Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
CiasteczkaCIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI

Owsiane ciastka z syropem klonowym

by Justyna Dragan 4 października 2019
autor Justyna Dragan 4 października 2019

Owsiane ciastka, które doskonale się przechowują i spokojnie mogą leżeć w zamkniętym pojemniku nawet przez kilka tygodni. Bardzo kruche i wybornie owsiane. Smak masła i karmelowy posmak wyczuje i doceni każdy. Podczas pieczenia w całym domu pięknie pachnie. Warto upiec z podwójnej porcji i zawsze mieć je pod ręką!




Składniki: (na 20 sztuk)

200 g miękkiego masła
150 g cukru trzcinowego
2 żółtka
4 łyżki syropu klonowego (60 g)
200 g mąki pszennej
200 g płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
50 g płatków owsianych odstawić na bok. Resztę (150 g) zmielić na mąkę, np. w młynku do kawy. Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym, dodać żółtka i syrop klonowy, zmiksować. Wsypać wszystkie pozostałe składniki (mąkę pszenną, mąkę owsianą, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól. Całość krótko zmiksować, aż składniki się połączą.
Dwie duże płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy odrywać kawałeczki (polecam łyżeczką) i formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego (u mnie po 40 g). Umieszczać na blaszce, spłaszczając dłonią. Pamiętajcie, by zachować odległości pomiędzy ciasteczkami- podczas pieczenia rozejdą się na boki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15-18 minut do ładnego zezłocenia. Gdy brzegi zaczną się rumienić, to znak, że ciastka są gotowe. Wyjąć i pozostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Smacznego!

Rady:
  • jeśli nie macie możliwości zmielenia samodzielnie płatków owsianych, możecie użyć gotowej mąki owsianej ze sklepu.
  • gdy jedna blaszka ciastek się piecze, druga spokojnie może czekać na kuchennym blacie. Można upiec dwie blaszki naraz, polecam włączyć wtedy funkcję termoobieg.
  • nie ściągajcie gorących ciasteczek z blaszki, poczekajcie, aż wystygną i staną się twardsze.
mąka owsianapłatki owsianesyrop klonowy
22 komentarze
1
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Pszenno-żytni chleb z ciecierzycą
następny
Półfrancuskie śmietankowe ciastka z glazurą białkową i orzechami włoskimi

Zobacz również

Jadalne doniczki czekoladowe

Mini serniczki kawowo-czekoladowe (na zimno)

Batoniki czekoladowe z 3 składników

Eklery jagodowo-bazyliowe

Makaroniki piernikowe

Bezy z mascarpone, żurawiną i pistacjami

Francuskie ptysie karmelowo-orzechowe z kruszonką

Zeppole- pączki z ricotty

22 komentarze

An etka 6 stycznia 2017 - 16:00

Super ciastka 🙂 ! Justynko, wszystkiego dobrego na ten rozpoczęty 2017 rok :-).

odpowiedz
Justyna Dragan 6 stycznia 2017 - 16:15

Dziękuję! Oby był lepszy niż ten poprzedni 😉
Pozdrawiam!

odpowiedz
An etka 6 stycznia 2017 - 16:36

Oby taki był :-). Pozdrawiam :-).

odpowiedz
Anonimowy 6 stycznia 2017 - 17:28

Czy syrop klonowy można czymś zastąpić?

odpowiedz
Justyna Dragan 6 stycznia 2017 - 17:30

Można zastąpić płynnym miodem 🙂

odpowiedz
Lonna 6 stycznia 2017 - 22:20

Super te ciasteczka! Chętnie bym takie pochrupała 🙂

odpowiedz
Gdzie Sens 7 stycznia 2017 - 13:04

Masz już dość zwykłych artykułów o życiu? To zapraszam na http://www.gdziesens.pl

Codzienna dawka zmyślonych wiadomości ze świata.
A możesz sam wymyślasz zabawne historie? Wyślij do nas zgłoszenie i zgarnij nagrodę w co miesięcznym konkursie.
http://www.gdziesens.pl/wiadomosc-z-marsa/

Nasz FP: https://www.facebook.com/gdziesens/

odpowiedz
Ruda 4 października 2019 - 19:42

Bardzo fajce ciacha – rzadko piekę, ale chyba muszę ponownie zacząć piec takie małe przyjemności 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 6 października 2019 - 18:49

Koniecznie!!

odpowiedz
Emilia 3 maja 2020 - 16:17

Czy gotowej mąki owsianej dodać również 150 g , czy będzie to 1 szklanka?

odpowiedz
Ada 5 października 2019 - 13:42

Dokładnie to bym teraz zjadła do kawy 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 6 października 2019 - 18:49

😉

odpowiedz
BlingBlingMakeUp 6 października 2019 - 10:37

Takie sniadaniowe ciasteczka sa najsmaczniejsze <3

odpowiedz
Justyna Dragan 6 października 2019 - 18:49

To prawda! 🙂

odpowiedz
Martyna 8 października 2019 - 15:16

Takich ciasteczek ostatnio mi się chciało.

