SKŁADNIKI
(na keksówkę 30×10 cm)
Ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- 450 ml ciepłej wody
- 30 g miodu
- 15 g soli
- 200 g mąki gryczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g słonecznika
- 30 g siemienia lnianego
- 50 g orzechów laskowych
- 150 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
Dodatkowo:
- odrobina masła/oliwy oraz mąki gryczanej do przygotowania formy
- 20 g słonecznika do posypania
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: Drożdże wkruszyć do miski, wlać ciepłą wodę i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Następnie krótko wymieszać i przełożyć ciasto do keksówki o wymiarach 30×10 cm, którą uprzednio wysmarować masłem/oliwą i obsypać mąką gryczaną (dodatkowo można wyłożyć papierem do pieczenia, co ułatwi wyjmowanie chleba z formy). Posypać dodatkowym słonecznikiem (20 g). Ponownie pozostawić na 30 minut- ciasto powinno urosnąć prawie po same krawędzie keksówki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C przez około 50 minut do ładnego zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i formy, od razu umieścić na kratce do studzenia. I już! Bezglutenowy chleb gotowy :). Smacznego!
30 komentarzy
Chętnie wypróbuję. Niedawno koło mojego domu otworzyła się piekarnia bg, ale serce mi pęka jak mam wydać 6zł za bułkę 😉
Polecam spróbować domową wersję 🙂
To nie to samo co chleb z glutenem, ale również bardzo smaczny!
Dzięki Tobie polubiłam pieczenie chleba, więc i ten chętnie zrobię 🙂
Polecam!!
Wypróbuję, bo słyszałam wiele dobrego
😉
Wygląda obiecująco 🙂
Dziękuję, dziękuję, dziękuję! Pyszny jest ten chleb 🙂
Bardzo się cieszę !!! 🙂
Najprostszy i mega sycący chleb – wystarczy samo masło żeby zjeść cały.
To prawda! 🙂
coś dla mnie, bo powinnam odstawić gluten 😉
Czy można zastąpić świeże drożdże suchymi w odpowiedniej proporcji? Aktualnie świeżych w sklepach brak…
Tak, można. Daj proszę 2x mniej niż świeżych ☺️
Dziękuję! Chleb jest przepyszny 🙂 Jeden z lepszych jakie jadłam.
Bardzo zdrowe polecam
Czy można zastąpić siemię lniane innym składnikiem lub pominąć?
Mozna pominac 😉
Czym można zastąpić mąkę kukurdziana?
np. ryzową 🙂
Wypróbuje bo już sam przepis mi się podoba, jestem od wielu lat na diecie bezglutenowej (celiakia) i ciągle poszukuję dobrego chleba ale z mąki naturalnie bezglutenowej a nie mieszanek i to zazwyczaj pszenna pozbawiona glutenu i dodatki, wielkie dzięki Pani Justyno
Najlepszy chleb bezglutenowy jaki do tej pory jadłam. Piekłam już 3 razy. Ostatnio zamiast ziemniaków dałam surową, startą marchewkę. Wyszedł bardzo smaczny.
Wypróbowałam i szczerze przyznam – jeszcze nigdy chleb bezglutenowy nie był tak pyszny! I dluuuugo świeży 😉 Polecam wszystkim!
Dzisiaj piekłam chleb wg tego przepisu, jest bardzo dobry,polecam
Sztos! 🔥🔥🔥
Wyszedł z zewnątrz upieczony i chrupki a w środku miękki. Co zrobiłam nie tak?
Czy można pominąć mąkę gryczana?
tak, zastąpić wtedy inną 🙂
Genialny . Chodź na początku myślałam że będzie kiepski ale smak jest zajebisty;)
Jak z indeksem glikemicznym w przypadku tego chleba? 🙂