocenia. Gdy brzegi zaczną się rumienić, to znak, że ciastka są gotowe. Wyjąć i pozostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Smacznego!
Rady:
- jeśli nie macie możliwości zmielenia samodzielnie płatków owsianych, możecie użyć gotowej mąki owsianej ze sklepu.
- gdy jedna blaszka ciastek się piecze, druga spokojnie może czekać na kuchennym blacie. Można upiec dwie blaszki naraz, polecam włączyć wtedy funkcję termoobieg.
- nie ściągajcie gorących ciasteczek z blaszki, poczekajcie, aż wystygną i staną się twardsze.
24 komentarze
Super ciastka 🙂 ! Justynko, wszystkiego dobrego na ten rozpoczęty 2017 rok :-).
Dziękuję! Oby był lepszy niż ten poprzedni 😉
Pozdrawiam!
Oby taki był :-). Pozdrawiam :-).
Czy syrop klonowy można czymś zastąpić?
Można zastąpić płynnym miodem 🙂
Ja zastąpiłem syropem z agawy :>
Super te ciasteczka! Chętnie bym takie pochrupała 🙂
Masz już dość zwykłych artykułów o życiu? To zapraszam na http://www.gdziesens.pl
Codzienna dawka zmyślonych wiadomości ze świata.
A możesz sam wymyślasz zabawne historie? Wyślij do nas zgłoszenie i zgarnij nagrodę w co miesięcznym konkursie.
http://www.gdziesens.pl/wiadomosc-z-marsa/
Nasz FP: https://www.facebook.com/gdziesens/
Bardzo fajce ciacha – rzadko piekę, ale chyba muszę ponownie zacząć piec takie małe przyjemności 🙂
Koniecznie!!
Czy gotowej mąki owsianej dodać również 150 g , czy będzie to 1 szklanka?
Dokładnie to bym teraz zjadła do kawy 🙂
😉
Takie sniadaniowe ciasteczka sa najsmaczniejsze <3
To prawda! 🙂
Takich ciasteczek ostatnio mi się chciało.
Polecam upiec 😉
uwielbiam ciastka owsiane <3
Wyglądają bardzo smacznie 😉
Dzięki! 😉
Czy zamiast masła można użyć oleju mam w domu alergika i to istotne 🙂 jeżeli tak to w jakiej ilości pozdrawiam
Niestety nie próbowałam w takiej wersji 😉
może margaryna?
Dzień dobry. Czy jest szansa że udadzą się bez dodatku żółtek? Czym ewentualnie mogłabym je zastąpić?