odpowiedz
Justyna Dragan 8 października 2019 - 19:57

Polecam upiec 😉

odpowiedz
oatqueen 16 października 2019 - 13:37

uwielbiam ciastka owsiane <3

odpowiedz
Klaudia Jaroszewska - Koci Punkt Widzenia 9 listopada 2019 - 17:04

Wyglądają bardzo smacznie 😉

odpowiedz
Justyna Dragan 10 listopada 2019 - 18:58

Dzięki! 😉

odpowiedz
Anna 12 lutego 2020 - 18:38

Czy zamiast masła można użyć oleju mam w domu alergika i to istotne 🙂 jeżeli tak to w jakiej ilości pozdrawiam

odpowiedz
Justyna Dragan 13 lutego 2020 - 13:45

Niestety nie próbowałam w takiej wersji 😉

odpowiedz
Hania 12 marca 2021 - 10:30

może margaryna?

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK CROISSANTY W WARUNKACH DOMOWYCH

Popularne

  • 1

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 2

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 3

    Ciasto Poduszkowiec

  • 4

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 5

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 6

    Sernik creme brulee

  • 7

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 8

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 9

    Szybka focaccia

  • 10

    Tradycyjne pączki

  • 11

    Krem orzechowy-najlepszy!

Najnowsze komentarze

  • maja - Ciasto Poduszkowiec
  • Agnieszka - Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Iza - Ciasto zebra
  • Hania - Półkule czekoladowo-malinowe
  • Aleksandra - Pizzerinki

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Pierwsze, co pomyślałeś, widząc to zdjęcie? 😜😅 Pain au chocolat 🍫🍫 ajajaj poeezjaaa😍😋 W sklepiku znajdziecie DUUUŻEEE promki na ebooki! Warto skorzystać 😁😎 Sprawdźcie, co dla Was przygotowałam ❤️❤️ Link w bio @justyna_dragan 😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant#painauchocolat
Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mni Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mnie!

Nie ma nic gorszego niż zapychający, przesłodzony i mdły tort urodzinowy 😖

Co lubimy? ➡️ KONTRASTY!

A dokładnie kontrasty smakowe! 😎

Do wszelkich ciast i deserów nie bój się:

✨ używać soli!
✨ wprowadzać owocowe akcenty w postaci wkładek, żeli i frużelin!

Tartaletka ze zdjęcia to słodka beza, kwaśny lemon curd i chrupki spód. Wypiek perfekcyjnie skomponowany! Zgodzisz się? 🥰🙃

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe
🍋 #foodphotography 🍋 #instafood#instablog# 🍋 #foodphotography 🍋 

#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit#lemon#cytryny
Jem cały rok 🥰
Polska jabłkiem stoi ! 🍏🍎🍏
#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit##apples#jabłka
✨Moi Drodzy! ✨ Przypominam, że tylko do jutr ✨Moi Drodzy! ✨

Przypominam, że tylko do jutra (do soboty) ebook „Croissanty w warunkach domowych” jest w promocyjnej cenie 🥐😘

🥐 LINK W BIO @justyna_dragan 🥐

Oprócz podstawowego przepisu na te rogale, czeka na Was kilka inspiracji dodatkowych. Na zdjęciu croissanty wypełnione ganache czekoladowym 🥰😍

Jadłabyś? 😅😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant
… i wszystko jasne 🙃🤭 Choć wersja „aksa … i wszystko jasne 🙃🤭
Choć wersja „aksamitny krem” też brzmi dobrze! 😁

#justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#merigue#beza#chocolate#chocolatecake#czekolada#chocolateideas
Aksamitny krem czy puszyste ubite białka? Strzel Aksamitny krem czy puszyste ubite białka? 
Strzelaj! 😅😁✨

✨ #foodphotography ✨

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#
W 2020 roku stworzyłam obszerny wpis na temat pod W 2020 roku stworzyłam obszerny wpis na temat podstawowego pszennego chleba na zakwasie 🍞

Niezmiennie cieszy się dużą popularnością na blogu - to BARDZO przydatny poradnik dla tych, co są na początku przygody z bochenkami składanymi ☺️

W 2021 roku wypuściłam ebooka o tartach. Ten również miło został przez Was przyjęty! ❤️

⏩ Jeśli korzystasz z moich treści, to wiesz, że sumiennie OPISUJĘ I WYJAŚNIAM. Odpowiadam na pytania i zachęcam do eksperymentowania.

🥐 W najnowszych ebooku o CROISSANTACH chcę Ci udowodnić, że jesteś w stanie upiec takiego rogala, o takim przekroju, jak ze zdjęcia powyżej 😎

🔥 Podejmij ze mną to wyzwanie! Link zostawiam w bio @justyna_dragan 🔥

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT